25.2.13

JDA, Peserta Drag Pertama dalam American Idol 12

Hello u olls,

Just nak share dengan u olls pasai seorang peserta American Idol 12 bernama Josh "JDA" Davila yang merupakan seorang peserta drag queen.  Okay,  ramai yang 'label' dia sebagai gay ataupun androgynous tapi bagi akak,  she is a drag queen like me.  SO DIVALISYESS!


Untuk setiap penampilan,  dia make up and dress up meletops dengan kasut tinggi.  Tapi sayangnya,  impian untuk beliau memenangi pertandingan nyanyian paling popular di Amerika ini musnah apabila beliau tidak berjaya dalam pusingan 'sudden death' last week.

JDA menaruhkan persembahan beliau dengan lagu Rumors Has It by Adele. Persembahan beliau penuh dengan confident and sangat sangat meletops,  tapi bagi akak suara dia tak begitu meletops.  And disebabkan ini adalah pertandingan nyanyian, so confidents beliau menyanyi siap pose pose lantai tu semua tidak dapat menutup dan memperbaiki kekurangan mutu vocal beliau.  In fact,  semua peserta dalam kumpulan lelaki nyanyi ala-ala tahi sedikit and yes amatlah mengecewakan bila tengok 'sudden death' lelaki.  Oh yes,  JDA menyanyi dalam kumpulan lelaki ya.

Pose lantai........very the kan!

Bila baca komen-komen dan review peminat American Idol yang lain,  depa kata American Idol tidak cukup berani dan tidak bersedia untuk menengahkan seorang peserta unik seperti JDA untuk tatapan semua penonton Amerika.

Bagi akak, no no no...depa salah.  Bagi akak,  JDA tak dapat sebab ada peserta lain yang nyanyi lebih meletops daripada beliau.  JDA tak dapat bukan kerana diskriminasi kepada peserta LGBT seperti beliau.

Gambar masa first audition beliau yang tidak pernah ditunjukkan.

Kalau betul ada diskriminasi,  Adam Lambert tu macam mana dia boleh pergi jauh and jadi peserta gay pertama yang berjaya now.  And kalau kita dengar suara Adam Lambert.....memang meletops u olls!  Sangat power and very dinamik suara beliau itu.

Beliau and Adam Lambert.
Beliau dan Mariah Carey.

Akak tetap nak respect kepada American Idol kerana beri peluang kepada JDA untuk menunjukkan bakat beliau dalam 'kulit' beliau sendiri.  Tak perlu nak pretensyes apa apa.

Kat Malaysia,  kita tak boleh buat macam ni u olls.  Kau gila!!!!  Silap hari bulan kena band and syarikat media yang memaparkan u olls akan disaman oleh kerajaan.  Seorang drag queen tidak boleh menyanyi ataupun menari di kaca TV dah.  Bakat dan usaha seorang drag queen yang ingin mencari rezeki dalam bidang seni adalah amat sukar. Tapi ada beberapa antara mereka yang telah berjaya masuk TV and drama TV seperti Ferry Karisma and Dee and arwah Moon.  Mungkin ada nama nama lain yang i tak tau,  kena tanya Mama Regina.  Pastinya,  nama-nama itu very the low profile sangat sangat. Depa tak boleh nak diketengahkan kau kau oleh pihak wartawan dan sebagainya.

Walaupun media massa and media cetak kat Malaysia ini amat tertutup dengan bakat-bakat golongan LGBT,  hakikat golongan LGBT tetap berlaku dan terus berlaku dalam masyarakat kita. Walaupun kita sehebat-hebatnya halang and tutup dari media utama.

Yang lawaknya,  kat Malaysia...pondan+nyah takleh masuk TV.  Takut memberikan pengaruh negative kepada masyarakat umum.  Tapi,  KENAPA SALIH YAACOB pakai perempuan and siap buat talk show boleh pulak?  Pasaipa peserta 'lelaki' dalam Maharaja Lawak semua pakai perempuan,  satu Malaysia gelak and suka.  Apa bezanya rezeki yang Salih Yaacob dapat daripada mendrag dengan kakak-kakak kita yang duk buat drag show kat Blue Boy?  Bezanya,  Salih Yaacob boleh masuk TV sebab real life dia jantan real yang boleh kahwin 4 orang.  Manakala,  kakak-kakak kita semua mempunyai pilihan seksual yang bertentangan daripada ajaran agama kita dan tak mampu nak kawen orang wanita.

Mak Neng tu sundalisma saja.....macam akak juga.

I just terfikir sampai bila kita nak hidup dalam penafian ini.

Akak bukan nak memperjuangkan jantina ketiga dalam masyarakat kita,  lelaki tetap lelaki,  perempuan tetap perempuan.  Cuma,  akak nak kita semua stop meng-diskriminate seseorang itu hanya atas apa yang telah di pilih untuk dia jadi dalam hidup dia.

Sapa boleh tengok Youtube?  Jom layan 3 video daripada JDA.

JDA Intro Video  

Boys Performance JDA and others



  Sudden Death Performances by JDA



Follow JDA di Facebook Official Page : http://www.facebook.com/JoshJadaDavila

2 comments:

  1. sedap jgk sore dia nih... performance pong bagus...

    ReplyDelete
  2. suka baca pandangan ahkak pasal perbandingan antara abg Salih Yakob n akak2 drag. Keep it up!

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...