9.4.14

Cerita Pasai Budak Budak Gustavus

Hello ampa semua,

Hari ni nak cerita kat ampa pasai budak budak Gustavus.  Kebelakangan ni kalau ampa perasan kat FB dan blog akak ada la duk terselit gambar i olls dengan anak-anak mat salleh dari Amerika.  Depa ni semua student daripada Gustavus Adolphus College,  Minnesota,  Amerika Syarikat yang terpilih dan terlibat dalam program akademik Gustavus di USM dari Februari hingga Mei 2014.  Pejabat I olls merupakan penganjur / penyelaras bagi program akademik ini,  maka secara tidak langsung i olls menjadi 'mak ayam' kepada depa-depa semua.

Program akademik Gustavus ini merupakan program pertama seumpamanya di USM.  12 pelajar yang terpilih ini akan berada di USM lebih kurang 1 semester untuk belajar 4 subjek iaitu Bahasa Malaysia and Culture,  Living Diversity,  Religious Experience and Tropical Ecology.  Kelas-kelas ini direka khas untuk depa bersesuaian dengan kehendak kredit universiti depa tapi diajar oleh tenaga pensyarah daripada USM dan beberapa penceramah jemputan dari sekitar Malaysia. Depa juga kena pi beberapa lawatan kerja lapangan.  At the end of the semester,  depa kena buat exam dan semua markah-markah ini akan termaktub dalam kursus liberal arts depa.


Akak agak close dengan depa - depa ni semua sebab secara tak langsung,  akak bertanggungjawab untuk jaga segala maknena keperluan kebajikan depa sepanjang di USM.  But bukan akak buat kerja sorang la, kami ada support team yang sama tolong menolong.  Cumannya,  akak yang lebih banyak mencapap dengan budak budak ni.  HAHAHA.

Hari ni akak nak share kat ampa gambar-gambar depa dan sedikit pengenalan mengenai depa dalam blog i.  I also share link blog blog depa (tapi tak semua ada personal blog).  Salah seorang daripada depa,  nama Haley,  dia tekejut bila i kata i ada 4000 pembaca setiap hari, "Come on Jumie...u gotta share some of your readers to my blog too," katanya dengan pelat US.    Oleh itu,  hari ni i nak share dengan ampa,  ampa click-click la kat blog depa nanti.

Kalau ampa nak tanya apa-apa soalan kat depa pun boleh, ampa komen balik kat blog akak ni,  bagitau ampa tanya soalan kat sapa and apa soalan ampa tu.  Nanti i pass soalan tu kat depa,  and suruh depa answer.  :)

Jom berkenalan dengan depa  :


Click Read More


Haley Coller
Haley ialah satu-satunya student yang mixed race.  Mak dia caucasian,  bapak dia Black American.  Dia ni macam gila gila sikit.  Setiap kali amik gambar,  dia akan nganga mulut macam dalam gambar ni.  So,  bila kami nak amik gambar,  kami akan nganga mulut dan kami akan kata "Haley's look!".  Kat universiti dia,  dia belajar tentang public service (cukai dan etc).  Dia kata lepas ni dia nak sambung belajar jadi lawyer.  Memang sesuai la.  Dia ni suka tanya-tanya dan agak garang bila kita tanya dia balik soalan.
Haley's blog  :  http://haleygoes2malaysia.blogspot.com/




Heather Goff
Heather ni adalah antara pelajar paling tua dalam group ni.  I suka sembang dengan dia sebab i rasa dengan dia boleh sembang macam 'real woman' sikit.  Dia lebih open dan lebih suka untuk mendengar kisah-kisah wanita kita.  Dia suka bertanya tentang isu pendidikan dan wanita kat Malaysia.  And aku sangat happy untuk share jugak mana-mana yang i tau sebab isu isu ini yang aku selalu minat.
Heather's blog  :  http://hgoffabroad.blogspot.com/



Joey Wiley
Joey dan aku mempunyai dua persamaan iaitu bentuk badan dan juga minat kepada makanan.  HAHAHA.  Kami mula-mula berkenalan Facebook Group Gustavus.  Dia kata kat I olls masa mula mula "Jumie,  i remember whenu first wrote about yourself in our Facebook group. And you say.....Hi.  Im Jumie and love food.  And i was like...SHE'S MY GIRL,"  Oh yes,  dia memang besar.  Memang AMERICAN SIZE.  Aku rasa ketinggian dia lebih kurang 9 kaki.
Joey's blog  :  http://malaysiabound.blogspot.com/




