28.6.13

Fesyen Ikon Cilik dalam Instagram @thealonsomateo

Hello u olls,

Akak terbaca pasai satu budak laki ni, dia jadi popular kat Instagram sebab dia sangat sangat stailo sekali. Umur dia baru 5 tahun. Tapi aiiiyoo kalau ampa tengok style dia berfesyen...memang stylo lah!  Bukan saja itu,  baju-baju beliau semuanya terdiri daripada brand fesyen yang meletops seperti Tom Ford,  Burberry dan macam-macam lagi.  KAU ADA?

Selama ni, kalau kita nak dapat anak, mesti kita akan kata....teringin nak anak girl sebab seronok nak dress anak perempuan comel-comel. Tapi kalau ampa tengok semua gambar Alonso Mateo mesti ampa akan ubah fikiran.

Alonso Mateo mempunyai gaya fesyen yang meletops sebab mak dia adalah seorang penggaya fesyen, Luisa Fernanda Espinosa. Kan!!! So jom kita tengok gambar-gambar Alonso Mateo daripada Instagram beliau. @Alonso Mateo

Love,
Jumie Samsudin

photo taken from Instagram @thealonsomateo


Please Click Read More

27.6.13

Rancangan Masak Memasak Jumie dan Khafi


Hello Minda,

MUAHAHAHAHAHA....ni mesti ampa tengok Pat and Gina Neely kan?  HAHAHAHAHAHHA.....Khafi baca emel ampa ni.  Dia tanya "Kenapa libatkan aku?" HAHAHAHA

Ni nak bagitau mai......En.  Khafi tak tau masak.  Dia tau order,  makan and complain.  Selain masak kari ayam tin Yeo's dan juga buat ice cream berkoti-koti untuk bini dia pak gemok JUMIZAH,  dia tak tau masak benda lain.  Ala....setakat bakak roti,  buat breakfast in bed tu....yang tu tak kira la kan?


So cadangan ampa direjek oleh kami sendiri.  HAHAHHA....Khafi tak reti masak.  Pastu kami memerlukan dapur yang besar untuk memuatkan dua ekor ogre di dapur.

Sekian,  love.

Jumie Samsudin

25.6.13

Kuih Kacang Mazola by Jumiess | Tempahan Raya 2013


Tempahan Raya 2013 dibuka sekarang.  Kuih Kacang Mazola by Jumiess.  Please PM or wassap or SMS to 012413 0060.  RM20 untuk 1 balang (60 biji).  

Free delivery throughout Penang (for more than 3 balangs) [COD]

PENANG ONLY.  

24.6.13

Jerebu di Malaysia (Jun 2013)

Hello u olls semua,

Selamat senayan.  Saja la akak nak bagi pesanan kepada kawan kawan pembaca blog ni semua di area Johor,  Negeri Sembilan,  Melaka and Selangor sebab ampa lani duk kena pencemaran jerebu yang amatlah teruk.  Akak buka Instekgrem pagi pagi semalam,  nenjiaa.....semua duk bubuh gambar KLCC YANG HILANG.

Gambar dari  :  http://fotowarung.net/


22.6.13

Dari Hati Regina Ibrahim - Jun 2013

Hello u olls,

Kalau u olls add beliau kat Facebook lebih best.  Macam-macam beliau post.  Here some of the good things she shared recently


20.6.13

Review Filem Dulu Dulu : Cubit-Cubitan

Hello u olls,

Hari ini akak nak share dengan u olls satu filem lama yang bertajuk Cubit Cubitan.  Sebulan filem Indonesia yang diterbitkan pada tahun 70an.  Hari  tu akak teringat pasai cerita ni and cerita tu kawan-kawan akak masa tengah lengloi buat kuih kacang.  So hari ni akak nak share dengan u olls pulak.

Masa i kecik-kecik dulu lebih kurang 3 tahun.  Baru tau berjalan and bercakap,  bila i tengah nakal,  panjat sana sini tak tau duduk sengap, kakak and abang i akan kata "Kami nanti pasang tape Cubit Cubitan baru hang tau...."  zaman dulu dulu tape la...mana ada VCD.

So bila kakak i kejut i macam tu,  i akan otomatik menangis dan kata "Jangan la....kesian kat depa...mak bapak depa mati..."  haaaa...gituuu jiwangnya hati akak ya.  Umur 3 tahun pun dah feeling emosi tengok filem Indonesia.  HAHAHAH dah besar feeling layan cerita Mat Salleh je kunon.  Propaaa semua ni JUMIZAH.

