30.9.14

Ruby Sebuah Kisah... by Regina Ibrahim

Salam to all,

Alhamdulillah,  Mama Regina telah bagi greenlight untuk I olls share novel tulisan beliau yang berjudul "Ruby Sebuah Kisah..."

Kepada u olls yang baru first time baca my blog,  maybe u olls tidak familiar dengan nama ini.  Mama Regina ialah seorang seniman,  anak Pulau Pinang yang berasal dari Bukit Mertajam.  Beliau melukis,  menulis dan menghasilkan pelbagai hasil seni lain seperti aksesori pakaian wanita dan lelaki.  Berdasarkan pengalaman hidup dan pemerhatian,  setiap hari beliau banyak berkongsi mengenai perihal kehidupan dalam bentuk kata-kata melalui Facebook account beliau.  Siapa yang follow atau dalam Friendlist beliau,  pasti dapat baca kata-kata itu.

Saya juga ada segmen khas dalam blog saya bertajuk Dari Hati Regina Ibrahim,  tapi entah kenapa,  saya sendiri dah berhenti share semua itu.  Mungkin sebab ramai kawan-kawan pembaca dah straight baca dari wall Mama Regina sendiri. :)  Buat apa saya nak repost kan?




Click read more

20.9.14

Makan Sushi dengan Chin Chin

Kali ini dia punya turn melanja i makan sushi.  Kami memang suka makan sushi.  Ya,  seperti i selalu bagitau kat ampa semua.  Setiap kali saya tengok sushi,  mata saya bercahaya macam bintang.

Chin Chin pun sangat suka memakan sushi.  Sebab senang nak dia makan sendiri.

Ampa semua kena berkenalan dengan kawan I olls bernama Chin Chin ni.  Beliau ialah OKU Celebral Palsy pertama yang menang Anugerah Emas Naib Canselor USM pada tahun 2006.  Kau mampu?  Now she's working in USM (dah almost 6 tahun sudah) dan setiap hari kami pi kerja sekali.
Ampa boleh berkenalan dan baca catatan peribadi beliau tentang asesibiliti sebagai seorang OKU di sini  :  Suka Duka Kehidupan Chin Chin

Sebelum ni ada banyak i duk cerita pasai Chin Chin,  ampa carila sendiri dalam blog ni.  (:P) Tapi post ini adalah semata-mata untuk promote blog Chin Chin kat ampa.







19.9.14

Saloma by Melissa Saila

Pengenalan

Tayangan istimewa Saloma di Astro First telah bermula sejak 28 Ogos 2014.  Tapi disebabkan oleh kerana tiada kelapangan,  baru dua tiga hari lepas aku berpeluang untuk menonton cerita ini.  Sejak tayangan bermula,  ramai kawan-kawan sudah menitip pujian di telinga aku untuk pergi beli tayangan Saloma di Astro First membuatkan aku rasa begitu tidak sabar.

Jemput baca komen ringkas dari saya.




click read more

18.9.14

Kembara Cuti Hari Malaysia 2014 (Pekan Baling, Kolam Air Panas Ulu Legong, Air Terjun Lata Bayu dan Kampung Dalam Wang)

Otak Seminit

Sampai rumah.  Mandi.  Dan buka laptop.  BELOGGINGG U OLLS.  I memang dah plan nak duduk rumah,  masak-masak and menulis blog sempena cuti ini.

Wawa mai rumah.  Dia kata esok cuti Hari Malaysia,  so dia nak pi jalan-jalan.  I tanya,  hang nak pi mana?  Dia kata,  pi la mana-mana aku nak pi.  Wawa ni memang suka buat ayat-ayat sendu dan pasrah.  I kata,  jom esok kita pi mandi laut.  Pastu Wawa kata,  JOM KITA PI MALAM NI.

Wawa ni memang ting tong.  Tiba tiba nak pi mandi laut malam-malam.  Dia ingat ni apa?  Video clip Beyonce Drunk In Love ka?

Pastu I kata,  jom kita pi kolam ayak panaih nak?

Wawa kata,  JOM!

Pastu i pun mesej dalam group wassap eksklusif ANAK AYAM JS,  "Sapa free malam ni jom kita pi mandi kolam ayak panas,"  Mamu,  Ezal dan Shuk bersetuju.

Saya cium Khafi.  Malam itu dia tak ikut sebab dia ada kerja esok.  Lagipun dia bukan suka pi tempat ramai-ramai orang ni semua.  Haritu dah bawak dia mai sini,  dia tak enjoy langsung.  Menyesal sahaja drive berejam pi tempat tu.

