8.1.13

Ulasan Anugerah Juara Lagu 27 by Jumie Samsudin

Hello u olls semua!! Macam mana?? Anda semua berpuas hati dengan AJL tahun ini? I hope u olls semua enjois dengan persembahan artis-artis pada malam AJL 27 baru baru ni. Akak sangat puas hati u olls. Sebabnya….lighting sangat meletops and very the Grammy Awards. Bukan saja cantek malah menggunakan teknologi yang meletops. Pastu sound system pun sangatlahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh meletoss u ols! Camera yang digunakan pun HD u olls!! Persembahan artist pun overall..semuanyaaaaaa fresh, mantap and takdak yang sangkak. I suka!! Seronok nak buat ulasan kali ini. Tak perlu nak mencarut lebih.


Tapi sebelum u olls baca ulasan akak kat blog hari ni , u olls ada follow akak kat Twitter tak? Banyak ulasan dan tweet akak di RT oleh u olls semua. Sampai Ubersocial akak jadi jem sat. Thanks u olls semua sebab buat akak rasa macam fofulllarrr sangat. HAHAHAHA…. jom baca ulasan yang I olls nak bawakan khas untuk u olls semua.

Pembukaan : Misha Omar, Ziana Zain and Faizal Tahir



Nyanyian Misha Omar memang terbaik! Setelah lama tak nyanyi kat mana-mana big event, persembahan come back ini sangatlah meletops! Sangat suka apabila gaun putih yang di pakai oleh Kak Misha terkena effect-effect pencahayaan yang meletops. Apa pun, I sangat suka nyanyian Kak Misha. Sangat mantap!! Cara dia tarik sangat lagu tu …..cara baru u ollls. Sangat sesuai untuk pembukaan AJL yang amatlah gah!




Kak Ziana……..why la u olls jalan tak ikut lampu back drop tu. Actually teknologi lampu lampu pentas yang ala-ala grafik ni (actually akak pun tak tau nama teknologi ni) sebenarnya di mulakan oleh seorang artist daripada Italy nama Lorella Cuccari. Pastu Beyonce (sepupu akak kat Amerika tu) amik idea ini masa buat persembahan lagu Who Run The World masa Billboard Award 2011. Memang meletops u olls sepupu I perform. Style dia duk menari tiba tiba kat skrin belakang ada 100 orang Beyonce lagi duk menari dengan dia macam cerita Intheren. Pastu, tiba-tiba kat belakang badan dia tumbuh macam kepak nak terbang. Takdak la sangkak macam persembahan ini sebab Kak Ziana memang bukan seorang penari. Pergerakan Kak Ziana jadi kekok dan grafik di belakang beliau tak sesuai dengan movement dia. And one more thing, dia penyanyi balada yang amat dikagumi oleh ponen-ponen seluruh Melesia. Lagu dia semua tangkap lentok nok. Please laaa Beautifulnara buat statement jilat pungkur and kata….Kak Ziana adalah JLO Malaysia. Aiiyo…Kak Ziana…I heart u…but I don’t like persembahan pembukaan AJL u olls. U should keep it simple.



Peminat Faizal Tahir seperti Kak Put mesti teruja ruji melihat persembahan mantap beliau. Nothing much to say. Persembahan dia memang seperti dijangka…hebat.


Ombak Rindu – Hafiz &Adira

Set pentas yang sangat cantek. I sangat suka effect Adira duduk tercepuk di pinggir kali di celah-celah bunga daisy biru macam mana ka. Suara Hafiz….memang kelas pertama sebijik macam rakaman studio. Suara Adira….sorry ya deknon…very the jantan. Sejak pertama kali akak dengar lagu ni dalam panggung wayang ketika menyaksikan filem Ombak Rindu akak dah terpikir…”aiiyoooo jantan nya suara Adira,”


Tapi bagi akak depa dua telah memberikan persembahan yang baik. Walaupun selalu orang kata badi persembahan pertama ini amat kejam. Kalau tak cukup impak….orang boleh terlupa kepada kita yang mula sekali membuka tirai persembahan.



