6.12.12

Saya dan Pregnancy by Jumie Samsudin


Women are expected to produce.
in abundance if possible. in order to produce you have to be fertile.
here it comes again, common hopes and wishes after that difficulties of searching.
la dah berapa tahun tak beranak lagi? u mandul ka? u all planning ka?
2 kaki x 3.5 acrylic on board. - ReginaIbrahim

Catatan ini dibuat pada November/Disember 2012.  1 tahun 2 bulan lepas bernikah dengan En.  Khafi.

Akak jarang bercakap pasai mengandung dan apa-apa sahaja di dalam Facebook dan Twitter akak.  In fact,  dalam satu insiden,  orang salah faham dan anggap akak terlalu sensitif bila cakap pasai mengandung.  Sampaikan ada pihak yang cuba menyembunyikan yang dia sudah mengandung sebab tak nak akak tau.....nanti akak kecik ati.  Inilah kali pertama dan terakhir akak akan cakap pasai saya dan pregnancy.  Sampailah saya betul betul mengandung saya akan bersuara lagi.  

Siapa yang tak mau beranak.  PONDAN pun feeling nak beranak u olls.  Tapi kerja kerja membuat anak ini bukanlah satu benda yang enteng.  Setengah orang,  sekali try sudah melekat (bunting pelamin).  Ada orang tu  pulak,  try sampai berbelas-belas tahun tak bunting-bunting pun. 

Sebelum ini akak pernah jawab emel dilemma seorang wanita yang dah bertahun-tahun kawen,  tapi tak mengandung.  Saya minta bantuan kawan baik saya,  Kak Azura Jaapar untuk membalas emel itu kerana Kak Zura yang dah 8 tahun kawen….tak mengandung-ngandung lagi.  Ramai yang memberikan respons baik kepada artikel itu kerana depa sangat suka dengan point bernas yang dicadangkan oleh Puan Azura.  (Kak Zura sekarang dah ada baby girl yang sihat dan sangat comels)

Kini,  tak sangka saya pulak yang mengalami masalah yang sama.  Setelah (BARU SETAHUN KAWEN),  akak dibebani dengan ekspektasi orang ramai yang nak tengok akak mengandung.  Sebagai seorang wanita hotness yang juga seorang lambang kecantikan,  akak tertanya pada diri akak kembali “Adakah orang ni semua duk tanya aku mengandung sebab depa really nak tengok aku gembira ataupun depa tengah gembira bila tengok aku gagal untuk mengandung lagi…. ,”  SUNGGUH PARANOID PENYATAAN AKAK INI.

Berbeza dengan beban yang dihadapi oleh orang lain (mungkin),  asakan disuruh mengandung ini tidak datang dari keluarga akak mahupun keluarga mentua akak.  In fact seingat-ingat akak,  akak tak pernah dengar soalan daripada Kak Edeh dan Kak Juma “Bila ampa nak mengandung…….tak mau pi berubat ka,”  sebab lojiknya……………..WE OLLS BARU KAWEN SETAHUN JA.

Tidak lama lagi,  u olls akan dengar satu pengumuman besar dalam keluarga saya.  I olls rasa u olls boleh agak apakah pengumuman besar itu sebab baru-baru ini adik akak si Cakcing baru sahaja bernikah dengan pasangan cinta kuatnya.  Boleh agak?  Boleh agak?

Akak sedikit happy dengan berita besar ini.  Tapi tak sepenuhnya happy sebab akak dah boleh agak apakah tujahan dan juga persoalan yang akan datang daripada SEMUA ORANG TERMASUK ADIK BERADIK SENDIRI.

Yes,  akak tak sepenuhnya happy kerana secara tiba tiba akak mendapat BELAS KASIHAN daripada orang ramai tanpa dipinta. 

“Its okay Jumie jangan dengki dengki.  Semua orang ada rezeki masing-masing.  Tak semestinya u tak mengandung…u tak happy,”  persolaannya BILA MASA AKU DENGKI.

“Jumie….masa hang akan tiba.  Lepas ni hang pulak akan mengandung.  Don’t u worry okay.  Kami doakan hang,”  WAHHHHHHHHHHH gitu……..aku pun tak mendoakan agar aku mengandung cepat…hang pulak nak tolong doakan untuk aku. 

Itulah contoh contoh ayat kasihan yang akak duk terima dua tiga hari ini.  Siapa tak sedih u olls.  Akak sedih la.  Nak maki hamun,  nanti orang kata akak ni perenglina musabahah.  So terpaksalah terima dengan senyuman.  Hanya Allah yang maha mengetahuinya.

