Sumbangan Kerja Amal melalui Islamic Charity Society Penang

Islamic Charity Society Penang atau singkatannya ICS merupakan sebuah pertubuhan kebajikan yang berdaftar pada 20 Februari 2012 dengan no. siri pendaftaran 0415-12-PPG. Sejak ditubuhkan, pelbagai aktiviti kebajikan telah dirancang dan dilaksanakan dengan jayanya seperti bantuan berterusan kepada fakir miskin, ibu tunggal, anak yatim, OKU, pesakit kronik, mualaf miskin, gelandangan, bantuan kepada mangsa kebakaran dan bencana alam bagi mengeluarkan mereka daripada belenggu kesusahan dan paling kurang dapat meringankan bebanan yang mereka hadapi secara istiqamah dan sistematik In syaa ALLAH.  Bantuan yang diberikan ini tidak mengira latar belakang agama dan bangsa.



Antara bentuk bantuan yang diberikan adalah seperti bantun bulanan, bantuan ‘one off’, bantuan perniagaan, bantuan pakaian, kelengkapan rumah, membaiki rumah, bantuan makanan, bantuan kelengkapan perubatan, bantuan pendidikan, bantuan khidmat nasihat dan lain-lain lagi.

ICS mengunakan pendekatan mencari dan membantu mereka yang didalam kesusahan walaupun terpaksa meredah jalan sukar. Ini kerana kami amat prihatin terhadap penderitaan segelintir masyarakat yang masih memerlukan bantuan bagi meneruskan kehidupan yang normal. ICS akan terus berusaha melakukan yang terbaik demi berkhidmat kepada masyarakat selari dengan anjuran Islam. In syaa ALLAH.

Selaku sebuah NGO, ICS menerima sebarang bentuk sumbangan daripada saudara saudari sekalian bagi menjayakan lagi usaha yang sedang kami jalankan. Sumbangan anda amat bermakna buat mereka yang didalam kesusahan.

Sumbangan boleh disalurkan melalui akaun bank rasmi ICS seperti berikut:

Maybank Islamic. 
(Cawangan Sungai Pinang, Pulau Pinang) 
No. Akaun : 557438500665 
Atas nama : Islamic Charity Society Penang. 

Ataupun melalui cek dan wang pos atas nama Islamic Charity Society Penang dan diposkan ke alamat seperti berikut  :

Islamic Charity Society Penang
35 Tingkat 1,
Lebuh Buckingham,
10200 Georgetown,
Pulau Pinang.



Sebarang pertanyaan sila hubunggi kami melalui no telefon:

Pejabat : +604-261 4246
Pengerusi : +6012-529 0762
e-Mail : ics2012.penang@gmail.com


Untuk mengikuti perkembangan aktiviti kami sila Like Fanpage facebook kami : IslamicCharitySociety dan layari laman web kami: www.icspenang.com

ICS juga mempunyai beberapa rancangan masadepan yang penting seperti menubuhkan rumah kebajikan warga tua, OKU, rumah transit kepada ibu tunggal yang memerlukan dan rumah pelindungan kanak-kanak terbiar, terabai serta yatim piatu. Mudahan ALLAH SWT memberi kejayaan kepada kita semua di dunia dan akhirat.











Gambar dari Facebook Islamic Charity Society

My AirAsiaFree Seats!

Hello Tan Sri Toni Fernandes,

Harap tuan membaca blog saya.  Nama saya Jumie Samsudin,  bekerja sebagai setiausaha di USM Pulau Pinang.  Selain kerja pejabat setiap hari,  saya mempunyai beberapa pekerjaan sampingan yang lain seperti jurusolek pengantin sambilan,  penyanyi dan pelakon teater di Penang,  penulis blog dan juga penari gelek perut.  Tapi saya hanya terima tempahan persembahan tarian gelek perut hanya untuk suami saya sahaja.  Orang lain,  saya bukan tak mau amik tempahan,  tapi saya takut nanti mereka tercedera lepas tengok persembahan saya.  Customer comes first.  