Tapi mananya tak member impak kalau awal-awal lagi penonton AJL27 disogok oleh video tangisan jantan En. Haris a.k.a Abiang Eren Ajis yang amat akak taste sangat-sangat teruk. Tiba-tiba di akhir persembahan Abiang Eren muncul secara live dan terus dukung Adira ke belakang pentas. Betapa perengnya hati akak ketika itu hanya tuhan yang tahu. Seperti yang akak tweet : Ombak Rindu akan kalah kerana Abiang Aaron dukung Adira!!! Sumpaah dari Jumie Samsudin #AJL27.


Ampa perasan tak Adira macam gloomy je? Ingatkan masa persembahan ni dia nampak lemah dan sedih kerana di badai Ombak Rindu. Tapi kisahnya, masa after show pun dia ala-ala lalok demam macam tu. Faizal Botak mai interview dia pun…dia kata “Apaaalaa…” macam lalok u olls. Tapi bak kata Azura Jaapar “Adira lalok makan pill BE (bagi putih kulit)” HAHAHAH kannnnnnnnnnnnnnnn!

Dress ini ala-ala perempuan menari jimrama. 


Patah Seribu – Shila Amzah

Persembahan lagu Patah Seribu memang dinantikan oleh orang ramai yang menjangkakan lagu ini bakal memukul lagu Terukir Di Bintang by Yuna. Ada sesetengah pihak bagitau akak, Yuna tarik diri takleh peform for Terukir di Bintang ni pun sebab dia takut lagu dia ni akan kalah di tangan Patah Seribu so dia gunakan alas an kononnya ada jadual rakaman lagu di Los Angeles.


Tapi lepas akak dengar lagu Patah Seribu (buat pertama kali pada AJL27 ini) akak rasa…..erm….It’s just another great Malay ballad song. Takdak impak besar yang akak rasa dalam hati akak pun. Adakah kerana akak tidak pernah merasakan kehilangan orang-orang yang amat akak sayang? Ataupun akak terganggu dengan panggilan telefon yang tak terjawab selama dua kali itu sampai Shila Amzah pun terus mendeklamasikan sebuah sajak ala-ala pertandingan sajak darjah 6.

Tweet akak : Baju Shila Amzah pinjam kat Dato’ Sharifah Aini. #AJL27

Walaupun dress ini amatlah berat dan tak berapa cantek. Bagi akak…Shila nyanyi dengan baiknya. Tapi akak petik kata-kata Eiyzhall Azami “Persembahan Shila Amzah sangat santai…adakah kerana dia terlalu selesa?”

Simetri – Hazama & Amy Seach

I salute Abang Amy Search walaupun dia otai gila tapi dia sporting untuk tetap perform di pentas AJL 27. Not like some other artist (akak tak tau la betul ke tak….tapi ramai duk kata macam ni…) depa tak mau perform sebab depa rasa depa punya standard dah lain. So tak perlu masuk lagi. So bagi artist lain yang nyanyi lagu depa.


I tak berapa suka lagu ini sebab bising dan aksi aksi nak gaduh tu semua agak mengganggu.


Tapi I sangat respect Amy Search yang sangat supporting and I suka rambut dread locked depa.


Idola – Azlan & the Typewriter

Lagu ini dicipta untuk mengingatkan kita kepada Allahyarham Sudirman. I sangat suka lagu ini kerana suara Azlan yang sangat mantap. And akak rasa lagu rock ini agak different tapi menarik.


Perempuan yang pakai dress sambil main gitar ini sangat meletops. I suka dia.


Pelangi Senja – Stacy

Bila nampak jer Stacy keluar TV….Makkk AIIII!!! Terkejut aku. Jelmaan Datin Seri Endon ke? Sirieslyy Stacy amat empuk tak terduga u olls.


Tapi bak kata Vick, anak ayam yang join party AJL akak dia kata persembahan Stacy malam itu ada kesinambungan dengan video klip lagu ini. Tapi bagi akak, lagu lembek lembek syahwat macam ni tak sesuai untuk Stacy. Stacy kena nyanyi lagu lagu rancak…baru best!



Lagu – Bed Room Sentuary

I suka lagu ini. Very the lagu anak muda sekarang. I suka apabila ahli band ini tampil santai macam effortless jerr…..dengan lighting yang sangat meriah di belakang mereka. Akak sangat suka. Penyanyi kumpulan ni pun very the relaks……suka.



