14.1.13

Zed Zaidi Harus Dilantik Sebagai Wakil Imegresen

Hello u olls semua,

LAMAAAAAAAAAAAAAA sungguh tak bukak blog Beautifulnara dan baca gorsip gorsip artist Malaysia.  Sekali sekala kena baca dan amik tau juga noks.

Anyway,  just cut to the point.  Akak berasa sangat sedih dengan sikap Zed Zaidi yang merupakan Pengerusi Seniman.  Dia ni asyik nak point out tentang artist-artist dari sekitar Nusantara yang datang mencari rezeki di bumi Malaysia.  Dari Aaron Aziz sampailah Julia Perez,  semuanya terkena dengan kenyataan terang oleh Zed Zaidi yang berkata bahawa penggiat seni dari negara luar Malaysia kena ada permit kerja yang sah barulah boleh berkarya di negara Malaysia.

Pada pendapat I olls,  tak payahla dia nak keluarkan kenyataan-kenyataan macam tu.  Sesungguhnya,  kita kena always buat baik dengan negara-negara jiran kita.  Memangnya walaupun  kita semua pasti tahu yang hubungan Malaysia - Indonesia ataupun Malaysia - Singapura hanya nampak baik di dada media cetak dan media massa.  Tapi hakikat,  kita kalau tengok kat Youtube, Facebook or Twitter...rakyat ketiga-tiga negara saling meng-kondem negara jiran tanpa maklumat yang tepat,  jelas dan menasabah.  Tapi itu semua kita tak boleh kawal.

Penyataan Zed Zaidi  seolah-olah 'mengeruhkan' lagi hubungan yang seharusnya baik antara Malaysia - Indonesia - Singapura ini dengan isu isu yang tidak munasabah.

Yes,  sapa tak puas hati kalau dengar orang kutuk-kutuk negara kita sendiri,  tapi takkan kita nak lawan balik dengan kutukan juga?  Bak kata seorang teman,  jangan kita lawan kutuk-mengutuk dengan golongan yang lemah.  

Zed Zaidi sebagai seorang Pengerusi Seniman kena ubah approach (pendekatan) dia terhadap isu seperti ini.  Instead of terus menafikan hak artis luar untuk berkarya di Malaysia,  apa kata kalau dia gunakan peluang yang ada untuk mempromosikan hubungan baik antara dua negara,  tanya apa lagi peluang yang boleh dijalinkan agar ada lebih banyak usahama seni antara dua negara sekaligus memberikan panduan yang betul kepada artis luar itu untuk mendapatkan permit yang sah untuk bekerja/berkarya di Malaysia.  Duk feeling bising sana sini........tapi apa hasil pun takdak ....buat apa noks?

Dia kata,  kalau artis Malaysia nak bekerja di negara luar,  kena buat permit bagai.  Nasib

Itulah pendapat akak tentang perkara ini.

Yang benar,
Jumie Samsudin

No comments:

Post a Comment

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...