7.5.13

Pengkisahan Dalam Fotografi Tentang Perasaan Wanita Bertubuh Badan Agam by Jen Davis

Hello u olls,

Just nak share kreativiti seorang jurufoto seni yang mengkisahkan pengalaman diri sendiri yang mempunyai tubuh badan agam.  Daripada gambar dia yang simple ini,  akak dapat rasa apa yang dia rasa.  Dan akak laluinya selalu.  Mungkin u olls yang mempunyai tubuh badan agam juga merasakannya.

I like kreativiti ini.  Penceritaan dalam gambar.  Yelah u olls,  dah ada camera mahal tak semestinya u olls hanya shot perempuan kuruih dan putih sahaja pastu shooting tengah tengah lalang.  Pastu bubuh kat Facebook bagi kawan-kawan like.

Jen Davis adalah seorang pelajar dalam bidang fotografi daripa Brooklyn.  Satu hari pada tahun 2002,  dia dan kawan-kawan dia pi berkelah kat tepi laut.  Pastu of course depa duk amik-amik gambar semua.  Then dia perasan ada satu gambar ni,  Jen Davis dalam gambar tu nampak sangat tak selesa dengan diri dia sendiri.

So,  sejak itu,  dia pun merakam gambar gambar dia sendiri "self potrait" terutamanya dalam detik-detik peribadi.  "I had never really photographed myself but that beach shot made me realize that I had to step in front of the camera," katanya. 

"I needed to look at myself." 

Hasilnya,  11 gambar peribadi mengenai perasaan wanita bertubuh badan agam yang dirakam oleh Jen Davis.  Dan akhirnya,  lepas dia buat operation potong perut "Lap-Band" surgery (macam Shani),  dia lani dah kuruih sikit.  

Jom kita tengok gambar dia.

Pressure Point: 
"I wanted to capture what it felt like to be judged for your body. That vulnerability of being on the beach and fearing those 10-20 seconds where you have to walk into the water and everyone can see you," says Davis.

CLICK READ MORE

Purity: 
"I got out of the shower and saw the water droplets on my body and it was a very intimate moment," says Davis. "At that point, I was trying to understand intimacy and my own sexuality. My face isn't even in focus here; it's all about the flesh and water.

Conforming: 
"My body is getting bigger and my clothes are tighter," says Davis. "Putting on pants was so uncomfortable. I wanted to see tension instead of feeling it."

JUMIE SAMSUDIN - Oh yes.............................akak selalu rasai saat-saat  ini.  Especially kadang-kadang bila nak shopping.  Tengok seluar tu macam dah besar dah.  Tapi bila masuk fitting room and terai...barulah sedari...badan akak terlalu GAJAH untuk seluar itu.    Dengan malunya kena hang balik seluar tu tak jadi beli.

4 a.m. 
"I took this one night after going out with my friends who were all in relationships and I came home alone. 4 a.m. is a lonely hour," says Davis.

JUMIE SAMSUDIN - Kami gemok pun ada perasaan.  

Fantasy: 
"The guy in this photo is my roommate. I wanted to know what it felt like to have a guy desire me," says Davis. "Notice that I'm directly looking at the camera. I want to be seen."


Untitled: 
"I'm doing laundry which is totally mundane but I'm actually exposing myself because I'm hanging my underwear, such an intimate item of clothing," says Davis. "It forces people to look at the large size, which contrasts with the pretty color and silk material."

JUMIE SAMSUDIN  - Oh yes!!  Memang malu nak tunjuk seluar dalam ni semua.  Masa akak nak kawen dulu,  siriesly,  akak beli semua baju dalam baru dan seluar dalam baru.  Sebab akak segan nanti En.  Khafi tengok seluar dalam akak bentuk pelik-pelik.  Hala...size dahla besak macam penutup periuk,  kalau seluar dalam tu buruk dan lapuk lagilah malu kan?  After two years kawen,  akak dah selesa dengan dia. Dan kalau ada En.  Khafi ternampak seluar dalam akak dah macam longgar (tapi im still wearing it sebab selesa) dia akan kata "Pasaipa seluar dalam hang cair ka?"  HAHAHAH


Untitled: 
"It took me a while to set up this shot," says Davis. "I took a beautiful setting—color, soft light-—and contrasted it with a body that's not conventionally beautiful. The girl in the painting is even looking at me."


Maxwell Street: 
"This was a food stand people would go to after class. I was trying to capture how uncomfortable it was for me to order food in public and have people judge me on the types of food I put into my body," says Davis.

JUMIE SAMSUDIN  : Adakah anda malu untuk order makanan banyak-banyak?  

Steve and I: 
"This represents post-intimacy, a time when you're supposed to feel relaxed and happy. But the expression on my face and the blanket I'm wrapped in expresses my discomfort," says Davis.


Untitled: 
"This photo series inspired me to change my body," says Davis. "I found myself wanting to live in a smaller body so I decided to get Lap-Band surgery and joined the gym. In this photo, I'm looking down at my body which is rapidly downsizing. I also wore white underwear and a white tank top which matches the stark, white walls. It's very institutional and represents the body as an object."



Untitled: 
"In the previous beach shot, I'm surrounded by my friends," says Davis. "In this new photo, I've lost quite a bit of weight and am surrounded by strangers which represent me being out in the world and functioning. I'm not covered up anymore."


Untitled: 
"This is my new boyfriend Aldo," saysDavis. "He doesn't live in Brooklyn and this is us saying goodbye; it's a very close and intimate moment. With Aldo, I realized that I was capable of love and acceptance. I had been searching for this in my life and in my work."


Thank you so much Jen Davis kerana anda telah berjaya menyuarakan hati hati kami semua dalam gambar gambar ini.  Yes,  akak pernah rasai almost semua di atas.  Dan kepada u olls semua,  inilah yang KAMI rasakan.  Dan kepada u olls wanita wanita agam,  pilihan untuk menjadi kurus / kecik sikit...terletak di atas kehendak dan kemahuan u olls sendiri.  Tapi ingatlah,  keyakinan diri adalah sesuatu yang perlu kamu usaha untuk capai dan tak semestinya dengan menguruskan badan kamu dapat capai keyakinan itu.  Keyakinan kena datang dari dalam.  Ingat apa akak pesan dalam vlog akak?

Love u olls!

Yang benar,
Jumie Samsudin
Lambang Kecantikan

Sumber asal  :  Shine Yahoo

5 comments:

  1. its true....same happen to me...walau tak agam tapi berbadan besar dan rendah..susah cari pakaian....

    ReplyDelete
  2. btoi la Jumie.. kadang p cafe, pastu ada orang tegoq.. patut la besaq..makan penuh tapau.. rasa macam nak lempaq ja kat muka depa..

    tapi kan jumie.. ada satu situasi ni.., this lady ambil makanan boh dalam tupperware.. of course banyak la kan.. pastu ada makcik mulut macam puaka cakap.. ish2.. banyak nyaa... pastu this lady cakap.. "La..kenapa susah hati??" terus makcik mulut puaka tu mata terkebil2.. padan muka hang makcik!

    ReplyDelete
  3. Salam kenal Jumie...akakpun sama tapi hari ini berazam nak KURUS, nak KURUS, nak KURUS

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...