30.1.14

Fazura vs Hanez Suraya

Hello u olls,

Cerita ni dah lama dah habis.  Lebih kurang 2 bulan lalu,  pelakon cantek kesukaan ramai iaitu Fazura telah mengupload satu gambar dengan caption seperti berikut  :


missfazura Imitation is the sincerest form of flattery. Gratefully. But hey girl.. Enough already. It's getting quite Annoying. #Copycat #SameIndustry #FindYourOwnIdentity #BeYourself#BeOriginal

Bila post itu keluarnya,  tiada nama yang ditulis / dimention oleh Fazura.  Tapi kalau takdak angin,  masakan pokok bergoyang.  Akhirnya,  bukaklah story katanya yang dimaksudkan oleh Fazura ialah Hanez Suraya,  seorang pelakon dan juga model,  duta produk kecantikan yang baru dalam industri ini.

Apabila Hanez Suraya disuruh mengulas mengenai perkara ini,  dia tidak tau apa-apa.  Dia pun macam bingung why jadi macam ni.  Perkara ini datang dalam perhatian saya apabila seorang rakan USM suruh i ulas pasai benda ni.

"Kak Jumie....ulas sat pasai kisah ni,"

"Ala nyah...ni semua cerita pergaduhan gadis gadis la....i tak suka la..."

Tapi sebab i sayang kat anak ayam sorang tu.  I pun gigihla bukak macam-macam blog,  Google sana sini and try cari as much information.  Bagi saya pergaduhan ini memang remeh,  tapi ada juga perkara yang boleh kita ambil sebagai iktibar.  

Click Read More

28.1.14

Ulasan Anugerah Juara Lagu 28 by Jumie Samsudin

Hello u olls semua,

Seperti yang dijanjikan,  dilampirkan ulasan panjang lebar mengenai AJL28 yang menjadi acara tahunan di blog JumieSamsudin.Com.  First of all thank you untuk semua yang bersama-sama dengan saya dalam Twitter pada malam AJL28 yang lalu.  (Follow me at @jumiejumie)

Memang meriah Twitter malam tu.  Hashtag #ajl28 menjadi worldwide trending.  Dalam kita semua bergembira bersama kawan-kawan and family menonton rancangan TV yang menjadi kebanggaan TV3 malam itu di rumah ataupun di Stadium Putra,  Bukit Jalil,  ada juga beberapa suara sumbang yang memberikan komen-komen hambar yang agak menyedihkan.

Maybe depa rasa cool untuk menyatakan yang mereka tidak layan music Malaysian mainstrem.  Mungkin mereka terlalu urban :)  Dan ada juga yang melemahkan semangat dengan mendoakan benda benda tak elok apabila melihat ramai anak muda bersorak riang dalam stadium tu.  Saya sangat sedih kerana kata-kata itu lahir daripada graduan universiti yang seharusnya mempunyai pemikiran yang lebih positif.

What everla........


I hope u olls semua enjoy menonton AJL28 malam kelmarin.  Saya pun enjois.  Sambil makan nasik putih dengan sambal udang petai sebanyak dua kali (masa before start dan masa tunggu keputusan) HAHAHAH.  Oleh itu,  jom kita baca what i have to say about AJL 28 kali ini.

Click Read More

27.1.14

My Life, My Story by PT Foundation

Hello u olls,

Hari ini saya nak share 3 video yang akan membuatkan u olls tersentap,  terkedu dan terpana.  3 video terbuka yang memaparkan 3 kisah rakyat Malaysia yang openly mengakui bahawa mereka ialah insan yang hidup dengan virus HIV.  HIV dan AIDS adalah satu stigma dalam masyarakat kita.  Seseorang yang mempunyai virus ini perlahan-lahan akan terus pergi dan menjauhkan diri daripada keluarga dan masyarakat.  Tiada sokongan,  tiada panduan yang betul,  tiada pemahaman membuatkan seseorang yang mempunyai virus ini rasa rendah diri malah masyarakat disekeliling juga secara tidak langsung mendikriminasikan golongan ini.

