25.2.14

Penceraian Erra Fazira dan Engku Emran

Akak menerima mesej daripada seorang anak ayam "Wahai perempuan sihir yang agam.. tahukah anda kenapa erra vercheraikan? #mohon pencerahan mak hayam. Tq."

Cerita keretakan rumahtangga Erra Fazira menjadi gossip hangat sejak dua tahun yang lalu.  Tapi masing-masing merahsiakan kisah kenapa dan mengapa.  Ketika menjadi pengacara Primadona,  Erra Fazira pernah terkeluar beberapa statement yang menunjukkan dia bakal menjadi janda tak lama lagi.  Sorry i tak ingat kata-katanya,  tapi masa dengar apa yang dirakam dalam rancangan itu memang i rasa macam sesuatu yang ikan di situ.


Engku Emran on the other hand bukanlah calang-calang lelaki.  Seorang rakan saya pernah bermeeting dengan Engku Emran.  Habih dia duk wassap kat i tak berenti "Wehss aku tak boleh focus dalam meeting.  Engku Emran ni gila emsem nak mampuih.....aku rasa kejang lutut sat,"

Berbalik kepada soalan anak ayam kita,  why depa bercerai?  Jawapannya.  Mana I olls nak pi tau.  Even if i ialah kawan baik kepada Erra Fazira,  bukan hak i olls untuk tahu dan membuat story kepada semua.

Penceraian adalah sesuatu yang amat memedihkan.  I pernah tulis beberapa artikel tentang penceraian dalam blog i ini.  Rajin-rajinlah kalian selak-selak artikel lama dalam blog ini.

Memang seronok bergossip dan bercerita pasai penceraian artist.  Apatah lagi apabila artist itu ialah seseorang yang sangat cantek dan popular.  Dalam kes ini,  lebih hangat jadinya kerana beliau sudah bernikah dua kali.  Sebelum ini dengan Yusry Halim.


Cerita Lebih...Please Click More


Ada satu perkongsian dari Mama Regina Ibrahim untuk renungan kita bersama ;


As promised...here you are girls and boys...some reality check on holy matrimony. Thanks to life. We don't have to wonder anymore why some people want to remain SOLO. 
HEALTHY DIVORCE 
1.     Learning the fact that to move on together is impossible. 
2.     Respecting each other decisions to quit.
3.     Avoiding messy feud in court that will eventually broke each other. 
4.     Understand that the love was once there and accepting the fact that it is not working anymore. 
5.     Providing space to both parties to move on. No matter how angry and bitter you are. 
6.    Meeting counselor to ensure welfare are carefully taken care of, with or without children. 
7.    Decisions of two matured human with no hidden revenge. 
8.    Acceptance of fate purely at the highest level. 
9.    Avoiding as much as possible emotional and physical pressure that will lead to worldly sickness. 
10.   Redha.
UNHEALTHY MARRIAGE
1. Not happy and not wanting to take any action. 
2. Afraid of what others will judge (pity you).
3. Taking children/custody as prime reason not to.
4. Suffer emotional and physical abuse on and on just to stay married. 
5. Each day lashing out anger to suppress that unhappy married life. (worst barking to a wrong tree) 
6. Refused to associate physical sickness fever, lethargic, flu to that horrible institution (denial) 
7. Putting a double act each time when there is gathering and being in public (tiring or not?) 
8. Having no ability and energy to go on, but forcing your already tired body and soul. 
9. Suffocating your freedom. 
10. Living on Non Redha mode in your entire marriage life.
And the list went on and on my love. Words like these coming from a post opt ts like me, might sounds weird, but trust me it’s a guidance and I've been through similar predicaments. You are demanded to KENAL DIRI and respecting your entire body and soul. To love and be loved, required some smart level of understandings. Each layer is complicated. Check out if you are just into that Cloud 9 moment only. That so called commitment is indeed a heavy one to be carried. Can you?

Tips daripada Mama Regina ini ialah simple dan mudah.  Tapi tak semua boleh ikut.  Saya amat suka dan respect dengan rakan-rakan yang melalui tempoh penceraian dengan tenang dan mendiamkan diri.  Tanpa Facebook status yang mengundang fitnah dan syakwasangka.

Ive been through that stage.  Saya anggap kesilapan diri saya ketika itu sebagai seorang yang tidak fikir panjang,  terlalu sombong dengan kejayaan diri yang ntah apa-apa.  Kita tidak boleh terlalu bongkak dengan rezeki yang Allah bagi kat kita.  Kerana belum tentu dia bagi rezeki itu lama-lama.  Esok lusa dia boleh tarik begitu sahaja.

Saya harap Erra Fazira mendiamkan diri buat seketika dan focus kepada dunia kerjaya.  Dont ever let your anger and sorrow tentang penceraian ini dipaparkan dalam dunia laman social internet.  Hodoh sangat seperti mana yang berlaku pada artist-artist lain.  I dont want to name names.  Ampa pun tau kan.

Kita takpayah la feeling feeling sedih apa sangat.  Doakan yang terbaik untuk Erra dan hati hati wanita lain yang sedang melalui fasa yang sama.

What ever happen pun.  Hanya Allah yang maha tahu.  Kita yang duk ada laki bini ni?  Baguih sangatka kita duk jaga laki / bini kita?

Sekian.

Love,
Jumie Samsudin

1 comment:

  1. http://www.dapurkakjee.com/2014/02/apa-kaitan-entri-itu-dengan-erra-fazira.html

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...