Apabila 4 Orang Peserta Ratu Cantik Malaysia Digugurkan Daripada Pertandingan....

Hello u olls,

Terkedu akak apabila mendapat maklumat daripada rakan baik akak iaitu Kak Asmaa yang menyatakan bahawa dia sangat kecewa membaca luahan hati 2 orang daripada 4 orang peserta beragama Islam yang digugurkan daripada pertandingan ratu cantik di Malaysia baru-baru ini. Nama-nama mereka adalah Wafa Johanna De Corte (19 tahun),  Sara Amelia Bernard  (20 tahun),  Khatrina Rizuan (23 tahun) dan Miera Sheikh (19 tahun).

"Awat hang marah Asmaa?"

"Hang tak tau ka pasai benda ni?"  tanya Asmaa balik kat I.


"Aku kan duk sibuk buat kuih kacang.  Mana sempat nak membaca-baca cerita picisan ni. Boleh masuk ka pertandingan ratu cantek?  Islam mana boleh masuk,"  kata akak balik.

Asmaa pun ceritalah.  Kisahnya,  4 orang perempuan ni,  depa muda la.  Empat-empat orang ni mix melayu + arab,  mix german dan macam-macam mixture lagi.  Depa tak menang apa-apa title pun lagi.  Tapi dalam peringkat saringan,  urusetia mengugurkan penyertaan depa setelah mendapat teguran daripada Mufti Kuala Lumpur,  Dato Wan Zahidi Wan Teh.

Dato' Wan Zahidi memetik semula  fatwa berhubung perkara itu telah diwartakan pada 8 Februari 1996 di bawah Akta Pentadbiran Undang-Undang Islam Wilayah Persekutuan 1993 yang tidak membenarkan peserta beragama Islam memasuki pertandingan ratu cantik kerana perbuatan itu adalah haram dan berdosa.

Please Click Read More

Resepi Penang Char Keow Teow by Jumie Samsudin

Hello semua,

Semalam saya post gambar Penang Char Keow Teow yang saya masak sendiri sempena berbuka puasa di rumah.  So hari ini saya nak share dengan u olls semua cara-cara membuat Penang Char Keow Teow.


Please Click Read More

Panduan Padanan Rantai dengan Baju Wanita

Hello u olls,

Ini daripada Mama Regina.  Very usefull.  Walaupun i jarang pakai rantai ataupun gelang tangan.....(sebab i takdak tengkok and lengan i gemok macam Shrek)......tapi takpala....just nak share dengan ampa.


Homoseksual Yang Ingin Berkahwin Cara Heteroseksual : Percubaan Melawan Nafsu ataupun Mengangkat Maruah Sendiri

Hello u olls semua,

Harapannya u olls semua sudah membaca tiga kisah yang dipaparkan dalam blog saya minggu lalu.
Cerita 1 : Si Dia Gay atau Straight, Cerita 2 : Wanita Berkahwin Lelaki Gay dan Cerita 3 : Dapat Surat Layang Daripada Anonymous "Suami Tidur Dengan Lelaki Lain".  Ketiga ketiga kisah ini mempunyai kisah yang hampir sama iaitu nasib wanita-wanita yang bakal berkahwin ataupun yang telah berkahwin dengan lelaki homoseksual ataupun kita selalu panggil sebagai gay.

Sebagai pengenalan,  biarlah saya memberikan sedikit penerangan.  Apakah beza lelaki gay dan pondan?  Kalau nak disebut transgender ataupun transeksual nanti kalian lebih keliru.  Let me just explain it in a very simple manner.  Tapi asasnya,  kedua-dua adalah homoseksual.  Ini adalah berdasarkan pemerhatian saya sendiri.  

Lelaki gay adalah lelaki yang hanya mempunyai nafsu kepada lelaki yang lain (jantina yang sama).  Mereka mungkin berperwatakan lembut.  Mungkin mempunyai hobi-hobi seorang wanita.  Tetapi selalunya tidak.  Mereka berperwatakan seperti seorang lelaki biasa.  Kasar and jantan.  Mereka tidak berpakaian seperti wanita.  Mereka berpakaian lelaki biasa,  tapi mungkin lebih kemas and 'smart'. 

Pondan/maknyah pula lain bezanya.  Lebih lembut kalau saya panggil sebagai maknyah.  Maknyah mempunyai perwatakan seperti wanita,  luar dan dalam.  Walaupun mempunyai fizikal lelaki,  namun naluri dan jiwa mereka lebih keperempuanan.  Tetapi dengan bantuan pil-pil hormon,  sesetengah mereka telah berjaya mengubah sifat fizikal diri.  Tidak keterlaluan kalau akak katakan,  kadang-kadang sifat mereka lebih 'woman' daripada wanita bervagina.  Mereka berpakaian wanita and tidak perlu berlakon dikhalayak umum.  Mereka jadi diri mereka sendiri.  


Cerita 3 : Dapat Surat Layang Daripada Anonymous "Suami Tidur Dengan Lelaki Lain"

Hello u olls,

Yang ini pula cerita akak jumpa dalam Google.  Perempuan ni diinterview dalam Majalah Woman kat US.  Tapi kat Malaysia takdak lagila wanita berani macam ni.  Sebab tu lelaki pun makin berani kot nak amik kesempatan kat perempuan.  Kahwin dengan perempuan untuk cover segalanya.

Click on the photo for larger view.


Cerita 2 : Wanita Berkahwin Lelaki Gay

Hello u olls semua,

Ini cerita kedua.

As Salam Sis,
Saya terpanggil untuk bagi komen pada permasalahan bertarikh 1.3.2013 ni sebab saya mengalami problem yang sama. 
Jawapan to this question,husband dia ni saya rasa mmg gay sbb tak bernafsu langsung pada perempuan. 

