31.5.13

Resepi Ice Cream En. Khafi (revamp)

Hello u olls semua,

AIiiyooo...lucah nya tajuk artikel ini.  Baiklah,  sebelum ni akak pernah share dengan u olls cara-cara nak buat ice cream kan?  Okay hari ini akak nak share dengan u olls resepi ice cream yang kami REVAMP agar lebih lembut,  lebih sedap dan lebih senang nak buat.  TAK PAYAH nak ulang dua tiga kali masuk peti ais dan kena kacau semua.

Sejak artikel pertama we olls masuk pasai ice cream ni,  memang ramai yang telah cuba buat ice cream ini di rumah.  Depa wassap and FB akak. Tahniah u olls semua.  Jemput baca artikela lama kat sini  :  Membuat Chocolate Ice Cream bersama En. Khafi


Click Read More



Bahan-bahan :

(SEMUA SAMA MACAM HARI TU CUMA TAMBAH OVELLETE.  AMPA BOLEH BELI OVELETTE DI KEDAI PEMBUAT KEK.  HARGA DIA MURAH SAJA.  OVELETTE ADALAH BAHAN PELEMBUT DAN PENGGEBU KEK)

Inilah gambar ovellete.

250 ml whipping cream
500 ml susu segar
1/4 cawan susu pekat manis
5 kuning telur
1 cawan gula
1 camca ovellete
2 camca esen vanilla
* kalau u olls tak mau guna chocolate, letaklah apa-apa perisa lain sebagai pengganti. Ikut kreativiti masing-masing. Kalau tambah vanilla essence, jadilah ice cream vanilla.

Cara-caranya  :



  1. Pukul kuning telur,  ovellete dengan gula menggunakan mesin pemutar sampai jadi fluffy.
  2. Campurkan whipping cream,  susu segar,  susu pekat manis dan essense vanila.  Bila kita pukul lama-lama dengan mixer memang adunan akan sangat gebu dan fluffy.  Tak perlu masak adunan ini.


  3. Akak dan En.  Khafi bahagikan kepada dua bahagian sebab kami dua dua orang gedik nak perisa yang berbeza.  Untuk akak,  akak campurkan setengah balang jem strawberry yang dah lama duk ada dalam peti ais.  Akak masukkan juga sedikit pewarna ros untuk colour :)





  4. Untuk En.  Khafi seperti biasa,  beliau campurkan Milo and serbuk White Coffee.
  5. Sejukkan adunan ini.  Kemudian masukkan dalam fridge bahagian freezer.


  6. Sedia untuk dimakan bersama orang tercinta.

Sekian sahaja.  Kalau dah try jangan lupa share kat Facebook I olls.

Love,
Jumie Samsudin



No comments:

Post a Comment

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...