13.12.13

Bestnya Kampung Padang, Kuala Pegang, Baling Kedah

Hello u olls,

Baru-baru ini akak telah dijemput untuk make up satu pengantin (yang juga rakan pejabat akak masa di School of Social Sciences,  USM) di sebuah kampung iaitu Kampung Padang,  Kuala Pegang,  Baling Kedah.

Bila Diana (nama pengantin) mai contact akak  dia tanya lagu ni " Ampa betui ka boleh mai mekap kat rumah kami ni...rumah kami jauh tau.  Dia nak pi area ayak terjun Lata Bayu tu...."

Akak pun jawab  "Ehk....takpaaa...kami memang suka laaa nak pi area area kampung ni.  Syioook!"  Yes,  akak memang suka suasana kampung.  Siriesly.  Sejak kecil akak duduk kat bandar jer u olls.  Dibesarkan kat New York,  bila dah kerja mai duduk kat Penang (feeelinggg......)

Bila tiba masanya akak pun sampailah kat rumah pengantin.  Diana amat terkejut kerana akak boleh sampai kat rumah dia tanpa perlu call dia banyak-banyak kali and tanya arah tuju.  Dia punyalah stenbai bagi no fon kakak dia semua in case pada hari nak make up tu akak tersesat ke and tak dapat call no telefon dia.

Tapi alhamdulillah,  disebabkan akak mempunyai IQ yang tinggi dan akak pakai WAZE maka tiba-tiba pada hari kejadian akak pun cuih (muncul) depan pintu rumah dia.

Disebabkan akak datang terawal sikit,  so lepas set barang make up akak di bilik pengantin,  akak pun keluar sebentar dan jalan-jalan di sekitar rumah beliau.

Rumah pengantin terletak di tengah-tengah sawah bendang.  Ada satu jer jalan untuk masuk ke rumah beliau.  Jalan kecik and muat-muat satu kereta sahaja.  Orang kampung semua mai makan kenduri naik basikal (orang Kedah kata gerek),  naik motor atau jalan kaki.  On the way nak masuk ke rumah Diana ni,  kami lalui jalan kecik yang tersusun dengan pokok-pokok kekabu.  Pokok nyiur yang tinggi runcing.  Sungai yang jernih depan sungai (Diana kata memang budak-budak kampung tiap-tiap petang akan mandi kat situ). And of course sawah padi.

Akak pun ikut beberapa orang kampung (wanita) yang sedang sibuk menyediakan juadah kenduri sejak subuh lagi.  2 ekor lembu tumbang katanya,  disembelih subuh tadi.  Cepat betui orang kampung ni buat kerja.  Suasana merewang kat sini memang meriah.  Teringat macam kenduri kendara di rumah mentua akak di Serom,  Tangkak.

Cerita panjang-panjang...sorryla bagi ampa boriam.  Akak memang suka dan sangat ADOREEE dengan suasana kampung.  Kalau akak tensyen,  En.  Khafi selalu drive akak jalan-jalan kat area Balik Pulau Penang (sebab kat situ ada lagi suasana kampung yang indah-indah).  Akak akan buka tingkat dan keluarkan muka akak untuk tengok suasana kampung tu.  En.  Khafi pun akak suka tengok akak excited macam anak anjing tengok luar tingkap.

Satu hari,  kalau ada rezeki,  akak nak beli sebiji rumah di sebuah kampung.  Biarlah jauh...tapi mesti best!!

Love,
Jumie Samsudin

Okay jom tengok gambak :)

Wanita ini feeling sebelum memulakan tugas sebagai mecap retis.  
Pemandangan depan rumah pengantin.  Buka pintu nampak ni.  Mulut akak keluar pelangi tengok ni.
CLICK READ MORE TO CONTINUE READING



Pucuk gelenggang.  Depa kata pucuk ni buleh makan.  Boleh buat ulam ataupun masak lemak.  Meletopsnya!


Membantu akak-akak kampung ini untuk mengutip buah limau nipis.  Akak pun tolong sama masuk pokok-pokok ini yang banyak duri dan semut itam.  Takpaaa i suka.  En.  Khafi yang parking kereta dengan tempat ni,  dia nampak akak duk feeling kutip limau semua .  Dia panggil akak and kata "Hang jangan duk buat macam hang orang kampung ni."  HAHAH SOWAT!

Sekali lagi mulut akak keluar pelangi.


U olls....depan rumah Diana bukan saja ada sawah padi.  Tapi ada parit yang jernih ni.  Diana kata,  tiap tiap petang jiran yang duduk area sini akan mai mengail ikan kat sini.  Banyak ikan keli besak besak.  Aiiyooo sedapnya.


Cantek kan scene ni.  Tapi kalau malam-malam...mesti aku akan menangis kalau nak lalu sini sorang sorang.  Aku akan berlari sambil jerit surah Toha.  Ayat 1 hingga 6.  

Gambar kat bawah ni clear sikit sebab pakai digicam.  


Buffet spread consisting of ikan kering,  sambal belacan,  ulam-ulaman,  kerabu umbut pokok kelapa sawit,  gulai umbut pisang,  gulai ikan kering,  daging masak kicap,  ayam masak merah.  Nasik putih dan nasik minyak.  And of course bihun sup.  


a)  kerabu umbut kelapa sawit 
b)  ulam apa tak tau.  Tapi dia macam halia...tapi tak pedaih macam halia!! 
c)  pegaga.  Kalau ampa taktau itu adalah pegaga.  Sila jentik hidung masing-masing. 
d)  Ulam tipuih.  Dia macam batang isi ketam.  Pinkish masa baru potong.  Lepas tu kena rebus dulu.  And dia kan jadi macam pale sikit.  Rasanya macam lengkuas tapi mild sikit.  
e)  Yang ni interting.  Nampak macam pucuk kucai.  Tapi dia adalah ulam jambak.  Rasa dia macam saleri!  Sedap!!

My nasik kenduri plate.  Ohhhh sedapnya.
Makan sikik ja u olls.  Sebab nak rasa macam-macam.  Cannot tamak.  I want to enjoy the flavor.

Inilah gambar pengantin yang akak mekap iaitu Diana Mohamad.  

Untuk tempahan Make Up by Jumie Samsudin for 2014.  Please email your details to me at jumiess@gmail.com.






6 comments:

  1. seronok dok kampung..mendamaikan ja rasa dia :)

    ReplyDelete
  2. kampung tok i kat kg berjaya, kuala pegang :) miss this place so much, i plg suka pasar pagi n pasar ari isnin kt dpn bomba, bleh beli mcm2 kuih tradisional, bengkang, kuih rangin, pulut, hrga pun murah..sayur2 fresh..

    ReplyDelete
  3. Meletops wajah pengantin. Cari gak pelangi tadi...haha

    ReplyDelete
  4. uih..best la dok kampung macam ni. aman harmoni ja rasa.
    ulam lengkuas kot yg pedas nak macam halia tu..buffet spread kalau kenduri kat belah kampung ni sekali sekala tengok memang mengancam..dok jumpa segala makanan yg rare..tu yg best.

    ReplyDelete
  5. setelah tengok gamba kampung yang cantik.and tahan ayaq lioq tengok lauk segala umbut,last skali gambak pengantin punya la cantik n mekap cantik.terus overall i puaih hati sangat dgn entry ini.cukup semua elemen.

    ReplyDelete
  6. best wei kg dia...tp aku smp lambat skit..xdan makan dgn hg!~

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...