20.12.13

Felixia Yeap from Playboy Bunny to Hijabistas

Hello u olls,

Then hari ini,  i terima INBOX daripada Pojiepooh Hanya Satu.

"U olls tak mau buat review pasai Felixia Yeap ke?"

"Huh??? Siapa tu?"  jawab I olls pantas.  Dalam hati akak terus terdetik - ni mesti kes Cina duk kutuk buat blog lucah lagi.

Then i GOOGLE her.  And i found all her photos like this saying "Felixia Yeap , the THIRD Malaysian woman ever in Malaysia's history to be featured in a Playboy magazine, after Jacinta Lee (1986) and Amber Chia (2006)."

Akak sentap sat. Ohhh dah ada ka orang Malaysia jadi Playboy model.  Dulu i pun pernah dapat offer jadi Playboy model,  tapi i tolak sebab kakak i dah jadi Hajah.  (soory Kak Julie...hihihi).

 Sentap tak tengok gambar dia ni?  Okay ampa click Read More and tengok lebih banyak gambar hazab perempuan ni.






Siapa Felixia Yeap ni? Nama sebenar beliau adalah Felixia Yeap Chin Yee. Lahir pada 3 Julai 1986 di Kuala Lumpur dan dibesarkan di Ipoh, Perak.

Beliau pernah muncul dalam rancangan realiti I Wanna Be A Model (Season 3) sebagai finalist dan disenaraikan dalam The Hall of Fame kerana menraih gelaran Miss Malaysia Tourism 2007[1] pada usia 19 tahun. Beliau juga adalah pemenang kedua untuk pertandingan ratu cantik Miss Chinese World Malaysia 2006 dan pernah tersenarai dalam pertandingan akhir Dewi Remaja Malaysia.

Pada tahun 2008 beliau telah dipilih untuk mewakili Malaysia dalam pertandingan 2008 Beijing Olympic - Olympics Beauty dan diikuti dengan penyenaraian dalam FHM Girl Next Door 2009 . Sejurus selepas itu, beliau telah dinobatkan sebagai Velocity Angels-Model of The Year 2009[3] sebelum menjadi finalist untuk Miss Universe Malaysia 2010.[2][4]






Then,  malam.  Lepas balik rumah,  gomol-gomol dengan suami,  makan dinner semua,  akak pun bertenggeklah di meja blogging akak.  Akak pun jumpa blog Felicia Yeap ni.  Alangkah terkesimanya akak apabila membaca artikel pertama yang ditulis oleh beliau dalam blognya.  Catatannya begini  :

Past. Present. Future. 

PAST...
A lot of people are starting to ask me to take down my Facebook cover photo and delete all those photos of me that were more sexually inclined. 

As I have posted previously in my Facebook...it would be a NO. 

Why? 

First of all, those are my achievements of my career as a model who made it international besides local...especially as Playboy Bunny and Playboy Model.  

How could I have the heart to delete everything that I have worked soooo hard for past 8 years, that I have to suffer for, for every achievement that have made me known as who I am today. 
Those pictures serve as a story behind the Felixia Yeap now. 
A lesson to be learnt by all. 

Also to remind myself why I chose to be covered up.
Why I did a 180 degrees of change. 

Deleting them would most likely mean to deny my past, and that would probably spark another issue by people who think I am trying to lie to myself and hide people from the truth of my past. 
Humans...People...Society... 

You could never please them no matter what you do.
I could not please everyone.  

All I could do is be myself, be true to myself...be honest, be sincere...learn from the past, and head for a better future.
Whether or not people would be judgemental and sceptical about my actions and decisions. 

Besides, even if I have the heart to delete all those pictures from my Facebook...there would still be plenty more in Google and everywhere else in the world.  

What is the next step then? 

Ask Google and everyone else who has my photos to delete them as well? 

I was (and still am) proud of my achievements in modelling scene...but I was just not happy in the depth of my heart and soul as a person behind the working environment and who it required me to be and what it required me to do. 

Thus my decision. 

PRESENT... 

The Felixia Yeap now...is still in the midst of transition...still learning and just starting to berjinak-jinak with muslimah styles and fashion besides trying to understand, learn more and dig deeper about its religion that is giving me more and more peace. 

It is not the easiest procedure...but with your understanding of me as a professional model and me personally as my true and most comfortable self...and still being both at the SAME time for now until all my past contracts are over and done with, insyaAllah...my path will be smoother.  
 
