19.12.13

Visiting Alor Star, Kedah Part V : Menara Alor Star

Hello u olls semua,

**Hari tu tertinggal nak edit cerita ni.  Duk ada dalam draft punya lama.  Tak bubuh dia auto publish pun.  Hareee betui.  Haaaaa ampa tengok and baca juga la.  I olls auto publish untuk esok.

Yeahhhh!  Nak naik Menara Alor Star pulak.  Ampa kalau masuk Alor Star ampa kena baca pantun ni  :

"Ampa mai Aloq Staq....kepala ampa aku putak...."

Itulah yang En.  Khafi kata kat akak masa kami duk drive menuju ke menara ini.  Suami akak (kelahiran Johor tapi dibesar dan dikhatankan di Kuala Lumpur) memang suka feeling cakap utara.  Siap dengan geleng-geleng kepala sekali.  Sikit hari nanti dia akan cakap sampai keluar lidah la pulak.  Ampa tunggu laaa...

Sapa pernah naik menara ini?

Dari jalan di tengah kota Alor Star kita boleh nampak menara ini.  

Click read more



Menara setinggi 165.5 meter ini mula dibina pada tahun 1995.  Setelah siap pada tahun 1998,  of courselah Tun Dr.Mahathir Mohamad yang merasmikannya!!  Kos pembinaan menara ini adalah berjumlah RM40 juta.  Rekabentuk dia lebih kurang nak dekat sama dengan Menara Kuala Lumpur kan?  Menara ni digunakan untuk tujuan menghantar signal telekomunikasi.

Selain daripada menjadi tempat untuk melihat anak bulan untuk hari hari besar agama Islam,  menara ini juga mempunyai restoran iaitu Seri Angkasa Restaurant.  Akak dan En.  Khafi dah kenyang makan kenduri,  so tak leh la nak feeling makan kat sini.  :(  Sapa yang nak mai makan kat menara ni, ampa tak perlu bayar tiket untuk naik atas pun.  Ampa just kata nak pi makan,  then peramugari menara ni akan bawak ampa naik atas dengan lift.

Observation deck dan kedai cenderahati ada di tingkat yang berlainan.  Kat sinilah pelancong boleh mai tengok pemandangan sekitar kota Alor Setar.

Tak salah akak,  menara ini dibuka setiap hari!!  Harga tiket pula adalah seperti berikut  :


For more info,  please visit their website  :  Alor Setar Tower


En.  Khafi memang dengki.  Aku tak posing lagi dia dah amik gambar!!

Ambil gambar dengan peramugari menara.  Cantek baju depa.   

Muka gayat yang berjaya dicover.


Inilah dipanggil tonggek secara cover.


Feelingnya deni posing.  Duk buat macam kat Empire State Building.


Sapa mai Alor Star haruslah naik menara ni.  Memang betui..."takdak apa pun....."  Tapi why nottttttttttttttttttt!  Ampa ni tak fun la.

1 comment:

  1. Kami dlu skolah dpn menara aloq staq la kak.. Sblh istana kuning.. Srk n smk st nicholas convent.. Roboh dh.. Tggai tapak ja.. Syok oo naik menara wpun mcm xdk pa..

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...