13.3.14

USM Dilanda Kemarau

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Hello u olls semua.  Hari ini i nak share dengan u olls semua gambar-gambar yang we olls rakam pada Selasa,  11 Mac 2014 di sekitar kawasan Padang Minden,  Universiti Sains Malaysia Pulau Pinang yang kini sedang kering dan menguning.  Yelah u olls,  dah berapa lama kita tidak menerima sebarang hujan.  Kalau tak salah saya,  dah hampir sebulan.

Bumi USM yang selalunya hijau dan ala-ala taman botani lani dah nampak macam gurun savana dah.  U olls pun tau kan,  kamilah satu satunya universiti di Malaysia ni yang mendapat gelaran Universiti In The Garden.  Sapa yang pernah mai USM (kampus induk) pasti setuju kenapa kami diberikan gelaran ini.

Saya dah kerja USM hampir 9 tahun,  kalau ada anak dah darjah 3 okay.  I dah faham sangat tentang pemandangan dan pokok-pokok yang hidup bersama kami kat sini.  Setiap hari saya masuk kerja melalui pintu Minden,  saya akan disambut oleh pepohon angsana,  semarak api dan cendana.  Bila masuk bulan 3,  pokok-pokok besar ini akan berbunga dengan banyaknya.  Tapi kali ini,  entahlah bila akan berbunga.  Air hujan pun takdak.  Macam mana putik putik bunga nak keluak.  :(

Tapi walaupun dilanda kemarau,  pemandangan USM masih indah untuk dilihat.  Jom tengok gambar-gambar yang dirakam oleh saya,  Chin Chin and Visha Logan.  Semua gambar dirakam menggunakan Canon Powershot A2200 dan bantuan monopod.  (I will review about monopod dalam artikel lain).


Click read more





Gambar Padang B Minden USM yang menguning.





Padang A Minden yang sedikit hijau kerana depa duk sprinkle air hari hari.  





Bukit di antara swimming pool USM dan Anjung Budi Cafe.



Jalan belakang Muzium USM.




Kasihan rumput rumput ni.  (Rumput di padang depan Gate Minden)





Kalau ampa buang perkataan USM tu and kata ni kat Africa mesti orang percaya.  



Selfie sat....#ehhhkkk




USM Hill.  Pokok-pokok ungu yang ditanam huruf-huruf USM ini disiram dengan air setiap hari.  Air yang meleleh jatuh ke bahagian bawah huruf-huruf itu membuatkan rumput di situ hijau.  The rest of the rumput kering.  :(



Rumput kat sini lebih kering (Lokasi depan Rumah Tetamu).




Pemandangan dari Rumah Tetamu USM.  



Pose meletops me and Chin Chin.  



Pokok angsana yang selalunya akan menguning dengan meriahnya bila menjelang April setiap tahun.  Tahun ni,  maybe tak sempat kot. :(



Keringnya......



Queen Visha ( deni pun wanita yang dipondankan juga).



The shadow.


Selfie menggunakan monopod.  Weeehuuu! Nanti i bagitau kat u olls monopod tu.


Kering kontang u olls!





Fierce Visha posing guna monopod aku.




Ehkkkk .....



OKay,  kami akui.  Memang terasa sedikit gatal apabila duduk di atas rumput kering yang tajam ini.



Rumput dwiwarna.  Satu dapat air.  Satu tak dapat air.


Sekali lagi kami pose dengan menggunakan monopod.



Chin Chin yang pasrah.






Oh langit...bila nak turun hujan?




Pompuan ni pun feeling nak pose jugak....(Menggunakan monopod juga)


Okaylah,  sedih kan tengok gambar-gambar ini.  Ini baru pemandangan area Bukit USM.  Belum lagi area RST dan area-area utama lain dalam USM.  Hope kita semua sama-sama berdoa agar bumi Malaysia dan terutamanya bumi Penang dan USM dilimpahi hujan untuk semua flora dan fauna yang hidup di sini.  Here are the screen capture dari laman web Jabatan Kajicuaca Pulau Pinang yang meramalkan hujan akan turun bermula Isnin sampai Khamis minggu hadapan.



Sekian,  jangan lupa doa ya!

Love,
Jumie Samsudin

No comments:

Post a Comment

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...