Saya juga amat terkejut apabila Mama Regina kongsikan video ini. Cepat-cepat saya kongsikan dengan Mr. NajMi penulis blog http://hivadadidalamdarahaku.blogspot.com/.  Saya pernah tulis mengenai blog beliau dalam blog saya.  Please read it here  :  Blog Best - Hidup Mesti Diteruskan  Saya harap Mr.  Najmi juga akan kongsikan video video ini dengan rakan pembaca blog Najmi.  

Penerbitan video oleh PT Foundations ini masih baru.  Rating penonton masih sikit.  Oleh itu,  saya harap kalian semua ramai-ramai tolong share link video video ini.  Bukan sebab nak bagi Kak Chinema dan rakan-rakan lain dalam video tu jadi popular tapi untuk spread the words tentang realiti insan yang hidup dengan virus ini.  

Berat mata memandang,  berat lagi bahu memikul.  Aku menangis masa tonton cerita Kak Chinema apabila dia kata mak dia sendiri tak mau bercakap dengan dia.  Aku tersenyum bila Rista dan Suhaim cerita bibit bibit perkenalan cinta mereka dalam support group PLIHIV (people living in HIV).

My tall respect for this lady!! Hanya Allah yang tau macam mana dalam hatinya.


Mereka juga manusia macam kita.  Ada dosa. Ada pahala.  Kita tiada hak untuk menghukum mereka.  

Saya tak mau cerita panjang,  please take your time tgk video video ini and share kepada semua.

Love u olls,
Jumie Samsudin

Click read more to watch the video clip

Ulasan Mengenai Artikel "Marriage Isn’t For You" daripada Seth Adam Smith

Hello u olls,

Tidak lama dulu saya pernah kongsikan sebuah artikel daripada blogger Seth Adam Smith yang bertajuk Marriage Isn't For You.  Dalam artikel itu,  secara ringkasnya Smith mencatat pengalaman beliau masa ingin mendirikan rumahtangga.  'Self doubt' menghantui dirinya.  Keyakinan diri seringkali tiada dalam hati.  Namun jawapan yang pasti daripada ayahnya membuatkan dia nekad untuk teruskan niat mengahwini kekasih hatinya.

 "No, a true marriage (and true love) is never about you. It’s about the person you love—their wants, their needs, their hopes, and their dreams. Selfishness demands, “What’s in it for me?”, while Love asks, “What can I give?” - Petikan dalam artikel beliau.

Kalian boleh baca artikel penuh (in English) kat sini  :  Artikel "Marriage Isn’t For You" daripada Seth Adam Smith

Kawan saya,  Kak Elle bagitau kat saya "Jumie,  I rasa u kena ulas artikel tu.  Artikel tu baguih.  Tapi orang tak faham kot.  U kena bagi faham...."

Baiklah...so here are my simple thoughts about this artikel.  Mohon perkongsian daripada kalian juga.  Input artikel ini adalah amat penting untuk kita yang sudah ataupun masih belum berumah tangga.


Click Here To Read More

23.1.14

Penyanyi Wanita Dakwa Dipaksa Turun Pentas Kerana Bertudung

Hello u olls,

Semalam heboh pasai kisah seorang penyanyi wanita bertudung yang dipaksa turun pentas kerana bertudung.   Sebelum kita cerita panjang,  jom baca kisahnya dulu.


BERNAMA - Wednesday, January 22, 2014
KUALA LUMPUR, (Bernama) -- Seorang penyanyi sambilan mendakwa dipaksa turun pentas pada majlis makan malam anjuran sebuah syarikat pembinaan di sebuah pusat konvesyen di ibu negara pada 18 Jan lepas kerana bertudung.

Ketika kejadian, wanita itu mendakwa beliau berada di pentas utama setelah dijemput menyanyi oleh kumpulan muzik untuk majlis makan malam itu namun diminta turun oleh seorang pengarah syarikat berkenaan.

"Pengarah itu berkata kepada saya, bertudung tidak sesuai dengan majlis itu," kata Marinatasha Isnariah Mustapar dalam sidang media anjuran Persatuan Karyawan Malaysia (Karyawan) di sini hari ini.

Click to read more

Tambah Pendapatan Anda ~ Ajen Diana Shope Dropship!!




