20.12.13

Ribut Kecil di Johor Bahru, 19 Disember 2013

Hello u olls,

Just nak share satu kejadian Allah yang berlaku di Johor Bahru semalam (19 Disember 2013) sekitar jam 4.30pm.  Kejadian ini belaku di hadapan Pusat Islam Iskandar Johor.  Thanks to my bro Rusdi Redza kerana share ni dalam Facebook beliau.  Kita share untuk tatapan semua.


Click for more photos






Berdasarkan cerita orang-orang Johor Bahru yang menyaksikan kejadian ini,  depa kata bunyi angin kuat amat kuat dan menyeramkan walaupun mereka berada di dalam bangunan.  

Fenomena alam ini dipanggil sebagai waterspouts ataupun bahasa Melayu "sengkayan".  Akak pun baru first time tahu perkataan sengkayan tu.  Itupun tengok kat Wiki.  

Sengkayan[A 1] ialah suatu pusaran turus yang intensif (yang seringkali kelihatan seperti awan corong), berlaku di atas permukaan air (misalnya di laut). Sengkayan seringkali bersambungan dengan awan bentuk kumulus. Lazimnya sengkayan ini merupakan pusaran air yang bukan tornadik.[3] Sengkayan juga tidak mampu menandingi kekuatan puting beliung yang berlaku di darat, tetapi sengkayan bersifat tornadik yang lebih kencang juga boleh berlaku sekiranya dilahirkan daripada mesosiklon.[4][5] Sebenarnya sengkayan tidak menyedut air. Air yang kelihatan pada awan corong utama itu disebabkan oleh titik-titik air yang terhasil oleh proses kondensasi.[6] Kebanyakan sengkayan terbentuk di kawasan tropika, namun begitu sengkayan juga terbentuk di kawasan iklim sederhana dengan latitud yang lebih atas.[2] Contohnya di Eropah dan Tasik-Tasik Besar.
Umumnya, sengkayan mempunyai lima peringkat dalam kitar hayatnya; iaitu pembentukan titik hitam di atas permukaan air, pusaran di atas permukaan air, pembentukan gelungan sembur, pembentukan awan corong, dan peringkat susutan.

Haa....peringatan dan juga kata-kata hikmah daripada kawan baik akak Asmaa Aljuned "Kita kalau nak tengok kuasa Allah tak payah tunggu perkataan ALLAH keluak kat langit la...timbui ataih kulit ikan la...suara singa mengaum macam sebut ALLAH la....sebenarnya singa tu sendiri memang menunjukkan kuasa dan kebesaran Allah maha pencipta,"  begitulah tazkirah Kak Asmaa kepada kita semua pagi ini.  Betul tu.  Akak sangat setuju.

Tengok pada tubuh badan kita,  tangan kaki kepala,  wajah yang cantek.....ini semua kuasa Allah dah.

Love u olls,
Jumie Samsudin
Lambang Kecantikan

No comments:

Post a Comment

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...