Saya terpanggil untuk mengambil bahagian dalam pertandingan ini kerana saya rasa pertandingan ini adalah sangat menarik.  Tak menang pun takpa,  janji tuan sudi baca cerita saya.  Siapa saya nak bawa,  dan kenapa saya nak ke destinasi ini.

Sekiranya diberikan peluang saya ingin membawa 9 orang ahli keluarga saya lagi untuk terbang dari Penang ke Surabaya.  Tapi saya ingin ke Surabaya bukan sebab saya nak melawat Surabaya,  tetapi saya ingin bawa keluarga saya pergi ke Pulau Bawean,  Indonesia.  


Click read more

Iklan Merdeka Paling COOL!!

Dalam semua video iklan sempena Merdeka,  saya paling suka yang ni.  Yes kita semua adik beradik.  Love semorang.  Kita semua adik beradik.  Salam merdeka dari saya.  Apa pun,  tambi yang berlakon dalam video ini adalah kinda cute.

Love,

Kak Jumie (dan dannn sebut diri kak.....)




Click to watch the video

#IceBucketChallenge #JumieSamsudin

#IceBucketChallenge adalah cabaran yang di-trendingkan untuk menyemarakkan kesedaran disamping menjana dana sumbangan kepada The ALS Association sebuah Pertubuhan bukan untuk keuntungan dari Amerika Syarikat yang menjalankan penyelidikan dan bantuan untuk sejenis penyakit urat saraf yang boleh menyebabkan pesakit jadi lumpuh perlahan demi perlahan dan akhirnya meninggal dunia yang dipanggil Amyotrophic lateral sclerosis (ALS) ataupun Lou Gehrig’s Disease.

Di Amerika Syarikat, para selebriti dari pelbagai latar belakang dah buat #IceBucketChallenge ni. The challenge is, according to www.alsa.org

"has poured a bucket of ice water over his or her head and challenged others do the same or make a donation to fight ALS within twenty-four hours."

So obviously, sapa-sapa yang kena challenged ni, depa kena baling ais atas kepala depa dalam tempoh 24 jam atau tidak, depa kena buat donation kepada ALSA. Ramai orang yang suka-suka tagged ja sapa-sapa untuk challenge ini. Tapi most the celebrity yang kena tagged, ada yang buat challenge ni, ada yang tak buat (depa terus bagi derma). Tapi ramai antara depa yang buat challenge ini dan bagi juga derma pada masa yang sama. 
 


Click Read More

Wanita dan HIV/AIDS pada 11 & 12 September 2014

Saya pernah hadiri bengkel ini yang bertajuk "Wanita dan HIV/AIDS" beberapa tahun yang lalu.  Penganjuran kali ini akan berlangsung pada 11hb dan 12hb September 2014 (Khamis & Jumaat) di Bilik Persidangan (C06), Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan, Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang.

Pelajari banyak ilmu tentang informasi terkini tentang AIDS di Malaysia dan di dunia,  cabaran dan juga apakah perlindungan yang wanita di Malaysia sebagai pembawa virus AIDS ataupun mempunyai pasangan atau ahli keluarga (anak) yang membawa virus ini.  

Click the images for more details and yes,  please share this around.




To download bigger image,  please click read more  

Stand Up Comedy Bahasa Melayu "Lawak Tomato"



Stand Up Comedy berbahasa Melayu, yang julung2 kalinya akan di adakan di Penang.
8.30 pm di Tomato Academy.
Call/wassap 0124410849 utk Tiket.

Séraphine Louis, Frida Kahlo, Gabrielle 'Coco' Chanel

Ampa semua duk mabuk kepayang kat Zul Ariffin lagi ka?  Erm, i tau,  dia memanggggggggggggggg elok.  Tapi i tak heran sangat aih.  Laki i pun apa kurangnya #eh.

