16.1.13

Ulasan Saya Mengenai Kontroversi Sharifah Zohra Jabeen – Listen Listen Listen

Hello u olls,

Sapa dah tengok video kontroversi ini? Sebuah forum bertajuk "Seiringkah mahasiswa dan politik?' telah diadakan di Universiti Utara Malaysia (UUM) Sintok, Kedah pada 8 Disember 2012 yang lalu. Oleh itu, ada satu pelajar wanita berbangsa India tampil dengan beraninya dan menyoalkan beberapa perkara sensitif dan panas (issue boring dah sebenarnya bagi akak) iaitu tentang pendidikan percuma dan PTPTN.

Sapa boleh tengok Youtube  :  http://www.youtube.com/watch?v=CflYB49Z6fo&sns=em

Sapa yang tak tengok video tu lagi ataupun Youtube ampa kena blocked kat office, mai sini akak cerita secara ringkas.




Student bernama Bawani bersuara dengan lantang dan menentang budaya sesat,  pencetus demonstrasi dan menyokong keamanan dan keharmonian kepelbagaian bangsa di Malaysia tanpa ada gangguan anasir ketiga.  Kemudian Bawani mempersoalkan kenapa Malaysia masih tak mampu memberikan pendidikan percuma kepada rakyat jelata.  Dia compare negara Malaysia dengan negara-negara lain seperti Brazil,  Argentina dan sebagainya. Dia juga memberikan fakta-fakta yang dia dah cari selidik sendiri.

Pastu kawan-kawan satu dewan pun bersorak dan menyokong-nyokong apa yang diperkatakan oleh Bawani.  Kira depa sokonglah buat pendidikan percuma.  Pastu Bawani pun lagi seronoknya lagi macam-macam fakta.  Siriesly bagi akak,  ampa ni semua nak benda free.  Argentina pun ada masalah dari segi kewangan depa.  Jangan lupa krisis demonstrasi rakyat Argentina tahun 2002 sampai president depa digulingkan.  Depa berdemonstrasi sebab..........ekonomi depa dah teruk gila sampai semua pelabur bok keluar bon bon business dari negara depa menyebabkan rakyat middle class terus takdak kerja menganggur u olls.  

Sedang Bawani asyik bercakap,  tiba-tiba Sharifah Zohra telah menarik microphone dan berkata LISTEN LISTEN LISTEN sampai 10 kali kot akak rasa.  Pastu dia pun menjawab soalan-soalan yang ditanya oleh Bawani dengan lantangnya.  Antara benda yang dia kata adalah "when this is our programme, we allow you to speak' and 'when I speak, you listen"."  GITUUUU!

Bagi akak,  tindakan Sharifah Zohra adalah tidak wajar sama sekali.  Sebagai ahli panel forum,  apa pun soalan dan perkongsian pendapat yang disuarakan oleh penonton tak kisahlah sapa pun orang tu........kita kena listen sampai habis.  Sampai dia betul betul made her point.  Kita tak boleh potong stim orang macam tu.  Dia suruh Bawani listen....tapi dia pun tak listen sampai habis apa Bawani nak kata.

Cara dia handle kelantangan Bawani bagi akak sangatlah tidak matang.  Dah la dia rampas mic dan hak bersuara,  dia jawab dengan jawapan yang melalut-lalut.  Pasaipa dia cakap pasai masalah binatang-binatang di dunia ini sedangkan sepatutnya dia memperjelaskan ahli forum mengapa Malaysia masih berpegang teguh kepada pendiriannya untuk tidak memberikan pendidikan percuma kepada rakyatnya.  Siriesly akak cuba dengar apa yang dia cakap berkali-kali tapi akak tak dapat nak cerna apa yang cuba dimaksudkannya dengan reference binatang-binatang.  Kalau sapa sapa yang boleh paham...please share dengan akak.

Dan bagi saya,  cara dia tarik mic dan pergi salam dengan Bawani dan mendebik Bawani dengan kata-kata Inggerisnya amatlah tidak matang sekali.  Sorry to say,  apa yang akak nampak adalah....dia memperlekehkan student itu dan melihatkan yang student itu lebih LOW CLASS dari dia.  Itu bukan cara menunjukkan respek.

Tapi.................sekali lagi...semua warga dewan bersorak dan menepuk-nepuk tangan.  HAHAHAHAHAH. Celaka kan ahlil dewan tu semua.....Bawani cakap ampa tepuk sorang seronok.  Pastu bila Sharifah Zohra cakap...ampa tepuk lagi suka-suka!  So mana yang ampa sokong semenaknya.  

Akak rasa yang paling celaka dalam video ini adalah ahli-ahli dewan.  Depa sesuka hati sokong semua benda yang ada.  Golongan lalang seperti inilah yang membawa bahaya kepada negara kita.  Bukan Ambigai,  bukan BERSIH,  bukan Bawani,  bukan Sharifah Zohra dan bukan ikan jerung.  Orang-orang lalang seperti dalam dewan itulah yang boleh membawa bahaya kepada negara kita.  Kalau betul depa tak suka apa yang Bawani cakap,  depa patutnya kena BOO ataupun tidak tepuk tangan sama sekali (mungkin).  Begitu juga dengan apa yang Sharifah Zohra cakap.  