Tanpamu – Amir Jahari

Lagu ni sedap. I sukaa!!! I pernah dengar lagu ni and I really like it. Tapi tak tau lagu ni lagu apa. Tapi yang akak tak suka adalah depa cuba buat ala-ala video clip Somebody I Used To Know. Contiang kat muka bagi nampak macam effect lukisan Tapi ……………….erm………

Kot tepi nampak semat.....

Amir Jahari juga membawakan efek bunyi jalanan yang sangat popular kat Amerika ni. Ketok-ketok tin ni semua.


Teman Pengganti – Black & RJ

I sukaaaaaaaaaaaaaa lagu ni. Lagu ini dihantar oleh my brother in law to me. I sangat suka. 


 Lagu ni pasai satu lelaki ni, dia tau dah dia nak mati, so dia suruh marka dia cari teman pengganti siap siap. Something like that la. Tapi I lebih suka lagu ini yang originally di rap oleh Malique. Tapi kenapa Malique Too Phat tak perform? Kenapa?

Black sangat elok. Simple. Class.

Beliau menggelarkan diri dia sebagai RJ iaitu Rapper Jambang……jambang……….ermmmm….BPH! Janggut hang pun macam takberapa nak naik sangat pun. Bubuh tancho baru naik apa. Bubuh la nama pentas yang bagus sikit.




Terukir Di Bintang – Aizat

Lagu ini sangattttttttttttt kontroversi u olls. Untuk sapa sapa yang tak mengikuti perkembangan AJL27, disebabkan Yuna terikat dengan jadual rakaman lagu di LA, dia secara peribadi meminta primadona Uji Rashid untuk menyanyikan lagu ini di pentas akhir AJL27. Semua pelik dengan pilihan yang dibuat oleh Yuna termasuk akak. Tapi pada hemah akak yang mempunyai IQ sebanyak 789 ini, akak rasa Yuna pasti ada strategi dia sendiri. Lagu ini lagu dia. Dia tau jiwa yang sesuai untuk menyanyikan lagu yang sangat indah melodinya ini.


Akak explained kat anak-anak ayam akak semua. “Mungkin Yuna nak buat ala-ala macam nostalgia u olls. Kira macam dia nyanyi lagu ni dari dia muda…sampai dia dah kertu (tua) dia tetap nyanyi lagu ini. Maknanya…..Yuna dah kertu dia cantek macam Uji Rashid la. Lagipun suara depa pun dua dua…sama sayu sayu lembut ni,” meletops tak teori falsafah tinggi akak? Tapi janganlah bandingkan teori akak dengan teori penulisan Khay Barbara Monti Carlos…dia penulis sampingan Dewan Bahasa dan Pustaka u olls. Akak tak mampu macam tu.

Tapi u olls semua, piahk TV3 menolak cadangan Yuna yang memilih Uji Rashid sebagai penyanyi pengganti lagunya. Walaupun Uji Rashid dah susah susah mai prektis apa bagai. Jahatnya TV3. Ramai yang sentap and kutuk keputusan TV3. Termasuk Aizat yang akhirnya dipilih untuk menyanyikan lagu ini.



Aizat kata, dia pun rasa down dan sangat sangat sedih dengan keputusan pihak TV3. Tapi Alhamdulillah, nyanyian santai dengan lenggok gaya sendiri….Aizat berjaya memikat akak dan ponen-ponen lain yang bersama menyaksikan persembahan ini. Kami semua duk agak, lagu ini terlalu feeling woman. Macam mana seorang jantan nak bawa lagu mellow macam ni. Nenjiaaaaaaaaaaaaaaaa….dengan misainya yang kudus…Aizat telah memikat kita dengan ‘sway’ cawan merahnya.

Ku Akui – Hafiz

Lagu ciptaan Ajai. Satu lagu lagu balada yang hebat. Suara Hafizzzzzzzzzzzzzzz………………perghhhhhhhhhhhhhhhhh….memang best. Aku sangat suka!


Ajai main pinano warna kunin.

