10.4.14

Happy Birthday Jumie and Khafi

Hello u olls,

29 Mac yang lalu maka genaplah umur aku 29 tahun.  Dalam seumur hidup I olls,  inilah satu satu kalinya i olls akan lalui tarikh istimewa ini.  And maybe u olls tak tau,  selang beberapa hari iaitu 2 April adalah hari lahir En.  Khafi yang ke 28 tahun.  Yes,  En.  Khafi muda daripada I.  Dah dah...toksah duk buat terkejut kejut kat sini.  Rimaih aku.

Sebab itulah tahun ini,  kami dorang feeling amik cuti and pi berhanimun di Perhentian Island.  Kami bertolak betul betul pada pagi besde I iaitu 5am.  Tapi malam sebelum birthday I,  iaitu before midnight 29 Mac,  anak-anak ayam I iaitu Ezal,  Mamu and Kudin pun call I.

"Mak ayam ada mana?  Kita ada masalah la nak jumpa,"  kata Ezal dalam voice note wassapnya.

Akak pun membalas dengan suara pondan akak "Bured la ampa duk berlakon dengan I.  I tau ampa nak mai buat suprise birthday aku.  Tak payah...takpayah...mak nak tidok awai ni.  Esok 5am nak pi Perhentian dah...."  konfident dak aku?

Pastu Ezal balas balik dengan voice note  "Mak ayam...kita betul la ada masalah.......kita nak mai ni....."

Lepas pujuk pujuk,  i pun bagila depa mai rumah i yang macam tongkang pecah ni.  Pastu depa pun mai la.  I tengok depa macam feeling nak buat birthday dah.  Saka i duk bisik dah kat i kata depa ni semua duk buat nista ni semua.

"Ampa nak buat birthday suprise kat aku kan?"

"Ehk takdakla mak ayam................" kata penafian depa.  Kudin pun duk buat lemah longlai sambil peluk peluk lengan I "Sorryla Kak Jumie...kami tak beli pun kek kat Kak Jumie...birthday esok ke??"

Bured kan lakonan?

Pastu tiba-tiba.....nenjia....Ezal masuk dari pintu depan dengan sebuah kek dan lilin...."Happy birthday to you....." depa pun nyanyi kat I.

Happy Birthday Jumie Samsudin.  Thanks Ezal,  Mamu and Kudin.  Birthday cake sedap sangat.  


  Click To Read More

Pose ala-ala Sharipah Aini.  "Terima kasih semua...akak terharu,"
 
Pose tiup tiup lilin pulak....gituuu.

 
Dari kiri,  Mamu,  akak,  Ezal dan Kudin.  Sorryla rumah I olls.  Macam hoaders gitu.  HAHAHAH.  Sapa-sapa nak tolong kemaih jemputlah mai rumah.  

Ucapan terima kasih sangat-sangat daripada semua anak-anak ayam I olls,  adik beradik,  saudara mara,  kawan-kawan dan semua semualah yang mengucapkan selamat hari jadi kepada I olls tahun ini.  Semoga semua doa-doa kita yang baik baik ini didengar oleh Allah.  Insya Allah.  I olls juga mendoakan yang terbaik untuk ampa ampa semua.  

Lepas itu,  esoknya me and En.  Khafi pun bertolak la ke Perhentian.  3 hari dua malam di sana.  Alhamdulillah semuanya berjalan lancar.  Setakat pening pening kepala,  sunburn dan En.  Khafi diserang asthma la.  I pun balik dah post gambar and tulis kat blog semua.

Pastu masa hari birthday En.  Khafi iaitu 2 April tu,  En.  Khafi dah ada kat Penang.  I pun wish la cium pipi kat dia.  Happy birthday Abiang.  Pastu i pun tanya lat kat dia  "Abiang.....best ka pi Perhentian hari tu?  Ikhlas jawab,"  

En.  Khafi mendiamkan diri. 

Kita ni bini depa.  Kita tau la hati depa lagu mana.  Tengok seluak dalam depa pun kita tau seluak dalam tu dah pakai ka belum.  Betui dak?  Sememangnya hati kecil akak berkata,  En.  Khafi tak nampak happy sepanjang dia berada di Perhentian.  I nak tanya dia,  tapi takut dia kata aku ni duk tanya benda merapu rapu.  Tapi come onla.....kita bini dia kan?  Mesti la kita tau.  Lagi satu,  i pun tau,  En.  Khafi duk mai sesak nafas ni semua.  So maybe sebab tu dia macam tak excited sangat ka.  Ataupun dia okayja...aku yang feeling.