Pendirian akak di sini,  akak masih tidak menyokong pendidikan percuma.  Bagi akak,  cara itu tidak lestari/sustainable.  Macammana makin kaya dan makin maju pun ekonomi negara kita,  pendidikan percuma kepada semua adalah tidak sustainable.  Melainkan kepada mereka yang betul betul layak dan berusaha keras untuk mendapatkan pendidikan percuma iaitu untuk depa yang sangat sangat pandai dan boleh jadi aset kepada negara sampai negara kita sponsor depa pi belajar kat luar negara.

Sekarang ni,  ampa belajar pakai duit PTPTN (duit pinjaman) pun,  ada yang belajar sambil lewa.  Tak amanah pada diri sendiri.  Belajar main-main.  Kena extend sampai 60 semester.  Tukar course sampai 565 kali.  Duit PTPTN pakai buat beli pill hormon dan beli henfon baru.  Hakikat...ampa mai belajar ni semata-mata untuk mendapatkan segulung ijazah saja.  

Dan kepada ampa-ampa yang tak bayar lagi hutang PTPTN,  jangan la duk salahkan kerajaan semata-mata.  Janganla pula menyalahkan pihak PTPTN yang tidak memberikan kerjasama yang baik kepada kita yang berhutang.  Takpa....susah susah macam mana pun....bayak pi lah sebulan RM50.  Anggaplah ini satu ibadah kita.  Pengorbanan yang kita nak buat untuk mendapatkan ilmu yang tulus.  

Mintak maaflah kalau i olls cakap ni ada silap dan salah.  So,  point akak kat sini....janganlah jadi orang yang lalang dan merosakkan negara sendiri.  

Check out this page also....semangat la kawan-kawan ni semua  : Facebook.com/pages/We-Are-All-Bawani

38 comments:

  1. Akak.. yg sebenarnya sy pun tak faham apa kena mengena dgn binatang binatang semua..

    ReplyDelete
  2. And Sharifah zohra..this is stupid epic!!!
    if u can't answer, shut the f*** up!!
    and students..please grow up!main tepuk je tangan!!huh. Mmg dasar lalangggg..

    ReplyDelete
  3. i like your view..i pun fikir benda yang sama..bosan isu PTPTN nie adalah agenda parti pembangkang..nak free education , tgk kestabilan negara dulu, besok free education lepas tu..byk benda lain kena tanggung and bayar cukai berlebihan u ols...sapa yang tanggung seme tu..kita ni genarasi yang tengah bekerja nie..struggle siang malam..pastu kena bekerja mcm hanjing..cari duit, last budak2 zaman sekarang asyik nak FREE belaka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalo tak bela lembu kat kondo mewah, free education pasti boleh dilaksanakan di Malaysia. 1Malaysia, lembu diuatmakan, rakyat diabaikan. Malaysia memang boleh.

      Delete
  4. I'm not hundred percent agreed with Ms.Bavani's point, but when Sharifah Zohra did that and tell everyone about respect then blabbed about nothing that makes point, it just make her look stupid.

    It's brave of Ms.Bavani to raise the topic, but Sharifah Zohra could've answer it in a well mannered point. Even if she couldn't answer it, still it's not a good thing to show the country how stupid one can be.

    I'm not on Ms.Bavani or Sharifah's side. We were raised dengan adab sopan as advertised on TV. Why not do that, right?

    It's not about winning a talk when you're in a forum like this. It's about exchanging opinions in good way.

    Kak Jumie, you should be the panel. At least you do have points rather than talking rubbish.

    Peace.

    ReplyDelete
  5. Tadi pagi saya dengak radio Red FM. Ada satu pemanggil kata "Ms Bawani is the confident person....and Ms. Sharifah is the arrogant,"

    Saya pun sama macam Ewan. Saya tak sokong pendapat Ms. Bawani tu. Dan saya rasa tona suara dia pun agak kurang hajar juga.

    ReplyDelete
  6. Saya tak sebelahkan sesiapa tapi cara Sharifah answer that question memang tak melambangkan sebagai seorang Ketua. Lagi2 dia memegang jawatan sebagai Presiden Suara Wanita 1Malaysia. Terfikir juga adakah nak jadi seorang presiden ni hanya perlu kemahiran bercakap sahaja? Cara dia handle that situation memang memalukan.

    ReplyDelete
  7. Thanks for the highlight and i kinda agree with your point of view on free education in Malaysia.