Untuk pengetahuan u olls semua,  tak perlulah akak cerita pasai period tak betul,  pemeriksaan doctor,  akak kena makan ubat itu dan ini dan lain-lain.  Semua tu,  belum masanya untuk akak cerita lagi.  Tapi ada satu benda yang akak nak share dengan u olls. 

Akak dan En.  Khafi selalu berdoa kepada Allah yang maha esa,  “You know when is the best time for us,”  So……….biarlah Dia buat kerja Dia.  Bila sampai masa nanti,  akak mengandunglah u olls.

Ada burung-burung kecik yang menyampai ke telinga akak “Jumie tu taknak mengandung ke?  Dia dah kawen lama…kita ni anak dah nak masuk 3,  dia tak risau ke?”

Akak tersenyum u olls.  HOTNYAAA DIRI AKAK INI…sampaikan orang lain yang risau tentang hidup akak.  Akak anggap depa-depa yang duk risau tentang diri akak ini adalah negara AMERIKA.  Manakala akak pula adalah negara Afghanistan.  So orang-orang Amerika ni risau yang akak tak mampu menguruskan negara akak sendiri,  so depa semua duk buatlah macam-macam diskusi dan perbincangan untuk memperbaiki mutu negara akak.  Gitulah lebih kurangnya……thank you so much ya untuk semua semua yang begitu risau tentang diri akak.

Selepas membaca artikel ini,  u olls boleh memberikan pelbagai tanggapan kepada akak dan En.  Khafi.  U boleh kata kami sedih,  kami jealous,  kami kecewa,  kami dengki,  kami gembira,  kami relaks and biasa ataupun apa sahaja.  Tapi sebenarnya,  kami rasa semua benda kat atas tu.  Tapi hidup ini perlu diteruskan u olls. 

Ada kenalan yang suruh akak masuk support group di Facebook yang bertujuan untuk berinteraksi sesame isteri-isteri yang teringin untuk menjadi ibu.  Mulanya akak gembira apabila join group itu. Akak pun share macam-macam updates yang akak nak share dengan semua depa. 

Akak share tentang macam mana akak rasa tak selesa bila orang kasihankan akak sebab tak mengandung lagi,  macam mana akak rasa macam nak tergelak bila tengok kenalan akak yang bongkak apabila mengandung bunting pelamin…..tapi lama kelamaan akak sedari yang komen dan penyataan akak dalam group itu bercanggah dengan objektif sebenar group itu ditubuhkan.

Group itu adalah group support untuk wanita yang cuba dan berusaha untuk mengandung dan tapi akak pula gunakan group itu untuk luahkan rasa tak puas hati apabila orang expect akak mengandung cepat.

Di situ akak sedari yang akak sebenarnya masih tidak bersedia untuk mengandung lagi.  Cuma akak marah dengan orang-orang yang duk expect akak mengandung cepat.  U GET ME OR NOT? 

Akak tinggalkan group itu.  Sorry Kak Na,  I hope u understand me.  I just tak mau orang lain rasa tak selesa dengan kehadiran I dalam group itu.

And here I am,  masih seperti dulu,  akak sangat jelas dengan apa yang akak mahu dalam hidup akak.  I always know what I want in my life.  Maybe now and then,  akak perlukan nasihat dan tunjuk ajar dari orang tertentu yang akak hormati dan sayangi.  Tapi,  akak merayu sangat-sangat.  Janganlah u olls cuba untuk kelabukan apa yang telah jelas dalam hidup akak dan En.  Khafi. 

For the record,  yes,  akak teringin untuk menjadi seorang ibu.  Tapi,  masanya belum datang lagi.  Jadi,  kita tunggulah dulu.  Tak perlu lagi bersusah payah berjamu dan berurut.  Kalau Allah tak izinkan,  tak jadi juga. 

Tahun depan,  akak dan En.  Khafi ada perancangan besar.  U see,  life have so many things to offer.  Kenapa nak juruskan rencana hidup kepada hanya satu perkara sahaja.

I love u olls semua.  I rest my case.

Love,
Jumie Samsudin 

11 comments:

  1. Assalamualaikum Jumie..

    salam perkenalan..
    actually problem kita serupa cuma keadaan yg berbeza..apa2 pn saya bpegang pada kata2 Dr. HM Tuah ni..
    "Kita semua ada harapan sendiri.Tapi tak semua yg kita nak dlm dunia ni kita dapat.Sesetengahnya tu memang kita tak dapat sebab tak dapat itu lebih baik untuk kita, untuk dunia kita dan untuk akhirat kita..Allah simpan apa yg kita nak sebab DIA tahu segala-galanya berbanding kita.." :) Wallahua'lam..