Sinopsis Cubit Cubitan 

Cerita dia macam ni,  depa ni satu family bahagia.  Walaupun depa miskin tapi depa happy.  Depa selalu nanti menyanyi lagu cubit-cubitan kat rumah.  Lagu Cubit Cubitan ni macam lagu tema keluarga depa la. Keluarga kecik ni,  ada mak,  bapak dan dua beradik lelaki dan perempuan.

Satu hari,  bapak depa bagitau nak pi bandar untuk kerja dan carik duit untuk depa.  Tapi bila bapak depa pi bandar,  bapak depa lupa diri dan kawen dengan orang kaya.  Pastu depa anak beranak,  pi la ke rumah bapak depa kat Bandar.  Tapi bapak depa dengan mak baru pun menghalau depa keluar dari rumah itu.


19.6.13

Shah Jaszle dan Redzwani Puteri VS Gadis Misteri : Jangan Monyet...........

Hello u olls,

Okay nak cerita style cepat punya pasai kes Shah Jaszle ni.  Aiyooo...kepada ampa-ampa yang tak tau cerita ni.  Mai sini akak ceritakan secara cepat punya kronologi kisah Shah Jaszle.

Shah Jaszle telah bertunang dengan seorang wanita bernama Redzwani Puteri.  Lepas seminggu lebih depa bertunang,  SJ telah ditangkap khalwat dengan seorang wanita bernama Misteri.  Tapi SJ mengatakan bahawa dia telah diperangkap oleh Misteri.  RP pula berkata,  Misteri telah bertemu dengannya before dia bertunang dengan SJ dan memberitahu bahawa dia dan SJ mempunyai hubungan yang intim.  Tapi RP tidak percaya dengan kata kata Misteri.  Selepas kes khalwat,  RP tetap memback up tunang dia dan kata,  SJ tidak bersalah.
Shah Jaszle and Redzwani Puteri

Last week,  Misteri telah muncul di Melodi dan menceritakan hal sebenar tentang dia dan SJ.  Dia kata SJ memang janjikan dia macam macam tapi tak sangka dia diinayai macam ni.  Dia pun tunjuk gambar SMS dia dan juga gambar mesra antara dia dan SJ.

Sekarang SJ pulak kata,  Misteri adalah seorang perempuan psycho dan memang akan buat macam macam untuk tengok dia dan RP putus tunang.


18.6.13

Fesyen Mengandung Kim Kardashian

Hello u olls,

Hate her or love her.....tak kisahlah ampa nak kata apa pun kat pompuan ting tong ni.  Bagi akak......hubungan akak dengan Kim K adalah sangat love-hate situation.  Kadang-kadang akak macam tak suka kat dia.  Kadang kadang akak suka macam suka pulak.  I dont think she is a stupid dumb woman with big tetek.  Akak rasa dia ni adalah perempuan tetek besar dengan akal yang besar.  She is a successful person dalam dunia business,  tapi cara dia membusinesskan kehidupan dia dan keluarga tu yang membuatkan kita agak jelek.

Bla bla bla.  So now kita tau yang dia mengandung.  Awal bulan Julai ni dah nak beranak.  Actually kes cerai dia dengan Kris Humphris baru sahaja setel and dia mengandung ni adalah anak boyfriend dia iaitu rapper Kenya West.  Meletops kan depa?

Dan sejak dia mengandung ni,  ada satu benda yang akak sangat sangat suka dengan beliau iaitu fesyen mengandung beliau.  SIRIESLY.........ampa kutuk la dia macam mana pun.  Akak tak kisah.  Bagi akak,  dia adalah seorang perempuan mengandung yang membesar dengan sihatnya and dia sentiasa berusaha untuk kelihatan FABOLOUS!!

I think sebagai wanita agam (mengandung atau tidak) kita boleh tiru beberapa cara dan gaya beliau yang always looks fabolous walaupun mempunyai badan sebesar peti ais 3 pintu!! So here,  some of the fashion and style yang dipakai oleh Kim Kardashian yang akak amat suka.  Jom tengok!

Appearance pertama beliau dan perut.  Start dari sini,  akak dah start suka dah kat dia and rasa tak sabar-sabar nak tengok apakah baju-baju yang beliau akan pakai apabila mengandung.

Click read more

17.6.13

Updates About My Mother In Law

Hello u olls semua,

Setelah akak paparkan mesej ringkas pada bulan lalu bertajuk  Doa for Kak Juma (my mother in law),  banaythank you untuk u olls semua yang banyak hubungi akak bagi macam-macam tips dan petua.  Also shared doa doa dan ayat ayat Quran yang boleh diamalkan untuk mengubati cancer.  Terima kasih sangat sangat.