    ReplyDelete
  8. Saya tak kisah juga dgn pendidikan berbayar, tapi masalahnya sekarang kerajaan yg cakap pendidikan disekolah PERCUMA, tapi kenapa ibu bapa masih kena bayar bayaran rm 80-90 untuk pelajar sek menengah? kalau tak dapat beri pendidikan percuma, kita boleh bayar. jgn jadikan isu percuma utk politik. thats the point.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba check balik apa dia yang tertera pada yuran sekolah tu. Especially sekolah menengah...selalunya bayaran BUKU LAPORAN TAHUNAN SEKOLAH tu yang paling mahal...hehehe sekolah amik untung sikit laa :)

      Delete
    2. pendidikan percuma. yg kena bayar selalunya duit PIBG, duit sukan, kelas komputer, etc. Benda2 gini la selalunya kena bayar. Tapi PIBG rasanya tak kira berapa pun anak sekolah situ bayar RM50 je. Ibubapa yang ramai anak sekolah boleh rasa lega la tentang duit PIBG ni. Yang lebih-lebih tu nak buat duit hadiah masa sukan, masa hari anugerah cemerlang & apa-apa aktiviti sekolah.

      Kira ok la tu 80-90 yuran. Kalau anak sekolah asrama penuh PIBG je dah 200-300 seorang. Belum yuran lain lagi. Tapi nak belajar kan. Usahakan juga untuk bayar. Benda yg kena bayar ni selalunya kita lebih hargai. Tengok la gajet ke kete ke umah ke yang kita beli atas kudrat sendiri. Orang calarkan/kotorkan sikit pun dah rasa nak bagi penampo kan =P Bukan guna duit org tu sebab tu suka hati tok nenek dia je nak rosakkan harta orang.

      Yuran sekolah tak sama kan tiap sekolah. Kena rajin-rajin la gi mesyuarat PIBG. Masa ni akan dibincangkan hal-hal yuran ke apa dan duit tu digunakan utk apa. Kalau tak puas hati tentang jumlah kena bayar tu bersuara masa mesyuarat. Sebab kata putus diambil masa ni. Ikut undi majoriti.

      *Saya takde anak lagi taktau detail sangat. Tapi keluarga saya ada 7 org guru termasuk ipar. Kalau campur kazen2 taktau la berapa ramai dah. Mereka kata ramai ibubapa salah faham tentang pendidikan percuma ni. Kena rajin-rajinkan diri gi mesyuarat PIBG le =) Takpun tanye cikgu sendiri. Jangan tanya kerajaan.

      Delete
  9. hahaha rasa yer dah jadi tabiat pelajar bila attend pape program kiter kena ready tangan utk menepuk even tak tau bijik buah ape yang orang dlm dewan tu cakap.bukan dengar sangat ape yg orang dewan tu cakap ponggg,tepuk tepuk tepuk dan terus tepuk.yang tgah main fon,yg dah nk terlena,dengar bunyi orang tepuk then dorang pun ikut sekali.hakikat tapi tak semua mcm tu ada yg dengar betul2 tu bagus lar kannn.

    yg pasal haiwan2 yang kak pah sebut tu,maybe dia punya point bukan nk samakan haiwan dengan manusia tapi maybe dia nak cakap yg kita manusia suka complain bila ada masalah dan tak adapt dgn masalah then sepanjang terus complain itu ini,haiwan pun bak kata dia ada masalah dia juga but boleh adapt dgn masalah tu.tapi disebabkan contohcontoh haiwan dia terlalu byk mcm dia nak pi sebut semua jenis haiwan dalam kamus brgambar tu,tu yg buat kita tak paham point dia tu,kuakaka
    wallahualam,peace kay

    ReplyDelete
  10. pada pendapat saya, bawani tu cume surakan pendapat dia.. kalau dah pendapat dia x betul, sharifah zohra ptt jawap degan fakta2 yg menyatakan why Malaysia x boleh bagi pendidikan percuma.. bukan nya ckp dengan muka kerek n x sopan sekaligus x menjawap lansung pesoalan.. andai kata sharifah boleh jawap persoalan bawani dengan kemukan fakta yg mana loginya negara2 lain tu yb bagi pendidikan percuma tapi mempunya masalah dr segi lain.. mesti x jd issu..

    bagi saya la kan... bukan isu pendidikan percuma yg orang ramai pertikaikan, tapi isu sharifah yg kurang sopan dan takde fakta ketika menjawap pertanyaa..

    ReplyDelete
  11. Maybe Jumie the free education tu bleh dijanlankan dgn bersyarat, sape2 yg x rajin blaja terus xdpt la free education by mean kalu dah repeat tu berkali2 tu, byr sendiri la lepas tu. Maksudnya kerajaan bleh tanggung sekali atau dua kali course yg sama then after that you have to survive on your own sbb hang x rajin and x bertanggungjawab. What so sad is that pd masa ni, all those powerful people membesarkan poket masing2 then yg tanggung sape kitalah !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang dah ada cara begitu.....iaitu melalui tajaan JPA dan badan-badan swasta lain dan sebagainya :) Setiap kerajaan negeri seperti selangor, johor, terengganu pun ada dana masing-masing untuk pelajar yang layak minta bantuan. Kalau badan-badan swasta yang amat aktif sponsor pun ada banyak.......yang penting pelajar tu kena betui betui power dalam result dia.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Yang JPA dsb nya tu Emi tau coz Emi pun blaja jugak kat Uni dl Jumie. But what i mean for all level of learning even in Sijil Kemahiran bg mcm sesiapa yg kurang cerdik dari segi akademiknya.

