24.6.13

Jerebu di Malaysia (Jun 2013)

Hello u olls semua,

Selamat senayan.  Saja la akak nak bagi pesanan kepada kawan kawan pembaca blog ni semua di area Johor,  Negeri Sembilan,  Melaka and Selangor sebab ampa lani duk kena pencemaran jerebu yang amatlah teruk.  Akak buka Instekgrem pagi pagi semalam,  nenjiaa.....semua duk bubuh gambar KLCC YANG HILANG.

Gambar dari  :  http://fotowarung.net/




Alhamdulillah,  kami kat Penang tak berapa nak teruk.  Tapi duk nampak macam mendung sahaja. Harap-harap negara serantau iaitu Malaysia,  Singapore and Indonesia cepat-cepat mencari penyelesaian kepada isu ni.

Akak tengok History Channel,  depa pun bok keluar documentary pasai BOMBA Malaysia yang pi padam kebakaran hutan kat Indonesia pada tahun 1997.  Macam mana depa kerja kuat siang malam padam api macam gila kat hutan depa yang terbakak tu.  Bukan kata terbakak pokok-pokok...tapi sampai 3 meter dalam tanah duk ada api. Maha dahsyat betui. Ampa pi tengok rancangan tu....tajuk dia : Haze Hell Over Asia . Jangan duk tengok Astro Ria sahaja.

Anyway,  kepada u olls semua di area Selatan,  berikut adalah tips ringkas di hari jerebu ni.

  • Kurangkan aktiviti luar.  Yang duk suka bawak basikal malam-malam or jogging tu semua,  ampa buat aktiviti lompat bintang ja dalam rumah.


  • Minum air masak banyak-banyak.  At least 2 litre sehari.  (Akak beli botol air Herbal Life yang besar tu.....cukup cukup 2 litre kan.  Laki akak gelakkan akak bila bawak botol tu pi kerja.  Shelakes tau dia tu).


  • Kalau u olls terpaksa keluar rumah untuk buat apa-apa kerja,  always cuci muka dan tangan bila dah masuk dalam rumah / bangunan.
  • Jangan lupa pakai topeng pernafasan.

  • Kalau duk batuk atau rasa tidak selesa bernafas,  pi jumpa doktor.
Sekian sahaja.  Marilah kita ramai ramai berdoa agar semua orang Malaysia selamat walafiat.  And bagilah hujan turun lebat-lebat kat Indonesia dan negara serantau agar membersihkan udara yang tercemar ini.

Amin.

Love,
Jumie Samsudin

No comments:

Post a Comment

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com