BB Cream by Seqy Beauty



Hello and Assalamualaikum to all,

Hari ini I olls nak memperkenalkan satu produk kosmetik yang direka, dicipta dan diedarkan oleh anak Bumiputera, seorang blogger yang meleps juga iaitu Sepet a.k.a Zuhana.

Thank you kepada beliau and team kerana sudi memperkenalkan produk ini kepada I olls. Bukan sebab I olls dapat PERCUMA and I olls feeling nak buat review ini, I olls buat review ni sebab I olls sendiri amat suka dengan produk ni and I olls sangat-sangat suka nak share dengan orang ramai.
Kalau ampa nak tau, I olls memang dapat banyak produk untuk di-review, tapi I olls bagitau dah siap-siap kepada pengsponsor barang, I olls akan bagi review seikhlasnya.



BB Cream by Seqy Beauty

Ampa semua mesti tau apa benda BB Cream kan? Dulu I olls memang suka pakai BB Cream, dulu-dulu aku promote kat dalam blog aku Miracle Multiplex BB Cream (SPF 25 PA +), pastu memang berlambak orang duk tanya pasai produk tu kat aku. Mesti ramai orang suka nak pi beli jugak kan? Tapi lepas tu, aku rasakan Miracle Multiplex BB Cream (SPF 25 PA +) makin lama makin tak best. So aku stop pakai BB Cream and aku cuba beberapa jenis BB Cream lain seperti yang dipromote oleh kawan-kawan tapi takdak pun yang berkenan di hati. Tapi nenjia, bila dapat this produk I olls falls in love!

Ini gambar i olls masa first time pakai BB Cream by Seqy Beauty. Gambar amik gambar handphone I olls Lenovo S860. NO EDITING. Natural light. Meletops kan?


Why I Olls Suka BB Cream by Seqy Beauty?

(ini bukan copy paste, mak tulis sendiri berdasarkan pengalaman)



Ampa tengok sendiri perbezaan I olls pakai. Yes, warna ini nampak sedikit kelabu sebab muka I olls yang colour tanned. Tapi lama-lama dia akan blend in and cantek. And lepas pakai full make up, warna BB Cream ini akan nampak cantek lagi. Tak sabak nak pakai BB Cream by Seqy Beauty yang lebih sesuai untuk warna kulit tanned macam I olls.


Senang nak pakai!

Untuk orang yang always busy and mengejar masa, BB Cream by Seqy Beauty adalah jawapannya. Selepas basuh muka, pakai toner and bubuh ubat jerawat sikit. I olls teruih sapu BB Cream by Seqy Beauty kat muka. Pastu make up macam biasa. And of course, lepas make up muka I olls terus berubah jadi Selena Gomez gitu. Produk meletops ini bertindak sebagai pelindung (sebab ada SPF), melembab (takpakai pakai moisturiser) and bedak asas (because of the colour yang ada dalam produk ni).

Ringan, nipis and NOT CAKEY

Tak payah pakai banyak-banyak. Semprot sekali ja kat tangan, and that is the only ammount that u need to cover your whole face. Sapukan BB Cream by Seqy Beauty

Ke seluruh wajah dengan menggunakan jari. Pastu picit lagi satu, untuk bubuh kat tengkuk. Kalau pakai tudung pun, bubuh ja kat tengkok, sebab i believe BB Cream by Seqy Beauty merawat wajah and ia merawat dan melindungi semua bahagian kulit yang menggunakan produk ni. So ampa nanti kalau bukak tudung depan suami, takdak la nampak ketara, muka putih lehaq hitam.

And ampa akan rasa sangat best sebab produk ini cover cela-cela di wajah (dark spots, warna tak sama, merah2 akibat jerawat, parut) and at same time ampa rasa sangat ringan tak macam effect pakai bedak.

Ini pun gambar I olls amik pagi-pagi buta masa duk bersiap kat bilik. Lepas dah make up semua. No editing pada gambar ya. I olls just crop sahaja.



Melindungi dengan SPF 30

Sebagai wanita outdoor macam I olls, I olls sangat suka sebab BB Cream by Seqy Beauty mempunyai pelindungai UV SPF 30. Pelindungai UV ke wajah bukan sahaja bagus untuk halang kita jadi lebih tanned, malah pelindungan SPF ini dari kesan UV juga boleh menghalang kepada effek lain seperti jeragat dan juga penuaan. Yes, ampa tak tau ka? Lagi banyak UV light kita kena, kulit lagi cepat tua.