      Delete
  12. 2-2 pun emosi masa bercakap tu..manusia bila beremosi memang akan melalut-lalut cakapnya..tu yang jadi macam tu..

    ReplyDelete
  13. saya pun x sokong pendidikan percuma...
    cuma yg sakit hati tuh awat kak pah tuh x jawab soalan bawani..soalan dia senang ja pun kenapa malaysia x boleh bg pendidikan percuma?just jawab boleh atau x boleh ja pun n bg la point kenapa x boleh atau kenapa boleh..tuh je org nak dgq pun. sapa nk dgq masalah psl binatang..kak pah ni byk main game farm frenzy ni kt fb..tuh yg melalut kesah binatang ni..hahahahhahaha....

    ReplyDelete
  14. Saya tak juga sokong penddidikan percuma, tak jugak sokong Sharifah Zohra...

    Pertama : Bawani as a student perlu difahamkan tentang apa itu dasar kerajaan. sharifah Zohra pula tak patut bercakap begitu seolah-olah student tersebut binatang kerana memberi pendekatan binatang untuk menjawab soalan Bawani.

    Kedua : Cara Bawani melontarkan soalan perlu lebih tegas dan bersemangat, bukan kurang ajar dengan nada suara tinggi. Sharifah Zohra tak perlu nak sombong dengan student siap rampas mic dan sbg. Sepatutnya kedua-dua mereka tunjukkan contoh yang baik sebagai student dan sebagai pengacara program. Dimana sifat-sifat kesopanan dan kesusilaan yang anda berdua dah pelajari sejak berumur 6 atau 7 tahun lagi?

    ReplyDelete
  15. selamat pagi..rasanya semua dah komen pasal sharifah tu x payah saya nak ulas panjang2.yang sy nak terangkan adalah pasal pendidikan percuma.

    cuba lihat dari perspektif yang berbeza termasuk masalah yang membawa pd perkara ni.kalau orang miskin,mana mungkin mereka dapat lanjutkan pelajaran.yang kedua kalau pelajar tidak dibebani hutang yg melampau lepas keluar universiti,sya yakin perbelanjaan masyarakat lebih berkualiti disamping memberi atau menjana ekonomi yang maju.bukan hanya nak membayar hutang.

    sila perhatikan negara yang memberikan pendidikan secara percuma.100% mengarut kalau anda mengatakan yang mampu membawa pada jatuhnya ekonomi malaysia.kaji dan selidik tentang pendapatan negara dan aliran keluar yg tak sepatutnya.pendidikan mampu diberikan secara percuma sekira anda betul2 tahu pasal pendapatan negara setiap tahun.

    saya x nampak dari sudut politik walau sy tahu pembangkang yg usulkan.saya lihat kelebihan perkara ini.kalau sesiapa anak ramai mgkin mereka rasa beban.

    ReplyDelete
  16. aku juga nak komen sedikit....... mungkin komen aku nie keras sikit
    mungkin ramai yg nak hentam sharifah zohra. tapi aku harap korang semua perlu buka hati dan nilaikan dahulu dengan pertimbangan yang halus.

    aku cakap straight to the point..... aku sokong Cik Sharifah Zohra itu pada tahap 85% keatas. mungkin 15% dia ada kesilapan tapi 85% betul mengatasi 15% kesilapannya.

    Sebaliknya student yg bernama BAWANI (yg jelas otak telah berkarat dengan dakyah negatif pihak pembangkang, atau bersih atau AMBIGA si iblis atau sebagainya) itu 100% salah.

    Pertama nada suara pertanyaan si bawani tu sahaja telah menunjukkan bahawa dia bersikap kurang ajar dan sewajarnya she deserve dapat jawaban dalam betuk sedikit kurang ajar juga. Ada masanya api lawannya api juga. Bawani sya rasa sudah pasti telah tahu jawaban mengenai tiada pendidiakn percuma kerana isu ini telah lapuk dan berjuta kali telah diterangkan jawabannya mengenai itu. Apa Bawani ada penaja pihak tertentu dan dalang nak buat kecoh ke???!!! jahanam punya student.

    Aku juga bekas pelajar universiti...... dan aku akui memang sewajarnya kita perlu membayar untuk pendidikan untuk kepentingan juga kepada generasi akan datang. Jangan nak pentingkan diri sendiri. Perlu sedar.... apa yang kita bayar tidak senilai pelajaran yang kita terima dan kerajaan sebenarnya membayar lebih dari apa yang kita bayar.

    Kalau cik Bawani (si Baghal) itu dan kepada semua semua yang nak kata Cik Sharifah itu kurang ajar dan tak respect pelajar... tanya balik didir sendiri... adakah bawani dan kamu respect dan tidak kurang ajar terhadap pelajar-pelajar untuk generasi yg akan datang yg pasti akan dalam kesusahan kerana negara tidak mampu lagi memberikan ilmu seharusnya kerana bebanan kewangan??!!!! Adakah bawani respect terhdap pelajar-pelajar dahulu yang bertanggung jawab membayar semula pinjaman pelajaran termasuk aku nie??!! mana perginya tanggung jawab sosial Bawani terhadap untuk generasi pelajar akan datang??!!!. kalau nak free belajar lah sungguh sungguh dapatkan pointer CGPA yang tinggi.

