24.12.12

Kerja Kerajaan vs Kerja Swasta

Salam..hi! Kak Jumie... 
Saya nak buat luahan hati pasal keje gomen vs keje swasta.

Saya ni keje swasta. Alhamdulillah gaji ok, ada bonus,medical claim ok..siap beranak pun depa sponsor..gomen ada? hehe…..sorry orang gomen.

Nak dijadikan cerita, ada la sorang dua orang pakcik and makcik di sekeliling saya obses sangat dengan orang yang keje gomen ni. Saya tau la memang bagus keje gomen. Ada elaun, senang nak buat loan etc...Tapi perlu ke diorang nak memperkotak-katikkan saya yang keje swasta ni? Siap cebik2 muka ala2 menyampah kalo tanya pasal keje saya. Hmm, diorng tu Tuhan ke boleh tentukan berjaya or tak orang tu berdasarkan keje gomen or keje swasta?

Sebenarnya saya tak kisah sangat, tapi taktau camne nak ajar mulut jahat diorang tu. Annoying sangat!! Tolong Kak Jumie.... 
Yang benar, Lana

Wasalam,

GITUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU nak ajar orang yang mulut jahat. Mulut sapa? Mulut hang pun jahat jugak. Kondem orang kerja GOMEN macam I olls. Hey…lupakah marhayam JUMIE SAMSUDIN pun kerja USM (berkanun….tapi kerajaan la u olls. Sebab kami termaktub kepada polisi dan akta yang sama). Sedap-sedap mulut ja kata GOMEN ADER??? Waaahhhh kerlas hang kan.

Okay akak malas nak pereng (marah) lebih-lebih. Actually hang tak sedar yang sebab hang ditekan oleh anasir negative makcik dan pakcik hang, so hang pun turn out jadi seorang yang negative dan suka mengkondem orang. Sedar tak u olls?

Tapi tak mengapa. Actually to be frank u olls…..tak dak bezanya kerja kerajaan ataupun kerja swasta. As long as kita happy dan ikhlas dengan apa yang kita buat insya Allah, Tuhan akan aturkan rezeki kita yang sebaiknya sebagai membalas apa usaha yang telah kita lakukan untuk institusi kerja kita.

Kalau akak nak compare kerja kerjaan lagi bagus…or kerja swasta lebih bagus….SOOOO depa-depa yang kerja kat stesyen minyak? Tukang bawak santan? Assistant kedai pengantin? Pembantu kedai makan? Tukang amik bayaran parking?..Depa tu semua tak bagus ka? Depa pun usaha dan kerja kuat.

Akak tak pernah kerja dengan badan swasta, tapi akak ada ramai kawan yang kerja swasta. Kerajaan or swasta, kedua-duanya ada ‘kelebihan’ pada sesetengah part….tapi ada juga ‘kelemahan’ di bahagian tertentu.

Kalau kerja swasta ada macam-macam benefit…..gaji besar dan paling meletops ada perlindungan kesihatan yang sangat mewah….tapi…..AMPA KERJA BANYAK HAZAB SAMPAI SATU HARI KERJA 12JAM……PASTU BANYAK DUE DATE DAN KENA FOLLOW KPI….Haaaaaaaaaaaaa??? Macam mana? Betui tak?

Kalau kerja kerajaan, gaji (Alhamdulillah….lani kerja kerajaan gaji meletops ya) tapi kita mungkin tak dapat pembiayaan rawatan kesihatan kat hospital private tapi yang penting…..tapi kerja kita….ada seasonnya. Sometimes busy gila….sometimes relaksssssssssssssssss. Pastu bila ada kursus or apa-apa bengkel……..nenjiaaaaaaaaaa kita nanti spend macam-macam untuk habiskan perutukan tahun tu. And dapat duduk hotel meleppss-melepss. Okay what????

So apa yang akak nak kata adalah………………..buat apa hang nak buang masa melayan negativity yang disalurkan oleh makcik dan pakcik hang yang hidup dalam dunia ke-tiga itu sedangkan hakikat yang hang perlu focus adalah….MACAM MANA HANG NAK PASTIKAN AGAR PENCAPAIAN KERJA HANG SENTIASA MENINGKAT DARI SEMASA KE SEMASA? MACAM MANA NAK NAIK PANGKAT? MACAM MANA HANG NAK BAGI SUMBANGAN LEBIH KEPADA SYARIKAT HANG KERJA NI…SUPAYA IN THE END KEUNTUNGAN TU DAPAT BALIK KAT HANG!!!