Baru baru ini akak dan Khafi balik ke KL untuk melawat mak mentua akak.  Even my parents and my sister family pun join in and melawat beliau.
Throwback gambar akak and Kak Juma masa akak bertunang Mac 2011.

Adikku Pemberontak di Laman Social Media

Assalamualaikum Sis Jumie..Saya baru je 2-3 bulan baca blog sis dan saye terpanggil untuk bertanye kepada sis mengenai permasalahan yang saye alami sekarang. Macam ni, saye anak ke 3 dr 4 orang adik bradik. Yang bongsu perempuan tapi beza kami agak banyak jugak, hampir 5 taun.
Problem dekat sini, adik saya ni saya tengok macam pelik sikit. Die bukanlah pendiam tapi kalau ade ape-ape yang die tak puas hati, dia akan caruts dekat social media.

Yang tak berape bestnye sometimes sampaikan tak puas hati dekat parents or adik beradik pun habis dicarutnye kami ni dekat social media die. Dan yang lagi tak bestnye, mostly family members macam sedare ramai yang jadi followers.

Saye pun jadi macam mane nak tolong die sebab tak ade sape berani tegur or cakap dekat die sebab kalo kami start nak tegur pasal perangai die, die akan hentak kaki, tarik muka dan naik bilik tutup kuat-kuat.. lepas 5 minit akan kuar la macam-macam F word status.

Saya nak mintak tolong sangat-sangat dekat sis, apa yang boleh saya lakukan untuk masalah ni sebab saya sendiri mula-mula rasa tak payah amek port sebab perangai remaja sekarang tapi kalau dipikir2kan kalau semua orang tak amek port dan dia akan rasa tindakan dia selama ni betul sebab tak de sape tegur dia dan dalam masa yang sama orang luar yang baca status2 die tu akan fikir bukan2.. kalau fikir pasal dia je xpela tapi sy takut kalau orang fikir parents saya yang xreti jaga anak, xde adab.
As salam,
Kakak yang runsing


Click Read More

15.6.13

Make Up by Jumie Samsudin May-Jun 2013

Hello u olls semua,

Seperti yang kita tahu,  Bulan Mei dan Jun ada musim cuti sekolah pertengahan tahun. Oleh itu,  ramailah yang berkahwin dan mentunangkan diri.  Alhamdulillah,  tempahan untuk Make Up by Jumie Samsudin pun penuh u olls.  Tapi akak hanya amik 1 job untuk satu hari.  Kalau dua job pun,  maybe daripada orang yang sama ataupun dalam dua masa yang berbeza.  Tak maula amik banyak banyak job make up karena tamak......pastu merosakkan majlis orang.  Walaupun untung RM50 sikit pun,  barakah u olls.

Anyway,  here are all the pictures taken untuk semua pengantin dari 4 Mei 2013 hingga 8 Jun 2013.


Untuk tempahan / quotation harga,  please contact me at  :
Jumie Samsudin

SMS/Watsapp :
+60 12 - 413 0060

Email :
jumiess@gmail.com

Weblog  :

Sekian,  love u olls!

For larger and more photos,  click READ MORE

14.6.13

Georgetown Festivals 2013

Hello u olls....

Kepada orang Penang dan orang Luar Penang..kalau ada kelapangan mai la join macam-macma aktiviti dan program yang ada kat Georgetown Festivals 2013.  Macam tahun lepas,  akak berpeluang untuk buat show bersama-sama Australian Youth Band di MPPP Town.  This time around,  akak dah tak laku lagi (HAHAHA) takdapat apa-apa invitation.  (Tapi kalau dapat pun,  mesti takdapat buat..busy deknon).

Penang Di Landa Ribut Tofan

Hello semua,

Bersiaran kita sekali lagi,  semalam (Khamis,  13 Jun 2013) lebih kurang jam 7.10 pm,  Penang telah dilanda ribut tofan.  Kejadian lebih kurang 30 minit itu benar-benar mengejutkan warga kota Georgetown dan kawasan yang sama waktu dengannya.

Akak pada ketika itu,  memohon izin suami untuk stayed back kat office....nak buat kerja sikit katanya.  Senayan dah nak kena submit,  so nak siapkan jugak supaya my Boss can check kerja akak itu pada hari Jumaat (yakni hari ini)....akak SMS kat suami "Abang,  Ya minta izin stayed back sampai 8pm.  Satgi 8pm abang mai amik kat office,"

Tengah busy membuat kerja,  hujan turun dengan lebatnya.  Akak pun amik gambar dari tingkat bilik pejabat akak yang sendu ini.  Wahh...bestla malam ni sejuk u olls.  Bisik hati getis akak.  Akak pun shared gambar itu kat Instekgrem.