Jena Nutzman
Jena ialah seorang bakal jururawat.  Dia ni sangat pendiam.  Tapi bila hang lepak dan duduk dengan dia,  baru hang tau dia sangat senang nak rapat.  Dia dah ada BF.  :)
Jena's blog  :  http://jenagoestomalaysia.blogspot.com/



Jenna King
Dalam semua semua student Gusties,  Jenna King adalah yang paling lemah lembut dan manja.  Setiap kali jumpa hang dia akan senyum dan kata "Hello Jumie...how are u?  Do have a good weekend?"  Rambut dia kerinting kerinting macam karakter Disney.  Dia sangat suka amik gambar.  Ampa harus check out photoblog dia.
Jenna's blog  :  http://jennasmalaysiaphotoblog.blogspot.com/




Theresa Reiser
Nickname dia ialah Kris.  Ini membuatkan kami lebihlah konfuse kerana 3 lagi students perempuan nama depa Kristine,  Krystal dan Kirsten.  Haaaaaa.....Kris mempunyai karakter yang agak series tapi sangat mesra alam.  Dia selalu akan berusaha untuk cuba cakap Bahasa Melayu bila jumpa dengan I olls.  I sangat suka dia sebab muka dia sangat English Classic.
http://malayspring.blogspot.com/




Elizabeth Strom
Liz ialah seorang pelajar yang pendiam juga.  Tapi dia macam aktif dan selalu buat hal dia sendiri.  Apa sahaja aktiviti dalam kampus sure nanti nampak muka dia pi sorang-sorang.  Dia takdak Facebook.  And sorry dia takdak blog sendiri.  Tapi kalau ampa nak tanya soalan kat dia boleh ja.  




Jennifer Geffre
Jen adalah seorang wanita tinggi lampai yang cool.  Dia belajar computer.  So kalau during class,  kalau ada masalah dengan projector or komputer,  dia la yang akan aku minta tolong.  Dia pun takdak blog juga.  Sorry u olls.



Kirsten Larsen
Kirsten adalah seorang pelajar yang supporting.  Dia roomate dengan Kris.  Masa kami semua pi makan kat Passion of Kerala,  dia duduk depan I.  So haruslah dia kena paksa makan guna tangan.  HIHIHI.  Masa mula dia agak kekok.  Tapi lama-lama dia okay. Last sekali dia belajar juga isap jari.




Kory Kolis
Kory ialah 'the other guy".  HAHA.  Sebab dia dengan Joey dua orang ja lelaki.  Kory ni sangat relaks dan suka sembang juga.  Dia ajar I olls maksud sebenar seorang 'HIPSTER'.  Satu benda yang I olls ajar dia bila dah mai Malaysia ni adalah cara-cara nak isap siput sedut a.k.a bah li tong.  And yes! Dia berjaya.  Dia bagitau kat i,  dia rasa sangat kekok duduk kat Penang ni sebab kalau nak ikutkan daripada pekan asal usul dia,  populasi penduduk kat situ hanya lebih kurang 2000 orang untuk sebuah pekan sebesar Penang.  Walhal kat Penang ni,  dah almost 2 million.



Kristine Molde
Dia ni lawa sangat.  Tinggi lampai tapi pendiam.  I olls tak banyak bersembang dengan dia sangat.  So taktau nak cerita apa pasai dia melainkan nak kata dia lawa :)



Krystal Kreutzer
Dia ni pun lawa juga.  Sangat suka selfie.  Hobi dia adalah 'menghantar gambar pelik melalui snapchat'.




Okay u olls,  ampa boleh baca juga depa punya official blog yang ditulis dalam laman web university depa.  Ampa baca-baca catatan kat sini and kalau ampa ada apa-apa soalan nak tanya kat depa,  ampa komen kat post ni,  nanti i boleh suruh depa jawab.

Gusties  blog  :  http://cice.blog.gustavus.edu/category/semester-in-malaysia/

Amat mengharapkan depa tersangat-sangat happy ketika berada di Malaysia ni.  And kepada student-student dan warga USM yang membaca blog i olls hari ni,  kalau ampa ternampak muka muka depa dalam USM,  tegur ja depa.  "Hey gusties..i saw u on Jumie's blog," haa gitu!  Depa mesti suka.

Love,
Jumie Samsudin

No comments:

Post a Comment

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...