Cerita 1 : Si Dia Gay atau Straight

Dear u olls,

Ini emel pertama yang i dapat

Salam kak jumie..

sy terjumpa blog kak jumie menerusi kwn baik sy yg suggestkn kpd sy untuk membaca blog kak jumie..mgkn isu yg ingin sy utarakan ini, mgkn isu sudah lapuk tp memandangkan byk penulisan kak jumie berkaitan isu ini,tergerak hati ini utk btanya..

Emel dari Pembaca : Suami Saya Mungkin Gay

Hello u olls,

Catatan malam ini adalah simple untuk tatapan u olls di besok hari. Akak dah penat. Tapi kena tulis juga sikit untuk u olls baca esok pagi.

Lately, akak dapat 2 buah emel panjang. Dua dua emel lebih kurang, mengisahkan dilema dua wanita yang berhadapan dengan pasangan yang berkemungkinan seorang lelaki gay and bakal kahwin tak lama lagi dan seorang lagi yang memang suaminya adalah gay and depa pun dah bercerai.

Akak ada ramai kawan gay.  Ada yang dah kawen.  Ikhlas atau tidak, saya persoalkan dalam hati saya sendiri. Geram bila baca luahan hati insan (wanita) yang melalui tragedi ini. Kadang terpikir.....APA SALAH PEREMPUAN NI SEMUA SAMPAI  SANGGUP DIPERBUAT MACAM NI?


I need to really write about this! I have to share this SECARA TELUS dengan semua wanita. Agar adik adik and anak perempuan kita lepas ini tidak terkena dengan perkara seperti ini lagi.

Jodoh, ajal and rezeki adalah ketentuan Allah. Oleh itu, sapa yang persiakannya adalah amatlah berdosa.

Kita ni bukanlah yang terbaik.

Please bagi saya masa, saya akan ulas yang terbaik dalam blog saya!  Saya kena buat banyak rujukan dan tanya pada kawan-kawan yang saya pasti miliki banyak ilmu / pengalaman dalam hal ini.

Love,

TO ALL THE WOMAN WHO HAVE THE SAME PROBLEM ....KEEP STRONG

Jumie Samsudin

Puasa dan Diet


Hello u olls,

Alhamdulillah,  tahun ni kita bertemu lagi dengan bulan Ramadhan yang mulia.  Akak harap u olls semua berbahagia bersama keluarga dan orang orang tersayang,  sama-sama buat macam macam amal ibadah ya di bulan penuh barakah ni.

Akak ni light light ja.  Dulu zaman gadis gadis getisan akak suka pergi sembahyang tarawikh.  Masa tu la feeling nak jumpa jantan-jantan kampung yang kendu kan?  Nak tayangla kita ni alim alim u olls.  HAHAH.....takdak maknanya.

Ini gambar lama.  Tahun 2009.  Akak bersama Yoelanda Adams and Fadzil Ramalai dua anak ayam meletops akak dari Pulau Perhentian and Kuala Lumpur.  

Kalau Aku Kaya by Altimet featuring Awi Rafael

Hello u olls!

Akak sangat suka lagu ni sekarang!!



Love,
Jumie Samsudin

Click untuk Lirik Lagu Kalau Aku Kaya


Cat Farish, Sila Kemaskan Gaya Rambut / Rupa

Hello u olls,

Akak sangat terganggu tengok Cat Farish masa dia dalam Master Chef Selebriti.  Dah sekarang dia dan team The Fabolous Cats pun dah feeling keluar single baru katanya....oleh itu akak mencadangkan agar beliau mengubah imej diri beliau terutama sekali gaya rambut beliau.



Tak kisah la u gemok dan u nak jadi hoppers.  Tapi rambut gerbang dan masai itu tidak sesuai dengan penampilan u olls.  I tau u nak bagi nampak macam diri u cool messy gitu ala-ala hoppers New York tapi masalahnya u olls tak tumpah seperti gelandangan yang kaki menghisap ganja.

Sekian,  please jangan amik ati.

Yang benar,
Jumie Samsudin
Lambang Kecantikan


Anak Pierce Brosnan Meninggal Dunia Akibat Kanser Ovari

Hello u olls,

Sapa kenal Pierce Brosnan.  Beliau adalah James Bond meletops tahun 90an.  Akak sangat taste kat beliau. Baru-baru ni terbaca dalam Dailymail UK bahawa anak perempuan beliau berusia 42 tahun meninggal dunia akibat kanser ovari.  Sama seperti mendiang ibunya (isteri pertama Pierce Brosnan) yang juga meninggal dunia akibat kanser ovari pada tahun 1991 pada ketika itu berusia 43 tahun.

Takziah untuk beliau dan keluarga.
Mendiang Charlotte bersama bapanya Pierce Brosnan pada BAFTA Film Awards 2006.


Khidmat Edit Video by SapikMon

Hello u olls,

Lepas ampa semua tengok video yang akak buat untuk akak punya 28 Soalan untuk Jumie Samsudin,  mesti ampa tertanya-tanya macam mana kami menyiapkan video video ini.  Kalau sapa-sapa yang tak tengok video yang akak dah post dalam blog akak sebelum ini,  nah...ampa boleh tengok kat sini  :

28 Soalan untuk Jumie Samsudin Part 1


Video 28 Soalan untuk Jumie Samsudin Part 3 (Akhir)

Hello u olls semua,

Nenjiaaaa punya lama tak bersiaran...hari ini akak akan hiburkan hati u olls dengan mentengok video terakhir  28 Soalan untuk Jumie Samsudin (part 3).

Hope u olls terhibur!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...