Click here to read more

22.1.14

AJL 28 Coming up this 26 Jan 2014

Hello u olls,

Tak kurang seminggu lagi kita akan menyaksikan acara yang amat akak tunggu tunggu sepanjang tahun (malah tiap tiap tahun) iaitu Anugerah Juara Lagu yang ke 28.  Kalau ampa nak tau umur akak berapa sekarang ni?  So tengok AJL tahun tu yang ke berapa tambah 1.  Contohnya untuk 2014 adalah AJL28 so 28 + 1 maka umur akak adalah 19.

Haaa betul laa.....bukan typo error okay!!

Haaa sudah sudah sudah.  Tahun tahun lalu  i olls selalunya akan buat pesta makan-makan kat rumah dengan anak-anak ayam semua tersayang sambil tengok AJL.  Tapi kali ni rasanya tak kot.  Ramai anak ayam kita sekarang dah keluar negara.  Kelas depa.  Takpalah....maybe this time i akan tengok TV sambil pasang laptop siap siap depan TV.  Sambil tengok terus akan buat review di Twitter!!  @jumiejumie

So here goes the finalis untuk AJL28!





Click read more

21.1.14

Ning Baizura - Bukan Wanita Sempurna

Hello u olls,

Terketar-ketar kita mendownload sebuah petikan video dalam wassap yang dihantar oleh anak ayam kita.  


"Mak ayam............sila tengok video ni cepat.  From Ning Baizuraa.........mesti u sukaaa,"  kata anak ayam itu.

Setelah menontonnya dengan penuh rasa keterujaan terlampau bercampur dengan rasa hiba,  eksaited,  seram sejuk dan terperanjat saya pun bertanya kepada anak ayam saya;

"Awat u antar petikan video je?  Takdak kat YouTube ke?"

"Entahla mak ayam.  I download ni siap siap.  Tadi i cari kat Youtube balik tapi tak jumpa..."

"Mesti kena banned ni.....video ni meletopss sangat noks,"

Nak tau video tu meletops tahap mana? Sila click bawah

20.1.14

CM Lim Guan Eng Followed Me on Twitter

Hello u olls!

Adakah anda telah membaca artikel yang saya tulis tentang IKEA coming to Penang?  Ataupun u olls hanya tengok gambar kat blog i and tekan-tekan iklan gambar dan seperti no komen given and terus blah?  Hahaha yes...jangan terasa.  I know 90% daripada pembaca blog Jumie Samsudin memang stalker besar.

Okay baru baru ini,  i ada menulis satu artikel tentang IKEA coming to Penang. IKEA Coming to Penang ~ my wish came true

Ada juga suara sumbang yang pernah mencarut di muka i sambil berkata "Apa punya bodo......IKEA mai Penang hang terima kasih kat Li Guan Eng,"

Read here : IKEA Coming to Penang ~ my wish came true
Saya tidak menjawab suara itu tapi apa yang i boleh kata adalah,  pendapat adalah seperti ketiak.  Semua orang ada ketiak (pendapat).  Cuma ada ketiak yang wangi dan ada ketiak yang busuk.  Requoted dari Buddy - Cake Boss.

Click here to read more

19.1.14

Komen Rasis

"Ni la susah nak meeting dengan Melayu......tak on time...pastu duk fikir ada makan minum tak?"  
"Awat u dressing macam Cina bukit?"   
"Bisingnya kat luar tu macam ada Keling mabuk!"

Haaaa ada sapa sapa terasa dengan komen komen di atas?  Berikut adalah beberapa contoh biasa yang selalu saya dengar.  Dari mulut rakan-rakan sekerja,  saudara mara ataupun rakan-rakan.  Sebagai seorang yang cool dan agak tingtong (gila gila sikit) dalam beberapa keadaan,  saya tak pernah rasa offended bila kawan saya dari agama / bangsa lain mengutuk agama / bangsa saya.  Relaks la....melawak ja kot.  Hang kata aku.  Esok aku kata la hang balik.  No point taken.

Masa aku kecik-kecik,  aku dengar lagi macam-macam lawak berkenaan agama dan kaum yang amat melucukan dan kadang-kadang tu memang rasa macam celaka ja.  Sapalah yang reka benda benda ni semua?


I will share u two stories.  Please be aware cerita ini akan betul betul menyakitkan hati sesetangah pihak.

