2.6.14

Lyana Dee, Make Up Artist Pereng

Hello u olls semua,

Nak dijadikan kisah,  pada minggu lalu,  sapa sapa yang follow akak kat Facebook pasti terbaca satu post akak share dengan u olls semua tentang akak membalas komen kurang bijak oleh seorang make up artist dari Kuala Lumpur.  Tidak disangka komen akak yang berbaur geram itu dibalas dengan bermacam-macam kata kata yang bagi akak sungguh memboringkan.  Akak tidak membalas apa-apa pun,  just diam sahaja sebab daripada apa yang i baca,  i rasa they olls tu macam kurang sihat sahaja.

Kalau ikutkan zaman Kak Merr akak aiiiyoooo hanguslah beliau ni.  Akak akan tagged segala mak mak ayam keyboard warrior kat Facebook ni semua untuk serang beliau balik.  Tapi entahlah,  itu dulu dulu semua.  Kita sekarang dah tak gunalah taktik bodoh tu semua.  Bagi i,  i cakap sekali jer,  pastu benda tu memang akan kena setepek punya.  Tak perlu akak nak kata apa apa dah.  Sebab tu akak diam jer terus.  Sebab bagi i,  lepas baca dia punya komen reply balik....MACAM NOT WORTH IT untuk akak reply kat dia balik.

Melainkan dia betul betul minta maaf and jelaskan yang komen beliau itu actually bergurau dan sebagainya.  Ini takdak.....dia duk merapu la sorang sorang.

Oleh itu,  mai sini akak nak share dengan u olls rentetan kisah Lyana Dee ni.



Jom click read more




Actually baru sahaja minggu lalu,  seorang rakan make up artist iaitu Alkazam berkongsi link blog akak kat Facebook dia.  Seperti berikut.  Yelah u olls,  cerita 'make up artist' ni memang dah lama sangat dah akak utarakan.  Thank you to Mr.  Alkazam sebab sudi share artikel yang akak tulis almost 4 tahun yang lalu  : Dear Kak Merr : Artist Make Up Kah??


Ampa baca kat sini  :




Pastu....tiba tiba kelmarin,  akak mendapat satu notification daripada satu FB group yang akak join iaitu Professional Makeup Artist (Malaysia).  Post tu macam ni  :





Haruslah akak pun membalas komen Lyana Dee yang kurang bijak tu.  Amboi amboi.  Tolonglah respect sikit we olls make up artist kat Penang ni.  Awat?  Just sebab hang dapat sentuh dua tiga muka artist sendu...so hang buleh kata hang lebih better daripada kami semua kat sini?

So this is my responds which i also shared in on my Facebook.














Okay,  lepas akak membuat komen tersebut rupa-rupanya Lyana Dee telah menjadi pereng dan terus memaki hamun akak dan juga MUA lain yang cuba memberikan komentar pada link tersebut.  So here the screen capture u olls tengok lah sendiri.

Kebodohan terserlah.  

Dia kata "orang yang tak sentuh muka selebriti dipanggil make up personal or make up consultant".  Aku tak tau la deni mai daripada kampung mana,  pastu tiba tiba duduk KL and jadi MUA terus jadi bongkak macam ni.

Personal make up artist memang ada.  Usually personal make up artist ni adalah MUA yang dihire oleh vip vip tertentu.  Orang macam ni,  dia macam dah ikat contract dah.

And make up consultant pulak,  selalunya adalah orang yang ada ilmu dan pengalaman dalam make up dan dia memberikan review dan juga rujukan tentang ilmu solekan.  Make up consultant juga selalunya lebih kurang dengan image consultant.  







Nampak tak keperengan beliau?  Tiba tiba dia cakap Fb dia kena hacked.  Akak pun balas ni jer....."kasihan....kurang sesuatu...takpalah".

Later,  tiba tiba akak mendapat message kat FB. Ada kawan i olls telah screen capture ni dalam Timeline Facebook Lyana Dee.  Hang kata hang kena hacked,  takkan yang ni pun hang nak kata orang hacked Facebook hang.










Okay u olls.  Ni jerla akak nak share dengan u olls semua.  Thanks kepada semua yang komen memberikan kata kata semangat kepada i olls dalam Facebook.  Segala kerja ikhlas i olls selama ini orang nampak dan bagitau sendiri tanpa diminta.

Kepada Lyana Dee,  kita ni sama sama mencari rezeki sama sama la kita saling menghormati.  Belajarlah untuk hormati orang lain dulu sebelum u olls nak expect orang sembah ratu kat u.  Anyway,  satu lagi la i nak pesan....Takpayalah nak gigih kutuk Melayu sana sini.  Selama ni pun,  Melayu yang duk bagi ko rezeki business make up.

Sekian.

Love,
Jumie Samsudin

11 comments:

  1. Sabar je lah kak... org cmni xpatut dilayan!...

    ReplyDelete
  2. Setuju!!! Sbnry dia yg xphm perkataan MUA tu ape..pastu nk.meroyan

    ReplyDelete
  3. Mana ada kita melayan....hahaha kita copy paste jer kat sini untuk beliau memperengkan diri...funny sangat

    ReplyDelete
  4. Spesis macam ni pon ada...bodoh sombong betul..btw Jumie my friend got married in Penang a few months back, Jumie yang make-up kan dia..memang nampak sangat natural dan lawa..you did a good job :)

    ReplyDelete
  5. Lyana Dee tu make up sapa ja? Mila? meletop ka mila tu???

    ReplyDelete
  6. Kepada Lyana Dee hang ni jenis BODOH X BOLEH AJAR..PANDAI TAK BOLEH TUMPANG...

    Yang Ikhlas
    YussZulk

    ReplyDelete
  7. Lalalalalallaalala buat appointment... Appointment utk dia masuk Pusat Sakit Mental

    ReplyDelete
  8. bongkak... Karma will be a bitch when you are.. sabaq mak ayam... hang makeup kan aku hari tu lawa sangat, kalah mayat cina.. sabaq

    ReplyDelete
  9. thanks kawan kawan yang sudiii komen...memang kelakarr kan...(feeling cakap KL teruss)

    ReplyDelete
  10. awat la ada gak mang yg henglesh sangap tapi xmo kalah!! aiyooo...

    -sal-

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...