    Mengenai pada mereka yang tak faham yg apa cik sharifah tu kaitkan dengan Binatang pun ada masalah..... ini kefahaman aku. diulangi atas kefahaman aku.

    Dimaksudkan dengan persamaan binatang juga ada masalah adalah.... binatang ada masalah dan bintang akan cari cara untuk menyelesaikan atau mengatasi masalah tersebut. Begitu juga dengan Bawani atau sesiapa juga ada masalah untuk nak selesaikan bayaran untuk pembelajaran keran itu tanggungjawab. Pertama belajar bersungguh-sungguh untuk keputusan yang baik dapat free.... ke 2 dah kerja nanti bayar balik secara ansuran. Begitu juga dengan pihak kerajaan dan pemerintah juga ada masalah..... cara penyelesaiannya itu bantu pelajar belajar dengan sebahagian bantuan tetapi sebahagian perlulah pelajar membayar. Kejaaan juga membantu dari segi-segi lain juga dengan cara bantuan secara langsung dan tidak langsung. Kerajaan lagi banyak masalah perlu ditandatangani berbanding pelajar seperti BAWANi tu.


    (TOLONG BACA SAMBUNGAN KOMEN AKU)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nk sokong pe jadahnye.. org tanye soalan xabes agi nk rmps mic buatpe?? takot?? kte lgi cerdik dr budak bawani tu.. tggu a soalan abes.. aku xde 1 pn sokong cikpah tu.. mngarut cm harem..

      Delete
  17. Pelajar-pelajar yang ada di dewan tu pun kenapa begitu bahalol...... mana satu kamu sokong.... bawani ke atau cik sharifah??!!!... dua-dua kamu tepuk tangan bila masing masing cik Bawani dan cik sharifah memberi hujah. Sedih sungguh inikah gambaran tahap pemikiran pelajar Malaysia???!!! tak tahu nilai mana satu betul mana satu salah??!!

    pada mereka-mereka yang baca komen aku nie pasti cakap aku pro kerajaan BN. aku bukan hipokrit... memang aku pro kerajaan BN. Anak tahu kenapa??? Sebab kerajaan BN lah dari dulu sampai sekarang aku berjaya.. hidup sejahtera di Malaysia... Harmoni... dan sebagainya. Aku dari kecik anak yatim... pergi sekolah rendah kerajaan Bantu... masuk sekolah menengah kerajaan bantu.. masuk sekolah asrama tingkatan 3-4.. kerajaan bantu... aku masuk Uni pun kerajaan bantu.... aku pergi hospital pun kerajaan bantu.... segala kemudahan dalam negara atas inisiatif bantuan kerajaan... sepeti highway, jalan raya, pengangkutan, pembelajaran, barangan, naikan imej Malaysia dimata dunia dan dihormati... pergi mana-mana pun org hormat malaysia.... dan banyak lagi... semua itu atas laksananya oleh Kerajaan BN barisan Nasional. JADIIIIIII... kenapa aku perlu tentang barisan nasional... makanya adalah tidak rasional aku menentang BN sebaliknya. Aku tidak mahu memperjudikan masa depan anak cucu dan generasi akan datang untuk memilih pihak yg tak betul macam parti pembankang pariah semua tu.... apa sumbangan yang baik mereka????? tepuk dada tanya iman masing masing...

    Sumbangan mereka pihak pembangkang adalah..... mencemarkan imej malaysia dengan sekelip mata padahal kerajaan bersusah payah untuk imej malaysia berpuluh puluh tahun sejak merdeka. pembangkah menjadikan Malaysia tidak aman.... pembankang memecah belahkan perpaduan rakyat.... pembangkang membaut fitnah yang nyata.... pembangkang mahu membawa perkara perkara negatif yang tidak sesuai untuk malaysia seperti kebebasan seks, mempertikaikan kedudukan agama islam, mengugat penggunaan nama ALLAH, mempertikaikan ketuanan melayu, meminggirkan org melayu p.pinang, meng kudakan dan meng lembukan org melayu yang akal cetek untuk kelaur berdemonstrasi jalan sesat. memecahkan perpaduan dikalangan org melayu dan memecah undi org melayu. Kononnya mengatakan org melayu bersifat perkauman sedangkan bangsa tionghua yang ternyata yg bersifat perkauman... (sendiri fikir kenapa).. dan banyak lagi.... itu sumbangan pihak pembankang... sumbagan yang hanya negatif sahaja.

    Aku anka Malaysia.. aku bangga dgn malaysia... Aku mesti pertahankan malaysia.. pertahankan agama islam... pertahankan kerajaan BN

    akhir sekali.. listen, fikir, listen, fikir, listen, fikir, listen, fikir, listen, fikir.

    p/s. Harap pihak berkuasa ambil tindakan dgn namewee (tokok) besar punya haramjadah.....bukan semua bangsa cina jahat.. tapi namewee salah seorang bangsa cina yang jahat dan tak layak sebagai rakyat malaysia. kalau aku jumpa dia dimana-man... pasti aku akan tampar muka dia.