Click read more

18.1.14

Golden Globe 2014 Fashion Review Part III : Best and Worst Dress

Okay u olls,

Here are my list for 5 best dress and 5 worst dress for Golden Globe 2014 kali ini.  Pilihan ini berdasarkan gaya kesuluruhan yang i olls rasa adalah meletops dan mungkin bakal menjadi trend tidak lama lagi.  Manakala baju baju yang tak elok pulaaa....wells perlukah aku perjelaskan mengapa aku tak suka baju itussss!!

Jom tengok mana pilihan i olls.  And please share pilihan u olls pulak!  



Click untuk tengok full list

Golden Globe 2014 Fashion Review Part II

Hello u olls!

So ini review fesyen for Golden Globe 2014 part II.  Sajalah la buat dua part.  Sebab banyak sangat gambar.  Kalau tak ampa kena scroll panjang.  Nak load page pun lama (untuk depa yang internet 2gig) ataupun wifi universiti.  So pecah dua part.  

Ampa baca ni dulu.  Tapi nanti tunggu part III iaitu best and worst dress!!


Taylor Swift in Carolina Herrera

Komen  :  Taylorrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.....siriesly.  Please walaupun sekali fuck up dalam pemilihan pakaian u olls.  I teringin  nak carut u.  HAHAHA boleh?  Perempuan imej baik ini selalu tampil dengan fesyen yang always meletops dan classic dan ratu sangat.

Bintang  :  8/10


Click read more


Golden Globe 2014 Fashion Review Part I

Hello u olls,

Seminggu yang lalu telah berlangsunglah Golden Globe Awards 2014 sebagai pembuka tirai untuk pelbagai lagi majlis anugerah filem di Hollywood.  Dan of course tugas I olls akan bertambahlah untuk membuat review fesyen untuk santapan u olls semua.  

So let's start dengan ulasan fesyen Golden Globe Award 2014 part I!  (gitu ada part-part....)


Elisabeth Moss in J Mendel

Komen  :  Baju ini sangat trendy untuk orang-orang muda.  And fesyen macam ini adalah dikira sebagai paling trendy la untuk fesyen red carpet sekarang.  I saw this girl pakai baju ni masa dia terima award for her performance in siri TV Mad Men.  I think baju ini really suits her.  Macam punk sikit tapi tetap macam ayu ayu

Bintang  : 7/10

Lagi ulasan?  Sila click bawah.


14.1.14

Bangga Bila Tengok Kawan Kurus

Hello u olls,

Ingat tak cerita pasai one of my friend,  Mr.  Aiman yang telah hilang berat badan yang teramat sangat.  Memang jeles at the same time sangat bangga bila tengok kegigihan dia telah membuahkan hasil.  Baca sini  :  Personaliti Bulan Jan 2013 | Aiman Syazwan Roslan

Then baru-baru ini,  i olls terperanjat pula apabila melihat seorang lagi rakan agam saya yang tidak kurus tapi 'kurang inchi' (katanya....).  Ohmaigod. Bila I buka Facebook beliau,  gambar-gambar dan post beliau semuanya tentang gaya hidup sihat.  Eksesaizing,  cara makan sihat dan of course gambar beliau sendiri yang kelihatan lebih FABOLOUS!!

She looks gooood!

The last time i met her,  it was end of 2011.  And yes,  we were both very AGAM woman.  We talked about our body issues (perempuan mana tak sembang pasai body issue kan?)  She shared about her troubles masa nak beranak,  of course macam-macam masalah yang dia hadapi.  As a woman yang tak pernah kurus sejak kecik,  dia juga ceritakan kisah bibit percintaan dia dengan suami dia yang mencuit hati ku.

Click read more

13.1.14

Pakcik Usher Berkongset Lagi

Pakcik USHER berkongset lagi!!


Aduan Tentang Staf Yang Kurang Sopan

Hello u olls,

Kisahnyaaaaa.......how many of you pernah melalui saat-saat getir dilayan dengan cara tidak sopan oleh warga kakitangan kerajaan ataupun agensi-agensi bukan kerajaan yang memberikan khidmat awam?  Im sure ramai antara u olls pernah melaluinya.

Siapa sangka,  akak telah melalui perkara ini baru-baru ini dan perkara ini berlaku dalam USM sendiri (iaitu tempat akak bekerja).