Tidak Berminyak

Kulit I olls adalah berminyak. And yes, I olls pakai ni tapi muka I olls tak berminyak. Cuma there was one time, masa experimentasi, before apply BB Cream by Seqy Beauty I olls pi pakai sejenis pelembab, nenjia lepas tu jadi berminyak. So lepaih tu tak pakai dah apa-apa before pakai BB Cream by Seqy Beauty.

Natural oil pada wajah adalah bagus untuk melembabkan wajah and muka kita tak kering. Kulit wajah yang terlalu kering nanti cepat dapat rinkles. I olls suka BB Cream by Seqy Beauty sebab ia masih mengekalkan kelembapan kulit wajah sambil mengawal minyak.

Colour Blend In

I olls mempunyai warna kulit wanita Africa + Latin, so its not easy to find bedak asas yang sesuai dengan keunikan warna kulit I olls. So, masa Ms. Syeka bok mai BB Cream by Seqy Beauty kat I olls, the first thing I olls tanya adalah “Warna dia macam mana?”

Syeka kata, depa ada dua colour buat masa ni, nombor 1 is for cerah, and 2 is more natural. So depa bagi yang natural untuk I olls. After aplikasi, alhamdulillah, kulit I olls memang mula-mula nampak macam putih sikit, tapi lama-lama, dia macam makin cantek and blend with my natural skin colour. I olls suka.

BB Cream by Seqy Beauty dalam proses nak buat colour yang sesuai untuk wanita berkulit tanned. CAYALAH!! Cepat-cepat i mau.

Specially Designed by Seqy Beauty

Produk ni bukan dibuat di Korea / China / Bangkok pastu buat packaging lain ja. Produk ni memang di-design khas oleh Ms. Sepeti a.k.a Zuhana because beliau sendiri seorang pencinta kecantikan dan beliau sendiri seorang ahli farmasi. So dia tau la apa yang baguih and apa yang tak baguih. Produk ini insya Allah halal. Tapi yang penting, produk ini adalah buatan MALAYSIA.

Beg make up I olls memang kecik. Tapi botol BB Cream by Seqy Beauty boleh masuk dengan mejiknya.



Botol Praktikal dan Cantek

Sangat impressed dengan rekaan botol yang minimalist. Kuruih and panjang macam tubuh badan I olls. So senang nak selit kat mana-mana :)

Merawat kulit

Kulit I olls adalah sangat sensitip. Tak boleh pakai apa benda semarang. Orang tua-tua kata, kulit orang kaya. Gicu. Lepas pakai produk ni for almost 2 weeks already, I olls rasa sangat puas hati and boleh nampak perbezaan pada permukaan kulit I olls. Bukanlah nak kata lepas pakai produk ni kulit aku terus lembut lincin macam kulit teloq, tapi bila aku pakai ni, memang dah takdak masalah, takdak bintik-bintik, takdak jerewat over-over...so baguih la kan! Sapa yang kulit sensitip macam saya haruslah cuba.


Fungsi dan Kelebihan BB Cream


  • Sesuai untuk semua jenis kulit.
  • Menutupi cela di muka.
  • Sebagai bedak asas.
  • Lebih ringan dari foundation.
  • Sebagai essential cream, menutrisi kulit, menegang dan menghaluskan kulit.
  • Melindungi kulit dari sinaran UV yang boleh menyebabkan bintik hitam muncul di wajah (SPF 30)
  • Memperbaiki masalah kulit dan melindungi kulit dari bahan-bahan kimia berbahaya.
  • Wajah tidak berminyak sepanjang hari.
  • Berfungsi melawan sinar violet dan pencemaran udara sehingga endikan kulit sihat.
  • Melambatkan penuaan.
  • Tekstur yang ringan dan sesuai untuk orang Asia.

Bahan-bahan dalam BB Cream by Seqy Beauty

Aqua Cream
Beeswax
Cetyl Alcohol
Octyl Methoxycinnamate
Cyclopentasiloxane
Dimenthicone
Caprylic/Capric Triglyceride
Propylene Glycol
Titanium Dioxide
Iron Oxides
Sodium Chloride
Phenoxyethanol


Cepat-cepat dapatkan BB Cream by Seqy Beauty dengan segera.

Hubungi pengedar yang sah,

Ms. Atikah Syeka Rohaini (Permatang Pauh)
di talian 013-435 1899.

Sila layari laman web Seqy Beauty untuk semak senarai PENGEDAR SAH dari seluruh Malaysia.

Gambar i olls bersama Ms. Atikah Syeka Rohaini ketika pertemuan nak pass barang. Memang lepas ni kena selalu jumpa la, I olls memang akan beli produk ni selalu.