Andai Ku Bercinta Lagi – Mojo

Kumpulan ini memang ditunggu oleh adik adik di seluruh Melesia kerana semua depa taste kat Aweera yang elok. Akak terkejut ada Marsha di situ dengan suara ala-ala gereja.


Tapi suara Aweera memang meletops. Dia siap wistle ala-ala Mariah Carey di akhir persembahannya. Memang akak rasa macam aiiyooo….semua jantan jantan yang nyanyi malam ni suara mantap mantap gila. Siapa yang paling best antara semua ni?


I really like the concept yang digunakan. Ala-ala Tom Cruise dalam cerita Interview with The Vampire. Gittuuuu! Lagu ni interesting jugak la. Lagu rock…….tapi not my first choice untuk lagu terbaik.

Anak Kampung – Jimmy Palikat & One Nation Emcee

Siriesly…………akak lebih suka lagu ini kalau TAMPA ONE NATION EMCEE. Akak suka lagu Anak Kampung yang asal. Very simple dan mempunyai melodi yang amat menarik perhatian. Tapi dengan adanya elemen rap serta suara vocalist perempuan yang ala-ala Syura tahun 1998, akak rasa tak perlu sangat.



Persembahan depa dicarut sebagai ala-ala Noraniza Idris yang penuh satu dewan gitu. Tapi akak rasa….kalau Kak Ani buat lagi melepsss. Rasanya dua bus USM tak cukup untuk bawa penari Kak Ani sahaja. Tak bawa buluh buluh apa semua bagai. Haaaa!



Persembahan penutup oleh Kristal, Rahmat Mega, Aris Ariwatan,  Joey,  Ramli Sarip

Sebagai penutup….depa amik kumpulan Kristal untuk ‘goreng’gitar depa sambil mengurai-nguraikan rambut depa yang distreten dengan sangat stretttttttttttttttttttt. Siriesly I tak pernah tengok rambut streten yang sangat streten macam tu. Rasa macam satu watak dalam kartun Ujang! Pastu keluarlah semua otai otai rock Melesia. I sangat suka!!

Rahmat Mega……Y U NO GET OLD?
Ampa perasan tak Abang Aris nak terjatuh tangga sat? HAHAHAh apa pun sangat best suara beliau.

Abang Joey…ada pecah pecah sikit. Tapi takpaa…….

YANGGGGGGGGGGGG NIIIIIIIIIIIIIIIIIIII ADALAH YANG PALING MENGGAMATKAN KEADAANLAHHH! GILA HANGG…..SEKALI DIA KELUAR KAMELIAAAAAAA!!


Jangkaan pemenang oleh Jumie Samsudin :

Vokal Terbaik : Aweera from Mojo

Persembahan Terbaik : Idola by The Typewriter

Tempat ke tiga : Ombak Rindu by Hafiz and Adira

Tempat kedua : Tanpa Mu by Amir Jahari

Tempat pertama : Terukir Di Bintang by Aizat atau Yuna

Pemenang Anugerah Juara Lagu 27 :

Juara AJL 27 : Terukir Di Bintang / (Aizat Amdan) Yuna 

JANGKAAN KU BENAR BELAKA!  Yes…………walaupun ampa semua pulun suka lagu Patah Seribu…tapi bagi akak lagu Patah Seribu hanya sebuah lagi lagu balada yang sedap. Tapi lagu Terukir Di Bintang adalah sangat berbeza. Akak rasa tak pernah lagi kat Melesia ni kita dengar lagu yang macam ni! Melodi dan muziknya sangat berbeza. Walaupun hakikat muzik macam ni dah memang kegemaran orang-orang barat, tapi Yuna Berjaya menyuntik kegilaan ini dalam kalangan orang Meleissssss termasuk adik saya Surianie Samsudin yang amik lagu ni buat video pre wedding beliau!!! Kau ada???? Anyway u olls….please dengar lagu Terukir Di Bintang nyanyian Dato Siti Liza…………….2167818658 kali lebih sedap daripada Yuna nyanyi. Siries u olls.

Naib Juara : Idola / Azlan & The Typewriter / Audi Mok / Azlan

Lagu ini memang sedap and ada kekuatannya. Walaupun bukan favorite orang ramai, tapi lagu ini ada kekuatan pada melodi dan juga vocalist yang menyampaikan lagu ini.

