18.9.14

Kembara Cuti Hari Malaysia 2014 (Pekan Baling, Kolam Air Panas Ulu Legong, Air Terjun Lata Bayu dan Kampung Dalam Wang)

Otak Seminit

Sampai rumah.  Mandi.  Dan buka laptop.  BELOGGINGG U OLLS.  I memang dah plan nak duduk rumah,  masak-masak and menulis blog sempena cuti ini.

Wawa mai rumah.  Dia kata esok cuti Hari Malaysia,  so dia nak pi jalan-jalan.  I tanya,  hang nak pi mana?  Dia kata,  pi la mana-mana aku nak pi.  Wawa ni memang suka buat ayat-ayat sendu dan pasrah.  I kata,  jom esok kita pi mandi laut.  Pastu Wawa kata,  JOM KITA PI MALAM NI.

Wawa ni memang ting tong.  Tiba tiba nak pi mandi laut malam-malam.  Dia ingat ni apa?  Video clip Beyonce Drunk In Love ka?

Pastu I kata,  jom kita pi kolam ayak panaih nak?

Wawa kata,  JOM!

Pastu i pun mesej dalam group wassap eksklusif ANAK AYAM JS,  "Sapa free malam ni jom kita pi mandi kolam ayak panas,"  Mamu,  Ezal dan Shuk bersetuju.

Saya cium Khafi.  Malam itu dia tak ikut sebab dia ada kerja esok.  Lagipun dia bukan suka pi tempat ramai-ramai orang ni semua.  Haritu dah bawak dia mai sini,  dia tak enjoy langsung.  Menyesal sahaja drive berejam pi tempat tu.

Me and Wawa sampai kat rumah Mamu,  Ezal dan Shuk.  Depa dah siap dengan bag pack semua.



click read more




Baling Here We Come

Kami betul-betul ada atas Jambatan Pulau Pinang. Destinasi,  Baling,  Kedah.

Kami berlima selamat tiba di pekan Baling.  Kami berhenti di sebuah restoran tomyam yang masih beroperasi.  Kena lapik perut.  Satgi berendam dalam ayak panaih lapak pulak.  Order nasik putih 6,  tomyam ayam,  telur dadar dan sambal belacan sahaja.  Selesai makan,  kami berlima meneruskan perjalanan.  Oh lupa nak bagitau,  i la yang tukang drivenya dari Penang.

Dah lama I olls tidak pegang stereng untuk perjalanan yang jauh-jauh.  Selalunya En.  Khafi yang akan drive.  Dia tak trust bila i drive.  Detu suka buat teruk.  Padahal driving aku okay ja.  tapi takpalah,  dia nak drive sangat pun baguih jugak.  Bolehlah aku mengeruh kat sebelah.  Memang kalau balik Johor pun,  Khafilah yang drive.  I olls tunggu dia kata ni ja "Sayang tak mau tidok ka?" bila dia tanya ja soalan tu,  maka i pun buatlah persembahan simfoni kasih.  Kroh....kreh....(berdengkur u olls)


From left,  Ezal,  Shuk,  Wawa,  haiwan terpelihara,  Mamu. 




Simple eat before merendamkan diri.







Kolam Air Panas Ulu Legong

Kami teruskan perjalanan ke destinasi utama iaitu Kolam Air Panas Ulu Legong.  Last time i mai sini adalah lebih kurang 2 tahun yang lalu.  I mai dengan Khafi dan adik ipar I.  Depa dua dua tak enjoi langsung mai sini.  Duk pose sana pose sini.  Tak berendam dalam kolam ayak panaih pun.  Buang masa ja bawak mai sini.

Orang suka pi mandi kolam ayak panaih time malam-malam.  Orang tak pi kolam ayak panaih time tengah hari nanti ampa masuk dalam kolam time siang,  ampa jadila bakso.  So sebab tu orang akan pi malan-malam.

Tapi bila nak drive malam ni satu bab la pulak.  Perjalanan masuk ke Kolam Air Panas Ulu Legong ini adalah agak gelap dan berliku.  Dan boleh jugak dikatakan agak horror.  Dahla kita nak pi ni waktu malam.  Saya harap kalau ampa nak drive ke sini secara satu kumpulan atau berkonvoi,  lantiklah pemandu yang berhemah dan juga kuat semangat.