SAMALAH DENGAN KERJA KERAJAAN. Walaupun kerja kita tidak berpaksikan kepada ‘keuntungan’ tapi kita kena juga pikiak macam mana kita nak pastikan agar kerja kita tak tertangguh, senang nak capai maklumat dan menjadi staf yang bermaklumat, create system kerja yang selaras dengan kemudahan dan teknologi sedia ada. Jangan terkejut ya, kalau pegawai pegawai tinggi di jabatan kerajaan….NAK ATTACH FAIL DALAM EMEL PUN TAK RETI. Apatah lagi nak compressed fail besar untuk hantar dalam emel dan sebagainya? And this people yang duk menggesa dan menggalakkan semua staf untuk menjadi kakitangan yang multi tasking….tapi hakikat?????

So kata mana pun u kerja…itu tak penting. Apa juga tohmahan dan pendapat orang lain terhadap kerja yang u suka buat….LAGILAH TAK REVELAN. Yang penting, bila kita buat kerja………buatlah kerja elok-elok. Cuba untuk jadi aset company, bukan liability.

So now, I rest my case.

Love,

Jumie Samsudin

TARGET NAK DAPAT ANUGERAH KHIDMAT CEMERLANG UNTUK TAHUN 2012 dan 2013.

7 comments:

  1. Dier ni abes blaja tros keje hebat2 kot... Hehe... Kalo dier penah rase idup susah nak apa semua ayahanda suruh cari duit sendiri kumpul, pastu beli sendiri haaa... Sejak kecik lak tuu... Hurmmm baru ade idea kot keje apa pun takpa, asal dapat duit, dapat pengalaman, dapat kepuasan... Mcm aku... Haha... Swasta ke gomen ke ade aku kisah... Susah kottt nak dapat keje idaman hati...

    Asal ade keje pon da kire beso rahmat kot... Pedulikkan org cakap ape, sbb bila da keje ni, ape kite nk semua atas usaha sendiri... Takyah nak bergantung pade org...

    Paling2 pon cakap je la balik kat makcik2 tu... Saye ni keje ape pun tak kisah, sebab sekurang2nye saye berdikari... So, kalo dorg ade anak yg still menganggur confirm sentap punya lahhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul babe!! Yang penting dia berdikari........:) pakai kereta Ford Fiesta lagi...hahahah (carut hang...)

      Delete
  2. yang penting, keje gomen ada PENCEN SAMPAI MATI..... alhamdulillah...

    ReplyDelete
  3. akak penah keja dua2 jumie, swasta pernah dapat bos yg gila, silap stapler pun kena maki cam hapa... tapi gaji bestttt, ofismate pun best... bila USM offer akak pikiaq berkali2, tapi sebb bak kata Ju-Dzahir nanti dapat PENCEN sampai MATI, akak pun let go keja tu... Mai la keja USM, kawan ngan makcik2, pakai tu tak bleh, pakai ni tak manis..macam2 la.. tapi la ni dah enjoy dan bersyukur, keja gomen fleksibel skit, yg ada anak 3 cam akak ni rasa syok la keja gomen, keluaq masuk time boleh kawtim ngan bos.. tapi nak kata keja goyang kaki cam orang swasta dok kutuk selalu tu tak la.. bila dapat bonus macam2 orang swasta kata kat orang gomen.. keja senang goyang kaki, tapi hakikatnya akak pun selalu kena stayback..tengok bos2 N41 kat HR ni tu lagi kesian, tiap2 hari balik kui 10-11malam.. kena outstation last minit, takde notis.. kesian anak bini... kiranya keja mana pun macam jumie kata kena bersyukur, at least ada keja.. yg mengangur dok cari keja pun ramai lagi..

    ReplyDelete
  4. Betul kakak.....yang penting kita ada kerja......alhamdulillah syukur.

    ReplyDelete
  5. salam...suka baca ruangan kerja kerajaan vs kerja swasta....dan yang pling best bila akak jumie mentionkan ada pegawai kerajaan yang nk attach fail pn tak reti...yang hakikatnya ada sebahagiannyer sebegitu...walaupun susah mcm mana pn enjoy dalam setiap pekerjaan yang kita buat...kesusahan bekerja itu adalah cabaran...yeah~~

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...