Sebenarnya,  I olls sangatlah bosan dengan cerita-cerita drama cinta Melayu kat TV ni semua.  Cerita semua hampir sama,  kawen diatur oleh orang tua.  Depa tak cinta.  Bila kawen,  ada macam-macam masalah yang jadi.  Pastu lama-lama cinta over pulak.  Cerita dulu dulu pun lebih kurang sama sahaja.  Cerita cinta lembek lembek lutut ni semua.

I olls bukan pembenci drama Melayu ya.  Baru baru ni,  Eirma Fatimah buat drama Spain U Oll.  Gilaaaaaaaaaa lawak.  Cerita simple,  tapi dibuat dengan penuh effort.  Ada storyline,  pelakon semua baguih,  skrip lawak,  lagu tema yang khas.  Cerita Melayu macam ni i suka walaupun cerita komedi ringan.

Ni nak bagitau sat kat ampa semua,  jangan duk pertikai dah lepas ni kalau tengok statistik kes penceraian yang tertangguh-tangguh.  Ampa semua duk kata,  mahkamah buat naya kat perempuan,  undang-undang berat sebelah,  abih tu?  Ampa tak rasa ka drama-drama macam ni juga yang membuatkan mentaliti wanita Melayu kat Malaysia ni semua lemah.  Fantasi rumah tangga dan husband impian depa ke laut hanyutnya.  Hakikat?

Okay dah dah.  I olls berleter panjang sebab nak bagitau kat ampa semua baru baru ini I olls tonton beberapa filem menarik.  So nak cerita kat ampa,  and hope lepas ni ampa pi dig out benda ni.  And kalau boleh tonton juga filem ni.

Ketiga-tiga cerita ini mengisahkan tentang wanita,  seni dan kekuatan.



Click read more

Garis Peraturan Hari Berkabung Malaysia 22 Ogos 2014 MH17

Hari Perkabungan Negara telah diisytiharkan oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin bersempena ketibaan jenazah mangsa tragedi MH17.

Ia bertujuan menzahirkan rasa dukacita seluruh rakyat Malaysia di atas tragedi Pesawat MH17 milik Malaysia Airlines yang membawa 283 penumpang dan 15 anak kapal dalam penerbangan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur, dipercayai ditembak jatuh di Ukraine.

Sehubungan itu, Jabatan Perdana Menteri (JPM) dalam satu kenyataan media telah menetapkan garis panduan pada Hari Perkabungan Negara sempena ketibaan jenazah mangsa tragedi MH17 ke tanah air, Jumaat ini 22 Ogos 2014.


Garis Peraturan Hari Berkabung Malaysia 22 Ogos 2014 MH17 MAS

click read more

Kempen Derma Darah Sempena Bulan Kemerdekaan #kitasama

Siriesly i olls sangat suka dengan kempen yang diwarwarkan oleh Astro sempena bulan Kemerdekaan tahun ini yang ke 57 iaitu #kitasama.  Dengan pendekatan yang saya rasa amat berbeza daripada perayaan Kemerdekaan yang dulu dulu,  kongset para artis,  pasang bendera,  kawat kemerdekaan,  persembahan bunga api?  What else?  Kali ini,  Astro ajak kita semua derma darah sempena bulan kemerdekaan.  Kenapa?  Sebab di samping menggalakkan rakyat kita untuk tolong derma darah,  Astro juga bagi satu mesej yang simple tapi kita semua 'makin lupa kebelakangan ini'.  Mesej yang I olls maksudkan adalah tak kira hang Melayu,  Cina,  India or Kadazan or Sinhalese,  inside,  darah hang tetap sama colour!  Merah.


Click read more

Goodbye Mr. Robin Williams (1951 -2014)

Sangat terkejut apabila hari ini saya dapat tahu salah seorang pelakon yang paling I olls suka iaitu Robin Williams telah meninggal dunia.  Pelakon komedi yang amat berbakat kerana boleh tiru macam-macam gaya,  lenggok loghat dan juga membuat pelbagai jenis suara ini juga sangat berbakat untuk melakonkan watak-watak serius dan berat.  Dia juga pernah merangkul anugerah pelakon pembantu lelaki terbaik untuk Oscar bagi filem Good Will Hunting.


click to read more

Warna Oren Adalah Lebih Meletop Dari Warna Hitam

Aku kenal seorang wanita nama dia Crystal.  Dia sudah berkahwin.  Suami dia bernama Marcus.  Bersama,  depa ada seorang anak lelaki bernama Micheal.  Anak depa sekarang sudah besar.  Lebih kurang 8-10 tahun.  So i guess perkahwinan Crystal dan Marcus pun lebih kurang begitu juga usianya.