En.  Khafi tiba tiba membuka beg dia.  Dari dalam tu dia bok keluar phone Samsung dia yang dah lama dan dah pecah.  Tapi aku tengok fon tu dia duk on lagi.

"Macam mana aku nak happy.  Dua tiga hari ni aku duk tengok ni saja,"  lantas En.  Khafi pun tunjuk kat aku SMS daripada arwah mak dia pada hari jadi dia tahun lalu.

Assalamualaikum selamat hari lahir untuk anak mak.  Semoga sentiasa dimurahkan rezeki dari Allah SWT.  Mak selalu mendoakan yang terbaik untuk anak mak.  Jangan tinggal solat.  Mak sayang anak-anak mak semua.  

Ya Allah aku terus peluk suami aku.  Aku menangis.  Dia pun menangis.  

"Abiang.....awat tak bagitau kat Ya......awat abiang pendam sorang sorang,"

"Aku tak mau hang sedih.  Hang duk excited semua....."

"Abiang tak baik......kata kita janji semua rahsia kita sama-sama.  Susah senang kita sama....awat abiang buat macam ni,"

Kami terus berpelukan dan menangis lagi.  Lama juga.  Aku peluk suami aku yang kendu ni erat-erat di hadapan Peti Ais tu.  Ya Allah,  kuatkan lah hati suami aku.  Ya Allah,  letakkan arwah ibu mertua aku bersama orang orang yang solleh.  I miss my mother in law a lot.  Dah hampir 8 bulan dia meninggalkan kami.  

Malam itu,  akak pun buat birthday party kat En.  Khafi.  Saja la simple simple saja.  Masak nasik ayam (feveret En.  Khafi) pastu buat kek (i baked sendiri ya).  Pastu i jemputlah kawan-kawan i yang rapat-rapat.  Depa bawak la macam-macam buah tangan.  

Birthday cake yang dimasak sendiri oleh isteri yang comels.  Masa akak duk gigih bancuh kek ni,  Wawa kata "Jumie hang kena bancuh dengan senyuman sebab baru kek ni akan sedap...."  buredyu betui Wawa ni.  Anyway,  thank you Wawa sebab tolong i masak dari pagi.

Tudia Nizal duk hidang kat En.  Khafi.  Ridhuan muka telan ayak liok.  Hare....

 
 
En.  Khafi nak potong kek.  Belakang tu yang duk tersandar kat sofa ialah father I,  abang Manap.

Depa dorang ni...erm....erm....... 


Puding cocktail buah dari Wawa Azwanti.

Puding oreo daripada Nizal.

En.  Khafi punya malu nak tiup lilin.  Sorry takdak gambar yang dia tiup lilin properly.  Sebab dia malu.  Selesai majlis,  esoknya dia call aku kat office.

"Hello....busy ka?"

"Dak.....pasaipa?"

"Saja la nak kata thanks sebab buat birthday party semalam,"

"HAHAHAHAHAH hang macam gatai....." 

"Betui la...cuma lain kali jangan la suruh aku tiup lilin.  Malula..."

"Biak pi la......habih tu nak buat macam mana?"

"Lain kali buat la kenduri doa selamat ka.  Baca-baca doa,"

"HAHAHAh insattt....tahun depan aku panggil orang Masjid Negeri mai......"

Sekian sahaja la nak share dengan ampa semua.  Sayang En.  Khafi sampai bila bila.  Takpalah,  susah senang Allah ja tau cerita kami macam mana.  

Love,
Jumie Samsudin

7 comments:

  1. happy birthday kak jumie n en.khafi..kite bergenang ok sampai kat part baca mesej tu..huhu...menyesal pulak x simpan mesej birthday mak ayah bagi dulu2, even diorang ada lagi sihat walafiat..yelah we'll never know what's gonna happen in the future kan..besday pasni nak simpan mesej2 tu! lesson learnt! anyway wish both of u happiness. =)

    ReplyDelete
  2. Happy belated birthday Jumie!! Beb, apsal u dah lama tak active IG??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak beli handphone murah iaitu LENOVO A369 maka takdak IG. hahah memang bengong sikit.

      Delete
  3. Terima kasih semua yang membagikan ucapang. I love u olls.

    ReplyDelete
  4. isshhhh igt u tua dr i.. rupanya i tua u setahun ishhhh yg selama ni dok kak jumie je.... anyway happy birthday to both of u adik jumie adik khafi!!

    ReplyDelete
  5. tedia pakcik melo kat belakang watlek watpis ja. hehe. happy bday jums

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...