UK Clark Sales

S e q y B e a u t y

Haizi Khalid

Tunetalk

BB Cream by Seqy Beauty



Hello and Assalamualaikum to all,

Hari ini I olls nak memperkenalkan satu produk kosmetik yang direka, dicipta dan diedarkan oleh anak Bumiputera, seorang blogger yang meleps juga iaitu Sepet a.k.a Zuhana.

Thank you kepada beliau and team kerana sudi memperkenalkan produk ini kepada I olls. Bukan sebab I olls dapat PERCUMA and I olls feeling nak buat review ini, I olls buat review ni sebab I olls sendiri amat suka dengan produk ni and I olls sangat-sangat suka nak share dengan orang ramai.
Kalau ampa nak tau, I olls memang dapat banyak produk untuk di-review, tapi I olls bagitau dah siap-siap kepada pengsponsor barang, I olls akan bagi review seikhlasnya.



BB Cream by Seqy Beauty

Ampa semua mesti tau apa benda BB Cream kan? Dulu I olls memang suka pakai BB Cream, dulu-dulu aku promote kat dalam blog aku Miracle Multiplex BB Cream (SPF 25 PA +), pastu memang berlambak orang duk tanya pasai produk tu kat aku. Mesti ramai orang suka nak pi beli jugak kan? Tapi lepas tu, aku rasakan Miracle Multiplex BB Cream (SPF 25 PA +) makin lama makin tak best. So aku stop pakai BB Cream and aku cuba beberapa jenis BB Cream lain seperti yang dipromote oleh kawan-kawan tapi takdak pun yang berkenan di hati. Tapi nenjia, bila dapat this produk I olls falls in love!

Ini gambar i olls masa first time pakai BB Cream by Seqy Beauty. Gambar amik gambar handphone I olls Lenovo S860. NO EDITING. Natural light. Meletops kan?


Why I Olls Suka BB Cream by Seqy Beauty?

(ini bukan copy paste, mak tulis sendiri berdasarkan pengalaman)



Ampa tengok sendiri perbezaan I olls pakai. Yes, warna ini nampak sedikit kelabu sebab muka I olls yang colour tanned. Tapi lama-lama dia akan blend in and cantek. And lepas pakai full make up, warna BB Cream ini akan nampak cantek lagi. Tak sabak nak pakai BB Cream by Seqy Beauty yang lebih sesuai untuk warna kulit tanned macam I olls.


Senang nak pakai!

Untuk orang yang always busy and mengejar masa, BB Cream by Seqy Beauty adalah jawapannya. Selepas basuh muka, pakai toner and bubuh ubat jerawat sikit. I olls teruih sapu BB Cream by Seqy Beauty kat muka. Pastu make up macam biasa. And of course, lepas make up muka I olls terus berubah jadi Selena Gomez gitu. Produk meletops ini bertindak sebagai pelindung (sebab ada SPF), melembab (takpakai pakai moisturiser) and bedak asas (because of the colour yang ada dalam produk ni).

Ringan, nipis and NOT CAKEY

Tak payah pakai banyak-banyak. Semprot sekali ja kat tangan, and that is the only ammount that u need to cover your whole face. Sapukan BB Cream by Seqy Beauty

Ke seluruh wajah dengan menggunakan jari. Pastu picit lagi satu, untuk bubuh kat tengkuk. Kalau pakai tudung pun, bubuh ja kat tengkok, sebab i believe BB Cream by Seqy Beauty merawat wajah and ia merawat dan melindungi semua bahagian kulit yang menggunakan produk ni. So ampa nanti kalau bukak tudung depan suami, takdak la nampak ketara, muka putih lehaq hitam.

And ampa akan rasa sangat best sebab produk ini cover cela-cela di wajah (dark spots, warna tak sama, merah2 akibat jerawat, parut) and at same time ampa rasa sangat ringan tak macam effect pakai bedak.

Ini pun gambar I olls amik pagi-pagi buta masa duk bersiap kat bilik. Lepas dah make up semua. No editing pada gambar ya. I olls just crop sahaja.



