17.12.13

Dear Kak Jumie : Tak confident dengan Tunang (Sebab Kewangan Dia Nampak Macam Tak Kukuh)

Salam Kak Jumie yg vavavoooom
I'm getting married next year. InsyaAllah. Tunang saya ni semua alhamdulilah stakat ni okay. Tapi dari segi kewangan dia belum kukuh. Gaji sy pun lebih dari dia.
So hujung bulan je sure saya kena tolong dia sedikit sebanyak. Saya tak kesah cuma sometimes takot jugak bila fikir how our marriage gonna survive nanti. Tau la perempuan. Nak shopping, nak go vacation. Saya macam risau mcm mana future nanti ngan dia.
Dia baik kak jumie. Pendiam, penyabar, hormat org tua and everything nice laahhh. Tapi tulah..saya risau macam mana nak hidup kalau dia takleh take care of himself pun.. rasa nak cakap dgn dia takot dia terguris or fikir sy materialistic but reality is I came from a family where my mum yang feed us till besar. Saya just taknak go through the same thing as my mum.
Salah ke saya pikir camni kak jumie? How to overcome this feeling?

Thanks for listening. Stay fabulous akak!
Yang benar,
Nadeeya Julia




Hello Nadeeya,

Perkahwinan bukanlah tentang kewangan semata-mata.  Dah banyak kali akak duk tulis dalam blog akak,  pasai kebahagiaan dalam perkahwinan,  KEWANGAN YANG KUKUH BUKANLAH SATU SATUNYA PUNCA KEPADA KEBAHAGIAAN.  Yes,  sure.  Kalau duit banyak tiap-tiap bulan laki u olls boleh bawak u olls pusing Europe and Hong Kong.  Feeling Rosmah Mansor sat.

Sebuah pakej perkahwinan datang dengan pelbagai aspek.  Selain perlu fikirkan tentang kewangan,  ada banyak lagi perkara besar lain yang u olls kena letakkan dalam consideration.  Tapi yang paling besar sekali adalah PENGORBANAN.

Kalau u olls rasa macam tak boleh nak consider untuk korbankan kebebasan kehendak diri di kala bujang seperti shopping and vacation...then tanya balik diri u olls,  adakah u olls betul betul bersedia untuk berkahwin?

Look in the other perspective.  What if your tunang adalah seorang yang senang,  kerja baguih,  gaji RM15ribu sebulan.  And u sure sure punyalah lepas kawen u olls akan hidup seperti Sendrelalela dengan dia.  Tiba-tiba lepas kawen,  laki u olls kena penyakit angin ahmar sebab darah tinggi sangat.  Terus tak boleh kerja.  Duk dapat duit Sokso ja tiap-tiap bulan.  

U stranded duduk rumah and kena jaga dia macam nurse.  U sanggup ka?  U bolehkah berkorban untuk suami u olls?  Of course masa tu gaji dan segala yang u ada,  u kena utamakan untuk perbelanjaan rumah dan menjaga suami yang tidak sihat?  

If the answer is yes u berani ambil cabaran itu.  THEN U ARE READY TO GET MARRIED.  

Ingatlah pada kuasa qada and qadar.  Rezeki,  ajal maut dan jodoh tanya Allah yang tahu bila dia akan sampai.  Ada yang mai awal.  Ada yang mai lambat.  

Perkahwinan adalah sebuah perjudian.  (matilah statement ni...satgi ustazoh ustazoh internet akan mai laaa fire aku....)  Kalau u olls pikiak nak untung saja....JANGAN BERJUDI.

Love,
Jumie Samsudin

7 comments:

  1. Saya selalu ingat kata2 nih untuk peringatan diri sendiri juga:
    "Kesetiaan isteri diuji apabila suami tiada apa2, dan kesetiaan suami diuji ketika suami punyai segala2nya"

    ReplyDelete
  2. tumpang komen ye kak Jumie,

    Nadeeya,rezeki selepas kawen ni lain..Allah dah janji rezeki orang berkahwin ni ada. Jangan lah risau tentang duit. Duit banyak mana pun tetap x cukup. Sebaiknya suami yang baik,beriman,boleh membimbing kita ke syurga. Duit boleh dicari, suami cuma ada seorang dan sekali je. Taknak bertukar ganti, nauzubillah.

    berdasarkan pengalaman saya yg mempunyai pasangan bergaji kurang sedikit dari saya, saya kena bijak control perbelanjaan hiburan saya. saya masih boleh berbelanja, shopping, beli apa yang saya mahu, tapi jangan sampai menyusahkan suami. sebab suami kena settle kan nafkah dia (rumah,mkn,pakai).

    lagi satu, muhasabah diri semula,kita berkahwin untuk apa..kalau untuk masuk syurga, letak kan duit nombor yang terakhir sekali :) insyaallah Allah berkati rumah tangga kita, duit sikit pun sentiasa cukup :))

    ReplyDelete
  3. Okey. Thats it. Berdasarkan nasihat hg, aku mmg 100% tak ready lagi, walaupun org cakap rezeki lepas kawen ni lain...

    Jadi kite takley nak pakse org suh cepat2 kawen kan, maksudnya?

    ReplyDelete
  4. if ur not ready....the risk is not for you....tell him earlier...confront is better than hide.....its for ur both future....good luck!!!!!

    ReplyDelete
  5. Ape kate nasihat kt tunang tu kje kuat lg..org laki kederet kuat so kne le kje kuat jnji halal.skg ni biase le klu org buat 3 kje dlm 1 ms..mcm i ni..huhu...xkn pas kawen nk harapkn duet bini saje.bini hanye bantu mane yg termampu saje...jatuh le ego sbg lelaki n suami..

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...