9.3.14

Together We Pray for MH370

Assalamualaikum dan salam sejahtera untuk semua,

Hari ini pasti perasaan sedih menyelubungi hati hati kalian yang membaca blog saya hari ini.  Ya,  begitu juga akak.  Hari minggu yang akak spend bersama suami di rumah (selepas sekian lama tidak dapat berehat di rumah) akhirnya dihabiskan dengan menonton dan membaca berita berita terkini mengenai kehilangan kapal terbang Malaysia Airlines yang membawa 239 penumpang dan juga kru kabin yang berlepas dari KLIA pada awal pagi Sabtu dan hilang entah apa terjadi.
Antara insan yang paling aku ingat pada ketika mendengar berita ini ialah my beautiful best friend,  Asmaa kerana suaminya ialah seorang juruterbang MAS.  Lebih luluh hati aku apabila membaca status Asmaa di Facebook malam itu  yang berbunyi "ironing his uniform has never felt this long and heavy.. my heart goes out to the families and the loved ones of those involved.."

Ini ialah luahan hati luhur seorang wanita yang terpaksa merelakan suaminya meneruskan tanggungjawab sebagai juruterbang.  Hati hati mereka yang suami / isteri / anak / ibu / bapa yang juga memikul tanggungjawab sebagai anak-anak kapal terbang juga entah bagaimana sayunya pada saat-saat ini.

Aku menangis teresak-esak masa mendengar laporan Astro Awani yang menunjukkan tulisan wassap seorang anak yang ibunya berada di dalam MH370 yang hilang itu.  Antara bibit tulisannya "Mama....u promised to acompany to untuk ambil result SPM...."

Tapi ada juga akal akal dangkal yang membuat tohmahan dan statement bodoh dalam saat genting ini tanpa menghiraukan hati hati lain.  Zed Zaidi pada awal ada mengatakan "Macam mana kapal besar macam tu boleh hilang?" (something like that).  Bodohnya akal yang berkata tanpa berfikir itu.  Kalau kita rasa Boeing 777 tu sangat besar,  kena ingat Maha Kuasa Allah lagi besar dari segala di dunia ini.

Malam itu,  aku tidur tak nyenyak.  TV aku biarkan terbuka.  Sekali sekali aku terbangun.  Bila check Twitter dan Facebook aku jadi hampa.

Kita teruskan doa.  Kepada Allah kita berserah.

Love,
Jumie Samsudin

No comments:

Post a Comment

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...