11.1.13

Barang Kecantikan Pilihan by Kawan-kawan Jelitawanku 2012

Hello u olls semua, 

Seperti tahun lalu, I olls dan kawan-kawan ingin berkongsi tentang informasi barangan kecantikan yang terbaru yang kami laburkan untuk tahun 2012. Informasi ini adalah timbal balik daripada artikel tahun lalu. Perkongsian kali ini adalah bersama-sama kawan-kawan jelitawan I olls iaitu Aishah Aljuned, Asmaa Aljuned, Nonie Suliaman and Syaz Subhan. Setiap testimony ditulis sendiri oleh kawan-kawan I.

Hope u olls enjois!!

Aishah Aljuned | Pencinta Dr. Murad 

Dr. Murad Refreshing Cleanser 
200ML | RM148 

Cleanser ni bersabun, nak cuci mekap memang sesuai, feel dia lepas pakai memang rasa bersih. Ada rasa macam tegang sikit. Tapi I lebih prefer cleanser yang tak bersabun, so that lepas cuci muka tak rasa ketat sangat. Mungkin component anti aging dalam cleanser Dr. Murad ni purposely nak kasi muka ketat, kurangkan effect kertu. But, cleanser ni mencuci mekap dengan jayanya. (Tapi kalau mekap mata macam Kim Kadeshen ka celak firaun waterproof tu, kena la cuci pakai make up remover dulu)

Dr. Murad Hydrating Toner 

180ML | RM128 


Toner ni best. sebab dia spray. Tak yah guna cotton pun takpa. Spray kat muka, tepuk-tepuk guna tangan dan dah ready untuk boh moisturizer. Amoi feshel tu kata, lebih better kalau pakai moisturizer time toner tu duk rasa basah2 kat muka lagi.


Dr. Murad Skin Perfecting Lotion 

Moisturizer ni very lightweight. Tak berminyak. Tapi takdak la kasi kulit perfect, but so far lepas pakai cream ni, muka I dah tak berminyak dan masih belum ada apa-apa breakouts lagi. Rasa muka lembut sekarang ni. Dah tak kasaq macam sebelum ni. Sebab sebelum ni I tak penah pakai apa-apa kat muka. hohoho


Sun block 
Sun block ni I pakai bila nak keluaq rumah saja. Dan I pakai sikit saja sebab dia sedikit heavy. Standard sunblock aa. Tapi bila pakai tak dak la berminyak muka. 

Itu saja yang pakai buat masa ni. I rasa mungkin I continue terus sebab lepas 2 bulan pakai, I rasa macam selesa sangat-sangat. Kulit rasa well balanced. Kepada sapa-sapa yang nak try product Dr. Murad, I suggest pi try kat Salon Facial Dr. Murad. Depa ada proper skin analysis untuk suggest the right produts. Sebab Dr. Murad ni ada range untuk acne/blemish skin, anti aging dan macam-macam lagi. I pi facial Dr. Murad memang best gila. Ada feeling2 wajah Sofea Jane lepas tu hahaha


Nonie | Wanita Simplewati

Hai u olls smua, kebanyakan produk terutamanya yang basic-basic, I still pakai produk sama. Olay dan simple.  

Organic Aid Vitamin E Oil


Bila malam,  I akan pakai Organic Aid Vitamin E Oil. Sebelum ni ada kawan I bagi kat I Colonial Dames yang 35000. Pastu bila dah habis, I cari dah tak jumpa, so Organic Aid pun tak kurang bestnya. 


Nars blusher in Gilda

Blusher Nars memang best. I jatuh cinta dengan Nars masa try Aishah punya blusher dulu.


