21.3.13

Pengalaman Jadi Make Up Retis untuk Teater Zeus : Rise of The Dead

Hello u olls,

Pada 16 dan 17 Mac yang lalu,  akak telah berkesempatan untuk menjadi juru tatarias solekan untuk pementasan teater Zeus : Rise of The Dead daripada Persatuan Teater Resdong's Pulau Pinang dengan usahasama Dewan Budaya USM.


Satu pengalaman yang menyeronokkan apabila bergandingan dengan gadis Tun Teja iaitu Eyta Laila yang juga juru make up pada pementasan tersebut.  So jom kita sembang sembang sikit pasai pengalaman KREM PEROT akak kerana memekapkan depa depa ni semua.

Pasaipa KREM PEROT?  Mai baca sini.

Click read more




Disunting Oleh Stage Manager,  Afiq a.k.a Mista Fixx
Terima kasih kepada Mista Fixx selaku stage manager for this pementasan.  Dia lah yang gigih mai menjemput akak siap buat surat mai antak kat office semua.  First time dia ajak meeting,  dia kata "Kak Jumie mai 6pm kat Katasila.  Kami training kat sana dari 6pm sampai malam".  Nenjiaaa.....6pm aku sampai.  Fixx terkedu sebab aku mai awai.  Dah biasa noks mai mai awai ni semua.  Anyway thank you to you Mista Fixx,  hope lepas ni u olls terus melobi nama akak untuk pementasan teater-teater yang lain.

Akak from backstage of Teater Zeus : Rise of The Dead @ Dewan Budaya. I olls selaku official make up artist.


Untuk pengetahuan u olls,  Mista Fixx adalah orang sama yang menjadi stage manager masa pementasan teater Kasanova tahun lepas.  Read here  :  Pengalaman Berlakon Teater Muzikal Kasanova

Cerita Zeus :  Rise Of The Dead
Skrip teater ini ditulis oleh Abu Mamu Raja Lawak.  Teater ini adalah teater komedi yang memang mangkak lawak gila.  Akak ingin mengucapkan maaf kepada kawan kawan akak yang terlepas mengenai pementasan ini.  Disebabkan kehidupan office yang sangat busy dan memaksa akak betul betul focus dengan kerja office sampai akak tak sempat nak update u olls mengenai event kami ini.  Siries u olls.  Mana ada akak promote pasai teater ni kat FB ataupun blog akak kan?

Orait story ini pasai dewa dewa Greek yang sedang meraikan hari raya Aidilfitri.  Daripada Zeus,  Hades,  Ares,  Hera,  Apollo and Hermes...semua duk baguih punya berhari raya.

Tiba tiba,  anak depa Hercules mai dari bumi dan Hercules bawak seorang kawan bernama Manap from Sungai Pinang.  Manap punya baguih duk boria dengan dewa dewa Greek ni,  tiba tiba dia jatuh pengsan dan depa bagi dia makan asam ghedot.  Berlaku lawak double meaning di sini kerana asam ghedot sebenarnya adalah asam boi.  Asam is asam.  Ghedot is kerdut (wrinkle).  So penonton semua duk gelak sebab asam ghedot tu double meaning dia adalah biji pelir la.  HAHAHAHAHA

So lepas Manap makan asam ghedot dia pun tiba tiba bertukar menjadi Zombie and dia attack semua dewa dewa Greek.  Last sekali tinggal Zeus saja tak kena gigit.

Macam-macam lawak Penang bak kata i olls 'ayat kamjat' digunakan dalam teater ini.  Very very menghiburkan and i olls rasa, orang bukan from Penang pun boleh enjoy depan lawak lawak depa ni.



Maksud Tersirat
Tapi u olls,  walaupun duk berhibur secara kau kau ini.  Sebenarnya,   ada maksud-maksud tersirat yang terkandung dalam skrip dan jalan cerita teater ini.  Kepada Abu Mamu,  kalau hang baca blog aku ni,  kalau salah ka apa aku interpret,  jangan marah noh.

Pada akak,  skrip Zeus : Rise of The Dead ini walaupun jenaka tapi dia jenaka yang dark juga.  Dia actually adalah sindiran kepada senario politik.  Mungkin di negara kita ataupun di mana-mana saja.  Memang Mamu Raja Lawak,  depa kalau buat show lawak mesti depa suka sentuk hal hal politik,  ketuanan Melayu dan macam-macam lagi.  Walaupun kita gelak nak mampus,  sebenarnya sapa yang ada akai dia boleh rasa macam "makan dalam".