Me and Wawa sampai kat rumah Mamu,  Ezal dan Shuk.  Depa dah siap dengan bag pack semua.



click read more

12.9.14

Roy

Nonie  :  Jums.  Aku tadi jumpa kawan hang.

Jumie yang cantek  :  Haaa?  Sapa? Hang jumpa kat mana?

Nonie  : Tadi aku pi Putrajaya.  Aku jumpa dia.  Dia kata dia kenai hang.

Jumie yang cantek  :  Haa?  Betui ka?  Nama apa?

Nonie  :  Roy

Jumie yang cantek  : Aku ada la kawan lama nama Roy.  Tapi dah lost contact.  Macam mana dia tau hang kawan aku?

Nonie  :  Dia kata dia kenai aku dengan hang.  Insat aku Wassap hang gambar dia.

Jumie yang cantek  :  Haaaa bok mai.

Nonie :  typing..............

Nonie :  typing..............

Nonie :  typing..............

Nonie  :

Nonie :  Nila kawan hang Roy.  Nama panjang BOROI.

Jumie yang cantek  : Musibat hang....^%$##$#%$#*(*&(*&(*^(%^%&^$#$#@$#@*

Kain Batik Untuk Mak Yam

Kak La duk sibuk menggamit aku dari dalam masjid.  Aku faham apa maksud dia,  "Awat hang duduk kat ruang luar masjid.  Mai la masuk dalam.  Duduk dekat kami,"

Hari ini adalah majlis pernikahan Zafirah.  Aku,  Kak La,  Haleesa dan Dinie sangat happy sebab salah seorang daripada gang kami,  Gang Tangga German Kebun Lama akan bergelar isteri hari ini. Azeeyah,  kalau hang baca catatan ni,  jangan sedih,  mungkin hang takdak dengan kami,  tapi hang tetap dalam hati kami.  Ketika majlis berlangsung,  Azeeyah sedang bertugas di Sarawak and dia tak dapat nak balik.

Nama Gang Tangga German ni kami yang reka sendiri.  Kami berenam duduk sekampung dan masa kami kecik-kecik,  kami suka melepak di atas tangga depan rumah Zulia a.k.a Kak La.  Lepas balik sekolah,  kami bersama-sama melepak,  ronda naik motor dalam kampung dan kalau lapar kami pi makan kat Kedai Shaikh Roti Canai yang dah kira macam Star Bucks dalam kampung kami.

Aku menggeleng kepala aku kepada Kak La.  Tandanya aku tak mau masuk dalam.  Aku nak duduk saja kat sini.

"Awat Jumie tak mau masuk dalam," tanya Mak Yam.  Mak Haleesa yang duduk sebelah aku.  Wanita berusia 60-an ini masih nampak steady dan kuat.  Namun sedikit kurus berbanding dahulu.  Dia bilang,  dia sudah kurang makan sejak arwah suaminya,  Pakcik Mustapha meninggal dunia tahun lepas.  Beberapa minggu selepas ibu mertua aku meninggal dunia.


Image dari Google.


Click read more

10.9.14

Ulasan Fesyen Red Carpet Emmy Awards 2014 Part 4

Hello u olls,

Part terakhir  i olls himpunkan dress dari pelbagai warna seperti biru,  hijau dan hitam.  Colour ini,  pada tahun ini tak berapa orang nak pakai sangat.  Jom kita tengok!!



Kelly Osbourne in Honor
Sejak beliau memakai rambut warna ini,  susah nak cari warna baju yang sesuai dengan beliau.  Dress ini adalah buruk.  Nampak macam dibuat daripada kain perca yang tok tok kita duk guna untuk buat beg pi mengaji.  Pastu tiba tiba rambut dia buat funky.  Tak sesuai.



Click read more


Ulasan Fesyen Red Carpet Emmy Awards 2014 Part 2

U olls,

Okay now,  part III i olls masukkan dress dalam warna merah bijik saga  dan macam-macam jenis merah lagi.  I rasa warna merah ni sampai bila-bila pun akan tetap IN.  Tapi i juga selit dress dalam corak-corak dari pelbagai warna.   Jom tengok sapa yang paling meletops dalam warna merah ini.



Lena Dunham In Giambattista Valli Couture
Dress ini yang paling menarik perhatian I olls.  Lena Dunham memang seorang yang funky.  Walaupun beliau berbadan agam,  tapi sejak pertama kali beliau memasukkan diri dalam dunia glamor Hollywood,  dia pandai mengambil perhatian lensa camera dengan citarasa beliau yang sangat gila-gila.  I olls mungkin tidak mempunyai personaliti yang tepat untuk pakai dress macam ni.  Skirt ropol ropol meleret dengan shirt warna putih.  Kau mampu??



