20.12.12

Sesalan Seorang Gadis Selepas Membuat Seks Sebelum Nikah

Dear Kak Jumie, 
Saya baru je pas putus dengan mamat ni. Punca putus sebab dia ada perempuan lain. Saya sangat marah dan terkilan dengan mamat ni. Saya dah kapel dengan dia 4 tahun setengah dan kami telah melakukan hubungan seks selama 3 tahun!!! Yang paling saya marah sebab dia dah janji nak bertanggungjawab tapi akhirnye dia tinggalkan saya. 
Kami juga dah plan nak bertunang and kawen next year. Saya juga dapat tahu yang dia dah buat seks dengan perempuan tu. Selama 2 bulan dia dua kan saya dan dia “main” dengan 2 perempuan dalam masa dua bulan!!! Betul2 tak guna punya jantan.. 
Saya memang dah taknak fikir pasal dia. Cuma saya risaukan masa depan saya..ada ke laki nak terima and kawen dengan saya. Saya memang dah taknak dia tapi dalam masa yang sama saya nak dia bertanggungjawab atas segala perbuatan yang telah dia lakukan kepada saya. Saya harap Kak Jumie dapat memberi pendapat dan nasihat kepada saya. Terima kasih sangat2 kerana sudi baca luahan saya. 
Farra Niya



Dear Farra,

I REALLY FEEL YOU. Kalaulah akak ada kuasa majik yang tersangat hebat di dunia yang fana ini, akak akan mencari sapa jantan durjana itu dan akak akan siat-siat batang pelir dia. Tapi like u said, kita jangan pikiak pasai dia lagi. This is your life….tak bermakna hang dah buat salah sekali…….HANG DAH BERSALAH SAMPAI MATI. Lagipun, manusia mana yang tak pernah buat salah?

Apa saja yang kita buat dalam dunia ini, kita kena buat dengan rasa penuh tanggungjawab. Akak tak mau cakap pasai hokum hakam agama. Dosa dan pahala. Neraka dan syurga. Tu semua kerja Tuhan. Tapi kita sebagai maknusia, apa pun kita nak buat kat dunia ni………kita kena bertanggungjawab kat diri kita dan tidak menganiayai orang lain.

Sesetengah orang boleh kata, tepuk sebelah tangan tak menjadi u olls. Betul tak? Alaa…depa yang duk kata tu semua…macam lah tak pernah jadi orang muda. When its on, ITS ON! Jantan, kalau depa nak purkis…..apa pun depa sanggup buat. Tapi selalunya kita ni sebagai wanita, hanya bermodalkan air liur….NENJIAAAAA…..Kita bagi segala-galanya.

Tapi ini bukan masanya untuk kita focus kepada masalah (iaitu jantan haprak itu) sebab akak percaya…kalau dia pernah buat dajai kat hang dan perempuan lain, lambat laun dia akan buat dajai kat perempuan (bini) baru dia pulak. It will never ends u olls. Sebab jantan sunyi macam ni, depa tak akan pernah puas. Hidup depa adalah untuk TRY TRY TRY dan TRY. Bila depa try pompuan baru dan depa rasa depa boleh dapat……maknanya macam depa ni ada satu power yang baguih. Kat situlah depa dapat keyakinan diri. Sedihkan nasib jantan sunyi macam tu?

Now u olls kena focus pada penyelesaian. Iaitu….apa nak buat pada diri u olls? U rasa takut dan rasa rendah diri dengan apa yang u dah berlaku pada diri u sekarang. U rasa macam u dah tak sama taraf dengan perempuan lain.

  1. Please jangan rasa rendah diri kerana u olls sudah tidak dara. Siriesly akak cakap, virginity tidak menjanjikan kebahagiaan rumah tangga. Ada banyak lagi factor yang main peranan untuk menjamin rumah tangga yang bahagia (in fact….mana ada rumah tangga yang sempurna u olls!) Kecacatan di sana sini yang membuatkan sesebuah sesebuah rumah tangga tu ‘perfect’ dalam caranya sendiri.
  2. Jangan hilang harga diri. Hanya sebab u olls dah pernah terlanjur dengan seseorang dan u olls telah hilang dara….so u terus hilang harga diri dan tak respek diri u olls langsung. Jangan mudah ‘menyerah’ kepada insan lain. Yang dah berlaku…biarlah berlaku. Tapi kalau u olls nak relakan ianya berlaku lagi….u kena buat dengan penuh tanggungjawablah. Jangan duk complain pulak lepas ni “SEMUA LAKI YANG KAWAN DENGAN I…..HANYA NAK MAIN JA DENGAN I…..DEPA TAK MAU SIRIES PUN DENGAN I,” Dah hang kuat ‘menyerah’ …….kucing mana tak tolak friskis percuma?