Melindungi dengan SPF 30

Sebagai wanita outdoor macam I olls, I olls sangat suka sebab BB Cream by Seqy Beauty mempunyai pelindungai UV SPF 30. Pelindungai UV ke wajah bukan sahaja bagus untuk halang kita jadi lebih tanned, malah pelindungan SPF ini dari kesan UV juga boleh menghalang kepada effek lain seperti jeragat dan juga penuaan. Yes, ampa tak tau ka? Lagi banyak UV light kita kena, kulit lagi cepat tua.

Tidak Berminyak

Kulit I olls adalah berminyak. And yes, I olls pakai ni tapi muka I olls tak berminyak. Cuma there was one time, masa experimentasi, before apply BB Cream by Seqy Beauty I olls pi pakai sejenis pelembab, nenjia lepas tu jadi berminyak. So lepaih tu tak pakai dah apa-apa before pakai BB Cream by Seqy Beauty.

Natural oil pada wajah adalah bagus untuk melembabkan wajah and muka kita tak kering. Kulit wajah yang terlalu kering nanti cepat dapat rinkles. I olls suka BB Cream by Seqy Beauty sebab ia masih mengekalkan kelembapan kulit wajah sambil mengawal minyak.

Colour Blend In

I olls mempunyai warna kulit wanita Africa + Latin, so its not easy to find bedak asas yang sesuai dengan keunikan warna kulit I olls. So, masa Ms. Syeka bok mai BB Cream by Seqy Beauty kat I olls, the first thing I olls tanya adalah “Warna dia macam mana?”

Syeka kata, depa ada dua colour buat masa ni, nombor 1 is for cerah, and 2 is more natural. So depa bagi yang natural untuk I olls. After aplikasi, alhamdulillah, kulit I olls memang mula-mula nampak macam putih sikit, tapi lama-lama, dia macam makin cantek and blend with my natural skin colour. I olls suka.

BB Cream by Seqy Beauty dalam proses nak buat colour yang sesuai untuk wanita berkulit tanned. CAYALAH!! Cepat-cepat i mau.

Specially Designed by Seqy Beauty

Produk ni bukan dibuat di Korea / China / Bangkok pastu buat packaging lain ja. Produk ni memang di-design khas oleh Ms. Sepeti a.k.a Zuhana because beliau sendiri seorang pencinta kecantikan dan beliau sendiri seorang ahli farmasi. So dia tau la apa yang baguih and apa yang tak baguih. Produk ini insya Allah halal. Tapi yang penting, produk ini adalah buatan MALAYSIA.

Beg make up I olls memang kecik. Tapi botol BB Cream by Seqy Beauty boleh masuk dengan mejiknya.



Botol Praktikal dan Cantek

Sangat impressed dengan rekaan botol yang minimalist. Kuruih and panjang macam tubuh badan I olls. So senang nak selit kat mana-mana :)

Merawat kulit

Kulit I olls adalah sangat sensitip. Tak boleh pakai apa benda semarang. Orang tua-tua kata, kulit orang kaya. Gicu. Lepas pakai produk ni for almost 2 weeks already, I olls rasa sangat puas hati and boleh nampak perbezaan pada permukaan kulit I olls. Bukanlah nak kata lepas pakai produk ni kulit aku terus lembut lincin macam kulit teloq, tapi bila aku pakai ni, memang dah takdak masalah, takdak bintik-bintik, takdak jerewat over-over...so baguih la kan! Sapa yang kulit sensitip macam saya haruslah cuba.


Fungsi dan Kelebihan BB Cream


  • Sesuai untuk semua jenis kulit.
  • Menutupi cela di muka.
  • Sebagai bedak asas.
  • Lebih ringan dari foundation.
  • Sebagai essential cream, menutrisi kulit, menegang dan menghaluskan kulit.
  • Melindungi kulit dari sinaran UV yang boleh menyebabkan bintik hitam muncul di wajah (SPF 30)
  • Memperbaiki masalah kulit dan melindungi kulit dari bahan-bahan kimia berbahaya.
  • Wajah tidak berminyak sepanjang hari.
  • Berfungsi melawan sinar violet dan pencemaran udara sehingga endikan kulit sihat.
  • Melambatkan penuaan.
  • Tekstur yang ringan dan sesuai untuk orang Asia.

