1.11.12

Pantun Boyan Dari Nenek Lije

Hello u olls,

Saja nak share himpunan pantun-pantun jenaka daripada nenek I olls.  Tapi pantun ni semua dalam bahasa Boyan (Bawean) tau.  I tak tau maksudnya semua.  Tapi kalau ampa boleh hayati bahasa kami,  of coz memang lawak.


Koncang koncang komerena
Samper sarung tak e ceyik
Kencang kencang pamolena
Minta ceyom tak e berik

Maksudnya :
Goncang goncang (i tak tau komerena tu apa)
Kain sampin tak berjahit
Cepat cepat saya nak balik
Minta ciuman tak diberi (tapi tok i kata...."Hang boleh tukar jadi minta peler tak e berik"  HAHAHAHA)

Ka tasek ka nosa nosa
Cukok tampem pa kuring aken
Ngapo pole e susah susah
Bulen tangkel e pakabinaken

Maksud :
Pergi ke Tasik Nosa Nosa (meletops nama tasek ni)
Ikan tampan hendak digoreng
Kenapalah hendak susah susah
Bulan depan aku bagi hang kahwin

Pemandangan Tasik Kastoba,  one of the legendary and main tasik in Pulau Bawean. Ada ke tasik Nosa Nosa di Bawean? Nanti akak kena check it out with my saudara di sana.

Koceper kela celok
Mua ceper pa norok norok

Maksud :
Kacang sepat (koceper) dimasak kuah asam
Muka leper suka meniru-niru orang


Kolentang buah marongki
Soko tempang antep tengki

Maksud:
Kacang munggai dan daun pucuknya (daun pokok munggai kami panggil marongki)
Kaki tempang jangan tinggi sebelah

Sekian u olls.  Bapak I pun banyak pantun Boyan yang lawak-lawak.  Tapi semua lawak lucah.  So i tak mau letak kat blog.

ps/  Sapa nak tau pasai negeri Bawean,  ampa boleh tengok kat sini  :  http://www.bawean.net/

Love,
Jumie Samsudin

No comments:

Post a Comment

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...