Aku tak tau Crystal kerja sebagai apa.  Tapi maybe kerja ofis-ofis nila.  8-5 kinda stuff.  Marcus pula bekerja sebagai ahli bomba.  Aku tengok depa tiga orang ni memang sangat bahagia.  And hubungan antara Crystal dan Marcus pun memang sangat intim.  Kadang-kadang tengok depa ni macam kawan baik pulak.  Depa memang rapat.

Nak dijadikan cerita,  sebenarnya Crystal memang amat kenal siapa suami dia.  Suami dia,  seorang lelaki yang amat dia cintai sebenarnya telah lama mempunyai keinginan untuk menjadi seorang wanita.  Jangan kita hukum apa jenis hubungan yang mereka ada.  Marcus tidak bermain kayu tiga.  Dia cuma ingin menjadi seorang wanita.  Dia rasa,  dia seorang wanita yang trap dalam tubuh badan seorang lelaki.



Click read more

Boikot Memboikot

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Lately isu boikot memboikot memang hangat diperkatakan.  Isu memboikot produk yang menyokong Israel ni bukan sehari dua kita dengar,  tapi sejak dulu lagi.  Pikiakla dah berapa lama dah Palestin duk jadi mangsa Israel kan?  Tapi lately,  gerakan untuk memboikot produk Israel makin membuak-buak,  sebuak-buak bedilan bom dari Israel ke tanah Gaza.

Apa pendapat ampa pasai boikot?

Pada pendapat saya,  boikot adalah satu usaha yang boleh memberikan impak yang besar tetapi sekiranya tidak dijalankan dengan cara yang betul boleh memberikan kecelakaan kepada diri sendiri.



Kita Buka Buku Baru

Salam to all,

Pastinya kalian telah membaca tentang kisah Ustaz Shahul Hamid,  salah seorang penceramah agama Islam yang mula terkenal sejak menyertai pertandingan keagamaan di Astro.  Baru-baru ini beliau secara tidak sengaja telah menyebabkan segelintir masyarakat Malaysia berasa marah dengan statement beliau dalam ceramah agama dimana (dalam niat baik) dia ingin memberikan semangat kepada Orang Islam,  orang Melayu untuk membantu saudara sesama Islam untuk menaikkan ekonomi bangsa/keluarga sendiri,  dia secara tak sengaja telah menjatuhkan maruah segelintir kaum di Malaysia ini.  Yang saya maksudkan adalah,  kaum India dan kaum Hindu.

Dalam ceramah beliau itu,  Ustaz Shahul Hamid ada berkata,  kalau nak beli rempah masakan (segera) belilah produk keluaran orang Muslim,  janganlah beli produk Alagapas kerana produk itu adalah keluaran orang India.

Lelaki ini berdiri di tengah kesibukan kota MUMBAI dengan mesej-mesej kemasyarakatan kepada semua.  Ini adalah salah satu mesej kemasyarakatan yang dia share untuk tatapan semua.  


Akak peminat rempah Alagapas.  Minsare manan...ALAGAPAS!!  Kami orang Penang kalau masak kari memang guna rempah Alagapas or Babas.  Dua rempah ni memang meletops kau punya.  Adabi pun sedap.  Tapi rempah Alagapas and Babas dia punya wangi lagi meletops.  And plus,  Alagapas ada macam-macam produk pemakanan yang lain.  Yang segera pun banyak.  So kalau kita nak try buat masakan India,  memang macam-macam Alagapas ada. 