Nars Andy Warhol Larger Than Life Eyeliner


Ni pon best gila. I suka sebab dia tak sememeh. Kelopak mata I stail berminyak. Selalu kalau I boh eyeliner, mesti jadi macam taik ayam. Tapiiiiiiiiiiiiiiiii........ I dah pi bagi hilang eyeliner ni!!! Sedihku... so sekarang I pakai Gel Eyeliner Silkygirl punya saja. Not bad, tapi sememeh jugak sikit. Awat la Nars takdak kat Malaysia.. ka ada tapi I ja yang taktau?


Asmaa Aljuned | Obsesi Kecantikan Kulit 

Panasonic Facial Steamer

Tahun ini I telah invest untuk membeli Panasonic Facial Steamer. Harganya RM1300. Suka sebab dia bagi kulit cam cantik dan moisturized. Tapi kena rajin aa. 3 hari sekali. Paling best about it, is that, dia ada 3 mode 1) Clear and Glossy 2) Firming 3) Sebum Control. Ikut keperluan masing-masing, tekan ja mode mana mau dan letak muka depan stim.

Berbeza ngan facial steamer lain, dia ada wap panas dan 'cool mist'. Mengikut mode yang dipilih, dia akan set program yang sesuai ngan kulit. Approximately 15 min sekali guna. Sangat worth it untuk orang yang kaki facial. Buat sendiri kat rumah. Puas hati.

Nak info mendalam? http://www.chuckei.com/2012/08/baby-skin-secret-home-spa.html#.UNMSWW_qmSo


Kinohimitsu Collagen Diamond 5300 Drink 

Ni memang best. I suka. lepas 6 hari minum, pores I secara obviyesli kecik. Dan blusher I tahan sampai petang.   Yang ni RM158 untuk 16 botoi. Stok sebulan.

Dermalogica Age Smart Multivitamin Power Firm. RM217

Untuk mata, I ada wrinkle yang sangat obviyes. Banyak benda I guna takdak efek. Last2 I beli ni, mejikkk. Tak sampai 2 minggu banyak dah garis halus hilang.

Syaz Subhan | Duta Nan-Rasmi Clinique

Clinique Moisture Surge Extra
Kulit I untuk tahun 2012 adalah tidak berapa baik. Amat berminyak sekali. So bila pi kat kaunter Clinique, depa cek kulit I dan kata kulit I bukan la berminyak, tapi terlalu kering sampai jadi berminyak teruk. So suruh I try krim ni, untuk tambah moisture la. Dah 2 bulan I pakai and minyak tu kurang maybe 15% saja. So I tak boleh kata krim ni best ke tak sebab it didn't work for me. Maybe dia untuk kulit kering yang kering and tak berminyak, tapi kulit I still berminyak. 



Clinique Loose Powder
The brush that comes with it is terrible, sebab agak kecik untuk sapu kat muka. But the powder itself is great! I just dust it on lightly and it minimizes the look of pores and fine lines and the color looks neutral because the color is like transparent. And the most important thing is it controlled oil really well and gave me a flawless look!! 4 Stars for this product!! 


Clinique Chubby Stick 

Sorry agak over asyik bagi review Clinique ja. Tapi dah terbeli product2 ni ja. Over these years my lips are horribly dry and sensitive, selang seminggu dia akan mengelupas dengan pedih sekali dan I hanya boleh sapu Vaseline saja. And I sangat sedih sebab langsung tak boleh pakai lipstik2 cantik yang lain (disebalik gambar FB I yang berlipstik tu semua percayalah lepas tu I kena suffer 1-2 minggu sebab bibir I menggelupas teruk dan SAKIT!!)

Macam-macam lipstick yang I beli tapi last sekali kena bagi semua kat adik2 I ja. So I try la Clinique Chubby Lipstick ni lepas seorang kawan recommend kat I. Sangat best ok!! Macam nak nangis last skali I jumpa lipstick yang sesuai. I love the idea of adding color to my lips without drying them out! But dont expect too much on the colour sebab dia bukan la jenis matte or kalau nak yang betul-betul terang tu tak boleh la coz chubby lipstick ni macam glossy and moisture. Lebih baik daripada tak pakai lipstick langsung kan. It cross the limits between the perfect blend of balm and lip color without tackiness and not bleeding into my lines.. 5 Stars and highly recommended!!