Contohnya dalam teater ini,  dewa-dewa Olympus semua.  Depa tu tahap dewa dan kira tinggi kira taraf depa.  Tapi bila zombie serang,  semuaaaaaaaaaaaaaaaaaaa last sekali jadi zombie.  And Zues,  walaupun dia kepala segala dewa tapi last sekali dia pun kena gigik.  Maksudnya,  tak kisahlah tinggi mana pun kuasa dan pengaruh kita di dunia ini,  tapi kalau rakyat jelata bersatu padu,  kita boleh jatuhkan semua.  HAAAAAAAAAAA! Faham?

Contoh kedua,  masa semua dewa-dewa bagi Bantuan Rakyat 1 Olympus.  Lepas fakir miskin tu amik bantuan,  semua dewa-dewa pun posing untuk 'picture time'.  Tapi masa posing tu,  si fakir miskin yang dapat bantuan tu ditolak ke tepi sampai dia tak wujud dalam gambar pun.  Penonton semua gelak dan suka dengan gelagat mangkak itu,  tapi adakah ini satu sindiran kepada kepimpinan   yang memancing rakyatnya dengan segala bantuan tetapi sebenarnya mereka bantu untuk 'imej' bukan keikhlasan dan rasa tanggungjawab.

Ada banyak lagi maksud tersirat yang dalam teater lawak ini.  Hanya IQ tinggi yang memahaminya.  Gitu.

Bidang Terjun - Jadi Pelakon Extra 
Pada pementasan kedua yang berlangsung pada hari Ahad,  jam 230pm.  Akak terpaksa menjadi pelakon extra sebagai salah seorang fakir miskin yang mai amik angpau raya daripada Zeus yang juga dikenali sebagai BR1O (Bantuan Rakyat 1 Olympus).  Sebenarnya,  pelakon extra yang sebenar iaitu Jefri tak boleh datang kerana dia kena attend temple ceremony sebab dia orang Cina yang kena sembahyang sayur pada hari tu.

Ikut hati memang akak tak mau jadi extra sebabnya aku dah la tak tau apa-apa.  Takut nanti merosakkan teater orang.  Pastu aku tau......................yang ada atas pentas tu semua celaka celaka nanti buat naya kat aku.  Mesti depa akan bagi dialog dialog spontan yang pedih pedih ulu hati punya kat aku.  Tapi untuk jadi crew yang supportive,  akak pun merelakan diri akak yang diva ini jadi pelakon extra.  GITUUUUUUUUUU MOTIFFFFFFF!!!

Akak pun dililit dengan kain ungu ala-ala perempuan Greek.  Tapi akak tarik kain bagi tutup muka dan kepala akak.  Ala ala purdah gitu.  Sebenarnya....akak duk tahan gelak tak mau orang tau akak duk gelak atas celaka.  Hahahaha

Penulis Skrip dan Pengarah
Abu Mamu bukan saja seorang penulis skrip pada teater ini.  Malah dia juga yang melakonkan watak Apollo.  Dewa music,  dewa matahari dan dewa perubatan.  Sebab tu akak lukis nota muzik kat pipi dia.  Gitu.



Okay,  kepada ampa ampa yang pernah terjumpa or ternampak Abu or pasangan dia Ajo kat mana mana dalam Penang ni. Ada yang mai bagitau saya "Depa dua tu jora....kalau terjumpa kat mana mana dalam Penang ni...depa roshom (sombong) semacam,"  Well...well...well.  Dulu i olls pun rasa macam tu jugak dengan depa.  Tapi bila dah kenai dan selalu bekerjasama,  depa dua ni sebenarnya memang jenis yang siries.  Bila depa kenai kita betui betui baru depa bertegur sapa dengan kita.  Sama la macam kita pun,  kalau kita tak kenal orang...takkan kita nak pi buat muka 2 ringgit tiba tiba kat depan orang.  Yang kita pulak,  bila tengok artist.....awat expect artist nak tegur kita?  Kalau rasa rasa nak minta otograf...silalah pi kat depa dan bagitau kata nak amik otograf.  Tak tau la nak komen apa.  Artist pun MAKNUSIA.  Tak semua artist suka bila orang ushar ushar kat depan pun.  Abu and Ajo kalau nak komen pasai tu,  silakan.


Inilah Lanun Resdong's bersama isteri beliau. Saja bubuh gambar dengan bini siap siap.  So tak boleh nak promo lebih.  HAIP.   Dia adalah pengarah cerita ini.  Selalu duk tengok beliau kat FB ja tak pernah bersua muka.  Sangat berterima kasih sebab u olls mai jemput saya sebagai make up artist.  :)  Hope dapat bekerjasama lagi.