So...please let me take my time. It took me almost decade to finally decide on wanting and insisting to cover up my aurat and even hair, the moment I put my first picture in Facebook and blog with a Hijab on a few months back, I know I am heading to a better path in life. 
I am regaining my sacrificed dignity (during work) as a respected woman who is not just another pretty face with a hot body.
I found my peace. 

I am much happier now and I feel more at peace each time I cover my aurat, and put on my hijab. 

I think thats all that matter. 

FUTURE... 

I could not predict the future...no one's future is ever guaranteed...
But I am definitely going to keep wearing hijab and muslimah clothing, since I feel more and more reluctant with exposing my naked skin or hair in public area. 

For my modeling career, of course I would very much prefer Muslimah stream of modeling assignments that would cover up my body, and best of all, would let me wear my hijab and be myself...
I would rather get less income than to make myself feeling exploited and unhappy again. 

After all...duit tu bukannya boleh cari sampai habis pun, kan?
Janji hati tenang. 

So...I am really grateful for all those Muslimah boutiques that are offering me to be their model.  

Thank you so, so, so much. 

And I would like to start my own little business to cover up all those modelling jobs which I have rejected due to my preference of not wanting to be sexy and exposed anymore, and also later on, hopefully soon, start my charity projects too. 

Everything is still pretty much in planning stage, and I am trying to save up some capital to kick them off.  

Keep reading and checking my blog and Facebook fan page.
InsyaAllah...I would have some good news coming in. =) 

Salam.

Tersentuhnya hati akak apabila membaca catatan ini. Simple words. Tapi makan dalam. Beliau tidak declare yang beliau telah memeluk Islam.  Tapi dalam catatanya di Facebook,  dia ada tulis macam ni

"NOTE: I am currently a non-Muslim keen hijabster and hijabista who is still working as a model and still have contracts that I need to finish up before retiring fully from modelling gigs that require me to be sexy...the last would most probably be up in January/February 2014."

Baguih juga dia tak declare dia masuk Islam ka apa ka.  Yang tu dia dengan Tuhan.  Yang kita ni jangan la duk over over suruh dia masuk Islam ka apa ka.  Ampa yang lahir Islam ni pun,  betui ka cukup Islamnya.  Contohnya,  tengok diri akak ni?  Rambut pun oren.  Astaghfirullah.

Tapi yang pasti,  melalui catatan beliau dalam blog (akak dah stalk dah semua),  akak rasa dia ni secretly dah embraced agama Islam dalam hatinya.  Syukur Alhamdulillah.  Apa pun kita doa yang terbaik.


Dia tak cerita pun macam mana or bagaimana dia boleh nak jadi insaf ni.  Takdak pun catatan dia kata dia mimpi nampak neraka and lalu titi sakaratulmaut ka apa ka?  Pastu terus buat confession insaf kat dalam Melodi.  Lepas 5 tahun keluar lagu single dengan Urban Method...dalam kehidupan ini...yang terindah...(oooooooooooooooooooppppppppppppppppppsssssss).

Dia just cerita dia memang minat pakaian muslimah dan menceritakan perasaan dia apabila dia berhijab.  Macammana dia rasa lebih dihormati dan dilihat dengan cara yang berbeza.

Lepas tu,  ramai yang kutuk dan suruh dia buang semua gambar seksi dia dalam blog dan Facebook page dia.  Tapi dia tak mau.  Alasan dia sangat jelas dan bagus sekali  "Deleting them would most likely mean to deny my past,"  syahabasss beeteeeiiii!

Ada antara kita,  bila dah bertudung terus delete dan buang semua gambar free hair dia daripada akaun Facebook dan segala maknena lain.  Walaupun ambil masa yang agak lama juga untuk tukar semua setting.  Ada juga yang go to the extend sampai msg semua kawan-kawan Facebook dan suruh remove gambar-gambar laa dalam akaun Facebook kawan dia tu yang memiliki gambar dia dulu yang free hair.

Ada juga orang yang bila dah pakai tudung,  dia buat derkk jaaaa dengan gambar lama yang masih free hair.  Sampai orang confuse...deni sat pakai tudung.  Sat tak pakai tudung.  Terpulang kepada hak dan cara masing-masing.

Tapi,  akak respect cara dan keputusan Ms.  Felixia Yeap.  Akak harap dia terus kuat dengan pendirian ini walaupun mendapat banyak kutukan daripada saudara Islam yang ekstrem dan tak berhati perut.