Contohnya seperti saya,  masa malam tu,  bila nak masuk ja kat pintu pagar utama Kolam Air Panas Ulu Legong,  nenjia 100 meter lagu tu kat depan i nampak orang naik basikal kat depan.  Orang tu duk tunggu tepi jalan.  Bila dia nampak kereta duk mai,  orang itu pun pusing basikal dia dan masuk ke dalam hutan di belah kanan.  Tapi bila i drive dekat kat kawasan tu,  nenjia kat tepi tu memang hutan style ada bukit kat tepi.  MEMANG MUSTAHIL ADA ORANG BOLEH MASUK NAIK BASIKAL KAT SITU.  Nakharommmmmmmmbetuilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.........................I punya kecut.  Teruih tak tengok tepi dah.  Dalam hati duk istighfar dan sebut Allah banyak banyak kali.

Mamu duk mengeruh.  Wawa diam macam batu.  Ezal duk mengomel.  Shuk diam duk scan handphone dia.  Biasalah dah masuk kawasan kan?

Dulu,  masa aku mai dengan suami aku,  masa kami melalui kawasan kampung selepas Pekan Baling,  ni kira nak masuk simpang pi Ulu Legong dah.  Khafi duk drive.  I duk tengok tepi (kiri kereta la).  Pemanduan suami I tak berapa laju,  standard ja.  80km/j gitu.  Tiba-tiba,  i nampak ada lelaki duk dalam parit and duk panjat nak naik.

Pelik dak?????  Sapa yang masuk parit malam-malam lagu tu?  Dia jatuh motor ka?  Dia duk tangkap ikan ka?  tapi nasib baik malam itu i sengap saja.  Tak berani pulak nak tegur benda benda choi di waktu malam begitu.  Lepas dah balik semua,  baru I cerita kat Khafi.  Khafi kata dia pernah terbaca dalam satu artikel pasai kisah misteri di Baling,  and orang selalu ternampak lelaki duk panjat naik parit.  FCUUUUUUUUUUUUUUKKKKKKKKKKKKKKKK pasaipa aku duk nampak benda benda ni semua.

Okay kembali kepada kisah kami,  alhamdulillah,  kami berlima selamat tiba di lokasi dengan Dorie ku.  Dorie ialah nama  timangan kereta Viva warna biru milik saya.

Jam menunjukkan lebih kurang 2.00 pagi.  KAMI TERLUPA SANGAT SANGAT YANG MALAM INI ADALAH MALAM CUTI UMUM.  Maka, lebih kurang 300 meter daripada pagar utama masuk ke Kolam Air Panas Ulu Legong ni dah jem gila babi punya.  Maka kami stuck dalam jem for about 15 minit sehinggalah kami dapat parking yang terletak di deretan rumah inap yang terletak di sebelah Kolam Air Panas Ulu Legong.    Dari tempat kami parking,  kami terpaksa berjalan lebih kurang 10 minit jugaklah baru dapat sampai kat pintu masuk utama.

Bila tengok deretan rumah inap kat sini,  kami macam feeling pulak nak stay kat sini saya bila selesai mandi.  So esok baru balik Penang katanya.  Tapi bila kami call semua no telefon yang tertera di papan-papan tanda kat situ,  semuanya bagi jawapan yang menghampakan.  Of courselah u olls.  Cuti sekolah.  Pastinya orang dah booking dah lama dah nak stay kat rumah-rumah ni semua kan?  So takpalah,  kami teruskan niat untuk pergi berendam di dalam kolam air panas.

Bayaran masuk ke Kolam Air Panas Ulu Legong  adalah RM6 untuk dewasa.  Tapi kena tunjuk MyKad.  Nasib baik masa nak masuk tak perlu beratur panjang.  Tapi orang tetap banyak.  Bila masuk sini,  kami pusing jalan-jalan dan tengok kawasan dahulu.

Kebetulan depa ada buka booth urutan refleksologi dari OKU penglihatan,  so kami pun amik kesempatan untuk berurut dulu.  30 minit hanya RM20.  Lebih kurang jam 3 pagi,  barulah orang semakin berkurangan.  Semuanya sudah mulai balik.  Barulah kami dapat berendam dalam kolam air panas.

Lebih kurang 5.00 pagi.  Kami bersihkan badan,  mandi,  dan tukar baju.  And merambuskan diri dari tempat itu.



Mamu sedang mengurut kaki.  



Akak dan Wawa.




Orang punyalah ramai.  Elakkan datang pada musim cuti sekolah or cuti umum.  Tapi kalau u olls nak datang scan,  why not.




We olls memposing.  Shuk amik gambar.  Sorryla ehk,  akak kalau dapat camera memang macam khayal sedikit.  Kalau sapa-sapa yang rasa macam nak termuntah tengok akak,  silalah stembai cuka satu telaga untuk kumur mulut u olls siap siap.  Harap maaf.  PG13.


















