10.1.14

IKEA Coming to Penang ~ my wish came true

Hello u olls,

I memang suka IKEA.  Not the meatballs. (hakikatnya aku tak pernah makan pun meatballs yang dikatakan maha sedap itu)  Tapi memang kalau ada kesempatan pi IKEA i sangat suka masuk and tengok dia punya perabot.  Susunan dan hiasan dalaman.  Seni penciptaan perabot dan hiasan rumahnya yang always practical untuk orang golongan biasa macam kita.


Siapa kata IKEA untuk orang kaya?  IKEA adalah brand keluaran negara Sweden yang menfokuskan pembuatan perabot yang mampu milik.  Tapi produk ni nampak macam untuk orang kaya sahaja sebab orang-orang kaya yang ada taste sahaja suka membeli belah kat sini.  So makcik-makcik Sungai Petani yang duduk kat Merbok dan kawasan Lembah Bujang duk rasa macam mahai la semua benda tu kat IKEA sebab beli kat Kuala Lumpok....

Sila Click Read More


Sangat jeles bila tengok kawan-kawan I olls yang selalu beli macam-macam barang dari IKEA untuk hias rumah depa.  Paling jealous adalah walk in wardrobe kat rumah Asmaa Aljuned.  Dengan bajet less than RM2000 dia mampu buat walk in wardrobe yang sangat praktikal (dengan ketinggiannya hahahaha) dan kegunaan dia dan suami.  Memang saya sangat jealous.  Kalau nak order customized dengan mana-mana kontraktor mau la dekat RM5 ribu juga.  Dah boleh beli motor u olls...

Untuk pengetahuan ampa,  tidak lama dulu....akak pernah tweet kepada CM Lim Guan Eng (Ketua Menteri Penang).  Tapi sayangnya i tak boleh nak trace balik Tweet tu sebab i dah ada banyak sangat Tweet dan takdak mekanisme yang boleh bantu kita trace Tweet kita sendiri mengikut topik (bodohnya Twitter).

But i did tweet to CM Lim once saying "CM Lim,  please bring IKEA to Penang and i will vote u for the next PRU,"

I guess my vote will not be a rahsia anymore.  HAHAHA.  Cakap pasai DAP sat,  ini adalah berdasarkan pengalaman dan pemerhatian saya sendiri ya.  Tak influence by sapa-sapa.  Dah dua penggal DAP pegang Penang.  Penang dah banyakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk membangun.

Selain itu,  i tengok Penang lani lebih BERSIH.  MPPP memang buat kerja dengan baik.  20 years ago,  Tun Dr.  Mahathir (masa tu dia PM) pernah tegur penduduk Penang kerana Penang dikatakan agak kotor.

Kawasan pelancongan di Penang dibangunkan dan diselaras dengan baik.  Banyak bangunan lama telah dinaik taraf jadi butik hotel,  restaurant or cafe ataupun muzium.

Untuk orang Islam,  banyak ceramah agama giat berlangsung through out Penang island and mainland.

Kita dah ada H&M,  Sephora,  MAC pun dah ada dua butik :)

Tempat beriadah pun makin banyak.  Boleh kata setiap taman perumahan kos rendah dan sederhana lama seperti flat Kampung Melayu,  flat Taman Free School dah ada taman kanak-kanak,  jogging track dan fasiliti untuk eksesais.  Setiap Ahad,  jalan utama di Birch Street di tutup untuk bagi peluang kepada rakyat Penang berbasikal dan menghayati keindahan bangunan lama di situ. Tengok denai jalan di tepi jalan-jalan utama dalam Georgetown diubah suai menjadi mesra OKU.  Sapa perasan?  Ruang pejalan kaki diluaskan dan ada tramp untuk mobiliti orang berkerusi roda.

Banyak lagi perubahan yang saya observe.  Memang betul.  Sapa perasan?

Memang harga rumah naik mendadak especially di area Penang island (tapi dulu mana BN pegang memang harga rumah and tanah naik).  Fenomena ini bukan salah mana mana pemerintah.  Tapi mana-mana negeri / negara pun kalau ekonomi dia maju,  mesti harga tanah akan jadi berharga.

Sebagai kesimpulan,  DAP is doing a good job.

Saya menulis ni bukan sebab mana-mana parti bayar saya ataupun saya terlalu happy kerana IKEA akan dibuka kat Penang. Tapi memang dah lama saya observe dan memang duk rancang nak tulis dalam blog saya.