Orang Muslim yang bertudung labuh dan berkopiah ni,  kadang-kadang boleh jadi seorang yang sangat keras dalam penyampaian komen dan pandangan terhadap orang Islam yang lain.  Walaupun niat depa baik nak menegur dan berdakwah,  tapi cara depa yang kadang-kadang itulah membuatkan orang lain rasa jauh untuk berbuat baik dan paling menyedihkan memberikan pandangan serong kepada golongan Muslim dan Muslimah yang juga bertudung labuh dan berkopiah.  Secara tak langsung,  orang rambut oren macam akak ni bila jumpa akak-akak tudung labuh ja...akak terus jadi macam malas nak masuk campur sat.  Jeneralizing.  Akak sendiri pernah kena serang tiba-tiba dengan Kak Zah dan Abang Kirin tak lama dulu : Kak Zah and Bang Kirin

Contoh lain,  I punya anak menakan.  She is 9 years old.  Baru nak masuk darjah 4 lepas bukak sekolah ni.  Baru-baru ni kat Facebook dia,  dia pose gambar dia pakai eye liner.  Feeling main main make up la sat.  Cuti sekolah kan.  Dalam banyak-banyak komen,  tiba-tiba terselit komen daripada ustazah sekolah dia macam ni.  Ampa baca sendiri  :

Mazihah Mustaphy  :  Kenapa solek mcm hantu ni...takutnya....cantik lg ustazah tengok muka yg tak soleh...semulajadi cantik

Sepupu akak,  Faridah Merican,  dia kahwin dengan seorang lelaki India yang telah memeluk Islam.  They are so happy now and expecting baby girl tak lama lagi.  Husband dia rajin sembahyang dan tak pernah tinggal sembahyang Jumaat.  Tapi yang bestnya,  dia kata,  dia selalu dapat komen ntah apa-apa daripada orang-orang yang macam ni  "Laki hang tau mengaji tak?  Hang kena suruh dia amik kelas mengaji tau....hari hari dia kena mengaji.  Bagi betul bacaan dia.  Nanti tak sah..."  kata orang itu.

"Masalahnya Jumie.  Laki aku memang boleh mengaji.  Dia dah hafal Al Fatihah dan surah-surah ringkas.  Ayat kursi pun dia hafal.  Dia memang ada niat nak belajar lagi lebih mendalam.  Tapi pakcik-pakcik yang duk mai bagi komen tu semua....depa pun patutnya kena terus sambung belajar mengaji juga.  Depa punya bacaan pun belum tentu betul....,"  kata Faridah yang mengakui bahawa suami dia rasa sedikit tertekan dengan desakan dan kehendak orang - orang macam ni.


Akhir kata,  kepada kita semua,  takpayahlah kita susah susah nak pi perbetui orang.  Quoted by Felixia Yeap "I could not predict the future...no one's future is ever guaranteed..."  Arnab Playboy tiba tiba hari ni jadi hijabistas.  Meletops noks.  Mak yang rambut oren ni pun tiba tiba insaf sat.

Jangan duk feeling kutuk orang sana sini macam Azizah Maimunah,  hari ni bertudung litup,  esok lusa hang serlom dress sendat private party kat Krabi.  Haaa...sapa nak jawab tu Senah?

Sekian, love u olls.  Terus teruskan menghormati orang lain.

Jumie Samsudin
Wanita Rambut Oren

3 comments:

  1. saya mmg da lama follow blog felixia ni, and dah lama nmpk yg dia suka pakai hijab..tp ramai gak yg komen kondem dia, pendek kata ramai yg nak jadi ustaz n ustajah wanabe..kepochi msg2 hal org,ntah2 mereka sendiri yg dok sibuk betulkan org lain, diri sendiri pun x betul dalam sembahyang. :)

    ReplyDelete
  2. orang sekarang lebih suka menjatuhkan hukum..suka sangat nak jadi tuhan..kita tak pernah kata yg kita ni perfect, tapi sentiasa untuk mencuba ke arah yg lebih baik..jangan sampai kita sendiri yg akan menakutkan org lain bkn islam utk berkenalan dgn islam..bila byk suara2 sumbang ni, akan membuatkan mereka berfikir islam itu agama yg menakutkan..Islam itu mudah tiada yg menyusahkan..kita sendiri yg buat rasa susah..payah kan jumie, bila wujud hakim2 tak bertauliah ni?

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...