28.11.12

Resepi Pad Kaprao oleh Kak Asmaa

Hello semua,

Jom try resepi ringkas dari Kak Asmaa yang bertajuk Padkaprao.  Ianya adalah sejenis masakan Thai yang Kak Asmaa amat gemari.  Masa kami holiday kat Phuket pun,  dia sibuk nak order benda ni.  And yes,  very sedap.....(walaupun tempat makan yang kitorang pi tu biasa biasa je).

Anyway,  baru baru ini Kak Asmaa telah mendapatkan resepi ini khas daripada sedaranya dari Kelantan yang memiliki restoren tomyam di Kelantan.  Sooo....harusnya resepinya meletops u olls. Dia share dengan kami semua resepi ni.  Very simple and mudah.  ANDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD sangat sedap dan kena dengan tekak akak.

So akak nak share resepi ni dengan ampa semua.


Bahan-bahannya  :

  • 300-500 gram daging cincang (ayam pon boleh, sotong+udang pon boleh, tapi aku paling suka daging)
  • Bawang putih 8 ulas
  • Cili padi 10-15 batang
  • Jus limau nipis
  • Sos ikan / nampla
  • Kicap manis sikit
  • Daun selasih

Cara-caranya  :

  1. Tumbuk bawang putih dan cili padi sampai lumat. Tapi jangan sampai haluih.
  2. Tumis bawang putih dan cili padi yang ditumbuk tadi sehingga garing/naik bau wangi. Should be about 4mins.
  3. Masukkan daging, goreng sampai masak.
  4. Boh sos ikan dalam 4 sudu besaq.
  5. Kicap manis dalam 2 sudu  (pandai2 la edjas sendiri)
  6. Perah limai nipis
  7. Tambah gula sikitttt, kalau rasa macam pedas sangat
  8. Bila dah nak dekat masak,  masukkan daun selasih segenggam.
  9. Tutup api.


Cadangan hidangan  :  Makan ngan nasik putih panas dan teloq mata.. layannnnnnn gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

2 comments:

  1. hoh sedap gila haritu dia masak kat aku. dlm duk gadoh, dia buat kat aku sepinggan. terus tak jadi nak gadoh lama2. hahaha

    ReplyDelete
  2. My Name is Helen Morgan, Daripada United Kingdom. Saya ingin berkongsi testimoni saya dengan orang ramai tentang apa yang doktor ini dipanggil Dr okojie rohani baru sahaja lakukan untuk saya, orang ini baru sahaja dikembalikan suami Ex saya kalah kepada saya dengan ejaan yang besar, saya telah berkahwin dengan seorang lelaki yang dipanggil Morgan kami telah bersama-sama untuk masa yang panjang dan kita sayangi diri kita sendiri tetapi apabila saya tidak dapat memberi kanak-kanak selama 2 tahun dia meninggalkan saya dan memberitahu saya bahawa dia tidak boleh terus lagi maka saya kini mencari cara untuk mendapatkan kembali sehingga saya melihat seorang testimoni tentang perkara ini doktor yang sama di internet mengenai bagaimana dia telah sembuh penyakit begitu banyak dan membantu orang lain dengan masalah yang sama, maka anda tidak akan percaya ini apabila saya dihubungi lelaki ini ke atas masalah saya dia bersedia musim ini dan dua hari selepas dia diberitahu saya bahawa beliau melalui dengan ejaan yang bekerja suami saya hilang kembali dengan lebih cinta di matanya, dan selepas sebulan saya terlepas bulan saya dan pergi untuk ujian dan keputusan yang dinyatakan sedang hamil am gembira hari ini adalah seorang ibu kepada seorang bayi Boy , dia berkata, saya juga akan hamil lagi jika saya ingin mengucapkan terima kasih sekali lagi doktor yang hebat untuk apa yang anda telah lakukan untuk saya, jika anda berada di luar sana mencari mana-mana jampi atau penyembuhan:

    (1) Eja untuk perlindungan dari bahaya

    (2) untuk Eja sihir

    (3) Eja cinta seks yang sama

    (4) Eja untuk penyembuhan penyakit

    (5) Eja untuk halimunan

    (6) Eja untuk kekayaan dan kemasyhuran

    (7) Spell untuk mendapatkan pekerjaan yang baik

    (8) Eja cinta yang kuat dan hubungan

    (9) Eja untuk membawa kembali bekas anda

    (10) Eja untuk hamil

    Anda boleh menghubungi doktor yang hebat ini pada drokojiehealinghome@gmail.com e-mel dan mendapatkan semua masalah anda diselesaikan .....

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...