Nak dijadikan cerita,  akak telah menelefon satu jabatan di USM ini menggunakan no sambungan yang dipaparakan dalam laman web jabatan itu sendiri.  Saya call sebab nak minta satu dokumen la.  Tapi sungguh tidak disangka akak mendapat layanan yang amatlah mengecewakan.

Disebabkan akak betul betul tak puas hati dan sedikit marah.  Akak pun menge-pos kejadian itu dalam Facebook dan tanya kepada rakan-rakan USM sekalian untuk bertanyakan sama ada saya patut buat aduan kepada pihak berwajib di jabatan berkenaan.  Dan of course,  ramai rakan-rakan saya yang memberikan sokongan dan menyuruh saya membuat aduan berkenaan.

Tapi bagai mana report dan maklumbalas yang saya terima?

Jom baca!

Please click here to read more

10.1.14

IKEA Coming to Penang ~ my wish came true

Hello u olls,

I memang suka IKEA.  Not the meatballs. (hakikatnya aku tak pernah makan pun meatballs yang dikatakan maha sedap itu)  Tapi memang kalau ada kesempatan pi IKEA i sangat suka masuk and tengok dia punya perabot.  Susunan dan hiasan dalaman.  Seni penciptaan perabot dan hiasan rumahnya yang always practical untuk orang golongan biasa macam kita.


Siapa kata IKEA untuk orang kaya?  IKEA adalah brand keluaran negara Sweden yang menfokuskan pembuatan perabot yang mampu milik.  Tapi produk ni nampak macam untuk orang kaya sahaja sebab orang-orang kaya yang ada taste sahaja suka membeli belah kat sini.  So makcik-makcik Sungai Petani yang duduk kat Merbok dan kawasan Lembah Bujang duk rasa macam mahai la semua benda tu kat IKEA sebab beli kat Kuala Lumpok....

Sila Click Read More

Review Movie 47 Ronin

Hello u olls,

Akak agak macam sedih kerana awal tahun 2014 ni tak banyak filem best best yang keluar.  Tapi takpalah.  Kelmarin (Rabu malam) I dan kawan-kawan office telah bertengok wayang di Queensbay Mall Penang.  Oh lamanya tak mai Queensbay.  ( I jarang nak meronda dalam shopping complex ya).

So we olls pun tengok cerita ni.  47 Ronin!


Jalan Cerita  :

Cerita ini adalah adaptasi daripada lagenda bagaimana 47 orang ronin (samurai takdak tuan) yang menuntut bela atas kematian tuan depa yang mati.  Kisah lagenda ini menjadi kebanggaan rakyat Jepun.

Tapi of course,  bila cerita ni ditulis semula oleh Hollywood,  depa pastikan akan meng-Amerika-nizedkan segala benda yang boleh depa Amerika-nized kan.

Kisah ini bermula apabila Kai,  seorang budak lelaki berlari (seperti lari dari sesuatu) di dalam hutan.  Beliau berjaya ditangkap oleh Lord Asano dan kuncu-kuncunya.  Lord Asano adalah macam pemimpin tertinggi (daimyo) di tanah Ako,  iaitu salah sebuah daerah penting di Jepun pada ketika itu.  Tapi para Samurai (kuncu-kuncu Lord Asano) tak suka kat Kai ni sebab depa kata dia ni 'half breed'.  Tapi Lord Asano suka kat budak ni dan bawak balik duduk di negeri dia.

CLICK READ MORE

9.1.14

Ulasan Teater Bisikan Cinta by Jumie Samsudin

Hello u olls,

Tahun lepas (wah...rasa macam lama dah) actually dua minggu yang lalu akak telah berkesempatan untuk menonton sebuah teater yang bertajuk Bisikan Cinta di Pelenggang Cahaya USM. Sempena Festival Teater Malaysia Peringkat Negeri Pulau Pinang pada September yang lalu, Teater Bisikan Cinta telah dinobatkan sebagai "Johan" dan meraih anugerah "Pengarah Terbaik", "Pelakon Lelaki Terbaik", "Pelakon Pembantu Terbaik" dan "Busana Terbaik".

Masa pertandingan September yang lalu,  akak tak dapat pi tengok,  so i have to take this chance la.  Tambahan pulak,  my sifu Azhar Jalil berlakon juga dalam teater ni.

