6.11.14

Sultan Brunei Mencemar Duli Di Bumi USM

Hello u olls semua,

Saja la nak bagitau sekarang ni USM sedang mengadakan Majlis Konvokesyen ke 50. Pastinya sambutan kali ini lebih meletops top top la. Salah satunya, Sultan Brunei iaitu Sultan Hassanal Bolkiah telah dianugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Undang-undang yang akan disampaikan oleh Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Syed Putra Jamalullail yang juga Canselor USM dalam sidang pertama iaitu pada 5 November 2014.
Untuk pastikan trafik berjalan lancar,  kakitangan yang tidak bertugas untuk majlis konvo diberi pelepasan untuk datang kerja jam 10 pagi untuk mengelak kesesakan lalulintas.  Tapi,  my boss Dr.  Pitt dah pesan dah "Jumizah,  esok hang ikut aku pi konvo.  Kita masuk dewan.  Kita pi tengok Sultan Brunei.  Its not everyday dia mai kampus kita,"  kata beliau.

Tapi kisahnya esok,  akak tak mai awai.  Akak mai lambat jugak.  Haruslah kena sumpah seranah dengan boss aku itu.  Siriesly,  i memang nak mai.  Dah seronok dah seterika bajiu semua lawa-lawa untuk masuk majlis konvo,  tapi pagi tu,  akak betul betul menjadi pemalas mudarajah.  So akak pun mai lambat ke office seperti yang dibenarkan.  AHAHAHAH

Selepas menyumpah seranah akak,  Dr.  Pitt menceritakan pengalaman ringkas beliau melihat Sultan Brunei secara langsung,  dia kata baginda Sultan nampak sangat segak.  He took his a very steady slow and ample time untuk berjalan ditengah orang ramai dan cuba untuk senyum dan melihat setiap mata rakyat yang berbaris disepanjang jalannya.  Satu cara yang amat meletops untuk seorang Sultan.
"Wahh Dr.  Pitt...bestnya....baginda Sultan tu hemsem dakk in person?"  tanya akak.

"Ahhhh sudahlah hang JUMIZAH!! Lain kali toksah duk janji pelasu dengan aku,"  kata boss akak sambil mencarut akak.

Sekian sahaja laporan akak.  Ampa bolehlah tengok beberapa keping gambar Sultan Hassanal Bolkiah ketika mencemar duli di bumi Universiti Sains Malaysia.


Sultan Hassanal Bolkiah bersama Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Syed Putra Jamalullail.

click read more

Kereta-kereta Sultan Brunei dan Raja Perlis di hadapan Dewan Tunku Syed Putra,  USM.Orang ramai yang sedang mengambil gambar beliau.  Aiiyoo banyak nya...Inilah Dr.  Pitt yang mencarut akak.  Kereta Maserati ini adalah milik RMP kemungkinan Raja Muda Perlis. Untuk pengetahuan u olls, Raja Puan Muda Perlis, Tuanku Lailatul Shahreen Akashah Khalil dianugerahkan Ijazah Sarjana Pentadbiran Awam pada sesi konvokasi ini. Haa, nak story mai, Tuanku Lailatul Shahreen amik Master of Public Admin kat School of Social Sciences USM. Masa akak kerja kat Social Sciences, memang pernah la tengok beliau datang pejabat. Walaupun baginda ialah Raja Puan Muda Perlis, tapi untuk hantar kerja kursus di pejabat, baginda sendiri turun ke pejabat tanpa suruh PA/driver hantar kerja kursus baginda. Gila respect!! Actually yang pegawai-pegawai kerajaan yang sambung belajar ni lebih mengada dan berlagak minta special treatment. Tolonglah.Kereta Bentley yang digunakan untuk membawa baginta Sultan Brunei.Penulisan tentang baginda Sultan Brunei dalam buku Konvo USM ke 50.

Sekian sahaja dahulu.  Siriesly sangat jeles sebab semua orang duk grad grad.  Aku ni takdak apa lagi.  Insya Allah nak sambung belajar la.  Kita nak sambung buat degree full time.  Tengoklah rezeki esok lusa macam mana ya.

Love semua!!

Gambar ehsan Puan Surianie Basri,  Pejabat Pendaftar USM dan Dr.  Mohd Hafizal Mohd Isa,  Pejabat Antarabangsa.  

No comments:

Post a Comment

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...