20.6.13

Review Filem Dulu Dulu : Cubit-Cubitan

Hello u olls,

Hari ini akak nak share dengan u olls satu filem lama yang bertajuk Cubit Cubitan.  Sebulan filem Indonesia yang diterbitkan pada tahun 70an.  Hari  tu akak teringat pasai cerita ni and cerita tu kawan-kawan akak masa tengah lengloi buat kuih kacang.  So hari ni akak nak share dengan u olls pulak.

Masa i kecik-kecik dulu lebih kurang 3 tahun.  Baru tau berjalan and bercakap,  bila i tengah nakal,  panjat sana sini tak tau duduk sengap, kakak and abang i akan kata "Kami nanti pasang tape Cubit Cubitan baru hang tau...."  zaman dulu dulu tape la...mana ada VCD.

So bila kakak i kejut i macam tu,  i akan otomatik menangis dan kata "Jangan la....kesian kat depa...mak bapak depa mati..."  haaaa...gituuu jiwangnya hati akak ya.  Umur 3 tahun pun dah feeling emosi tengok filem Indonesia.  HAHAHAH dah besar feeling layan cerita Mat Salleh je kunon.  Propaaa semua ni JUMIZAH.

Sinopsis Cubit Cubitan 

Cerita dia macam ni,  depa ni satu family bahagia.  Walaupun depa miskin tapi depa happy.  Depa selalu nanti menyanyi lagu cubit-cubitan kat rumah.  Lagu Cubit Cubitan ni macam lagu tema keluarga depa la. Keluarga kecik ni,  ada mak,  bapak dan dua beradik lelaki dan perempuan.

Satu hari,  bapak depa bagitau nak pi bandar untuk kerja dan carik duit untuk depa.  Tapi bila bapak depa pi bandar,  bapak depa lupa diri dan kawen dengan orang kaya.  Pastu depa anak beranak,  pi la ke rumah bapak depa kat Bandar.  Tapi bapak depa dengan mak baru pun menghalau depa keluar dari rumah itu.




Pastu bila depa balik kampung,  depa pun duduk kat rumah setinggan. Hidup depa susah.  Sampailah satu hari mak depa jatuh sakit.  Depa kesian kat mak depa...depa keluar pi kat rumah bapak dia lagi and kali ini bapak depa halau dengan anjing.  Jahat gila bapak depa.

Bila depa balik....rumah depa semua terbakar.  Mak depa pun mati dalam kebakaran.  Depa dua beradik pun menangislah...

Sebenarnya,  mak depa terselamat daripada terbakak.  Mak depa macam mana ka lari pi bandar juga nak pi carik depa.  Sementara nak carik tu,  mak depa pun kerja dengan satu anak orang kaya ni.  Jadi orang gaji.  Selalu mak dia bila duk buat kerja rumah,  mak dia nanti nyanyilah.  Sebab rindu kat keluarga dia dulu yang hidup happy.  Sekali boss mak dia duk dengar dia nyanyi dan sedap,  teruih boss mak dia bagi dia jadi recording artist.  HAHAHAHAHA.  Meletops.

Bila mak dia popular,  lagu Cubit Cubitan tu jadi popular kat radio semua. So depa dua beradik kat kampung bila dengar saja lagu ni depa tau la ni mak depa tak mati lagi.  Depa pun lari pi bandar dan carik mak depa.  Walaupun macam-macam halangan,  akhirnya depa jumpa jugak.  Satu   hari masa mak depa tengah buat kongset,  mak depa kata "Lagu ini saya tujukan kepada dua orang anak saya....yang saya tidak tahu berada di mana....."   SADISSSnyaaa u ollls.

Di akhir cerita..........bapak depa insaf dan bapak depa nak kembali kepada depa.

Ampa nak tau cerita sepenuhnya?  Haaa....thanks to seorang insan yang share this video dalam Youtube.  Ampa layanlaaaaaaaaaaaaaaaaaaa............

ps/  watch out minit ke 40...ada dua akak akak baru balik cekcur.  ahahahah...gituu

Love,
Jumie Samsudin

1 comment:

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...