Kuih 4 Seringgit

Disebabkan kami tidak dapat bilik untuk rumah inap,  maka kami pun mengambil keputusan untuk drive naik semula ke Pekan Baling.  I olls masih lagi teringat kelibat orang naik basikal tadi,  tapi tak mengapalah,  dah nak masuk subuh,  jin dan syaitan pun dah nak blah dah.

Kami tiba di depan Masjid Ridzwaniah Pekan Baling seeolok-eloknya masuk waktu subuh.  Lepas selesai subuh,  suasana masih lagi gelap.  I olls,  Mamu dan Wawa tidok dalam kereta.  Manakala Shuk dan Ezal baguih punya duk beli nasik lemak dan duk makan kat luar kereta.  I olls memang tidok lena dah tak ingat apa.

Pukul 7.30 pagi kami semua bangun.  Sebelah kereta kami ada orang meniaga nasi lemak dan kuih muih.  Arrrrhh patutlah meriah.  Kakak tu jual nasik lemak sebungkus seringgit dan RM1 untuk setiap empat bijik kuih.  Kami punyalah borong. HAHAH lapakkkkkkk lapakkkk lapakkkkkkkkkkk.

Selepas selesai memborong,  kami meneruskan perjalanan ke destinasi yang juga terdapat dalam Daerah Baling.....



Menara jam depan masjid.  Kat bawah ni kami lena.  Gambar ni Ezal yang amik.




#FirstTimeInMyLife bangun tidok sebelah tu ada orang jual kuih muih Malaysia.  Apa lagi, penyepit! Serang!!!





Empat seringgit.  






Mata saya berpinar.







Sempat pose lagi dengan perut berlapih.  Perut ka,  te@#$ ka aku pun tak tau beza dah.  





Ku Lihat Hijau

Kami melalui jalan kampung.  Kami berlima punya duk gelak dalam kereta.  Punyalah seronok.  Rasa macam tak penat langsung.  Kami ada berhenti kat satu tempat untuk mengambil gambar pemandangan hijau yang sungguh indah sekali.




Dorrie ku memang banyak memberikan jasa.  Kereta ni dah pakai 6 tahun.  masih dalam keadaan baik.




Sayang gambar ni i bergegar.  Tapi takpa,  walaupun i blur dalam gambar ni,  tapi kejelitaan i tetap terpancar.



Tangan I tu sibuk sangat.



Dia duk buat dah...................pose Beyonce dia.



Tak taula apa aku duk buat time ni.  Nasib baik takdak kereta yang lalu lalang kat sini time ni.







Air Terjun Lata Bayu

Kami tiba di pintu pagar Air Terjun Lata Bayu pada jam 8 pagi.  Apa lagi,  kami pun sambung mandi lagi sekali.  Pagi-pagi lagu tu,  memang takdak sapa-sapa lagi kat ayak terjun tu.  Memang best gila.  Rasa macam private ayak terjun kami.  Tapi,  dia punya sejuk hanya Allah yang tahu.  Aku punya menggigil masa mula-mula masuk.  Pastu kami berlima makan nasik lemak kakak tadi kat kaki ayak terjun.  Ini adalah kali pertama dalam hidup i olls makan nasik lemak kat kaki ayak terjun.  Gila nikmat u olls.  Makan dua bungkus rasa tak cukup. HAHAHA.  Lepas makan nasik lemak baru badan rasa macam panas sikit.

Kami mandi lebih kurang 2 jam.  Around 10 am,  bila pengunjung mulai tiba di kawasan itu,  kami pun berangkat pergi.  Memang seronok datang bermandi diwaktu takdak orang.  Lain kali memang nak buat macam ni lagi la.



Subhanallah.  Bak kata Asmaa,  kita tak perlu cari ikan ada tulisan Allah pada sisiknya,  tengok sahaja sekeliling kita,  bukankah ini semua kebesaran Ilahi?







Sempat lagi pose Beyonce sebelah Wawa.  Kau mampu?




Seronoknya berenang time ni. Takdak sapa pun.



Tengok tu akak kat belakang?  Sempat lagi nak pose Beyonce.  #walaupun



Nak mai sini lagi.............................................#nangih



Ni #selfie Shuk before dia hampir hampir lemas hanya 2 meter depan kitorang.  Dah la bonsai,  tak berapa tau berenang,  tiba tiba nak feeling melawan arus.  HAHAHA sampai lani aku duk terbayang macam mana rupa Shuk masa nak tenggelam.  Lawak gila.




Kami berposing sebagai pasangan pengkid di era 90 an.  HAHAHAHAH






Laksa Kedah Wafi Ramli

Lepas kami siap,  kami berlima telah dijemput oleh rakan dari USM juga,  Wafi Ramli yang memang anak watan daerah Baling.  Rumah ibu bapanya terletak di Kampung Dalam Wang.  Kerlas nama kampung dia.  Macam orang kaya-kaya gitu.