So jom baca review daripada akak.

Lakonan  : Yoomyn Myn, Kayrol Unwar, Azhar Jalil, Tok Moh , dan Arezarul Niezam, dan penampilan istimewa Pirates Prince a.k.a Danial Bowl Bintang Mencari Bintang.

Karya : Razali Ridzuan

Arahan : Intan Farhanim Othman

Produksi : Final Year Student Drama dan Teater dgn kerjasama School of The Art dan Kersani

Tarikh Pementasan : 11-13 Disember 2013 (Review ini dibuat berdasarkan pementasan hari ke 3)

Tempat : Panggung Pelenggang Cahaya USM

Pas Masuk : RM10


Sinopsis :
  • Cerita ini mengisahkan tentang Mustika yang diculik oleh teman lelakinya Ikmal ke sebuah hotel murah.  Masa tu Mustika pengsan.



    Click to read more

Pengumuman Keselamatan Kapal Terbang Yang Lawak

HAHAHAHA

Pasaipa masa aku naik flight takdak pengumuman macam ni.  For sure aku akan gelak paling kuat sekali kat dalam kapai terbang tu!

8.1.14

Tudung FAREEDA Dipatenkan

Hello u olls,

Anda peminat tudung FAREEDA?  Yes,  u olls ramai yang suka tudung ini.  Tudung ni bukan murah u olls.  Satu pasang boleh mencecah ratusan ringgit.  Akak-akak staf USM merebut-rebut ya beli tudung ni kat butik Fareeda yang original kat Permatang Pauh.  Satu-satu jenama tudung kat dunia ni (i think) yang boleh ditukar beli,  dijual sebagai pre-loved items (second hand) kepada pengguna yang lain dengan harga yang tinggi,  ala-ala pengumpul beg Birkins dan beg LV dah u olls!!  Kau ada?

Ada orang yang mencemuh keghairahan wanita-wanita yang meminati tudung ropol dan bertingkat ini.  Ada yang amat meminati design tudung Fareeda ini sehingga sanggup beratur panjang untuk menjengah ke butik-butik Fareeda yang authentic.  Apa pun,  terpulang kepada u olls!

Semalam, pihak Puan Faridah Zakaria (pemilik rekaan-rekaan tudung FAREEDA) dan syarikat FAREEDA Global Resources Sdn Bhd telah mengeluarkan kenyataan NOTIS AMARAN melalui semua media-media utama di Malaysia menyatakan bahawa rekabentuk tudung ini telah dipatenkan.


Click read more

Sangat Bangga : Allahyarham Yasmin Ahmad Menjadi Muka untuk GOOGLE

Hello u olls,

Pagi-pagi buka Google Chrome,  first time adalah tengok gambar ni  :


Kepada u olls tak peka,  mai sini nak bagitau.  Kan bila kita nak Google search,  kita pi la website www.google.com.  And selalunya kita akan nampak perkataan GOOGLE logo besar-besar.  Tapi from time to time,  gambar GOOGLE (kita panggil doodle) tu akan berubah mengikut perayaan ataupun apa-apa event besar pada tarikh dan masa-masa tertentu.


Click for more stories

7.1.14

If U Can Understand This... U Are Fabolous


Ampa faham dak lawak ni???

Sapa faham IQ dia otomatik naik 2389

Akak Dapat Tawaran Berlakon (lagi)

Hello u olls,

Dah lama akak tak berlakon kan? Lepas Jane the Musical early last year, akak terus sengap tak amik apa-apa job. Bila pi tengok orang lain berlakon teater...aiiyooo rasa macam jeles sangat. I rasa macam...aishhhh bestnya kalau dapat duduk atas pentas tu and mainkan watak tu!

Baru - baru ni akak pi tengok teater Bisikan Cinta sebuah teater yang mendapat anugerah Teater Modern terbaik for Festival Teater Penang 2013. Memang cerita ni ditambah dengan para pelakon yang meletops. I will review that teater in blog :) Nanti ampa baca.

Tapi tak sangka pulak, baru baru ini, pengarah untuk Bisikan Cinta, Tantan Othman mengkontek akak.

