12.3.14

Melawat Nattukottai Chettiar Temple (Waterfall Temple), Penang

Hello semua,

Hari ini akak nak cerita kat ampa semua tentang satu pengalaman akak melawat sebuah kuil Hindu di Penang bersama-sama dengan para pelajar Gustavus Adolphus College,  USA yang berada di USM selama satu semester sempena dengan program akademik "Semester in Malaysia : Living in Diversity".  I will tell more about them and the academic program in another article but now i want to share about my experience coming to a temple which is one of the most important Hindu temple (FEELING CAKAP ENGLISH PULAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK) in Malaysia di mana perayaan Thaipusam diadakan malah kuil Hindu ini juga mempunyai tarikan tersendiri iaitu 513 anak tangga (lebih tinggi daripada Batu Caves Temple di Gombak,  Selangor) yang menjadi tarikan pelancong dari dalam dan luar negara. (Haa...awat tulis Melayu pulak....over)

Seikhlasnya,  tak ramai orang Melayu Muslim yang memilih untuk melawat tempat keagamaan seperti ini.  Tanggapan negatif pasti akan timbul dalam kalangan rakan dan keluarga.  Saya pernah post gambar perarakan Thaipusam di Penang dalam Facebook saya dan menerima komen negatif seperti "Perarakan Maulidur Rasul hang tak join....yang ni hang join?"

Well,  firstly,  bapak saya setiap tahun ketika perayaan Thaipusam akan meniaga Milo Ice di hadapan Heritage Club Penang (laluan utama Thaipusam).  So memang saya akan pergi bantu bapa saya.  Bila ada kat saya,  of coursela i akan ambil gambar perarakan kavadi and warna warni saree yang meriah dan share dalam Facebook.  Tak sangka,  boleh jadi offensive pula.  Tapi saya pasti,  perasaan negatif itu timbul kerana tiada perasaan ingin tahu dan hormat menghormati.

Saya juga bertanya pada diri sendiri,  detu yang komen macam anakhar itu,  dia berarak ke sempena Maulidur Rasul?

So let's read more about my experience

Kami tiba di Nattukottai Chettiar Temple atau lebih dikenali sebagai Waterfall Temple,  Penang sekitar jam 5.30 petang dan disambut oleh Dato' Dr.  Anbalakan dari USM dan beberapa wakil daripada persatuan penjaga kuil Nattukottai Chettiar Temple.  Para pelajar diberikan taklimat ringkas dan terus dibawa masuk ke sebuah rumah berhala yang terletak di kaki bukit (berdekatan dengan permulaan 513 anak tangga).

Para pelajar Gustavus membasuh kaki sebelum masuk ke kawasan kuil dan mereka menyaksikan upacara sembahyang yang dilakukan oleh seorang sami sambil penerangan mengenai seni bina dan berhala yang terdapat di dalam kuil diberikan oleh Dato' Dr.  Anbalakan.  Dua orang staf dan seorang pelajar USM beragama Hindu yang bersama-sama trip ini juga menunjukkan cara mereka bersembahyang.  Para pelajar Gustavus memerhati dengan tekun sambil tangan mereka tidak henti mengambil gambar. 

Semasa ucapara sembahyang itu,  sami itu meletakkan abu putih di dahi setiap pelajar.  Tapi bila mai kat I,  dia macam faham,  dia senyum kat I,  I senyum kat dia balik sambil tunduk,  dan dia terus bergerak kepada orang lain tanpa calit abu putih di dahi saya.  Meletops sangat perasaan itu.  Kita tak perlu cakap apa-apa,  tapi dia faham kita :)

Selepas selesai upacara sembahyang,  while para pelajar sedang bebas mengambil gambar di sekeliling kuil,  sami itu mendekati saya dan Visha (USM student).  Dia tanya banyak soalan dalam bahasa Tamil kepada Visha.  Tapi dari lirik mata dan senyumannya,  i faham dia duk tanya pasai I.  Pastu dia tengok I dan kata "U malay arrr?"

I pun jawab "No....im Venezuela...." HAHAHAH gelak tok sami tu kat I.  I tetap nak feeling Latin kan.