Its raining in USM. Am staying back alone at my office. #rain #USM

Tiba-tiba dapat SMS daripada suami akak "Sana ujan lebat tak?  Sini hujan lebat and angin kuat.  Kayu-kayu bapak letak tepi rumah semua jatuh...."

Akak pun ingat suami akak duk buat cerita Kollywood pun berkata "Run for cover.  Amik selimut and cover yourself dalam bathtub,"

Pastu dia sms balik "Toya...hang ni suka buat lawak....betui betui la,"

Click Read More

6.6.13

Kak Angelina Jolie Menjalankan Double Mastectomy untuk Kurangkan Risiko Kanser Payu Dara

Hello u olls,

Hari ini topik yang agak siries yang bertajuk "Kak Angelina Jolie Membuang Tetek untuk Kurangkan Risiko Kanser Payu Dara".  Tahukah anda baru baru ini,  pelakon tersohor di dunia ini iaitu Angelina Jolie telah menjalankan double mastectomy kepada dirinya untuk mengurangkan risiko untuk menghidap penyakit kanser payu dara.

Penampilan pertama Angelina Jolie di khalayak ramai selepas menjalani double mastectomy.
Jom baca sini  

5.6.13

Fashion Ting Tong daripada Final Year Student Central St Martins

U olls,

Love it or hate it....inilah hasil karya pelajar pelajar jurusan seni fesyen di Central St Martins.  Central St.  Martin adalah institusi pengajian seni yang tersohor di kota London dan melahirkan ramai pereka fesyen yang terkenal masa kini seperti Stella Mcartney dan John Galliano.  Untuk semester akhir kali ini,  para pelajar tahun akhir mereka mengadakan presentation rekaan fesyen yang sangat SESUATU u olls.  Bagi akak fesyen ting tong sangat.  Sapa nak pakai ni...Mama Regina tolong jawab?

Bila kita beli makan kat pasar malam ka,  makcik meniaga tu nanti tarik plastik nak bungkus makanan kita kan? Pastu nanti tinggal gelung gelung pelastik yang tempat dia gantung tu?  Haaa....gelung gelung tu la dia buat baju ni nyah.  Kerlas...kreativiti.
Fore more LOL read here please 

4.6.13

Pengalaman Ujibakat Hos Rancangan 3R

Hello u olls semua,

Seperti yang akak nyatakan kepada u olls bahawa akak akan pergi ke ujibakat pencarian hos rancangan 3R.        Akak mulanya ingat nak pi hari Jumaat,  sekali nenjia macam-macam kerja pulak nak kena buat.  Padahal office akak dua blok saja dengan tempat depa buat ujibakat ni iaitu di Dewan Kuliah A,  USM.

Disebabkan akak very the busy on Friday....so tak apa.  Pada hari Sabtu,  1 Jun 2013...akak mengorak langkah pergi ujibakat ini.



Jom baca story pengalaman akak.

3.6.13

Pementasan Teater 'Hati Anak Hantu' 7 dan 8 Jun 2013, Panggung Sasaran USM

Hello u olls,

Ingat tak hari tu akak pernah letak teaser untuk  Akan Datang : Hati Anak Hantu daripada Bakawalee Penang.  NENJIAAA...akhirnya kita dah dapat tarikh yang sebenarnya dan sengaja akak post lambat lambat sikit pasai teater ini supaya u olls tak ketinggalan.  Sebuah karya En.  Yusof Bakar a.k.a Pegawai Khalwat dan juga produksi Bakawalee,  teater drama yang berjudul Hati Anak Hantu.

Akak dah baca skrip teater ini.  Terima kasih untuk En  Yusof kerana telah membagi akak membaca skrip ini sebelum beliau mengambil keputusan untuk mementaskannya.  Aiiyooo!  Satu penghargaan yang amat meletops untuk diri akak.  Akak dah baca skrip itu dan YES....cerita ini sangat meletops dan very the makan hati.



Click Read More

Ulasan THE APPRENTICE ASIA Episod Ke 2

Hello u olls,

Bertemu kita sekali lagi dalam ulasan The Apprentice Asia Episod ke 2.  Gitu....pembuka kata ala-ala pengacara 3R kan?  Ehk...feelingnya.  Seperti biasa,  sekali lagi saya mengulas apakah yang terjadi dalam rancangan The Apprentice Asia Episod ke 2 ini.

Apakah task depa?  Apa cabaran?  Apakah yang berlaku?  Sapa kena FIRE?

Jom kita baca?


Click Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Featured Post

Makan Malam bersama Founder SchocoLITE