Read more

Produk Kecantikan dan Kesihatan Pilihan by Kawan-kawan Jumie Samsudin 2013

Hello u olls,

Seperti tahun tahun yang lalu,  saya akan buat review produk kecantikan yang digunakan oleh rakan-rakan jelitawanku.  For this year,  of course kena still buat artikel ini dan menampilkan bukan sahaja produk untuk wanita tetapi juga untuk lelaki (sebab pembaca lelaki kat blog I dah semakin ramai) dalam beberapa kategori iaitu kulit wajah,  rambut,  badan,  kesihatan / kecantikan dalaman dan solekan.

I hope u olls mendapat pelbagai info meletops dan tips menarik daripada perkongsian I dan rakan-rakan i ni semua.

* artikel ini tidak mendapat tajaan daripada mana-mana syarikat produk kecantikan.  So apa yang kami kongsi ni memang for real ya!




Kulit Wajah


Immortelle Eye Balm - L'Occitane

Why Nonie Suliaman suka  : Aku punya mata dah kurang panda.  Dia serap dengan cepat pada kulit.

Cara pakai : Sapu disekeliling mata

Harga  : Selatuih lebih..tak ingat

Kat mana boleh beli?  : L'occitane


Kalau nak tau product apa yang menjadi pilihan,  click read more


6.1.14

Verver di Soundcloud

Hello u olls,

Akak ada Soundcloud dah.  Soundcloud ni satu website yang membenarkan kita upload suara / lagu / nyanyian / music yang kita cipta ataupun rakam sendiri.  Memang bagus untuk pemuzik independent yang ingin kongsikan music mereka kepada dunia.

Dan akak pun feeling ada Soundcloud akak sendiri.  Feeling tak?

Ampa boleh follow akak kat sini  :  https://soundcloud.com/jumie-samsudin


Kat dalam account SoundCloud akak ini,  akak dah rakam beberapa lagu saja-saja gedik buat cover u olls.  Ampa jemputlah dengar kalau free-free.  And ampa boleh download dia punya aplikasi percuma ke dalam phone and u can hear macam-macam lagu daripada artist independent yang ampa suka and also recording artist yang memang dah popular!  Ala-ala Youtube la u olls,  tapi dia sound sahaja.

Last but not least,  here is my recorded voice menyanyikan lagu Menghitung Hari by Kris Dayanti.  Masa record lagu ni,  i olls feeling sorang-sorang kat rumah dalam keadaan demam ya!!  So suara ni actually banyak gelema lagi.  




Sekian,  love u olls!

Jumie Samsudin yang verver!

Maniskan Majlis Anda dengan Ministry of Sweetness

Hello u olls,

Dah lama i olls tidak membuat sebarang artikel mengenai persiapan perkahwinan.  Walaupun hakikat akak tau bahawa,  kalau buat apa-apa artikel pasai wedding memang menaik-naiklah rating bacaan pada hari itu.  Tapi nak buat macam mana,  dulu akak buat artikel pasai wedding banyak sebab akak sendiri pun sibuk mentelaah macam-macam informasi sebab akak sendiri nak kawen.  Lani akak nak feeling kawen apanya lagi kan?  Kawan-kawan akak semua pun semua dah feeling masuk anak dua dah.  Kan???

Candy buffet hari pertunangan

Tapi tak apa,  hari ini akak nak cerita pasai seorang kawan akak ni,  dia seorang pengusaha business 'candy buffet'.  Jom kita baca pasai inspirasi,  kegigihan and minat Miza from Ministry of Sweetness!!  


Macam mana u olls dapat inspirasi nak buat business ni?

Inspirasi untuk memulakan bisnes ini semestinya dari majlis perkahwinan yang mana saya mendapat idea ini dari pelbagai sudut. Kalau diperhatikan sekarang kebanyakan majlis-majlis perkahwinan terdapat booth-booth untuk kuih-muih, cendol, ABC, ais-krim dan idea untuk buka booth pun ada pada masa itu cuma produk yang hendak diketengahkan masih belum pasti. Kebetulan tahun saya mula mencari idea ni ada ramai dikalangan kawan-kawan saya yang akan berkahwin, dari merekalah saya mendapat idea tentang “candy buffet”. Lebih menarik lagi booth begini tidak terhad unutk majlis perkahwinan sahaja malah sesuai untuk pelbagai jenis majlis seperti akad nikah, cukur jambul, majlis pembukaan rasmi, majlis harijadi, pot luck, rumah terbuka, berbuka puasa dan sebagainya.