So back to our story pasai IKEA......:)

Dulu saya juga pernah tulis email kepada pihak pengurusan IKEA dan balasan dia adalah seperi berikut  :  IKEA in Penang.  Of course la masa tu,  depa tak mau bagi tau.  Depa kena tunggu pengumuman rasmi u olls!

Sekian sahaja.  Yes!! Im happy with this news.  Tahniah CM for bringing more and more good news to Penangites.  Hang beli la kereta besak mana pun,  kalau hak rakyat hang buat betul betul.  Why not?

Love,
Jumie Samsudin

Petikan berita  :

IKEA to open doors in Penang soon
BY OPALYN MOK JANUARY 10, 2014

 Aspen group group chief executive, M.Murly (centre), showing Penang Chief Minister Lim Guan Eng the location of the Ikea in Batu Kawan, Penang, January 10, 2014.
 Picture By K.E. Ooi


GEORGE TOWN, Jan 10 ― Popular Swedish home furnishing store Ikea store will soon open its first outlet in Penang at a planned shopping mall in Batu Kawan, Lim Guan Eng announced today. 
The Penang Chief Minister said Ikano Pte Ltd, the franchisee for Ikea in Malaysia, Singapore and Thailand, formed a joint venture with local company, Aspen Vision Land Sdn Bhd, to develop the integrated shopping mall. 
The joint venture company, Aspen-Ikano bought the land from state agency, Penang Development Corporation, for 483.95 million ringgit.

“Aspen-Ikana has bought 245 acres of land in Batu Kawan at RM483 million to develop an integrated shopping mall and mixed development of offices and residences,” Lim said. 
The 245 acres will include 30 acres for the first Ikea Store in the northern region of Malaysia and the first phase of the shopping mall. Another 45 acres is to be set aside for phase two of the shopping mall and 170 acres for mixed development purposes. 
See more at: http://www.themalaymailonline.com/

4 comments:

  1. Dear Sista Jumie,

    Sebagai warga MPPP, sy bangga giler dengan keprihatinan dan keperasanan Kak Jumie dalam BANYAK perubahan yang Kerajaan Negeri dan MPPP dah buat sebenarnya tahun tahun kebelakangan ni, terutamanya yang Kak Jumie sebutkan tadi, jabatan saya iaitu Jabatan Rekreasi, Pelancongan dan Perhubungan Antarabangsa MPPP yang banyak work out utk pastikan kemudahan kemudahan wujud di Penang dan banyak aktiviti / event dijalankan untuk rakyat Penang. Kesimpulannya, Penang dah banyak berubah. Kadang bosan dengan yang menidakkan peranan kerajaan skarang ni tapi nyatanya di bawah mereka banyak perubahan dilakukan untuk rakyat. Ketepikan politik, its for us, for ORANG PENENGGGG ... jom pi Ikea kikikiki

    ReplyDelete
  2. Tang ceramah agama tu aku setuju Jumie.
    Tak taulah kalau dulu pun sama dan aku punya jahiliyah sampai tak perasaan ada ceramah agama.
    Tapi memang la ni ceramah agama dah banyak dan terbuka. Bukan saja oleh satu parti, tapi juga oleh banyak parti.

    ReplyDelete
  3. Hi Sis. Sayeh bkn warga Penang tp sayeh jugak sgt happy bila Ikea nak bukak kat sana (dan jugak kat JB lepas tu). sbbnya, sayeh mmg giler Ikea. nti dh siap, bila g Penang leh la pegi. betul sis ckp, Ikea bknlah utk org kaya semata2. tp mcm set sofa, or dining table, mmg x dinafikan agak mahal kebykkannya. jd kita beli ikut mampu kita lah kan Sayeh cuma nak share kt sini yg sayeh sgt2 happy dpt beli cabinet penuh satu dapo dgn harga yg jauh berbeza drp order kt kontraktor. cabinet yg paling murah dlm katalog Ikea + transportation (bwh sendiri naik keta dr KL ke JB) + pasang sendiri (sayeh dan hb berdua je) = x smpi rm2K. bila dh siap pasang seme, gembira x terkata. wlupon x sesempurna kontraktor buat, tp yg penting kitorg wat sendiri semenye (^^,)v. Jd pd mereka2 yg nak pindah rumah baru, atau tgh cari2 kabinet dapo yg cantik tp mampu milik, silalah godeh katalog Ikea dgn segera. heeeeeeeee

    ReplyDelete
  4. Jumie dear,

    Actually kita leh download archive tweet kita tau :)

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...