Harga :

RM55 (Semenanjung Malaysia)
RM60 (Sabah/Sarawak)


Follow :



Untuk maklumat lanjut sila layari

30.3.13

Ucapan Besde Daripada Ampa Semua!! Thanks semua!!

Hello u olls semua,

Terima kasih atas ucapan sebede kepada saya pada hari semalam iaitu 29 Mac 2013.  On FB,  on Twitter,  on emails,  on Wassap,  on SMS..............thank you semua.  Saya masih dalam usaha untuk balaih semua message anda semua.

Alhamdulillah,  panjang umur saya tahun ini untuk terus berada di atas muka bumi ini.  Masih bersama insan-insan yang saya sayang.  Sihat walafiat (dont want to complain) dan masih terus dapat menulis blog untuk u olls semua.  Sorry lately tak banyak update....ampa tunggu update balas dendam daripada akak ya.

Ingat lagi tak projek Video Sempena Besde Jumie Samsudin?  Ampa boleh baca kat sini  :  28 Soalan untuk Jumie Samsudin Sempena Birthday Jumie Samsudin  Thank you kepada ampa semua yang tanya macam macam soalan.  Akak dah pilih the top 28 soalan dan telah menjawabnya.  Sekarang ni dalam proses editing.  Kami akan edit ke dalam 3 video besar.  HEHEHE ....ampa tengok la nanti na.  Video tu semua shot sendiri oleh akak,  ada ada dua tiga video yang diambil oleh Danny Harmizi and Eizhall.  En.  Khafi kata,  hang punya video semua jawab skema.  Tapi entahlah u olls.  Akak rasa itulah cara akak jawab.  Tak dak la hegeh hegeh nyanyi lagu Ombak Rindu...OHHH TIBA TIBA.  Ampa tunggu okay!!

So dikesempatan ini,  terima kasih kepada semua kawan kawan dan sanak saudara ku yang wish!!  Semoga kita semua dilimpahi rahmah.  Amin.

Click Read More



Kek dan bunga khas daripada Cik Rai,  Hafiz and Hariz....tiap tiap tahun tak pernah lupa!

Hadiah buku meletops daripada anak ayam Vick.  Gila inspirasi sangat.

And of course kek sebede daripada racun dan madu dalam hati saya. The love of my life. Mohd Kamarulhafiz Omar.

Hadiah terbaik...daripada ibu saya iaitu Kak Edeh. Dia lani ada henfon baru.  Pastu dia telah mengambil crash course bersama En.  Khafi bertajuk "Kursus Kilat :  Cara-cara menghantar SMS"  Nenjia....inilah first time dia hantar SMS kat akak yang mana dia type dan karang sendiri.  Tapi dia hantar 5 kali.  Bila di tanya pasaipa mak antar 5 kali?  Dia kata sebab takut tak sampai.

Ini adalah mesej-mesej ucapan daripada ampa semua!! Thank you.  Saja copy kat sini untuk memori saya sendiri.


Naznazrul Hafiz

HB jumie..luv to read ur blog. chaiyok. slmt hr lahir wat angpa.. moga terus sukses. sy slalu baca blog anda.. TERUSKAN menulis.. vogue sbgai lambang kecantikan.


Sam Ismail Haji

hapy birthday beyonce.............yehaaaaaaaaa

Zaza Hairi

Salam k.jumie yg gojess..hepy beffday smoga pnjg umor,murah rezeki n bahagia di smping family..

Adilla Delilaellenna Maaz

happy birthday cik jumie...stay gorgeous ok..Banyak yang i blaja dari blog u..


Sugarhoney Icedtea

jumiee! happy birthday! moga di murahkan rezeki utk hgpa sekeluarga dan semakin aman bahagia hidup kekal together2..aminnn....

Amran Abd Samad

Happy Birthday Jumie.  Bila nak diet? I boleh tolong.. Sempoi punya.

Syafiq Sholihin

Eppy old day kak jumie mokmok!

hv a good day, good life with ur abbbiiiangggg !!

Tan Chin Chin

hApPy BiRtHdAy 2 YoU, JUMIE.

Danesh Chandran

Happy Birth Anniversary, Buddy!!!!! Wishing you all the best and success!!!!See you around and have a wonderful day!!!! Cheers!!!!

Zura Zainol 

happy bezzzday jumie...!!!!!!!!*jerit from bworth to usm..dengaq dakk?????hahaha...

Mohd Norbizuan Bakar

Salam...semoga pnjang umr.....bila lg ni???


Noryani Lydia Yahaya

HEPI BESDAY JUMIE!!!!!smoga panjang umur, dimurahkan rezeki & bahagia selalu..plus, semoga cepat2 dikurniakan bby sechomel mummy nya..

