25.4.13

Cerita Autralia Part 1 : Dari Desasiswa Fajar Harapan USM - LCCT Sepang - Perth International Airport - The Alderney Apartments

Helo u olls,

Heurrmmm,  busy kan akak dua tiga minggu ni?  Sangat sangatlah busy.  Insya allah by Bulan Mei ni akak dah takdak apa-apa sangat.  Hope dapat membuat lebih banyak blog dengan kandungan artikel yang lebih meletops di samping berehat rehat di Penang Darul Kecantikan ini.

Sorry kepada u olls semua kalau lately akak tak banyak membuat artikel.  Please jangan sentap.  Nanti kecantikan u olls akan ditarik oleh Allah SWT.

Baiklah,  tampa melengahkan lebih banyak masa lagi,  akak nak story dengan u olls semua tentang cara-cara akak boleh pergi ke Australia.

Macam mana akak dapat offer pergi ke sana?
Akak mendapat offer daripada Azhar Jalil seawal bulan Januari 2013.  Tawaran untuk ke Australia ini bukan atas mana-mana jabatan di USM tetapi atas nama company Azhar Jalil sendiri iaitu Meow Meow Production.  Maknanya,  Meow  Meow Production (yang akak duk berlakon teater Kasanova and Jane) nak bawak akak ke Australia seiring dengan program yang diselaraskan oleh Desasiswa Fajar Harapan USM yang dinamakan Program Kembara Ilmu Lestari 1 Malaysia ke Perth,  Australia.

Akak dan gang Adikarma masa baru sampai kat Perth International Airport.

Click more u olls.


Desasiswa Fajar Harapan nak ke Australia untuk buat program kembara ilmu ni.  Oleh itu,  badan-badan lain macam Meow Meow Production and lain-lain pun turut sama dalam program ini untuk menjayakan macam-macam perkara di sana.  Not only MMP,  malah ada juga group tarian ADIKARMA  USM dan juga kumpulan Sekolah Rendah Kampung Jambu,  Taiping.  Altogether,  rombonagan Kak Kiah we olls adalah seramai 70 orang.  HAHAHAH kannn???

So apa yang kami nak buat kat sana?
Program ini objektifnya adalah untuk merapatkan hubungan silaturrahim antara Melayu Malaysia dan Melayu Australia.  Katanya,  kerajaan Australia dah bersetuju untuk memberikan satu tapak tanah kepada MAWA (Malay Association of Western Australia) untuk membina sebuah bangunan yang akan dinamakan Malay House,  tapi MAWA takdak dana untuk membina rumah itu.  So,  sebab tulah we olls tolong depa dengan mengadakan program jualan amal dan sukan rakyat di sebuah masjid di Hepburn,  Perth dan juga mengadakan sebuah konsert kebudayaan Melayu.

Haa...yang kongset tu yang paling tak tahan.  Haaa...pasaipa? Nanti akak cerita kat u olls semua.


Perjalanan
Perjalanan we olls bermula daripada USM Penang.  Pada Rabu,  10 April 2013 akak dan beberapa rakan daripada Fajar Harapan USM telah menaiki bas ke LCCT Sepang,  Kuala Lumpur.  Before naik bas,  seperti biasa...akak pun salam-salam sembah ratu dengan suami tercinta.

Yelah,  walaupun dia supporting dan tak kisah dengan minat akak ni.  Tapi kita kena minta restu suami secara rasmi ya......

Akak pun salam dengan beliau "Abiang....ya minta restu na nak pi jalan tempat jauh.  Nak pi buat kerja kat sana.  Bukan seronok-seronok sangat.  Harap abang restu lah Ya menyanyi nyanyi ka, berlakon apa semua na.....,"  kata akak dengan nada sayu.

En.  Khafi pun membalas...."Haa...takpa....Janji hang jangan over over,"  itulah pesan beliau.  Hahaha...tetap tak boleh nak over kan?

Sesampai di LCCT Sepang,  its around 4am in the morning.  So we olls terus berurusan dengan kaunter Air Asia untuk check in bagasi dan sebagainya.  Alhamdulillah,  at 7.30 am kami naik flight Air Asia itu menuju ke Perth.

Perjalanan mengambil masa 5 jam.  Akak yang dah siap siap membawa bantal tengkuk dan juga penutup mata ala-ala catwoman terus lena dibuai mimpi indah.  Penat noks.....boleh kata sepanjang malam tidur atas bas je.  Tidur tidur ayam.

Bila akak bangun...............WOWWWWWWWWWWWWWW!! Terus akak nampak bumi Ostolia daripada tingkap!!

Kat bawah tu Ostolia la u ollls!!!

Lepas dah terbangun tidur and nampak Ostilia terus tak tidur la u olls.  Akak dan Azhar sedang mengisi borang Imegresen Australia.  And sambil tu akak dan Azhar duk buat lirik untuk persembahan Boria.

Muka dua ekok ni...muka tak mandi ni.  HAHAHAHAH



Perth International Airport
Setibanya di Perth International Airport....haaa??? Apa yang akak nampak dulu?  HAAAAA!  The first thing akak nampak bila masuk ke kawasan LOBI KETIBAAN  adalah.....ada satu mat saleh lelaki ni,  dia disambut oleh seorang wanita salleh ini,  teruih depa CIUM MULOT u ollsss!! Haaaa.......sahlah akak sampai kat Ostolia.  Bukan Skudai ke Kota Kinabalu ka.  HAAA Sahhh! Sahhh...negara orang putih boleh cium mulut depan depan.