Clinique Repairwear Intensive Lip Treatment 
Another 5 Stars product and again from Clinique! As I said, I suffer dengan terrible chapped lips and nothing has worked... So I try la lip treatment ni, and it really work wonders!! Lepas pakai beberapa jam ja pun dah dapat rasa yang benda ni actually sangat bagus.. And with both combination lip treatment and chubby lipstick, lips I dah makin improve!! But the negative part of this product is the PRICE, it is ridiculously expensive! But if you are having problem with your lips like me, so rasanya berbaloi kot.. Highly recommended! 

Lip Ice Gloss 


Lagi satu product yang sangat best! And again berkenaan bibir.. Lip gloss dari Lip Ice ni pun sangat best sebab satu, harga yang sangat berpatutan dan kedua sebab dia langsung tak keringkan bibir.. Langsung tk keringkan lips I yang yang super sensitive ni. And yang paling best adalah, tak payah la nak habiskan duit beli lip gloss yang mahal- mahal sangat sebab lip gloss ni punya glossy pun memang shiny and sangat cantik. 5 Stars!!!


Bobbi Brown Blush

I love the colour, it offers a matte finish with long-lasting wear! Ada macam2 colours but I nak something brownish, so I pakai Tawny! Dia jual dalam individual compact without brush because you can actually assembled into palettes (palette tu dijual asing ye, macam Elianto la).. This product is also recommended untuk sesapa yang just nak simple blusher without any bronzer semua!

Jumie Samsudin | Going Back To Basic 

Minyak Bio Oil


First sekali, minyak Bio Oil. Memandangkan I olls sekarang dah kurang jerawat dan tinggal bekas-bekas sahaja. So I memulakan diri I olls untuk memakai minyak Bio Oil setiap malam. Tak pakai banyak-banyak. Just 1 titik dan disapu tipis di permukaan kulit. Alhamdulillah…im very happy with the result. Bekas jerawat yang sangat ketara dulu dah mulai pudar.


Sabun Beras Siam
Sangat murah. 1 dozen baru RM20. I sangat suka sabun ini kerana busanya banyak, rasa bersih lepas cucian dan paling penting ianya melembapkan. Tidak mengeringkan!! Ampa pun taula, beras memang amat bagus untuk kecantikan kulit. I really like it. Disebabkan I olls sekarang tidak memakai apa – apa produk memutihkan kulit (kecuali Toner Hada Labo), I olls dapat rasakan bahawa kulit rasa sedikit putih lepas mencuci muka dengan sabun ini.


Oilly Spa Salt Tamarind & Honey

Satu lagi barangan Thailand yang amat I sukakan adalah Oilly Spa Salt Tamarind & Honey. RM15 saja satu balang ni. Balang ini adalah besar dan disebabkan itu boleh di pakai BANYAK KALI!! Tamarind (asam jawa) kaya dengan Vitamin C so memang bagus untuk menyembuhkan luka-luka kecik (akibat digigit nyamuk dan dicakar oleh kucing ku yang perenglina). Biji-biji garam dalam body scrub ini juga amat membersihkan kulit! Memang best! Pakai hari hari u olls. I beli dari kawan yang selalu masuk Thai, so untuk u olls yang teringin nak beli, boleh beli kat sini :

http://lily-serbaserbi.blogspot.com/2010/02/oily-spa-salt-garam-scrub-badan_02.html


Sillygirl Magic Face Powder
Muka I olls sangat berminyak dulu. Dah la duduk kat Melesia, panassssssssss dan hazab. Cuaca yang panas menyebabkan I selalu berpeluh dan lebih teruk kulit jadi berminyak. So one day, tak tau macam mana I terbeli bedak ini. And after I pakai make up semua macam biasa……….i terus pakai bedak ni kot atas. Boleh apply pakai brush ataupun bubuh ja kat atas tangan macam kita duk pakai bedak masa kecik-kecik. SIRIESSSSSSSSSSSSSSLY terus dah tak berminyak lagi. Tapi make sure u moisturize muka u elok elok before pakai. Sebab kalau terlalu banyak, boleh jadi kering. 