    ReplyDelete
  18. What i love being a malaysian is, whenever a video showing our fellow malaysian being ill treated is uploaded, all of us stand united and defend him/her regardless whatever race and religion, tat is the beauty of us malaysian. I am proud to be a Malaysian. A human needs to respect another human and not treat them like animals.Imagine how it feels when someone insults you in front of thousand of people, how would you feel?

    ReplyDelete
  19. Nurie Hashim: Bavani, UUM student vs Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin, President of Suara Wanita 1Malaysia (SW1M) - http://beautea2c.blogspot.com/2013/01/bavani-vs-sharifah-president-of-suara.html?m=1

    ReplyDelete
  20. Sharifah zohra so annoying...xda point uda nak jwb prsoaln bawani..dia mmprmalukn diri sndiri ngan jwpn mgarutnye...YES, manusia mmg rakus n she is 1 of them..rakus mgarut..huh...

    ReplyDelete
  21. Awal2 tgk video tu, mmg rasa mcm xelok lak prangai Bavani, mcm nk gaduh kan. Saya xpam sgt apa yg Bavani nk sampaikan, cara die menyampaikan tu serious mcm nk ajak gadoh.

    Tapi then, Sharifah buat perangai pulak... Kalau dia dgr sampai abih, mmg sy boleh terima lg. Kesabaran, and open mindedness tu kan ciri penting bagi someone yang ada jawatan dlm satu2 organisasi. Ini tidak, dia bleh lagi ckp psl respect? Kendian paksa plak org soh listen. Apa dia igt negara ni menyokong tyranny kah? Kata negara demokrasi kan? Bleh plak dia kata xmemburukkan si Bavani tu...dia soh satu dewan setuju dgn dier menkondem si Bavani tu bukan memalukan si Bavani tu ker? Yang tentang membandingkan dgn negara lain tu, dier kata jgn bandingkan dgn ngara lain? Come on la...psl tu pon bleh plak mcm nk menghalau org soh jgn dok Malaysia? Mungkin perbandingan tu x bagus tp kalau x bandingkan dgn ngara luar mcm mana kita nk maju?

    Perbuatan dia tu buat org yg xsokong Bavani jadik support Bavani. Malu sungguh aku nk ngaku orang Malaysia ni baik budi pekerti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahai rubah.... cik bawani.... dan yang sependapatan dgn nya. cik rubah... ayat awak "Mungkin perbandingan tu x bagus tp kalau x bandingkan dgn ngara luar mcm mana kita nk maju?"

      hellooo.... memang betul kata awak kita nak maju perlu bandingkan dgn negara luar.... tapi perbandingan perlu dibuat dgn negara-nagara yang maju.... yang lebih maju dari kita... bukan buat perbandingan dgn negara dunia ketiga atau yang lebih mundur dari negara kita Malaysia... seperti yang cik baghal Bawani tu nak bandingkan dgn argentina, cuba, libya atau sebagainya.

      Bandingkan lah dgn negara maju seperti USA, UK, France, Singapore, Australia, German etc. Adakah negara-negara maju nie semua bagi pendididkan percuma??!!!!...... sendiri mau ingat lah sendiri mau fikir la... sendiri cari jawapan la. Kita nak maju kedepan bukan nak balik mundur ke belakang dan bandingkan dgn negara yang lebih mundur dari kita.

      Saya bekerja sebagai Export import... dah banyak negara dalam dunia nie saya lawati atas urusan kerja maupun bercuti.... Malaysia sebuah negara yang jauh lebih bagus dari kebanyakan negara luar disana termasuk dari segi pendidikan dan amat setanding dgn negara maju yang lain dan kearah lebih maju.

      Jauh perjalanan luas pengalaman dalam pengetahuan. Di luar sana banyak negara mahu contohi Malaysia kerana jayanya Malaysia.

      Janagan ingat seperti cik Bawani tu sebagai Pelajar uni maka dia tahu segalanya. Jelas sekali otaknya berkarat dipenuhi dgn dakyah negatif pihak yang tak bertanggung jawab.

      Yang tak berbudi pekerti itu adalah cik bawani kerana tidak langsung menghargai sumbangan kerajaan.. dan tak menghormati kerajaan serta pelajar dahulu dan pelajar generasi akan dtg..... ingat tanggung jawab sosial itu perlu dan makna tanggung jawab sosial itu besar....... listen, think, listen think, listen think, listen, think, listen, think.

      P/S... rubah jgn marah ye....... cuma pandangan sahaja.... keran saya juga bekas seorang pelajar UNI juga.... tau mana buruk mana tidak... mana betul mana salah. Kita juga perlu fikirkan untuk pelajaran pelajar generasi akan dtg.