    ReplyDelete
  2. yess.... ALLAH MAHA MENGETAHUI BILA MASA YANG SESUAI SESEORG TU NK ADA ANAK... jgn pertikaikan ketentuan Allah S.W.T.

    i love u very strong wahai lambang kecantikkan sedunia.... muahhhh...

    ReplyDelete
  3. : suke ngan entry akak kali nie... even saya nie junior lagi.. baru masuk 5 bulan kahwin... org duk tanya macam-macam... memang kadang rase nak cepat jer perggy... baca blog org pasal preggy.. jaga baby.. sumeee.... memang nak sangat...

    but saya setuju ngan point akak..

    For the record, yes, akak teringin untuk menjadi seorang ibu. Tapi, masanya belum datang lagi. Jadi, kita tunggulah dulu. Tak perlu lagi bersusah payah berjamu dan berurut. Kalau Allah tak izinkan, tak jadi juga.

    kaaaaaaannn... tunggu je laa... baru 5 bulan kahwin..! haha..


    ReplyDelete
  4. Manusia mmg cmtu kan.. tak besa berpuas hati..
    belum kawin - "hg bila lagi"
    dah kawin - "bila nk pregnant plak'
    dh anak 1 - "bila nak tambah"

    hei la.. hgpa ingt senang ka suma tu? takat becakap perabis ayaq liuq ja blh laa..

    kepada wanita lambang kecantikan yang menulis dlm blog ni :
    saya sgt2 setuju & sokong pendapat anda dlm artikel kali ni..
    we know whats the best for us kan?kita merancang Allah menentukan..

    adios!

    ReplyDelete
  5. wah....saya suka kata² anda..sungguh jelas..keadaan yg sama saya hadapi..saya suka tang

    "Akak tersenyum u olls. HOTNYAAA DIRI AKAK INI…sampaikan orang lain yang risau tentang hidup akak. Akak anggap depa-depa yang duk risau tentang diri akak ini adalah negara AMERIKA. Manakala akak pula adalah negara Afghanistan. So orang-orang Amerika ni risau yang akak tak mampu menguruskan negara akak sendiri, so depa semua duk buatlah macam-macam diskusi dan perbincangan untuk memperbaiki mutu negara akak. Gitulah lebih kurangnya……thank you so much ya untuk semua semua yang begitu risau tentang diri akak."

    kan..sibuk sangat nak amik tau hal org...diri sendiri pon tak betul hala tuju... takpe..perancangan DIA tu besar rahmat..setuju jugak..kalau bukan izinNya takkan jadi jugak..cuma husben saya sikit risau..tapi still leh handle..hehehe..

    ohh saya dah 3tahun 5bulan bernikah.heheheh...rezki itu ada cuma belum masanyakan :)

    ReplyDelete
  6. Terima kasih kepada ampa semua yang memberi support.

    ReplyDelete
  7. yesss... kalo buleh like, dah like SEJUTAAAaaa...
    Sangat seronok baca entry akak kali ni. Saya pon mcm k.jumie jugak..org dok tanya. Mak mertua dok tanya...

    Terima Kasih akak, xtahu kenapa...perasaan yg dok sedih sebab xde anak lagi sampai sekarang hilang lepas baca entry ni...

    Saya doakan akak & saya murah rezeki utk dapat zuriat... Ameen....

    ReplyDelete
  8. Salam.. kak jumie, menitik2 air mata baca entry kak jumie kali ni...hanya org yg mengalami je yg tahu mcm mana perasaan ni.. cz sy alami sama mcm kak jumie alami...besarnya dugaan Allah bagi pada saya. tapi saya percaya giliran saya utk miliki anak akan tiba cuma x tahu bila masa n ketikanya. bersabar, berusaha n berdoalah. yg penting skrg kita enjoy life ni mcm biasa cz hidup hanya sekali :)))))

    ReplyDelete
  9. Tis is the Jumie Samsudin yg i kenal.. tak goyah pown .. tapi cuma paraniod masih ada... ahhahhahhaha larik... good job... i truly think that the messange clean and clear to all those yg want this for your life. little that they know.. kadang2 , kita kena sedar... tuhan dah rancang semuanya dlam hidup ni until the day kita kembali kepadanya.....
    GOOD ARTIKEL.... love

    ReplyDelete
  10. I feel you.. I know what I want in life and I strongly believe yang Allah know best.. tapi tensyen bila pi interview tnya ada anak ka tak.. planning nak anak ka tak... masalah dunia btoi...

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...