Bahan-bahan dalam BB Cream by Seqy Beauty

Aqua Cream
Beeswax
Cetyl Alcohol
Octyl Methoxycinnamate
Cyclopentasiloxane
Dimenthicone
Caprylic/Capric Triglyceride
Propylene Glycol
Titanium Dioxide
Iron Oxides
Sodium Chloride
Phenoxyethanol


Cepat-cepat dapatkan BB Cream by Seqy Beauty dengan segera.

Hubungi pengedar yang sah,

Ms. Atikah Syeka Rohaini (Permatang Pauh)
di talian 013-435 1899.

Sila layari laman web Seqy Beauty untuk semak senarai PENGEDAR SAH dari seluruh Malaysia.

Gambar i olls bersama Ms. Atikah Syeka Rohaini ketika pertemuan nak pass barang. Memang lepas ni kena selalu jumpa la, I olls memang akan beli produk ni selalu.


Harga :

RM55 (Semenanjung Malaysia)
RM60 (Sabah/Sarawak)


Follow :



Untuk maklumat lanjut sila layari

3.1.13

Kisah Gayboi Tegar

Hello u olls semua,

Terima kasih kepada ampa semua yang tak pernah henti henti menyapot blog akak ini. Walaupun blog akak tak banyak mendapat paparan media cetak dan media massa apatah lagi tersenarai dalam blogger tercantik di seluruh Melesia ini seperti Nisa Kay. Com, tapi yang penting……akak tetap number satu di hati ampa. Akak tersenyum getis sendirian bila dapat tahu yang u olls semua, setiap pagi bukak blog akak dulu untuk baca apa yang akak auto-pulished untuk hari itu. Thanks u olls.

And u olls pun tau kan, blog ini bukan blog syiok sendiri. Blog pose-pose control cantek sambil senyum kemut….blog ini adalah blog IKHLAS yang ditulis bukan untuk fofulariti tetapi untuk perkongsian ilmu yang tak tercatat dalam buku-buku mainstream lain. Dan blog ini, bukan perkongsian akak seorang….sekarang ni makin ramai yang mula menulis kepada akak dengan harapan agar akak letakkan dalam blog akak ini.

Terima kasih u olls semua.

Hari ini akak nak share satu emel yang di hantar oleh seorang yang menggelarkan dirinya Gayboi Tegar. And seperti biasa, artikel ini mengandungi unsur-unsur yang diluar norma masyarakat kita tetapi ianya tetap berlaku. Pertimbangan dan tolak ansur daripada anda semua amat akak hargai. Lihatlah mata burung, bukan dari bawah tempurung – PINJAM AYAT EN. USOP.

Love,
Jumie Samsudin


Dear Jumie,

This is my story. As story of how my life as a gay guy begun. Selalunya kita dengar orang jadik gay sebab frust dengan pompuan, yang kena cabul dengan sedara mara jantan depa, ada jugak yang saja-saja nak try dan ada jugak yang terikut-ikut kawan-kawan yang sewaktu dengannya.

I adalahlah anak bongsu daripada 4 adik beradik. So memang boleh dikatakan manja la jugak tapi I ni manja-manja pun, kerja-kerja jantan suma I belasah kena buat sebab memang dari kecik, semua keja dok buat. Maklumlah dok kampung. So banyak benda kena buat. Mencangkul parit, repair dinding rumah, tukak atap rumah (masa dulu rumah I kat kampung pakai atap sebelum tukak zink) pastu dah tukak zink kalau bocok (bocor) I kena jugak jadi spiderman and tukak all that. Bukan I saja, even my sister pun kena jugak sebab our parent ni treat us equally. Tapi I memang ada la jugak cam lembut sikit, tapi takdak lah sampai dalam ketegori mak limah ni suma macam hadek -hadek zaman sekarang. Ya la anak bongsu kan. cam tu la.  

Dulu masa dok kat kampong memang best (rugi sapa tak pernah dok kampong). Boleh main sorok-sorok dalam hutan, boleh main toi ( galah panjang) main rounders (dia nak macam baseball ) dah macam-macamlah. So pergaulan antara bebudak kampong memang tak terkira lah. Kami memamg selalu main sama. 