Click read more

Ulasan Fesyen Red Carpet Emmy Awards 2014 Part 2

Orait people,  

Untuk part II,  I olls telah asingkan semua dresses yang dalam rona nude dan shining. Kali ini rasanya warna-warna nude dan lembut seperti putih dan cream telah kembali menjadi kesukaan ramai.  

Jom check it out!!


Camila Alves in Zuhair Murad
Dress ini saya pilih sebagai BEST DRESS untuk Emmy Awards 2014 Red Carpet.  Perempuan meletops ini merupakan seorang model dari Brazil yang juga isteri kepada pelakon lelaki terbaik bagi Academy Award 2014, Matthew McConaughey.  I olls sangat suka dress ini sebab dia punya corak kain yang dipotong dengan baik membuatkan tubuh badan beliau menjadi lebih volapsyes.  Sah!  Tahun ini,  inilah rupa bentuk baju raya I olls.




Click read more

Ulasan Fesyen Red Carpet Emmy Awards 2014 Part 1 "Orange is The New Black"

Hello u olls,

Sesi membalas semua hutang-hutang red carpet review. Hari tu ampa dah tengok dak review untuk VMA 2014? Kalau tak tengok, ampa kena pi tengok dulu. Now, jom kita tengok ulasan fesyen untuk 66th Annual Emmy Awards yang telah berlangsung pada 25 Ogos 2014 Nokia Theatre Los Angeles.

I olls pecahkan kepada beberapa posting, ikut colour. Enjois!  But first,  i olls buat section khas untuk para pelakon drama kegemaran I olls,  Orange is The New Black.  Sapa yang tak tengok lagi Orange is The New Black,  sila buat segera.


Taylor Schilling In Zuhair Murad Couture
Totally love this whole look.  Beliau nampak sungguh cantek,  muda dan segar.  Selalunya dress jenis halter ni tak berapa cantek untuk wanita takdak te@#$ tapi untuk beliau,  nampak cantek.  Suka! 7/10


Click read more

8.9.14

Ulasan Fesyen VMA 2014 Red Carpet

Hello u olls semua,

Seperti biasa,  (YEEEAAAA) kita akan membuat review kepada semua pakaian para retis Hollywood yang mai MTV VMA untuk tahun 2014 kali ini.  Seperti yang ampa semua tau,  untuk majlis ini,  selalunya para selebritis ini akan memakai pakaian yang glamor tapi tetap maintain santai.

Tapi kali ini,  pentas red carpet 2014 adalah sangat boriam kerana kita takdak LADY GAGA and Rihanna.  Beyonce pun dah dressing macam mak-mak dah.

Takpalah,  jom kita tengok all the YES-SES and NO-SES.



Click read more

7.9.14

Ulasan Persembahan MTV VMA 2014

Keseluruhannya,  MTV Video Music Award untuk tahun 2014 ini adalah hambar.  Siriesly,  selepas menonton rancangan ini yang secara rakaman.  Persembahan ada yang bagus,  ada yang tahi.  So graf keseronokan ketika menonton rancangan anugerah ini adalah sangat membosankan sebab ada kalanya macam best,  ada kalanya rasa macam bagi lajiu (nasib baik rakaman).   And ulang-ulang depa duk bagitau,  nantikan persembahan Beyonce.  Rasanya macam tahun ini,  disebabkan ada Beyonce,  so bajet persembahan untuk retis-retis lain telah dicut-down.

Jomla review i olls secara ringkasnya.  Sapa-sapa tengok show ini,  apa pendapat u olls semua?



Ariana Grande "Break Free"
Siriesly,  mak sangat impress dengan perempuan kecik molek ini.  Gila badan kecik macam tak baligh lagi,  tapi duk feeling pakai baju mandi ala-ala Beyonce tahun 2012.  Rambut duk buat tocang ala-ala cheer leader.  Sebenarnya nak kata,  imej dia tak berapa kena dengan rupa dia. Kalau nak bagi contoh dengan artis Malaysia,  Elfira Loy.  Muka kanak-kanak,  tapi selalu berpakaian dan memegang watak wanita berumur.  Sangat rasa tak kena u olls.  Tapi bakat depa yang bagus,  memang i salute.  Ariana Grande punya vocal memang meletops!  Kombinasi Christina Aguilera + Mariah Carey.  Actually persembahan dia masih lagi tidak umph.  Takpalah,  ini pertama kali dia di pentas VMA.