Cuaca kat Perth?
Cuaca kat Perth takdak la sejuk tera mana pun u olls.  HAHAHA..  Akak punya duk Google everyday nak tengok cuaca kat sana.  Siang antara 23-24 darjah selsyes.  Ala-ala macam kita kat dalam office je u olls.  Pasang aircond.  Malam paling rendah pun 16 darjah selsyes.  So akak tak bawak banyak baju sweater apa semua.  Sweater biru akak pakai kat bawah ni pun diberikan kepada semua peserta program.  

So masa i olls jalan-jalan semua nanti,  akak pakai t shirt biasa je.  Takdak la feeling pakai sweater tebal tebal deknon.  

Satu benda lawak terjadi kat kami masa duk tunggu shuttle bus mai amik kami adalah,  kami semua terdengar satu bunyi suara budak budak duk menjerit.  "BLEKK.....BLEK........." Akak dan Azhar pun tercari-cari.  Bunyi suara anak sapa tu.  Rupa-rupanya.   BUNYI BURUNG GAGAK kat Australia.  HAHAH.  Nohorom betui.  Bunyi gagak depa macam suara budak budak duk perli orang.  Kami semua gelak dengar suara gagak tu.  Sapa nak dengar bunyi gagak tu...boleh Wechat kat akak ID JUMIESS.

Akak di depan Perth International Airport.

The Alderney Apartment on Hay
Akhirnya,  kami meniba di The Alderney Apartments on Hay.  Memang puas hati duduk kat sini.  Kami dapat sebijik rumah.  Satu rumah 6 orang boleh duduk.  So,  all the girls dalam kumpulan Adikarma duduk dengan akak sekali.  Budak budak Adikarma yang lain duduk bilik lain.  Tapi boleh kata hari hari depa lepak mai duduk bilik kami.

Yang bestnya pasai apartment yang kami duduk ni,  dia ada semua kemudahan asas macam kat rumah.  Toilet dan bilik tu biasa la kan.  Ada TV,  dapur,  peti ais,  pembakar roti,  microwave oven,  washer machine,  dryer kain,  mop lantai,  serika,  iron board.......apa lagi?? Haa...periuk,  pinggan,  mangkuk,  dapur,  SEMUA ADA!!  Oh yes...suming fu pun ada.  Kat tingkat M.

Kalau u olls yang nak buat rombongan Cik Kiah ke Perth,  akak memang mencadangkan u olls amik tempat ni.  Memang puas hati.  Lokasi dia pun meletops senang nak cari bus.  In fact kami semua jalan jalan ke Perth City jalan kaki je u olls. 


Sign board The Alderney.


Mat salleh lelaki sedang menggaru ketiak.

Lobi.

Inilah dapur ala-ala Nigella Lawson kami.

Anak-anak Adikarma sedang menunggu juadah dimasak dan disediakan.  
Kedai Serbaguna The Rise
U olls! Nak habak mai?  Masa hari pertama kami sampai,  kami dimaklumkan bahawa pihak penganjuran ada masalah untuk menyediakan pengangkutan dan juga makan malam kepada kami.  Aiiyooo.  Mula mula semua peserta agak kaget dan raplah juga.  Terutama akak.  Yelah u ollls!  MAKANAN ADA SUMBER PENTING UNTUK KECANTIKAN AKAK.  So takdak macam makanan macam mana?

So,  malam tu lepas we olls dah letak beg semua kat dalam apartment.  Kami pun berjalan-jalan sekitar apartment and kami jumpa ......TARAA........Kedai Serbaguna The Rise.

Aiiyoooo! Sangat heaven dalam ni.  Semua ada.  Beras,  roti,  yoget,  buah,  jus,  air coke,  susu,  bawang,  frozen food...semua ada! Yang penting owner kedai ni ala-ala Arab Turki ni.  Hemsem-hemsem dan putih.  Mata macam sepet sikit.  Akak tak taste...baru je minta restu suami kan.  Tak baik u olls.


So kat sinilah kami beli stok stok makanan seperti roti,  susu,  jem,  telur,  bawang,  dan macam-macam lagi.  Untuk menjimatkan duit,  kami masak u olls.  Nasib baik budak budak ni bawak Maggie Mee yang berlambak lambak u olls.  Haruslah kami masak setiap hari dan mengenyangkan diri sendiri setiap hari sebelum keluar berjalan-jalan.

Kalau nak makan kat luar.  AIYOOOo!  Tak payah cakap lah.  Fish and Chips sahaja dah almost 20 dollar.  Pastu ha....air mineral or apa-apa pun.  Satu botol kecik 3 dollar u olls.

Untuk pengetahuan u olls,  harga makan kat sini agak mahal.  Tapi actually number harga dia lebih kurang sama dengan number harga di Malaysia.  Contoh,  air coke botol kecik,  kat Malaysia RM2.50.  Kat sini 3.95 dollar.  Tapi kalau kita conver 3.95 dollar tu kepada ringgit Malaysia?  Maka harganya adalah lebih kurang RM10.

Untuk pengetahuan u olls juga,  akak sebagai seorang wanita marhean, akak bawak duit sikit je iaitu RM500.  Tukar dengan Faiz Money Changer,  akak dapat 150 dollar je lebih kurang u olls.

So itulah setakat ini yang mampu akak ceritakan untuk u olls semua.  Nantikan artikel artikel lain pasai akak di Austalia.  Mana tau,  esok-esok ampa pulak dapat pergi ke negera kanggaru ni.  Bolehlah guna satu atau dua tips kat sini.

Sebelum kelupaan, pastikan u olls tengok album gambar akak di Facebook, click sini : Trip To Australia April 2013

No comments:

Post a Comment

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...