Sunplay SPF130 PA+++

Okay, disebabkan I olls tidak memakai produk produk pemutihan kulit lagi. So I need a good moisturizer yang juga merupakan sunblock yang bagus…. SUNPLAY SPF130 PA+++ With New Advance SOLAREX-3. Harga lebih kurang RM20+ sahaja. Sangat ringan and light. Tak rasa sticky langsung. Boleh dipakai sebelum make up and yes …..ITS NOT OILY!!


Dove Damage Therapy Shampoo - Dandruff Care

Rambut u olls berkelemumur dan shampoo anti kelemumur lain membuatkan rambut u olls lebih kering? U NEED DOVE DAAGE THERAPY SHAMPOO – DANDRUFF CARE! Gitu akak macam iklan dah. Haaaaaaaaaa…..dulu akak pakai Head and Shoulder. Yes, memang sedap sebab dah takdak ketombe langsung. Tapi yang tak bestnya rambut akak jadi sangat dry and paling menyedihkan, bila rambut kita kering…senang putus! Dahla rambut mulai menggugurkan dirinya. So, kawan akak sorani rekemen akak pakai shampoo ni. YES!! Sangat bagus. Wangi and rambut u olls jadi lembut macam Maya Karin walaupun hakikat Maya Karin bukan duta untuk shampoo jenama ini. 

Nivea Crème 



Dari dulu akak mencari cari losyen badan yang paling best and paling sesuai untuk kulit akak especially kaki akak. Punya duk try macam-macam losyen akhirnya akak pilih losyen pilihan classic iaitu Nivea Crème yang dalam tin warna biru tu. Dia very creamy and sangat pekat. So kalau akak sapu kat badan….effect dia memang betul betul melindungi kulit and walaupun kena air ke apa ke…kita tak perlu re-apply. Memang best pakai dia. Rasa macam orang-orang kaya sikit. Gitu.

Losyen Susu Kambing Gamat
Selalu lenguh-lenguh badan ataupun rasa macam tiba-tiba berangin kat perut ka apa ka? Ataupun laki u olls selalu suruh u olls urut badan dia dengan minyak panaih warna merah yang kadang-kadang menyakitkan hidung dan amatlah panas sampai rasa macam tangan u olls nak terkeluar kulit….u olls harus beli Losyen Susu Kambing Gamat and simpan satu botol kat rumah. Yes……….En. Khafi selalu suruh akak urut dia. Sebab tu akak selalu pesan kat mana-mana kawan yang nak pi Langkawi untuk beli losyen ni. Dia jenis losyen so cepat menyerap kat kulit dan panas dia boleh tahan lama and bila u tersalah bantal ka and rasa berangin kat tengkur…u olls harus sapu ni sendiri. Tak payah urut teruk teruk pun takpa. Kepanasannya akan mengubati kawasan yang u olls rasa tak selesa tu.

Victoria’s Secret Refreshing Body Mist

Yesssssssssss………….ampa semua mesti dah ramai beli benda ni. Siriesly….semua perempuan harus ada Victoria Secret Body Mist. Harga affordable sangat and ada banyak pilihan bau yang u olls boleh pilih. My favorite is Amber Romance. (Thanks u Shanell sebab hadiahkan kepada kakak). Tapi body mist ni tidak kekal lama. Ianya bukan perfume or EDT or EDP. Body mist ni, kita boleh pakai sat sat ja. Letak dalam hembek…so masa lunch time…bila rasa letih kena panas matahari….sembur la sikit kat badan. Or before tidur…..nak peluk suami untuk pujuk dia beli gelang emas…..sembur la sikit kat celah tetek. Haaa!! Gitu.