Click read more

5.9.14

Kebodohan atau Ignorance

Rasa amat sedih apabila terbaca kisah yang dikongsikan semalam dalam laman-laman sosial mengenai seorang anak muda yang meluahkan rasa tidak puas hati beliau dan memperlekehkan UiTM,  sebuah institusi pengajian tinggi awam yang menerima beliau sebagai pelajar tahun baru bagi pengajian ijazah sarjana muda dalam bidang perubatan.

Melalui laman twitter beliau, anak mudah yang dikenali dengan nama ID @mieruuzairis menulis beberapa luahan seperti berikut :

"Kalau aku dah ada anak dah besar nanti, i'll make sure that my children wont pursue their studies at uitm! like ever!"

"None of the universities in Malaysia can beat UiTM's MDS when it comes to silly slot and wasting time"





Click read more

3.9.14

Angelina Jolie's Wedding Dress

Akhirnya,  pasangan Mr.  and Mrs.  Smith ini berkahwin juga.  Atas dorongan dan sokongan anak-anak depa,  Angelina Jolie dan Brad Pitt berkahwin dalam suatu majlis tertutup di sebuah rumah agam estet mewah, Chateau Miraval di Correns, Perancis.

Apa yang menarik adalah gaun perkahwinan beliau.  Gaun putih dari kain satin yang polos dan beralun dilengkapkan dengan veil kain net halus panjang dengan imej lukisan anak-anak mereka.  Reka bentuk gaun ini digarap oleh Atelier Versace dengan hasil jahitan tangan Luigi Massi.

Apa pendapat ampa tentang gaun ini?


Click read more

Lawak Tomato (On de spot)

Jom saksikan Lawak Tomato (On de spot). 

7 Sept ini, 8.30 pm di Tomato Academy.

Menampilkan pelawak-pelawak yang terbaik di rantau Asia Tenggara.

Call/wassap 0124410849 segera untuk dapatkan tiket.



Please follow  : Tomato Performing Arts Academy

2.9.14

Stand Up Comedy Bahasa Melayu Pertama Kat Penang

Pada 25 Ogos yang lalu,  Tomato Performing Arts Academy dengan kerjasama Persatuan Teater Resdong's telah berjaya menganjurkan persembahan stand up comedy dalam Bahasa Melayu pertama di Penang.  Menampilkan Dekan Tomato PAA,  Encik Abu Mamu sebagai Emcee dan Shazli Ekzos,  Daniel Baywalk dan juga Ajo Mamu.

Inilah kali pertama I olls menonton stand up comedy secara live.  Sebelum ini hanya tonton melalui kaca TV dan juga internet.  Memang keterujaan itu amatlah terserlah.  I have no expectation,  cuma nak enjoi sahaja.  Lately,  memang I olls melalui hari hari yang susah.  Dan I olls berharap persembahan malam itu dapat membawa I olls ke alam yang I olls paling suka iaitu alam gelak ketawa.

And yes,  memang itu yang I olls dapat.


click read more

Salam Kemerdekaan ke 57

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Sejak 22 Ogos 2014,  blog saya mengalami satu fenomena tsunami.  Tak pernah terbayang dalam hidup i olls ini,  blog i olls yang sebelum ini hanya dikunjungi oleh rakan taulan dan sanak saudara menjadi tatapan seluruh rakyat Malaysia yang bukan sahaja di Malaysia malah dari seluruh dunia.

Pada tarikh Malaysia Berkabung itu,  saya tidak berada dengan Asmaa.  Saya ada di Penang,  saya mai kerja macam biasa.  Thank you to all kawan-kawan kerja ku,  sebab semua mai kerja pakai baju warna hitam.  Satu sesi bertakafur dan berdoa diadakan di hadapan Pejabat Antarabangsa,  terima kasih kepada Dr.  Hafizal a.k.a Dr.  Pitt sebab memberikan kami ruang ini.  Dr.  Pitt siap suruh I olls bagi sepatah dua kata.

image dari https://m1.behance.net


I olls tak tau apa yang I olls kata,  tapi memang sangat okwed rasanya.  Maybe something like this "Maybe dulu,  masa kejadian MH370,  saya masih mampu tergelak melihat gelagat Raja Bomoh naik kapet zam zam  alakazam dengan buah nyiok dan bubu ikan.  Tapi kali ini..............(long pause),  bila orang tanya KENAPA GAMBAR PROFILE (Facebook) warna hitam? Pun,  boleh buat saya terasa"

Saya tak nangis kat depan kawan kawan office.  THANK GOD.

Click read more
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Featured Post

Makan Malam bersama Founder SchocoLITE