    Like I said before, jantan bangsat will do anything for a piece of pukis u olls. Lepas dapat pukis, depa boleh pusing macam macam cara untuk buang kita macam tu ja. Sebelum ‘mendapat’ depa sanjung kita macam BINI FIRAUN. Lepas dah dapat….dia buat kita lagi teruk daripada kucing kurap. Apatah lagi kalau dapat yang SEDIA BERKHIDMAT? Aiiyooo…

    So hang kena kuat u olls! Tak bermakna hang terpedaya sekali….hang kena terpedaya selama-lamanya. U sendiri yang paling berhak untuk meletak harga pada nilai diri…bukan orang lain. Kalau hang sendiri yang ‘hilangkan’ harga diri itu……siapa lagi yang nak tolong hang?
  3. Jangan risau pasai jodoh. Allah ni maha besar u olls. Hang kena sentiasa berdoa dan PERCAYA dengan qada dan qadar tuhan. Kalau hang betul betul ikhlas nak mencari seorang suami yang boleh terima hang seadanya, doalah banyak-banyak. Allah dengar doa kita. Tambah-tambah doa orang yang teraniaya. Bumi Allah ni luas. Kalau hang betul betul percaya dan yakin dengan kuasa Dia…..cinta tu akan mai tampa hang sedari. Apa pun, always be true to yourself. Jangan buat naya kat orang lain. 

Itu sahaja yang akak mampu share dengan u olls. Sebab tulah akak selalu pesan kepada adik-adik akak semua, straight or LGBT….kalau nak buat seks. Buatlah dengan keadaan yang betul-betul ready.

Akak akan sentiasa doakan kebahagiaan hang dunia dan akhirat. BE STRONG BEBEH! Ingat tu, hanya hang sorang yang boleh jaga ‘purkis’ dan ‘hati’ hang sendiri….so jangan senang-senang bagi kat orang!

Love,
Jumie Samsudin
Lambang Kecantikan

10 comments:

  1. Out Topic kejap..Kesalahan biasa yang saya selalu tengok dalam hal ni, si perempuan bila jumpa boifren baru terus cerita segala donsa2 yang pernah dia buat dulu. Wah itu sangat la tak patut yer. Dapat boifren jujur tak apa, sekali dia pun nak try sama macamane. Ada pak ustaz ni cakap " if kita bertaubat, kita sama bersih macam org lain. Rahsia adalah milik peribadi dan tak ada orang perlu tau. Sebab if Allah tak jaga aib kita, die dah catat kat dahi bagi sume masyarakat baca"...So tak perlu rendah diri. Betul kata kak Jumie. InshaAllah berjumpa yang baik budi pekerti if niat kita pun baik n kejalan Allah. Tapi if kita niat tak baik, jumpa pun yang tak baik.. Gituuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, i sokong u. Ada lelaki yang sanggup trick kita macam ni....Depa kata depa dah pernah terlanjur. So depa harap kita sebagai perempuan meluahkan segala-galanya. Hakikat, depa tu tak pernah main dengan sapa-sapa pun. Depa buat macam tu sebab depa kata.....perempuan kalau dengar cerita macam tu depa akan luah segala-galanya.

      Delete
    2. kalau lelaki tu baik dia takkan tanya masa silam kita...Apa motif die nak tau masa silam sedangkan die nak hidup masa depan dengan kita. MOTIFFFF SGT jantan macam ni...Kalau die nak tau sgt pun utk apa? Bukan buleh ubah balik masa...KANNNN

      Delete
    3. YESSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS sangat sokong.

      Delete
  2. K.jumie kami setuju, kami suka post hampa sangat2. Kita pompuan kena jaga diri sendiri, JAGA DIRI SENDIRI. Tak payah mimpi orang nak jaga kita kalau belum berumahtangga. BELUM TENTU. So tak payah lemah sangat. Apa nak jadi pun JAGA DIRI SENDIRI. kan. ILOVEYOU k.jumie.

    ReplyDelete
  3. Saya suka pada nasihat yang akhir tu ;
    "hanya hang sorang yang boleh jaga ‘p++++’ dan ‘hati’ hang sendiri….so jangan senang-senang bagi kat orang!"
    Straightforward, straight to the point & straight to the heart!
    Keep up the good work, Kak Jue!

    ReplyDelete
  4. Akak bukan ustazah yang bertauliah nak bagi panduan asas agama kat u olls semua. U olls semua pasti lebih hebat dari akak. Tapi.........hidup ni.....KENA PANDAI BALANCE LA....nak baik sangat puntak boleh. Nak jahat lagilah tak boleh.

    ReplyDelete
  5. Setuju setuju. Semua sekali termasuk komen saye setuju. Haha. Semua org da komen sampai aku tatau nak komen apa. Haha

    ReplyDelete
  6. Insyaallah,
    Farra perlu bertaubat, dan kembali kepada Allah swt. Kembali letak-kan Allah sbg pengatur hidup kita.

    dan kepada pembaca yang lain, jangan salah faham apa yang Kak Jumie kata-kan, itu bukan bermaksud kita boleh berzina dengan sesiapa, dan kemudian berkahwin dengan dia, ianya sebagai gambaran halus daripada Kak Jumie yang menunjukkan, jika anda mahu-kan yang terbaik, berikan-lah pada yang terbaik dengan cara yang terbaik (cara yang diredhai Allah)

    Doa pada Allah swt, supaya atur hidup kita sebaik mungkin.

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...