So yang paling I ingat, I start suka lelaki ni rasanya masa umor I 6 tahun. Masa tu I sekolah tadika cini. Parent I hantak p sana. Memang bestlah sebab bercampur semua dok ada. Pastu ada la sorang budak sebaya I ni. I tak ingat nama dia dah sebab dah lama sangat tapi I boleh still dengan clearnya ingat perassan I masa waktu tu. Di dok kira sebaris ngan I tapi selang beberapa meja la. You tau la budak-budak dulu tak kira laki ka pompuna kalau pakai selau pendek . memang hot pants la. maybe trend kot pada waktu tu. So budak ni I memang dok usya dia. Tapi masa tu bengong tak tau apa LGBT ni suma lagi. Time tu dah gatai. Pastu abis kat situ lah. Then I pun dah tak ingat apa yang terjadi sampai I abes tadika. 

Pastu masa kat kampong. I ni memang dah jenis manja sikit. So kalau main bola ni suma I tak mau. Kalau main sorok-sorok ka, masak-masak ka, panjat-panjat pokok ka I memang suka la. Paling best kalau main sorok-sorok. You nak tau pasai pa. meh I nak cerita.

Masa i sekolah rendah. Ada la 2-3 orang bebudak kampong yang sebaya I yang boleh dikatakan kendu la. So kalau masa mai sorok-sorok, I nanti mesti nak gatai ikut depa sebab port depa best. Bila dah dapat port best tu you tau la kan. Macam-macam boleh jadik. Dan terjadilah acara light-light ni. Dulu mana la nak tau intercourse ni semua kan. Wah time tu I memang suka sangat la. Ada chance saja memang nak main sorok-sorok la katanya.

Benda ni continue okay sampai I dah masuk sekolah menengah. Pastu bila dah masuk sekolah menengah. I macam dah tak bercampuq sangat dah ngan bebudak kampong sebab time tu I kekwat. Ya la I dok kelas top-top ni. So bajet pandai la. So I jarang la pi main suma ni dah. Cuma ada sorang dua yang I dok jumpa bila nafsu bergelora. Siye betui la time tu.hahahhahha

Kira masa sekolah tu I takda la gedik sampai main dalam toilet ni suma , sebab I sangat behave ya. I ni IQ 700 so memang kuat jugak la belajak. Blah sekolah pun kuat jugak. Kiranya I nie neutral la.

Then pada satu bulan Ramadhan yang mulia. I blah tak p tarawih degan kazen i. Kami p ronda-ronda semua, isap rokok selem beli sebatang 2 kupang kat kedai runcit pi la dok tawaf satu kampong. Pastu jumpa la I punya jiran ni. ( Siries tak kendu and bukan taste I langsung). Dia ni senior I setahun ja pon. Dia ajak kami main sorok-sorok. Tapi mana best sebab tiga orang ja nak main apa kejadahnya kan. Tapi sebab dah bosan kami main la jugak.

Then kazen I nak balik dah sebab apa I tak ingat so tingal la I dengan jiran i. Dia ajak I balik rumah dia main tudung botoi (tak tau la u ingat ka tak game tu. Kena ada 5 keping tudung botoi ) So I pun tak dak ingat apa la layankan aja. Dah p rumah tu. U paham-paham ja la kan. Kena pujuk macam mana ka. Dia nak lubang I. I pun kasik. Tapiiiiiiii…. tidak berjaya ya sebab sakit gila so I terus takmau main and balik umah. Siye lah dia tu nak ragut virginity I. Dah la tak kenduuuuuuuu.. Pastu I takmau jumpa dia dah la. Takut.

So on and off, I dok jumpa skandel kat kampong la utuk aktiviti ringan-ringan. Tak berani la nak heavy-heavy sebab I tau sakit. Sampai I form 4, I kenailah satu mamat ni. Dia adalah mamat yang paling hottest di sekolah ya. Suma perempuan memang gila taste kat dia tahap sawan babi hutan punya. Memang smart. Tinggi, cerah, pastu memang hensem lah. 
So kami pun berkawan baik (kawan saja ya tak lebih lagi). Pi mana pun together, belah sekolah suma sekali. Family pun kira kenai la kami ni. Kami ni rapat sangat sampai ada jeles-jeles ni. Tapi tak pernah declare pown. Hahahahhaha feeling sangat.

