29.11.12

Resepi Mashed Potato by Jumie Samsudin

Hello u olls semua,

Hari ni saya nak share simple resepi untuk buat mashed potato.  Cubalah.

Ini gambar i buat.  Sos tu macam cayak sikit.  So ampa pandai pandaila alter :)

Bahan-bahan :

A
3 biji ubi kentang yang size besar
1 cawan Susu segar / fresh cream
Sedikit garam
Sedikit lada hitam (ditumbuk / grind)

B
1 ulas bawang putih cincang halus
1/2 ulas bawang merah cincang halus
3 camca makan butter (nak bubuh banyak pun takpa)
1 camca brown sauce
5 camca sos tiram
Sedikit garam

Sedikit lada hitam (ditumbuk / grind)

C
1 camca tepung jagung + gaul dengan sedikit butter sampai jadi gumpalan tepung

Cara-caranya  :

  1. Kupas kulit ubi kentang.  Potong dadu dan rebus.  Cara ini ubi lebih senang nak empuk.
  2. Dalam food processor / blender,  ampa blend ubi tadi dan semua bahan-bahan A.  Tapi untuk jumlah yang sikit,  akak cadangkan u olls lenyek guna tangan je.  Eksesais sikit u olls.  Tambahlah garam dan lada hitam secukup rasa.  Dan mashed potato dah siap.
  3. Untuk gravy / kuah,  panaskan butter dalam periuk kecik.  Jaga api jangan sampai butter tu jadi kuning sangat.  Kalau nak tambah minyak zaitun sikit pun boleh.  Its healthy.
  4. Tumis bawang putih dan bawang merah.  Kemudian,  masukkan brown sauce dan sos tiram. Kacau sampai sebati. Masukkan sedikit air untuk larutkan dua sos ni.
  5. Masukkan bahan C.  Tujuan bahan C adalah untuk memekatkan lagi sos kita. 
  6. Last masuk sedikit garam dan lada hitam.
  7. Makanlah dengan apa-apa western food ataupun makan saja-saja.
Selamat mencuba.

Footnote  :

Inilah contoh gambar brown sauce jenama HP :)


6 comments:

  1. kak jumie mana nak cr brown sos? cmne rupe dia?

    ReplyDelete
  2. Erm...ada...ampa pi area botol botol kat supermarket tu. Dia ada tulis....Brown Sauce. Nanti akak amik gambar buh dalam blog.

    ReplyDelete
  3. My Name is Helen Morgan, Daripada United Kingdom. Saya ingin berkongsi testimoni saya dengan orang ramai tentang apa yang doktor ini dipanggil Dr okojie rohani baru sahaja lakukan untuk saya, orang ini baru sahaja dikembalikan suami Ex saya kalah kepada saya dengan ejaan yang besar, saya telah berkahwin dengan seorang lelaki yang dipanggil Morgan kami telah bersama-sama untuk masa yang panjang dan kita sayangi diri kita sendiri tetapi apabila saya tidak dapat memberi kanak-kanak selama 2 tahun dia meninggalkan saya dan memberitahu saya bahawa dia tidak boleh terus lagi maka saya kini mencari cara untuk mendapatkan kembali sehingga saya melihat seorang testimoni tentang perkara ini doktor yang sama di internet mengenai bagaimana dia telah sembuh penyakit begitu banyak dan membantu orang lain dengan masalah yang sama, maka anda tidak akan percaya ini apabila saya dihubungi lelaki ini ke atas masalah saya dia bersedia musim ini dan dua hari selepas dia diberitahu saya bahawa beliau melalui dengan ejaan yang bekerja suami saya hilang kembali dengan lebih cinta di matanya, dan selepas sebulan saya terlepas bulan saya dan pergi untuk ujian dan keputusan yang dinyatakan sedang hamil am gembira hari ini adalah seorang ibu kepada seorang bayi Boy , dia berkata, saya juga akan hamil lagi jika saya ingin mengucapkan terima kasih sekali lagi doktor yang hebat untuk apa yang anda telah lakukan untuk saya, jika anda berada di luar sana mencari mana-mana jampi atau penyembuhan:

    (1) Eja untuk perlindungan dari bahaya

    (2) untuk Eja sihir

    (3) Eja cinta seks yang sama

    (4) Eja untuk penyembuhan penyakit

    (5) Eja untuk halimunan

    (6) Eja untuk kekayaan dan kemasyhuran

    (7) Spell untuk mendapatkan pekerjaan yang baik

    (8) Eja cinta yang kuat dan hubungan

    (9) Eja untuk membawa kembali bekas anda

    (10) Eja untuk hamil

    Anda boleh menghubungi doktor yang hebat ini pada drokojiehealinghome@gmail.com e-mel dan mendapatkan semua masalah anda diselesaikan .....

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...