Tempat Ketiga : Ku Akui / Hafiz / Ajai

Akak tak sangka lagu ni menang…………sebab akak rasa lagu ni sedap…tapi biasa jaa…Tapi takpalah. Mungkin kekuatan pada vocal dan juga lirik lagu ni.

Vokal terbaik : Ku Akui / Hafiz / Ajai

YESS!! Akak akui….akak pilih Aweera tadi sebab dia kendu. HAHAHAH

Persembahan Terbaik : Teman Pengganti / Black / Malique

Akak rasa persembahan terbaik dapat kat Teman Pengganti kerana Black bukan sebab RJ….aiiiyoooo!


Anugerah Khas AJL27 by Jumie Samsudin. 
Ini adalah anugerah khas dari I ollls!

Best dress  :
Dress paling cantek yang akak suka adalah bukan dress……tapi skirt pink Cheryl Samad! Sangat meletopssssssssssss!!!

Worst Dress :
Perlukah akak jelaskan kenapa?


Best make up :
Akak suka make up ini. Make up effect ala-ala merekah macam mana ka.


Worst Make Up :
Akak tau depa bukan make up, tapi terus buat lukisan kat muka dia. Bagi Nampak macam Pikaso gitu. Tapi u olls………siriess Nampak macam cacat-cacat sikit. Akak tak suka. Sebab kenapa kat area kelopak mata tu kosong…area lain ada warna pulak? Nak buat effect…buatlah betul betul u ollls. Bagi kat anak menakan aku umur 4 tahun tu conteng dengan watercolour Buncho depa lagi cantek kot rasanya.

Best style :
MISAI ABANG AIZAT!! Mak suka!!


Worst style :
Perlukah tudung bintik-bintik diamond and yang paling hazab………………..sarung tangan! Aiyooooo……………….

Best stage prop :
Akak paling suka prop ni….memang Nampak macam kat tepi tepi tasik gitu 


Best gimik :
Abang Aaron dukung Adira………………….memang paling best sebab satu Melesia meroyan u olllsss! Termasuk akak. Tapi bila Tanya kat Adira dia cakap “Aku tak sempat rasa apa-apa….” Aiiiyoooo kekwatlahhh pompuan pil putih ni.

Worst gimik :
Apa fungsi pakcik ni pegang baby tipu dan buka radio????????Adakah simboliknya…..duk takut bercinta dengan perempuan semua (macam lirik lagu Anak Kampung, tak mampu beli berlian semua) so dah tua baru nak kawen. Erm….baru ada kesinambungannya.


Sekian sahaja, overall…pada akak inilah penganjuran AJL yang paling mantap dan paling bagus. Simple and kurang kesangkakkan. Audio meletops. Visual meletops. And right on time. Takdak delay delay merapu. And takdak Menteri-Menteri Besak mana-mana yang mai untuk bagi hadiah. Very simple!! I like.

32 comments:

  1. Replies
    1. Welcome to you and Vick sebab u olls telah memeriahkan rumah ku pada hari AJL....

      Delete
  2. Sempat lagi mencarut Khay Barbara di situ kan ? Anyway, job well done akk. *first time komen dkat Blog Jumie Samsudin, bangga*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome to you and Vick sebab u olls telah memeriahkan rumah ku pada hari AJL....

      Delete
  3. Aku xtgk AJL pon, sbb abg aku beriya nk tgk citer lain....... Tgk gambak hg letak ni........ Shila Amzah pakai sarung tangan penjaga gol ka sarung tangan superbike??? Hadoiyaiiiiii

    ReplyDelete
  4. kak jumie, even your writing kali ni mcm biase2 je, tapi i always menantikannya, ye la, sbb ramai blogger/website dah buat review + keputusan dah pun keluaq, akak baru nak post, tp still love your writing.... best tak tau nak kata mcm mana... tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks dear. Takdak apa yang harus akak carutkan secara overina kerana hakikat penganjuran AJL kali ini amatlah bagus.