Apabila mula mula tertengok video yang Ustaz Shahul Hamid tu, of course I olls macam marah sikit la.  Apala....deni bulan bulan raya ni duk merapu lagu ini.  Lepas tu,  i pun dapat pula satu video khas yang Ustaz Shahul sebarkan.  Dia meminta maaf atas apa yang telah tersebar.  Dia tak bermaksud nak menimbulkan kemarahan sesetengah pihak sebab perkara itu dibuat secara tertutup dan orang yang merakam video tersebut tidak meminta kebenaran beliau untuk dipertontonkan kepada orang awam.  At the end of the video,  dia juga menyatakan bahawa apa yang dia sampaikan itu atas dasar tanggungjawab dia untuk menyebarkan ilmu.

Click read more

Tarik Mengkarung

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

Mintak maaf sebab lama sangat tak update apa apa kat blog.  Ampa mesti murka kat aku kan?  Tula....punya murka sampai aku baru pegang laptop,  kaki aku kena tarik mengkarung.  Gilaaaa horrrorr.  Terus tak boleh bergerak macam mana ka.  Ni ampa ni semua janganla duk marah-marah sangat dengan  I olls.  Satgi ampa duk marah aku sangat,  sekali nenjiaaaaaa aku kena angin ahmar pulak.

Anyway,  kepada semua pembaca blog saya yang amat aku sayangi.  Dikesempatan ini,  rasanya masih tidak terlambat untuk aku ucapkan selamat hari raya maaf zahir batin.  Mohon maaf kalau sepanjang perkenalan maya kita ini,  aku ada terkata atau tertulis benda benda yang menyakitkan hati kalian.  Secara langsung atau tidak langsung.  Yang terbaik itu datang dari Allah,  yang buruk itu datang dari aku.


Kepada kawan-kawan yang bagi kad raya kat I olls,  sorry sangat sangat sebab lambat membalasnya.  Takpa...kita raaya sebulan.  Nanti ampa akan dapat punya balasan.  Simpan tau kad raya i antar ni.  And tahun depan.....kita start awal sikit antar antar kad raya ni.  Sirieslyyyyyy kad raya sangat best.  Kita kena teruskan tradisi ini.  Dia ada sentimental value dia sendiri tau.

Anyway,  okaylah.  Ada macam-macam nak cerita.  Satgi ampa baca la blog i olls na.

Okay bye! bye bye

ps/  ini artikel warm up sahaja

Love,
Jumie Samsudin

Ulasan Majlis Pembukaan Sukan Komanwel Glasgow 2014

Pada 23 Julai 2014 yang lalu telah berlangsunglah majlis pembukaan Sukan Komanwel di Celtic Park, Glasgow, Scotland.  Akak sempat menonton pembukaan ini melalui siaran rakaman di Astro PVR.

I olls sangat suka dengan majlis pembukaan ini.  Tidak terlalu semak,  tidak terlalu over (macam London Olympic 2012),  ada banyak pengisian budaya dan paling penting ada banyak mesej kemanusiaan.


Majlis pembukaan ini jugak tidak meleret.  Kalau tak salah I olls,  majlis yang dirasmikan oleh Queen Elizabeth II, Head of the Commonwealth berlangsung tidak lebih daripada 2 jam keseluruhannya.  Persembahan yang disampaikan melalui upacara ini seperti yang I olls katakan tadi penuh dengan pengisian budaya.  Apa sahaja yang menggambarkan Scotland diisikan dalam pembukaan ini,  bag pipe,  whiskey,  kilt (skirt kain petak petak yang dipakai oleh lelaki Scottish),  Scottish Terrier (anjing yang mengiri setiap kontijen negara yang masuk),  Scottish ballet,  patung replika Duke of Wellington dengan kon trafik,  Nessy (raksasa misteri dalam Loch Ness a.k.a Tasik Ness).  Inilah yang best bila tengok pembukaan sukan.  Negara penganjur akan gunakan peluang ini untuk menunjukkan kepada dunia what their country are made off.  Betul tak?  



Click Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...