26.11.12

Kecewa Bila Mamu Tak Dapat Masuk Maharajalawak Mega

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

Sapa kat sini suka menonton Maharajalawak Mega?  Akak memang suka tengok sebab akak suka gelak.  So long story cut short,  akak nak buat luahan perasaan apabila team MAMU telah pun gagal untuk melayakkan diri untuk pertandingan hot seat tiga penjuru kelayakan menjadi finalist Maharajalawak Mega.


Lepas depa berhempas pulas and mintak semua orang vote dalam portal video website Astro,  so Kecik,  Mamu dan Balas berentap.  Depa kena buat dua persembahan dan mereka dinilai oleh para juri.

Kecik
Pada malam pertandingan tu,  Kecik memang jauh kena tinggal lah.  Depa punya lawak,  masih lagi guna style punch line ala-ala majalah Ujang.  Contohnya  :"Kenapa kaki kau sakit..."  "Sebab kaki aku bangku," .  Maknanya semua lawak dia ada soalan dan jawapan.  Ada yang lawak.  Tapi overall persembahan very 'kejong'.  Kejong bermaksud 'tak berapa nak jadi la'.  Selalu merujuk kepada gubahan bunga...kalau gubahan tu macam tak berapa nak elok kami panggil 'kejong'.

Balas
Well......Balas lebih dikenali sebagai gang makcik karipap.  Dulu depa dua orang.  Lani depa dah 3 orang.  Mula-mula show akak dah tak berapa nak suka.  1.  Depa guna lakonan pondan.  Siriesly,  apa pun lawak murahan kat Malaysia (juga merujuk kepada semua pelawak-pelawak Malaysia yang menggunakan modal 'pakai perempuan' untuk meraih gelak tawa orang).  Bukannya akak tak suka (Mama Regina tentang gila gila idea ni).  Kami panggil lawak pondan sebagai lawak murahan kerana,  mana-mana lelaki pun kalau dia pakai macam perempuan and dia berlakon perempuan akan kelihatan lawak!!  Siapa-siapa buat pun kita akan gelak.  Tak kira lawak tu memang betul betul LAWAK ataupun lawak itu totally BODOH.  Kenapa kami (selaku wanita-wanita TS) sangat marah dengan lawak-lawak pondan ini?  Well just fikirkan,  bila real wanita pondan/ bapuk / mak nyah / TS muncul di kaca TV sebagai penari latar dalam rancangan TV terus kena banned.  Apatah lagi berlakon dan sebagainya (boleh kena komen dalam lain-lain).  TAPI PELAKON PELAKON LELAKI...........................BERLAKON JADI PONDAN DAN JADI TONTONAN KETAWA ORANG RAMAI.....BOLEH PULA?  Ini bukan soal adil atau tak adil,  cuma harap u olls semua pikirkan sendiri di mana pendirian kita sebenarnya?

So,  ramai yang tak puas hati bila Balas dapat pi final.  Sebab depa semua pakai lawak double meaning.   Lawak lucah.  Betul.....tapi bagi saya.....lawak pondan itu adalah lebih celaka dan BORING.


Mamu
Saya pernah kerja bersama Mamu dan saya pernah tengok macam mana Mamu kerja.  Depa dua orang ini adalah sangat serius.  Depa cari rezeki dalam seni bukan sebab popular dan duit (semata-mata...memang orang nak duit),  tapi depa memang 'anak seni'.  Sapa kaki teater kat Penang mesti tau hasil-hasil kerja depa kat USM.  One of the best (yang akak sempat tengok) adalah Kelab Kelahi.  Lawak depa bermesej!!!!  Bukan lawak ting tong tiang and pakai pakai pondan.  And kalau tak silap akak,  selama depa lawan untuk Raja Lawak dulu pun depa tak pernah pakai pondan.  Kalau ada pun,  please betulkan saya.

Masa malam Hot Seat,  depa buat dua lawak.  Dua dua bawak mesej yang simple,  pertama pasai orang malas pi kerja dan kedua pasai telatah orang pi belajar memandu.  Lawak very simple,  tapi depa made an effort untuk buat prop semua yang lain dari yang lain.  Ilmu yang dipraktikkan kerana mereka berdua adalah degree holder di Pusat Pengajian Seni,  USM.  So bukan semata-mata lawak biasa.  DEPA BELAJAR SENI YA.