Then I detailkan cerita, kami ada gaduh sekali ni pasai one mamat ni ajak I pi umah dia study and tidok kat umah dia. Dia di pun kendu jugak. Gigih lah I naik bus semata-mata nak pi umah dia. Memang study la pown tak romen okay. Pastu I pun call la besfren I ni habak. I dok ada sana suma. Kawan pereng(marah) terus suruh I balik la apa suma. Antara carutannya berbunyi “ Hang nak pi tidok sana sangat kan, pi isap kote dia suma sekali” wah ayattttttt.

Pastu I plak gatainya jawab ngan manjanya. “Watpa nak isap dia punya. Bek aku isap isap hang punya. Hang ka besfren aku” nindiaaaaaa.. Ayat nilah yang membawa kami ke fasa seterusnya apabila dia bermalam di rumah i. Then lama-lama dah makin berani, dia nak try intercourse pulak. Mula-mula takut sebab memang taw sakit. Tapi sebab love aku turutkan jua ( punya bangang kot time tu)

That was my first experience.

Kesimpulannya sebenarnya I nak bagi taw. That my life as a gay guy ni dah bermula seawal usia I 6 tahun lagi. I bukan confused, I bukan didorong, I tidak pernah rasa I biseksual ka apa. I know…. I memang suka tengok boys. Suka tengok jantan. Bukannya sebab I kena liwat dikala usia yang muda or apa la. So that’s why bila orang tanya “Hang bila start jadik gay ni”. I akan kata.” Aku dari kecik-kecik memang suka jantan dah so memang takleh nak wat pa”

Then ada jugak tanya soalan cepuberlian kat i. “ Hang ni bila nak menikah. Umor dah makin bertambah”. I just akan jawab I tak ready lagi nak kawen tapi nohorom sebab dalam hati dok still gila jantan )

Akceli I bukan tolak jodoh. Walaupun I ni bukan la pandai agama sangat. Tapi ada jugak ya. Kita memang dijadikan berpasang-pasang. Dalam Quran pun kata. I takmau kawin lagi sebab I punya mindset ni masih songsang. I takmau kawin sebab I nak coverline ka apa ka. Kesian la nyahh kat pompuan tu. Nantui bila dah kawin ngan I, I dok carik jantan jugak. Tak ka naya kes. Hang kalau nak rosakkan hidup hang sendiri tu lain cerita la. Jangan la nak rosakkan life orang lain.. Kesian wei.. I memang pantang orang yang kawin sebab nak kaver line dia tu gayboiiiii. Memang below my foot lah..

Biar la nanti I dah betui-betui berubah, then time tu maybe I akan jumpa jodoh I yang telah ditetapkan and kawin and beranak pinak. Tapi kalau la ni dok paksa aku kawin. Aku memang tak mau la .hehhehheh.

Ni saja la I nak share.pasaipa I leh jadi gay ni suma. Bukan nak jadikan guideline. Just nak share dalam blog Jumie Samsudin yang letos ini. I kenai Jumie ni, tapi di tak kenal I. Dia kan femes kat Penang. Selalu jugak ushar laki dia kat Queensbay. HAHHAHAHA….laki dia elok. Tapi not my taste. GITU….sorry u olls.

To Jumie Samsudin, Lambang Kecantikan, terima kasih kerana ada segmen macam ni. Luahan macam ni takdapat di baca di tempat lain.
Yang benar, Gayboi Tegar

4 comments:

  1. sib bek laki hang bukan taste dia zah oiiii...hehe

    ReplyDelete
  2. huhuhu..last statement x menahan tu..
    tp itulah liku kehidupan..
    yg baik dijadikan ikutan yg x elok jdkan pengajaran..

    ReplyDelete
  3. tu dia aih...dasyat depa.. tapi kami doakan hampa berubah dan mendapat keberkatan.. Amin..

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com