28.8.14

#IceBucketChallenge #JumieSamsudin

#IceBucketChallenge adalah cabaran yang di-trendingkan untuk menyemarakkan kesedaran disamping menjana dana sumbangan kepada The ALS Association sebuah Pertubuhan bukan untuk keuntungan dari Amerika Syarikat yang menjalankan penyelidikan dan bantuan untuk sejenis penyakit urat saraf yang boleh menyebabkan pesakit jadi lumpuh perlahan demi perlahan dan akhirnya meninggal dunia yang dipanggil Amyotrophic lateral sclerosis (ALS) ataupun Lou Gehrig’s Disease.

Di Amerika Syarikat, para selebriti dari pelbagai latar belakang dah buat #IceBucketChallenge ni. The challenge is, according to www.alsa.org

"has poured a bucket of ice water over his or her head and challenged others do the same or make a donation to fight ALS within twenty-four hours."

So obviously, sapa-sapa yang kena challenged ni, depa kena baling ais atas kepala depa dalam tempoh 24 jam atau tidak, depa kena buat donation kepada ALSA. Ramai orang yang suka-suka tagged ja sapa-sapa untuk challenge ini. Tapi most the celebrity yang kena tagged, ada yang buat challenge ni, ada yang tak buat (depa terus bagi derma). Tapi ramai antara depa yang buat challenge ini dan bagi juga derma pada masa yang sama. 
 


Click Read More


What is ALS?

Amyotrophic lateral sclerosis (ALS) ataupun Lou Gehrig’s Disease secara ringkasnya adalah sejenis penyakit urat saraf yang boleh menyebabkan pesakit jadi lumpuh perlahan demi perlahan dan akhirnya meninggal dunia. Lagenda sukan tanah air kita, Allahyarham Mokhtar Dahari a.k.a Supermokh ialah salah seorang mangsa penyakit ini.

Saya petik daripada wikipedia 

 "Mokhtar began having throat problems and went to the hospital to find out what the problem was. Doctors diagnosed him as having motor neurone disease (MND). His condition was told only to Mokhtar and his wife. Mohktar went to London with his wife in an attempt to cure his condition.
After 3 years battling the disease, Mokhtar died at Subang Jaya Medical Centre (SJMC) on 11 July 1991. The press reported Mokhtar's suffering from muscular dystrophy and his subsequent death."




Why I olls buat?

Simply because i rasa benda ini interesting dan walaupun nampak macam benda bodoh dan membuang masa, tapi ianya telah menarik perhatian I olls untuk membaca dan mengambil tahu tentang ALS ini. Keduanya, selepas tengok Khairy Jamaluddin yang elok itu basah disimbah air ais. I pun nak buatlah. GICHUUUUU. Well...for simple saja. Why not?









Why tak derma kat ALSA?

Seperti I olls jawab di atas iaitu, sapa yang tak mau buat challenge ini, ampa kena derma. Tapi I olls buat challenge ini dan pada masa yang sama I olls menderma. Tapi i olls tidak menderma kepada ALSA sebab i olls takdak kredit card untuk buat international transfer apa bagai lagipun ala orang Amerika lagi dah banyak derma kat ALSA tu.

Kalau ada organisasi khas di Malaysia yang memerlukan dana sumbangan untuk buat penyelidikan for ALSA di Malaysia, i olls nakla donate kat situ.

Tapi since takdak lagi, so I olls membuat derma kepada organisasi yang I olls baru saja shared dalam blog I olls iaitu Islamic Charity Society. I olls really support this organisation sebab organisasi ini bagi sumbangan tidak kira agama dan bangsa. RESPECT la!!




Kalau tak derma takpa ka?

Bagi I olls takpa la kalau tak derma. Dah kalau tak mampu, nak buat macam mana. Satgi hang tak makan, merana diri. Tapi at least, take some time dan belajar pasai ALS. Belajarlah untuk bersyukur dengan apa yang Allah bagi kat hang sihat walafiat.





Why sapa nominate orang orang berikut?

I challenged Azhar Jalil. Dia ni ialah Alumni USM. Seorang usahawan yang sedang meningkat naik. Dia punya program Explore the Unknown Potentials. Dia jugalah yang bertanggungjawab memasukkan i olls dalam dunia teater. Sangat suka budak ini. I olls harap dia membuat challenge ini. Dah la kuruih....mesti lawak! Solihin and Faris Hakim boleh jadi tukang tuang ayak ais kat dia. Lepaih tu Farah Halim mai la bagi tuala...ahahaha

Secondly I olls meng-nominate apa nama.......Hilal Azmi. Dia sibuk. Duk kena pi report sana sini untuk Astro Awani. Tapi aku tak kisah. Buat jugakkkkk!!!!! Dia telah memberikan wassap tidak puas hati kepada I olls semalam.

Thirdly, I olls cabar Dato Siti Nurhaliza. Rasa macam menyesal jugak nominate dia. Sebab takkan laaaaaaaa dia nak tengok video aku. Dia bukan kenai I olls pun. Tapi takpala....dia tak tengok pun takpala. Mana nak pi tau satu hari dia terjumpa ka benda ni and orang pun duk banyak challenge dia, so I olls harap sangat dia buat challenge ini. Sebab I olls rasa beliau ialah seorang yang cool dan fun malah dia juga seorang yang kaya!!! Mesti dia akan derma banyiakkkkkkk punya.







Why ada orang kutuk aktiviti ini?

I rasa sapa yang kutuk aktiviti ini ialah orang yang berfikiran negatif. Bagi i olls, kalau tak mau buat takpa, derma sahaja. And tak payah kutuk. Tak kesian ka duk kutuk perempuan gemok yang over macam I olls ni? Gedik sia sia saja i berbasah kuyup.




Perasaan I olls masa membuat cabaran ini?

Mungkin sebab I olls gemok, maka masa mula mula tuang tak berapa nak effect sangat. So lepas dah lencun, beberapa minit lepas tu, terus rasa menggeletar, I olls pun pi salin baju. Lepaih tu...............Penang hujan lebatttttttttttt sampai esok paginya. Tudia. Seperti I tulis kat Facebook I olls "Apalah sangat #IceBucketChallenge tu kalau hanya sekadar membuang ketui ais. Pagi ni orang Penang yang rumah takdak hot shower macam I olls, semua duk buat #IceBucketChallange subuh subuh ni. Sekian.#ayakkolahsejuknakmampuih"




Kesimpulan

This is fun! Nak buat takpa...tak mau pun takpa. Tapi ampa senang-senangkanlah diri untuk membaca dan mengambil tahu tentang penyakit ini. Saja tambah pengetahuan am (ayat zaman sekolah).


Watch my #IceBucketChallenge #MalaysianStyle kat sini  :  #IceBucketChallenge #JumieSamsudin

Love,

Jumie Samsudin

2 comments:

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...