D'yah Cm

HB... walaupun baru kenal pada bulan feb lepas... rasa cam kenal lama dah...

Frh Shk

Happy Bithday Jumitt
Allah bless, terus sukses 

Noor Jennita Jeune

Selamat Hari Lahir Jumie..Semoga panjang umur,murah rezeki selalu,dan menjadi isteri yg baik di samping suami.Amin.

Rusdi Redza

Dear my kakak ku,
Happy Birthday,Aku doakan hang sentiasa bahagia disamping org2 yng menjadi kekuatan hang.U rocks babe!

Siti Maznah

Salam kekakak...HAPY BESDAY...MAY ALLAH BLESS U AND FAMILY ALWAYS till JANNAH...Cek doa kakak Jumie dpt ank kembaq lagi soleh dan solehah...Amin...

Dia Fid

Happy Birthday My dearie Jumie, May ALLAH bless you alwayss..AMIN2..love you lotss.. from ME 


Azren Kamarudin

Happy Birthday Noks, semoga panjang umur murah rezeki, thanks kerana menjadi kawan aku yang sangat caring, good listener dan sangat aku sayang, muah muah

Noreena Rosdi

Happy Birthday Jumie. Semoga panjang umur,diberi kesihatan yang baik, kebahagiaan berpanjangan, hati yang tenang..hari-hari mendatang yang lebih baik..murah rezeki selalu. Kami sentiasa harap yang terbaik untuk hampa.  Lots of luv,  Noreena

Eida Dfariz

Selamat hari jadi org kmpg kita..semga dpnjgkan umur dmurahkan rezeki dpermudahkan segla urusan d dunia mhupun akhirat..xlupa juga dikurniakan kesihatan yg baik..amin amin ya rabball al amin...

Siti Nur Afiqah Zahari

Happy Birthday Kak Jumie, semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki...di beri kebahagiaan bersama En Khafi sehingga akhir hayat!!

Megat Marley
happy birthday kak jumie yg roocckkzz! 

Omer Zainal Ylli

Salam kak jumie..hepi besday wahai marhayam yang menawan...wish u a very best in your life..your work n your marriage...semoga selpas ini menjadi lebih meletopss vogue de vasss...^^V

Ron Rodean
It's your birthday and I can't be there
But I'll send you a special
birthday wish and a little prayer
I hope that all of your birthday wishes come true
May you have a great time today and
find happiness in everything you do.
Have a happy birthday!
I hope Allah SWT keeps you happy on the path He's chosen for you.
ℓινє,ℓαυgн&ℓσνє'χ ⓗ⒜ÞÞÿƁĩŕţħďăÿ

Yuss Zulk
kakak cntek dan lambang kecantikan kekonfidenan kami.. kami nk ucap happy birthday kat ampa... sebagai tanda atau hadiah kami akan p tonton teater hampa berlakon....

Yusof Bakar
Selamat hari tua

Regina Ibrahim

Selamat hari jadi jumie....semoga kekal berkreatif dalam penulisan dan kehidupan. do not end up monotony like the rest of those ordinary gal.....dahlah ordinary komplen pulak...happy b day....

Sujendran Pandian

happy bday kak jumie! stay awesome pawsome always

Faiz Azman

Happy birthday marhayam superstar!!! Semoga dipanjangkan umur n dimurahkan rezeki!!

Mummy Ct

hepi besday kak jumie..kekek..moga bertambah cun,anggun,jelita lagi bergaya dan vouge dimana jua anda berada di samping encik somi tercinta encik kafi..

Mohd Fadzil Ramalai 
Hepi besday puan boss!!!!! Semoga sihat dan ceria selalu dan bila mai KL nnt kita dapat berjimba kay!!!! All the best, and u are the best dan akak memang bestttttttt!!!!!! Muah muahhhh dr anak ikan mu yg jauh nun di KeyEll!!!!

Tuan Mochtar Malek Al-Idrus 
Happy Birthday to my Mummi Jumie Samsudin yang always Vogue,Vasss,Meletops,Sexy,Sweet,Kind, dan lain-lain!! Thank you for always supporting me!!!! Muuuuuuaaaaaahhhkks!!!!! Mummi! From your hanakda di Kuantan.


Muhammad Budi Samsudin 
We alls loves U.......

Akhir sekali....lagu daripada Rusdi!  Thanks babe!!

2 comments:

  1. happy birthday Jumie.. semoga diberkati umur...dimorahhhkan rezeki..

    ReplyDelete
  2. Hepi besday jumie... Smalam takdan wish sebab sebok berjimba jimba kat USS... Hehe...

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com