Ini gambar akak dan Ashraf a.k.a Wak Resdong's kami punya sinematographer.  Single lagi,  sapa sapa nak add dia,  boleh add dia kat sini  :  Ashraf Resdong's

Eyta Laila yang Berbakat
Eyta adalah student PP Seni.  Dia aktif berlakon dalam banyak teater.  Gadis ranggi berwajah anggun klasik ini amat cool and relaks.  Dia kata "NEVES MEKAP SEBELAH KAK JUMIE".  Tapi sebenaknya,  aku banyak duk curi tips mekap dia! HAHAHA dia sangat creative okay.  Make up stage bukan macam make up pengantin.  Make up stage ni memang all out punya.  Kalau ampa tengok gambar close up kat bawah bawah ni semua,  nampak macam horror sangat.  Tapi actually, bila tengok atas pentas..baru kita boleh nampak effect dia.


Eyta and Rizz (Hercules).  Rizz mempunyai tulang pipi yang cantek.  So effect make up dia memang jadi meletops.


Nak make up effect Zeus,  tapi orang kata dia Lutong
Memang paling mangkak nak make up Mamak la.  Sebelum ni pernah terjumpa sekali masa depa duk training.  Dia macam gatai-gatai sikit,  "Hai.....dah nak balik ka....baru nak mengurat".  Rupa-rupanya,  kawan-kawan teater lain kata,  "Deni memang la suka tengok hang...hang tek besak,"  HAHAH nohorooomm laaa mamak kuruih ni.

Mamak berkulit hitam.  Bukan dark brown or hijau,  tapi hitam.  And bentuk muka dia juga kecil.  Oleh itu,  akak terpaksa memutihkan muka beliau di bahagian atas muka sebab nak bagi feature muka dia naik.

Pastu,  pihak produksi bagi akak rambut palsu yang sangat sangat blonde untuk dijadikan janggut.  So akak pun pasangla kat muka Mamak ni.  Nenjiaaaaaaaaaaaaaaaaa muka dia jadi macam monyet putih teruih.

Aku punya gelak ampa jangan cakapla.  Bayangkan,  aku sampai bangun pi gelak kat luar bilik mekap pastu masuk balik.  HAHAHAH memang mangkak.  Tapi mamak bestla.  Dia tak amik ati pun.  Dia gelak sama kot ataih.

Macam mana akak tak krem perot?




Akak tunjuk gambar En.  Khafi kat Mamak.  Dia kata "Fuiiyoo...stonkol stiv ostin"  HAHAHAHAH

Meraba Tetek Awie Di Celah Kegelapan Tirai Pentas
Awie pegang watak sebagai seorang pembuat pedang.  Nama watak dia aku lupa. So untuk dapat effect menghelip macam tu,  kami bubuh minyak Jongsen kat badan dia before dia naik pentas.  Ada budak crew lain yang kena bubuh la kat badan dia for each show.

Tapi masa show ketiga kot tak salah,  deni tak tau la nervous apa ka ataupun Dewan Budaya punya ekon terlebih...just a few minutes before dia keluar atas stage,  minyak Jongsen kat badan dia dah macam mengering dan tak berkilat.  Akak selaku make up artist yang memang kena stenbai kat curtain tepi pentas di panggil "Kak Jumie Kak Jumie...tolong sapu sat minyak Jongsen,"

NOHOROMMMMMMMMMMM aku sebenarnya (seperti pompuan pompuan lain) agak geli tengok orang badan besak besak and tough ni.  HAHAH Awie ang jangan amik ati aku kata ni kat hang.  Actually tetek and baisep kita sama besak ja,  cuma kepejalan berbeza.  HAHAHA.

Akak pun menjalankan tugas meraba tetek Awie dalam kegelapan pentas.  Esoknya Awie kata,  "Weh Jumie...tetek aku landok sebelah,"


Akak tak mau bubuh link FB Awie sebab dia dah ada GF!!  Awie ang duk sengap sengap.

Kak Pah and Aida yang Sangat Supportive
Akak kenal Kak Pah and Aida lama dah.  Depa dua pun active dalam teater.  Akak sangat sangat respect depa dua ni.  Depa awai awai nanti mai dah suruh make up muka depa dulu sebab depa tau,  depa pompuan and depa tak mau kacau time make up bila budak budak laki tu semua lain nanti mai.  And bila depa terlambat.....depa akan touch up sendiri tak kacau kami.  And depa dua tak kekwat pun nak suruh make up macam tu macam ni.  Depa percaya semua kami tonyoh kat muka depa.