Wafi kata,  dia dah siap masak laksa untuk kami.  Actually perut I masih lagi penuh dengan butiran nasik lemak.  Tapi takpala.....laksa Kedah tidak boleh ditolak ya u olls.  Keenakannya mempunyai nilai yang tersendiri.

Setelah bergaduh dan memaki hamun Shuk yang pernah beberapa kali datang rumah Wafi,  tapi masih tak ingat jalan,  akhirnya kami sampai juga kat rumah Wafi.  Keluarganya menjemput dan melayan kami dengan baik sekali.  Wafi memang seronok sangat kami mai rumah dia.  I olls rasa macam Beyonce sangat dilayan dengan begitu baik sekali.

Wafi kata,  lepas ni dia ajak kami pakat-pakat untuk berkelah di air terjun Lata Celak and hiking Bukit Baling untuk melihat Gua Kelambu Pulai atau lebih dikenali sebagai Gua Puteri.  Kata Wafi,  ada cerita meletops disebalik gua itu.  Dahulu ada seorang puteri,  entah mengapa seluruh orang kampung tidak suka pada beliau,  maybe puteri tu kekwat ka apa ka.  Atau tolak cinta pemuda kampung ka.  So dia kena fitnah ka.  So akhirnya,  akibat terlalu pereng,  maka puteri itu mengsumpah gajah,  harimau dan macam-macam binatang lain.  Dalam gua itu juga ada tempat yang menyerupai tempat beradu puteri itu,  lengkap dengan kelambu.

Persoalannya,  kalau pereng kat orang kampung,  kenapa gajah yang disumpah menjadi batu?  Diskriminasi kepada haiwan gemok betul.  Puteri zaman dulu kala mesti macam ting tong sikit kan.

Lepas makan dan gelak ketawa,  we olls pun amik kesempatan untuk terlelap seketika.  Nak amik energy before drive balik Penang u olls.  Yelah,  tadi we olls tidok 2 jam je. Bila berjaga,  Wafi dah siap bungkuskan I olls buah-buahan seperti duku langsat,  jambu ceri,  buah berangan dan juga serai untuk dibawa balik.  Kerlas Wafi,  mak-mak sangat hang kan!!  Anyway thank you so much Wafi.  Nanti u olls mai rumah I pulak k.




Wafi kata "Sorry takdak telok.....so tak lengkap la Laksa Kedah hari ni,"  Takpa aihhh Wafi.  ni pun dah meletops dah.  Laksa bubuh daun selom.





Aku dah menyerupai cucur badak dah dalam gambar ni.  






Nenjiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.......



#selfie




Bergambar sebelum mengakhiri perjalanan kami.





Thanks Wafi,  nanti kita buat bakar-bakar ayam kat Lata Celak ya.




Semoga u olls terhibur dengan gambar-gambar posing I.  HAHAHAH





Kesimpulan

Bila plan teruk-teruk nak pi bercuti,  ada sahaja masalah dan halangan.  Tapi bila buat benda adhoc macam,  alhamdulillah semuanya berjalan lancar.  Memang seronok percutian ini.  Hope dapat buat lagi. Oh ya,  satu lagi kesimpulan,  I SHOULD LOOSE SOME WEIGHT.  Sekian.

8 comments:

  1. Ensem2 la anak2 ayam kak jumie..rekemen sorang..huhu

    ReplyDelete
  2. Hai jumie. seronok baca perjalanan tak dirancang ni. saya dulu masa takde anak kalau berjalan dgn suami memang main terjah je.tu yg checkin hotel jam 3 pagi. laksa tu memang nampak sangat2 menyelerakanlah..gulp..gulp... ni yang kena cari laksa jugak ni. anyway selamat berkenalan ye jumie.

    ReplyDelete
  3. Lata Bayu mmg terbaek sbb dia ada mcm kolam besaq yg bg kita feelings nak berenang mcm atlet olimpik kekekek.. Syok tgk jumie & geng buat keja gila2 camni :P best2...

    ReplyDelete
  4. perghhh seronok gila tengok... slalu cmtu la hat yg adhoc tu yg menjadi...

    ReplyDelete
  5. fun sungguh... tapi yg kagum tu tang Dorie si viva kecik tu yg boleh memuatkan hangpa 5 orang yg agam agam... hidup kereta malaysia!!

    ReplyDelete
  6. tang part posing ala2 pasangan pengkid 90an tu x menahan..wakakakaka

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...