Keputusan Berpihak Kepada Balas
Akak tak tengok pada malam keputusan.  So,  akak BBM kat Azerul.  Akak tekejut dia tak dapat.  And bila akak kata "Its okay babe...ampa tak popular.  Ampa tak berlakon TV...sebab tu ampa tak dapat,"  and Azerul terus balas "NO NO NO....TAK OKAY,"  Azerul ni lawak.  Tapi bila dalam percakapan biasa,  dia seorang yang serius.  Bila dia kata A,  A la.....kalau dia kata B,  B laa....

Ini adalah apa yang tercatat di Facebook Azerul.


Petikan dari blog orang lain (yang rata rata kecewa)  :  Kecewa bila peserta hotseat yang diharapkan iaitu kumpulan Mamu ‘Mesti Mari’ tidak berjaya melangkah ke peringkat seterusnya. Dalam pertarungan 3 penjuru antara Mamu, Kecik dan Balas keputusan memihak kepada Balas. Secara peribadi, saya merasakan Mamu lebih layak kerana idea kreatif tapi dah pengadil lebih minat idea Balas.. Saya rasa kalau Mamu melangkah ke peringkat seterusnya pasti idea baru akan diberikan oleh pasangan ini. Tak mustahil mereka mampu ke peringkat final kalau berada di sana. - Zool dari Ligakampung.com

Ampa pi tengok sendiri video kat Youtube.  Ampa bandingkan sendiri.  Yes,  akak kecewa apabila Mamu tak dapat beraksi di pentas final.  Sebab akak percaya,  otak depa ni boleh sumbang macam-macam dalam platform lawak negara kita dengan bakat dan ilmu yang depa ada.  (CEWAH...semangat la pulak aku).  Tapi bak kata semua pengikut dan peminat Mamu,  rezeki u olls bukan di sini.  Teruskan usaha dan please please please please jangan give up.

Love,
Penggelak Yang Kuat Walaupun Depan Mak Mentua
Jumie Samsudin

2 comments:

  1. Kakmona ngan hasben pon frust. Masa tengok hot seat ingatkan mamu dpt.. alih2 si balas tu yg dapat. Kami dua org slalu meluat tgk lawak depa.. suka nak lucah2 bosan...

    ReplyDelete
  2. My Name is Helen Morgan, Daripada United Kingdom. Saya ingin berkongsi testimoni saya dengan orang ramai tentang apa yang doktor ini dipanggil Dr okojie rohani baru sahaja lakukan untuk saya, orang ini baru sahaja dikembalikan suami Ex saya kalah kepada saya dengan ejaan yang besar, saya telah berkahwin dengan seorang lelaki yang dipanggil Morgan kami telah bersama-sama untuk masa yang panjang dan kita sayangi diri kita sendiri tetapi apabila saya tidak dapat memberi kanak-kanak selama 2 tahun dia meninggalkan saya dan memberitahu saya bahawa dia tidak boleh terus lagi maka saya kini mencari cara untuk mendapatkan kembali sehingga saya melihat seorang testimoni tentang perkara ini doktor yang sama di internet mengenai bagaimana dia telah sembuh penyakit begitu banyak dan membantu orang lain dengan masalah yang sama, maka anda tidak akan percaya ini apabila saya dihubungi lelaki ini ke atas masalah saya dia bersedia musim ini dan dua hari selepas dia diberitahu saya bahawa beliau melalui dengan ejaan yang bekerja suami saya hilang kembali dengan lebih cinta di matanya, dan selepas sebulan saya terlepas bulan saya dan pergi untuk ujian dan keputusan yang dinyatakan sedang hamil am gembira hari ini adalah seorang ibu kepada seorang bayi Boy , dia berkata, saya juga akan hamil lagi jika saya ingin mengucapkan terima kasih sekali lagi doktor yang hebat untuk apa yang anda telah lakukan untuk saya, jika anda berada di luar sana mencari mana-mana jampi atau penyembuhan:

    (1) Eja untuk perlindungan dari bahaya

    (2) untuk Eja sihir

    (3) Eja cinta seks yang sama

    (4) Eja untuk penyembuhan penyakit

    (5) Eja untuk halimunan

    (6) Eja untuk kekayaan dan kemasyhuran

    (7) Spell untuk mendapatkan pekerjaan yang baik

    (8) Eja cinta yang kuat dan hubungan

    (9) Eja untuk membawa kembali bekas anda

    (10) Eja untuk hamil

    Anda boleh menghubungi doktor yang hebat ini pada drokojiehealinghome@gmail.com e-mel dan mendapatkan semua masalah anda diselesaikan .....

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...