Click read more

Artikel "Marriage Isn’t For You" daripada Seth Adam Smith

Hello u olls semua,

Lelaki and perempuan,  yang sedang bercinta dan berkira-kira untuk berkahwin.  Dan juga untuk u olls yang dah kawen,  setahun,  dua tahun or mungkin 28 tahun.  Come and please read this artikel daripada seorang blogger biasa daripada Amerika yang menulis kata hatinya tentang perkahwinan.  Tersentuh akak membaca artikel ini.

Penulis (Seth) dan isterinya Kim.

"Marriage Isn’t For You" 
Having been married only a year and a half, I’ve recently come to the conclusion that marriage isn’t for me.
Now before you start making assumptions, keep reading.

Click Read More

3.1.14

The Most Popular Article 2013 ~ Resepi Laksa Johor versi Chef Eiyzall Eizhann Azami

Hello u olls,

Ikut stastik overview Blogger.Com for my blog,  article terbitan 2013 in my blog yang paling popular adalah artikel Resepi Laksa Johor versi Chef Eiyzall Eizhann Azami :)

Rasa lapiakkkkkkk tengok ni.

Click read more 

Azam Tahun Baru 2014

Hello u olls,

Artikel ini ditulis pada 29th Disember 2013 (at around 12.15am).  Badan dah tak panas.  Selsema masih ada and batuk masih lagi bergelema.  Lagi beberapa hari dah nak tahun baru.  Awalnya,  bila nak masuk tahun 2013,  i was very excited dengan tahun baru ini.  Macam-macam azam yang ditulis dan dicatatkan dalam anganan ku.

Kita hanya mampu merancang tuhan yang menentukan.  Namun,  jangan jadikan alasan ini 100% hingga kita tidak mahu bangun dan terus mencipta kebahagiaan dalam diri kita.  Memang susah nak bandingkan diri kita dengan mereka yang lebih murah dan mudah rezekinya.  Cuba lihat diri kita berbanding mereka yang lebih susah dan tidak terdaya.

Saya bersyukur dengan segala yang telah berlaku kepada diri saya.  Benda baik dijadikan kenangan indah.  Yang tidak baik itu,  aku simpan sebagai satu pengajaran positif untuk diri sendiri.  Belajar untuk 'letting go' bukan satu yang mudah,  tapi satu proses yang baik dalam diri kita.


Like ive said in one of my catatan,  this year has been a bit rough to me.  Tapi tak mengapa.  Kita halalkan semuanya.  Kita teruskan untuk catatan catatan baru tahun hadapan.  Insya Allah,  kalau niat selalu baik,  semuanya akan berjalan lancar.

Sebelum ditulis lebih banyak azam-azam untuk tahun depan,  let's tengok recap benda benda best dan tak best yang terjadi kepada diri ku sepanjang tahun 2013.

Click Read More

Blog Tergendala 27 Disember 2013 - 2 Jan 2014

Hello semua,

Sorry sangat sangat sebab ampa tak dapat masuk blog akak almost seminggu kerana ada proses pertukaran server.  Lepas tu kita ada sedikit minor problem sikit.  Akak pun sampai nak rasa menangis saja bila nak tengok blog akak sendiri tak boleh.  Nak tulis blog pun rasa macam takdak mood sikit.  Aduiiyaii....


Tapi lani dah okay (since semalam pukul 11pm lebih).  Harap ampa terus membaca blog akak yang sendu ini.

Love ampa semua!

Jumie Samsudin Yang Budiman

1.1.14

Kalendar 2014

Hello u olls,

Sempena tahun 2014 (walaupun lambat sikit sebab blog aku tukak server and ampa tak dapat nak tengok blog aku untuk beberapa hari) harap ampa sudi terima kalendar 2014 yang I olls buat khas untuk ampa.  Jemputlah print colour cantek-cantek and lekat kat meja kerja ampa :)

Love u olls!


HAPPY NEW YEAR SEMUA!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Featured Post

Makan Malam bersama Founder SchocoLITE