Dua dua make up by me.  Teknik tutup kening dengan gam for Kak Pah.  Terima kasih sebab Kak Pah bagi Jumie experiment.  Yang sebelah tu pun akak make up.  Tengok kot dekat lagu ni memang kita nampak horror.  Tapi atas pentas....baru cantek :)


Kuda Ku Lari Gagah Berani
Ini adalah Wazir.  Dia berlakon sebagai Centaur Sentul.  One of rakyat jelata yang mai amik bantuan BR1O.  Last sekali dia pun jadi zombie.

Masa pementasan malam terakhir,  hanya beberapa minit sebelum teater start,  auditorium pun dah dimasuki oleh para penonton semua...tiba tiba.....kaki kuda yang belah belakang tu patah.  HAHAHAHA memang mangkak la.  Stage manager blah teruih!!  Aku rasa dia panic sampai blur and tinggal kami.  Semua crew semua pun belah jugak sebab teater dah nak start.  Wazir mana boleh buat.  Dia nak duduk pun tak boleh.  So tinggal akak and Uncle (watak kambing).  Kami dorang amik tali tangsi yang kami jumpa kat lantai and tolong ikat macam mana ka.  NASIB BAIKKKK kaki tu okay sampai last.




Di UMUMKAN  :  Raja Azri Yang Cool
I olls first time jumpa Raja Azri yang cool ini.  Kalau ampa tengok dia kat bilik make up,  diala yang paling sengap and relaks.  Tak maki orang sana sini and mengata kat orang tak tentu pasai macam Mamak, Amer and Acan hahahaha.   Sangat respect beliau. ps/  kulit beliau sangat cantek.

Raja Azri and Kak Pah.

Amer (Hades) dan Raja Azri.

Nizam Nizkun,  budak sopan yang sangat saya hormati
Ampa kalau duk makan kat Anjung Semarak,  ampa mesti perasan budak ni.  Dia kerja kat sana.  Very kuruih boy and shy shy one.  Dia sangat active dengan pementasan teater di USM.  Akak sangat respect dia sebab walaupun dia pendiam dan selalu kena buli and kena kutuk.  Tapi dia always positive and akak suka orang macam ni.  And bila dia bersuara,  benda tu penuh makna.

Masa pementasan kedua,  penonton tak ramai mungkin sebab hari Ahad siang hari.  Mana ada sangat orang nak mai siang.  So pelakon ramai duk berdebatla pasai effect jumlah penonton kepada persembahan yang akan dipentaskan.  Tapi Nizam Nizkun ni kata "Penonton adalah sebahagian daripada cerita,"  FUH!  Memang baguih point dia itu.

One of cara dia yang membuatkan akak kata dia sopan adalah,  akak perasan dia masuk bilik make up kami dengan slipper.  And slipper dia basah.  So ada macam kesan selut kat lantai.  So dia duduk pelan-pelan amik tisu and lap kesan selut itu.  SANGAT BAGUIH!  Kalau aku?  Aku nanti buat tak tau ja....biar pi la kotok.

Nanti kita amik gambar sekali k!!

Masuk Paper Sinar Harapan,  19 Mac 2013
Oh yes,  akak masuk paper Sinar Harapan u olls.  Depa tulis pasai review teater ni.  Dalam banyak banyak official picture.  GAMBAR SIKU TENGGELAM AKU YANG MASUK DALAM PAPER.  Chesss!


Kesimpulan
SANGAT HAPPY and sangat sangat hope dapat bekerjasama dengan gang Resdong's lagi.  Semuanya happening and 'real people' bukan nonsen nonsen yang feeling big star.  Sekian.


Sapa dapat cari akak dalam dua gambar di atas...akak ucapkan tahniah :)

7 comments:

  1. Replies
    1. thanks u olls :) hang sangat concern na pasai nama nama artist ni

      Delete
  2. Sapa dapat cari akak dalam dua gambar di atas...akak ucapkan tahniah :)

    (zah,hang punya lentik kepala pun dh tau yg tu hang zah oi..) hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. AKU TAU DAH....hang memang peminat aku setia sekali

      Delete
  3. hahahaahaha... nohorrrrommmmm... ni la review paling sempoi mempoi makyam oii.. baca ni memang gelak gila2 munyaaa... rasa rugi plak tak pi tengok show ni. sebab tak tau apa2 info...

    ReplyDelete
  4. Kak Jumie,chek tak nampak muka hang,tp tang hang keribasss rambut tu chek kenal sgt..muhahahahhahahaha

    ReplyDelete
  5. Asam ghedot... Asam ghedot... asam ghedot...

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...