Vaseline Instensive Care 100% Petroleum Jelly

Haritu pening sangat tak tau nak beli lip balm apa …..macam-macam yang ada kat pasaran ni. Sekali, dalam banyak banyak akak getis nak beli Vaseline Pure Petroleum Jelly..dah la murah nak mampoih! (RM5 ja kot) …Nenjiaaaaaaaaaa boleh pakai banyak! And boleh pakai untuk macam-macam benda selain sebagai pelindung bibir iaitu untuk letak kat bahagian kulit yang terasa kering, untuk cuci make up….erm….ampa pi google sendiri!

MARC JACOBS 'Daisy Eau So Fresh' Eau de

Perfume yang I ols invest untuk 2012 adalah Marc Jacob Daisy. Terima kasih kepada Asmaa sebab mengrekemen perfume ini. Bukan saja wangi yang lembut tapi mewah (feeling wanita kaya sangat pakai bau ni) and botolnya………membuatkan u olls yang tak pernah terfikir nak kumpul perfume terus feeling nak buat hobi kumpul botol perfume (MCM I SEKARANG!) I really love the smell. Kalau pagi pagi nak pi kerja, rasa macam takdak mood nak pi kerja……I pakai perfume ni! HAhahah gituu…And actually bau ini lebih sesuai untuk pakai di siang hari :)


Sekian saja! Jangan lupa review kami buat tahun lepas. Jemput baca-baca! And if u olls also write tentang review barangan kecantikan yang u olls pakai untuk tahun 2012…….sharela link blog u olls kat komen!

Read here : Review Barang Kecantikan Pilihan by Kawan-Kawan Jelitawanku 2011

8 comments:

  1. As Salam.
    Terima kasih Jumie dan kewan-kawan.
    Sebenarnya pengambilam makanan yang seimbang adalah penyebab utama kepada masalah kecantikan kita. Kita kena rawat dari dalam. baru lah serinya terpancar.
    Tapi percayalah kita tak mampu nak makan makanan yang seimbang berdasarkan keperluan badan.
    Makanya pengambilan vitamain dalah disyorkan. Bila dah ambik vitamin, pengambilan air kosong jugak WAJIB, cos darah kita akan jadi pekat. Dan yang paling tak tahan adalah krisis penyembuhan yang lama. Nak-nak pulak bila dah kawin dan dah beranak, maintenance mesti kena tinggi. Kalau masih menyusukan anak lagi lah tinggi, sebabnya kita mudah mati kutik. So, jom sesama makan vitamin dan jamu.
    *so far kami dapati :
    1)Jamu Mak Dara Gold-mampu menaikkan nafsu tenaga :)=RM45.00
    2)Felinna Pure Marine Collagen Vitamin C-menghilangkan parut n kulit muka terutamanya cerah n luka cepat sembuh tanpa parut-RM85.00

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboooii duk mai iklan pulak u olls. Nak iklan mai PM I....

      Delete
  2. Replies
    1. Takdak la nyahh.......kalau ada...dah lama kawan2 I olls ni beli.

      Delete
  3. Dr Murad mmg best sbb dulu muka kusam/hitam/kering lepas setahun pakai teruih ok. lagi satu yang best is Advanced Night Repair Estee Lauder dan Elizabeth Arden 8 hour cream.

    ReplyDelete
  4. Amber romance! Same like me..sedap bau dy....

    ReplyDelete
  5. Aku rileks je....

    BEDAK SEJUK... Hahaha

    Klasik bukan? Tapi biasanya seminggu sekali ja sebab asik lupaaa... Hahaha

    ReplyDelete
  6. Hi jumie , nak tau kat mana boleh beli sabun beras siam tu? Murah.....nak beli utk diri sendiri gak.....tq

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...