27.2.13

Syarikat Malaysia Yang Buat Special Effect Filem Life of Pie


Hello u olls,

Mesti ramai yang dah tau,  tapi mesti ramai juga yang tak tau lagi.  So sapa yang tak tau lagi,  akak nak share dengan u olls bahawa kita seharusnya rasa sangat sangat berbangga kerana sebuah syarikat Malaysia yang mempunyai ala-ala join venture dengan sebuah syarikat besar di Amerika telah dipertanggungjawabkan untuk membuat hasil special visual effects untuk movie yang amat akak suka iaitu Life of Pie.  U olls boleh baca review akak tentang filem ini di sini  :  Review Movie : Skyfall, Zaiton : Ceritaku, The Help, English Vinglish and Life of Pi

CLICK READ MORE




Ampa boleh baca sisipan daripada wikipedia mengenai syarikat ini  :


"The lead visual effects company for Life of Pi is Rhythm & Hues Studios (R&H) which has its corporate headquarters in El Segundo, California. 3D effects for the film were created by a team of artists from all of the R&H divisions, including locations in Mumbai and Hyderabad (India), Kuala Lumpur (Malaysia), Vancouver (Canada), and Kaohsiung(Taiwan).[22][23][24][25][26][27] Artist Abdul Rahman in the Malaysian branch underscored the global nature of the effects process, saying that "the special thing about Life of Pi is that it was the first time we did something called remote rendering, where we engaged our cloud infrastructure in Taiwan called CAVE (Cloud Animation and Visual Effects)."[28]"



And u olls,  akhirnya filem Life of Pie telah memenangi anugerah Oscar bagi kategori Best Visual Effects.  Bangga sangat.  I still remember akak duk kata "WOW" kuat kuat masa tengok Life of Pie dalam wayang....En.  Khafi and Akmal mesti malu dengan akak.



Tak sangka,  orang Malaysia boleh buat editing meletops macam ni.  I hope lepas ni,  walaupun Malaysia tak mampu mengeluarkan produk besar untuk bayar syarikat ini buat effect kau kau,   tapi at least maybe lebih banyak syarikat produksi Hollywood yang nak mai melabur duit kat syarikat ini untuk buat special effect kat filem depa.  Bagus bagus bagus!  

Anyway,  jom kita tengok gambar masa majlis tayangan perdana filem Life of Pie yang diadakan di Malaysia yang dihadiri oleh Tun Dr.  Mahathir dan Tun Dr.  Siti Hasmah.  Cool u ollls!

Special Screening of Life of Pi with Tun Dr. Mahathir Mohamad and Tun Dr. Siti Hasmah Mohamad Ali. Tun Dr. Mahathir said 'Amazing!' and Tun Siti Hasmah said 'I like the first story better' (Pictures courtesy of MDeC/MSC Malaysia)









Jom like FB ereka di sini  :  http://www.facebook.com/RandHMy/info

3 comments:

  1. Huiyyoo... Aku baru tau kot. So, best visual effect dah ada dalam malaysia... Bila lagi malaysia nak buat filem gempak2 macam ni?? Bosan kot tema filem kat malaysia ni... Balik2 hantu, balik2 gangster, gangster, hantu, hantu, gangster. Pening kot.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depa boleh buat......tapi sapa nak bok keluak duit bajet banyak wehs?

      Delete
    2. Dato yusof haslam bukan bley sponsor ke? Mejar david teo ke... KRU productions ke... Tapi, kena la plan cerita best2... Cerita2 dari novel ramlee awang murshid yg jenis thrill tu semua best2 apa... Leh celen citer underworld kot aku rasa...

      Delete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...