      Delete
  5. terbaik kak jumie! diva sgt nak bagi anugerah khas by Jumie Samsudin! :D

    ReplyDelete
  6. yeay!! kak jumie akhirnya buat ulasan. hehehe. best dan telus gitu! masa first performance, hafiz tak all out, tapi untuk lagu ku akui, memang best gila.

    a.ah betul, kak ziana punya persembahan kurang best..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau Kak Ziana muncul dengan lagu...manadah gerimisssss

      Delete
  7. Xsabar tunggu akak komen baju retis2 di karpet ungu AJL tahun ni... he he he

    ReplyDelete
  8. YMojo mcm ki sah pengembaraan Vasco Da Gama....
    Black&RJ best...bground black ala2 kat library negara.....Persembahan jimmy palikat ok la crowded n aq dpt ase mcm tonton hari gawai & karot komedia plak... stacy ala2 sdg tggu boat kt jeti TEluk bahang katenye...hazama&amy....persembahan agak ganas ala2 nak wat korum bakaq umh org....hahhaa....dressup shila coiii lg cntik kustom YUS JAMBU jd ika duyung.. dlm MLM minggu 8... aq ingt patung kerdil emas kat depan Maybank Bkt bntg...upe2nye Amir jahari. Yg pefom.......

    ReplyDelete
  9. puaaaiih dapat baca...dok tguu saja jumie tulih...ramai dok mengata pasai Aren Ajis...mcmmanapun kamu sukaaaa... depa jeles kot jumie...cuba AA dukong depa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eren ajis kekwat orang tweet dia tak replai. Lagi la mak sentap.

      Delete
  10. Setiap org ada rutin AJL depa. Dan rutin AJL saya semenjak mengenali belog kak jumie adalah utk membaca ulasan AJL dari Kak Jumie.. Haha.. Lengkaplah rutin AJL kami... Hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Syahmi saya juga berasa sangat sangat happy kerana dapat melengkapkan rutin u olls.

      Delete
  11. entahla... but I suka stail shila amzah tu... huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hang ni wanita wanita senduuu memang sesuaiii dengan laguni...

      Delete
  12. misai aizat tu makeup artis yang lukih (dgr kt hot.fm)
    bkn betui2...tapi very cool..
    nampak aizat sgt KACAK..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yakaaaaaaaaaaaaaaaaa tapi nampakkkkkkkkkkk meletopsssssss u olllss! Kami pun nak lukih kat khafi laaaaa

      Delete
  13. Anyway thank you semuaa sebab memberikan komen yang banyak banyak dalam blog i olls yang sendu.

    ReplyDelete
  14. hakak, motip kristal yg dapat nama utk sesi goreng gitar for persembahan penutup? ada 4 org yg menggoreng that day, 1st tu mmg rodi kristal. lepas tu AG coco, edrie hashim n last but not least abang man kidal.

    sukaaaaa lagu patah seribu dinch menang HAHAHAHA. baca sajak lagu tu, tahun 90-an sangat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHAHA yakaaaa.....sorry akak dibuai oleh rambut rambut streten depa

      Delete
  15. nak caruts dua ja..
    1st : stacy sangat2 tak elokkkk dengan baju tu. iols siap twit " stacy nampak soo ayam srama dengan baju tu.."

    2nd: shila amzah rasanya macam smua serba tak kena.ethi iols minat gak kat dia ni.tp utk mlm AJL27, dia sgt2 x kena, dari outfit sampai la ke persembahan. why la perlu sajak2 hati resah gelisah tu smua..sgt2 choyy!!

    heheheehe.. ulasan makyam paling best!! suka sgt.. :)

    ReplyDelete
  16. boleh tak i nak feeling2 & imajin kak jumie pakai baju kebaya with knee-boots ala2 mimi one nation emcees masa lagu hanak hayam tu...ehh silapp...hanak kampuoung..
    agak2 mesti malatoppss kannn???

    ReplyDelete
    Replies
    1. AAAAAAAAAAAMMMMMMMMMMMMMMMMBBBBBBBBBBBBBBBBOOOIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

      Delete
  17. kak jumie sengal hahahahhahahahahahahahahah
    best entry ever

    ReplyDelete
  18. Peminat FT spt Kak Put - oh! Ghindu sungguh nk tgk live performance dari pakcik ni. Potong sket sbb rambut dia x berape hensem even dia claim dia habis masa berejam kat saloon :p

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...