      Delete
    2. Wow, perbuatan awak memanggil individu lain sebagai 'baghal' tu awak rasa perbuatan seorang insan yang ingin dihasilkan kerajaan Malaysia ke? Macam ni ke perangai bekas pelajar Uni?

      Kan saya da ckp dengan terang kat situ 'Mungkin perbandingan tu x bagus' sbb perbandingan Bawani mmg pd negara mundur, tp awak tak dengar ke apa Sharifah cakap? Dan lebih-lebih lagi cara dia bercakap? Gaya, intonasi dan cara dia bercakap tu dah terang dia tersiratkan, jgn banding dgn negara luar, kalau negara luar tu lagi bagus jgn duduk Malaysia. So kita berbalik semula kepada sambungan ayat sy tu ' tp kalau x bandingkan dgn ngara luar mcm mana kita nk maju?', understand? Siapa kata sy setuju dengan apa Bawani cakap? Saya TIDAK BERSETUJU dengan Sharifah yang menyekat perkembangan dan persaingan negara kita.

      Awak tahu kan fahaman Malaysia ialah demokrasi? Ke awak ni dah selalu sgt berjalan ke negara luar sampai lupa apa maksud demokrasi? Situasi di mana seorang warganegara disekat daripada menyuarakan pendapat di forum terbuka? Situasi di mana warganegara tersebut dikecam kerana menyuarakan pendapat? Situasi di mana kita di arahkan mendengar, mendengar, mendengar, anda tiada privilege untuk bersuara, dengar dan terima apa saya kata itu sahaja. Itu kata demokrasi? Hello, itu namanya tyranny, pergi belajar dengan pak Hitler sana kalau nak faham dengan lebih lanjut.

      Apa itu hormat? Awak menggunakan terma 'baghal' tu awak rasa hormat ke atau rasa prejudis awak? Mentang-mentang bekas pelajar Uni mengembara seluruh dunia, awak boleh pula nak termakan seseorang itu 'baghal'? Sama saja perangai tu dengan Sharifah. Patut lah sokong sgt perangai dia tu.

      Delete
    3. rubah..... rubah.... rubah.... kesian plak saya pada awak nie.... yang jelas sekali awak yang tak tahu menghargai cara demokrasi berparliament.... dan awak tak tahu menilai luangan demorkasi bersifat negatif atau demoraksi bersifat negatif.

      Awak sendiri ckp awak tidak setuju cara Bawani... jelas dia tak betul. kurang ajar biadap.... dan kerana itu disewajarnya mendapat jawaban yang seakan bentu yang sama annoying. Apa yg dia rasa ketika diberi jawapan begitu??!!! dia tidak akan diberi "tamparan" begitu kalau dia bertanya soalan yang tidak berbentuk provokasi dan annoying.

      cara bawani juga jelas tidak menunjukkan dia sebagai pelajar yg malaysia inginkan. Dia juga tidak mempunyai sifat tanggung jawab sosial terhadap pelajar dahulu sebelum dia dan pelajar generasi akan datang termasuk mungkin anak cucu saya mungkin in future. Kalau dia tak tahu menghormati org lain... kenapa saya perlu menghormati dia??!!! sokongan dia terhadap demotrasi jalan yang negatif juga terang salah..... apakah cara dia itu menggambarkan kumpulan mojoriti rakyat malaysia dgn berdemo sesat begitu???!!! jawabanya tidak. bila tidak jelas dia tidak juga menghormati pihak majoriti dan sifat kurang ajar menjadikan malaysia tercelar imej seolah majoriti lain juga sama. Biadap la tu namanya. kalau kamu kata ini negara demokrasi bebas bersuara tanpa ada sekatan unsur unsur negatif.... kenapa pula awak nak sekat perkataan "Baghal" yang saya guna terhadapnya???!!!

      dan jelas awak kurang berfikir dan menilai apa yg telah saya postkan sebelum ini. fahamkan betul betul lain kali. Ada masanya api lawannya api juga.

      Perkataan awak mengatakan "Wow, perbuatan awak memanggil individu lain sebagai 'baghal' tu awak rasa perbuatan seorang insan yang ingin dihasilkan kerajaan Malaysia ke? Macam ni ke perangai bekas pelajar Uni?

      Sama juga lah dgn si Bawani tu... adakah jenis pelajar seperti ini yang kerajaan malaysia mahukan???!! adakah jenis pelajar yang tak tahu mengahargai jasa kerajaan yang kita semua mahu kan???!!! jenis pelajar yang mencemarkan imej Malaysia yang kita inginkan??!!! jenis pelajar seperti ini yang suka mencetus sensasi negatif yang menjadikan tidak harmonis dalam negara tercinta malaysia menjadi kacau bilau??!!!

      (tlg baca sambungan)

      Delete
    4. Negara malaysia juga adalah tanah tumpah darah rsaya dan saya tidak suka dan benci kepada mereka-mereka termasuk bawani ini yang jelas cenderung kepada sifat negatif memang patut dihalang tindakannya.

      kalau awak rasa dia berhak... orang lain juga ada hak... saya juga ada hak menentang dia yg negatif untuk perkara positif. api lawannya api... api dia untuk negatif.. api saya untuk positif.