So,  sekarang pendakian bermula!!  Untuk sesetengah orang Hindu,  mereka memilih untuk tidak memakai kasut apabila memasuki kawasan kuil.  Saya tanya kat kawan staf saya Miss Kausi,  "Babe,  i pakai slipper naik atas takpa ka...."  She said its okay.  No problem.   Ramai juga yang naik anak tangga dengan berkasut.  Tapi yang penting bila u nak masuk dalam kuil / rumah berhala baru u kena buka kasut.  Dan apabila u buka kasut depan kuil,  make sure u susun kasut u di tepi muka pintu berhala,  and not in front of it.  

Para pelajar Gustavus bersama professor mereka,  Prof.  Steve seorang American beragama Muslim terus pantas naik ke atas.  I think depa sangatlah excited nak naik anak-anak tangga itu.  Me,  Visha (USM student),  Jen (Gustavus students) and Ms.  Shirley (wife Prof.  Steve) berada di barisan belakang sekali.  Kami menaiki anak-anak tangga itu dengan perlahan.  Sepanjang anak tangga itu terdapat banyak papan tanda yang menulis beberapa kata-kata semangat kepada para pendaki.  "Semua papan tanda ini disponsor oleh DIGI ya Kak Jumie,"  kata Ms.  Visha.  WOW...Impressed.

Kami terus mendaki.  Mujurlah anak-anak tangga itu begitu memahami keadaan kami ini.  HAHAHA.  Adakalanya ia landai.  Adakalanya dia macam curam sangat.  Tapi semakin tinggi kami daki,  semakin cantek pemandangan yang kami boleh lihat.  Pokok-pokok besar menjadi lanskap semulajadi di setiap tepian anak tangga.  Yes,  boleh nampak pemandangan Penang island area Gurney and Tanjung Tokong.  Tapi bagi akak tak la cantek sangat sebab cuaca masih berjerebu.  :(

Akhirnya,  selepas beberapa minit, kami sampai ke puncak.  I olls dapati,  beberapa kawasan/ bangunan kuil yang masih belum disiapkan.  Beberapa pekerja kontrak masih berkeliaran menyiapkan kerja kerja kerana hari sudah petang.  Budak budak Gustavus,  depa apa lagi.  Depa duk sibuk berselfie dan berposing la.

Semua pelajar pun masuk ke dalam kuil yang terletak di atas bukit ini.  Sebuah kuil yang besar.  Pagodanya mempunyai hiasan berhala sebanyak 7 tingkat.   Mesti kalian semua wondering,  akak masuk tak dalam kuil.  Sadly,  no.  I didnt go in there because i tak 'suci'.  I think u will understand.  So i just hang around outside with Ms.  Visha sebab dia pun tak 'suci'.

Lama juga la we olls tunggu kat luar.  Dalam kesempatan itu,  Ms.  Visha sempat berkongsi beberapa cerita menarik tentang dewa-dewa agama Hindu.  Antara cerita yang menarik perhatian I adalah kisah kenapa kuil Lord Murugan dibina di atas bukit (seperti yang saya kunjungi ini).

Kisahnya begini,  Shiva dan Parvati ibu dan bapa kepada Murugan dan Ganesh.  Satu hari,  Shiva dan Parvati pegang satu biji buah mangga.  Dia pun kata kat anak-anak dia dua orang ni.  Siapa yang keliling dunia 3 kali dan datang sini paling pantas,  dialah yang akan dapat buah mangga ini.

So,  Murugan dengan pantas naik burung merak dan pusing keliling dunia sebanyak 3 kali dengan harapan untuk mendapatkan mangga itu.

Tapi Ganesh,  anak lelaki tua yang lebih bijak,  dia terus berjalan disekeliling ibu dan bapanya sebanyak 3 kali sambil berkata "Kamulah dunia saya,"

Parvati dan Shiva pun memberikan buah mangga itu kepada anak mereka,  Ganesh.

Apabila Murugan tiba,  dia pun marah la sebab dia macam kalah. So dia pun terus lari naik atas bukit sebab merajuk.

