2.12.13

Jangan Jadi Askhole


Hello u olls,

Selamat hari Senayan.  Ive been busy SATURDAY AND SUNDAY (bila la JUMIE SAMSUDIN tak busy kan?) Tapi pada hari malam ni akak tetap tulis something untuk u olls baca apabila buka blog pada hari Senayan.  Walaupun u olls tidak memberikan banyak komen...(hahaha tetap nak carut ampa kan) tapi takpalah.....yang penting bila akak buka blog akak tengok sekarang blog akak dah ada 3 juta pembaca....kira okay la.  I TETAP SAYANG U OLLS.

Dah tulis panjang-panjang pasai aktiviti hidup akak,  then i delete sebab rasa macam boring cerita pasai perjalanan hidup ku yang semak samun itu.

Okay,  sudah-sudah.

Ampa tengok gambar di atas.  Apa itu ASKHOLE?

Ampa tau tak?




Askhole adalah perkataan baru dalam urban dictionary.  Merujuk kepada orang yang selalu tanya and minta nasihat tetap akan buat benda yang bertentangan dengan apa yang dinasihatkan.

Dalam erti kata lain,  orang yang askhole adalah orang yang selalu mai sendu senda dan ceritakan masalah dia kat kita dan minta nasihat bagai tapi akhirnya,  kita suruh dia buat something untuk selamatkan dirinya,  tapi hanya dia yang tau pasaipa,  dia akan buat benda yang lebih membahayakannya.

Kita semua ada kawan macam ni kan?

HAHAHAH

Akak pun ada.

Apa yang kita nak buat dengan kawan macam ni?

Tak payah buat apa u olls.  Buat tak tau ja.

Sekali hang nasihat dia,  dia tak ikut.  And dia explain pasaipa dia tak mau.  Kita hormati sebab dia itu.

Kali kedua,  dia minta nasihat lagi,  kita pun kesian dan tolongla bagi jalan penyelesaian.  Esoknya,  nakharam ni akan buat juga benda bodo yang kita tegah dia.  Bila kita tanya pasaipa,  dia bagi seribu satu alasan.

Kali ketiga,  dia akan mai lagi dan cerita lagi kisah pasrah dia itu.  Kali ini ceritanya pasti akan lebih dahsyat.  Siap ada unsur-unsur syirik seperti bomoh dan sebagainya.  Dia masih lagi nak minta nasihat dari kita.  Sebab dia dah terjerumus sangat dalam masalah yang tah apa-apa itu.

HAAAAAA masa tuuuuuuuuuuu.....................................................mak ayam akan SPIRITTTTTTTTTTTTTTTt laaaa!  *spirit adalah marah/pereng.  Bahasa pondan Penang tahun 90an.

I ada kawan macam ni.  Siapa dia?  Haaa...hang baca blog aku ni ang tau la sendiri.  Kalau hanag rasa paranoid hang Wassap aku lepaih ni.

Kawan macam ni,  lepaih tiga kali kita duk nasihat tapi dia duk lagu tu juga.  Play-play victim.  Play-play mangsa rogol.  Ni semua drama pondan celaka semua.  Sorry ehk,  masuk kali ketiga dan selebihnya JUMIE SAMSUDIN tak akan melayan ya.  I tak akan layan dah story u.  I siap akan amik dan tulis dalam blog lagi.

Kita tak payah nak buang energy melayan kawan kawan macam ni.  Memang kita rasa kesian dan rasa macam nak tolong dia.  Hey,  sapa yang sanggup tengok kawan yang hidup susah?  Kita bukan binatang u olls.  Monyet pun selalu tolong kawan dia cari kutu.

Buat tak tau jaaaaa.....................................................................

Yang penting,  jom kita cermin diri kita.  Kita ni askhole ka?

Tapi yang susahnya adalah,  sapa yang ASKHOLE ni dia tak akan sedak pun dia ASKHOLE.

Love,
Jumie Samsudin

2 comments:

  1. Haha aku terasa. Tapi takat 1-2 minggu ni je la. Mintak nasihat pasai chickenpox, dlm 10 nasihat/petua, 7 je aku buat. 3 lagi tak berapa nak ikut...

    So far lom mati lagi, jadi aku okey je. Haha. Tu je la nak terasa pun. Lain2 tak berkaitan. Nak sambung tidok, kbye.

    ReplyDelete
  2. hahaha...kawan macam ni payah. aku payah kalau ada client-client yang dok mai ofis tanya, kita bagitau segala mak nenek punya explain. segala arahan dari bos aku sampaikan kat dia,alih-alih dengan bos aku pun dia nak explain lagi. so, cakap laaaa lagi dari A-Z.

    then bila mai lagi,dah masalah len plak timboi sebab tak dengaq nasihat. silap sendiri la nak ikot kepala hangin dia, nak sembunyi-sembunyi (sampai tahap migrain aku kena dengan client nih!!). Memang pandai la nak tembak balik kat orang,pi juai cerita kata kita tak tolong dia kannn. memang buang ayaq lioq dengan tenaga otak.

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...