      "baghal" itu adalah sejenis binatang...... rubah juga sejenis binatang.

      rubah perhatikan post saya sebelum ini.. apa perkataan yang saya berikan pada awak???!!... "P/S... rubah jgn marah ye....... cuma pandangan sahaja.... keran saya juga bekas seorang pelajar UNI juga.... tau mana buruk mana tidak... mana betul mana salah. Kita juga perlu fikirkan untuk pelajaran pelajar generasi akan dtg."

      sekali lagi ayat yg saya akan gunakan ditujukan kepada awak..... itu menunjukkan saya menghormati orang yang untuk bersifat positif.

      tetapi post reply awak tu adakah awak bertidak begitu juga??!!! jawa[pannya tidak...jelas awak juga tidak tahu menghormati orang lain.... maka haruskah saya perlu menghormati awak sekarang kerana tidak menghormati saya??!!...... sendir mau ingat... sendiri mahu fikir la...

      setahu saya binatang rubah adalah sejenis binatang yang penuh kepura-puraan.... menerkam mangsa cara menipu... harap harap awak jgn begitu ya....

      saya rasa pasti mak bapak awak bagi nama yang elok..... kenapa tak gunakan?? islam suruh kita gunakan nama yang baik sebagai gelaran... maka bangga lah dgn nama yang baik... bukan guna gelaran yg tak baik. hargai lah nama yang mak bapak kita telah pilih maknanya yg baik untuk kita... (ini nasihat positif... terpulang lah nak terima ke tak nak).. ada akal fikir...

      saya bangga dgn nama ZULFIKAR (Pedang Agama) pedang nabi yg diberikan kepada ali dari syurga.

      ingat!!! ada masanya API LAWANNYA API JUGA.... bye bye... salam

      Delete
    5. Urm korang ni byk sgt tvk tv3 rtm n baca utusan malaysia,bg pndapat aku aku amt menyokong Bawani dan aku salute keberanian dia bersuara,korang asyik ckp BERSIH perhimpunan kotor.la itu la ini la,tau tak BRRSIH itu sudah cukup mggambarkan kebangkitan rakyat,rakyat skrg makin bijak menilai,maruah rakyat malaysia x boleh dibeli dgn BR1M bang oii,BERSIH menjadi satu perhmpunan ganas kerana gangguan drpd pihak berkuasa,SARANG TEBUAN JGN DIJOLOK....TAPI perhimpunan baru2 ni iaitu perhimpunan suara kebangkitan rakyat telah membuktikan bahawa satu perhimpunan yg dianjurkn oleh PR boleh berjalan secara aman kerana xda gngguan drpd pihak beruasa dan mereka juga sempat menunaikan solat....apa yg myedihkan adalah penipuan oleh media iaitu tv3 dan sewKtu dgnnya mngatkan jumlah peserta perhimpunan ialah 45000 sedangkan jumlah sebenar ialah 10000,lihat betapa media kita amat berat sebelah,korang xtau apa sebenarnya yg dirasai oleh rakyT malaysiA yg menderita,yg kaya terus mnjadi makin kaya yg miskin terus papa kedana BAWANI bukanlah satu2nya plajar d dlm dewan tsebut tetapi bawani satu2nya pljar yg berani bersuara,jika kita sayangkn negara ini lkukn lh perubahan,uit rakyat hmpir setiap tahun dicuri kalau x percaya korang GOOGLE la GLOBAL FINACIAL INTEGRITY then bru korang tahu betapa bodohnya rakyat mlaysia kerana myokong parti yg mndustai rakyat malaysia

      Delete
  22. Replies
    1. Terima kasih banyak kepada semua yang memberikan komen. Gembira kerana berlaku pertukaran pendapat di sini. Tapi saya harap, kepada yang ingin mengomen berikan point-point dengan cara menghormati kepelbagaian bangsa, agama dan kaum yang terdapat di Malaysia. Blog saya dibaca oleh ramai orang bukan Melayu sahaja. Sekian, harap maklum.

      Dan terima kasih kepada Azhar Ahmad....tak tau la ni ikhlas ka carut aku. Apa pun, terima kasih.

      Delete
  23. MEMETIK.LAPORAN DRPD GLOBAL FINANCIAL.INTEGRITY,PADA TAHUN 2012 SEJUMLAH RM 893 BILLION TELAH DIKELUARKAN DR.MALAYSIA,BAYANGKAN KE.MANA MENGHILANGKAN WANG TERSEBUT,JIKA DATUK.NAJIB SEORANG PEMIMPIN YANG BERWAWASAN,SAYA MENYERU BELIAU UNTUK MEMBUAT SIASATAN PENUH TERHADAP PERKARA TERSEBUT,BAYANGKAN KERAJAAN BOLEH MENCURI DUIT RAKYAT TIAP.TAHUN TETAPI PERUNTUKAN BG MELAKSANAKAN PENDIDIKAN PERCUMA YG HNY DIPERUNTUKKAN.SBYK 10 BILLION DIKATAKAN MUSTAHIL,WALLAHUALAM

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...