Haa sebab itulah kuil kuil Lord Murugan selalunya terletak di atas bukit.  Manakala kuil Lord Ganesh,  abang yang tua,  selalunya akan berada tidak jauh dari kuil Lord Murugan untuk protect kuil adiknya ini.

Begitulah kisah yang amat menarik sekali.  And Visha menceritakan pelbagai lagi kisah tentang pelbagai berhala yang dibina sepanjang tangga naik ke puncak kuil dan mengapa berhala-berhala ini dibina di sekian-sekian tempat.

Later on,  selepas semua pelajar settle dengan sesi sembahyang dan briefing di dalam kuil,  kami di bawa ke satu dewan makan di belakang kuil.  Katanya,  ada hidangan istimewa disediakan pada hari itu.  Macam kat masjid,  orang selalu sedekah nasi bungkus atau apa sahaja jenis makan untuk kenduri atau moreh,  so samalah kat kuil.  Hari hari ada sahaja orang akan hantar makanan untuk sedekah.  Cumanya,  makanan yang disedekahkan ke kuil selalunya adalah makanan vegetarian.

Hari itu,  kami makan nasi manis (nasi masak dengan susu dan halba),  satu lagi nasi i tak tau nama dia apa tapi macam berempah sikit and kacang kuda rebus dan air teh.  I like the nasi rempah.  Nasik manis tu i tak habiskan.  Sebab macam muak sikit.

Selepas makan,  Ms.  Kausi and Mr.  Balan (rakan staf USM) membawa saya sekeliling kuil dan memberikan saya private tour.  Depa cerita macam-macam.  Kisah-kisah dewa Hindu.  Butiran senibina dan cerita disebalik seni bina itu.  Memang sangat menarik.  Nanti kalau i jalan dengan anak-anak ayam I ka apa ka,  i boleh cerita kat depa semua juga.

At the end of the day,  kami semua sangat happy.  Saya tidak begitu ambil gambar dengan budak budak Gustavus sebab macam segan-segan lagi.  I tak selalu lepak dengan depa lagi.  Tapi i know,  depa ni semua gila gila juga.  Boleh jer masuk dengan kepala i.  Lepas bersalaman dan mengucapkan terima kasih kepada Dato Dr.  Anbala dan pegawai-pegawai kuil, kami semua pergi makan di Passion of Keralla,  New World Park,  Penang.  Oh...sedap sungguhla makan kat sana.  Aku paksa Kirsten makan dengan tangan.  HAHAHA

Kalau ampa mai Penang,  and orang Penang especially,  i sangat mengalu-alukan ampa mai melawat kuil ini.  Sebab selain mai bersembahyang,  ramai juga orang yang datang naik tangga hanya untuk bersenam.  Depa naik pakai kasut sukan lagi. Cuma apa kena pakai decentla.  Janganla naik jogging keliling temple pakai sports bra ADIDAS jer.  Feeling!

Kalau boleh datang dengan rakan beragama Hindu lagi best.  Depa boleh cerita macam-macam kat kita.  The more we know.  The more we can respect each other.

Okaylah,  sekian dahulu cerita I.  Lepas ni,  insya allah i akan ke Kuala Kangsar dengan budak budak ni pulak.  Nanti i story dengan u olls ya.

Love,
Jumie Samsudin

Here some of our pictures!

Yang duk tengah gambar ni,  nama dia Krystal.  Deni ratu selfie.

Miss Kausi yang ayu.





Abang yang berkain kuning tu,  dia la tok sami muda yang sembang dengan I.  :)


Dato' Dr.  Anbalakan baju merah hati di tengah sedang memberikan taklimat.

Kata-kata semangat yang ditaja oleh DIGI.

Selfie with Visha






Inilah kuil asal yang dibina pada tahun 1956.  Kuil ini sudah tidak digunakan lagi.  



























1 comment:

  1. Salute & Appreciate u Kak Jumie!!!!
    Lagi details kak jumie terangkan.... Anyway nasi berempah tu adalah dibuat daripada asam jawa & rempah ratus so dia rasa cam masam & pedas!!

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...