14.4.14

Pementasan Teater 'WANGI JADI SAKSI' 25 dan 26 April 2014

Sebuah pementasan teater sempena Penilaian Projek Tahun Akhir Pelajar Lakonan dan Pengarahan, Universiti Sains Malaysia dengan kerjasama Bakawalee Penang. Pementasan ini juga mengisi slot di dalam program RINTIS iaitu satu program untuk Pelajar Tahun Akhir, Pusat Pengajian Seni, Universiti Sains Malaysia yang akan berlangsung dari pertengahan April sehingga akhir Mei.Lakonan  :  Eyta Laila
Arahan  :  Yusof Bakar
Skrip  :  U-Wei
Genre  : Kontemperori
Klasifikasi  :  PG16
Click Read More

Sinopsis
Apakah benar Jebat dan Tuah bertarung selama tujuh hari tujuh malam? Apakah Jebat benar-benar mahu menuntut bela kematian Tuah? Apakah Tuah yang membunuh Jebat?

Kisah lagenda pertarungan dua sahabat di alam Melayu, ceritera Tuah dan Jebat sering menjadi bualan hikayat agung dari zaman ke zaman.

Kisah tragedi ini telah terakam dalam dua naskah besar Sulalatus Salatin dan Hikayat Hang Tuah. Apakah kisah pertumpahan darah ini diceritakan secara telus? Atau mungkin masih tersembunyi cerita sebenar yang terpaksa disembunyikan demi menjaga kepentingan sesetengah pihak?

U-Wei Haji Saari cuba mengupas cerita lagenda ini di sebalik sejarah yang ditanam difikiran kita melalui pandangan seorang wanita, isteri kepada Hang Jebat, Dang Wangi. Apakah yang telah disaksikan oleh Wangi?

Tiket RM 10.00

Facebook event : Teater Wangi Jadi Saksi

No comments:

Post a Comment

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com