19.11.14

We Won More Than That

Hello u olls,

Ampa dah tengok ka akak post semalam video persembahan drama muzikal 30 minit oleh kontinjen Tampung Bajau dalam temasya Hari Warga Staf USM 2014 yang berlangsung di Kampus Kejuruteraan USM,  Nibong Tebal?

Ampa boleh tengok kat sini  :  Saya Sayang USM by Kontinjen Tampung Bajau Hari Warga Staf USM 2014

Ini adalah pencapaian yang amat lebih baik berbanding persembahan kami tahun lalu.  Kami tak dapat apa-apa nombor.  HAHAH CHOIII.  Tapi tak mengapa, yang penting,  kami amat berpuas hati dengan pencapaian kami tahun ini.  Yes,  kami berlatih memang banyak juga.  Scene by scene.  Alhamdulillah,  dapat menang nombor 2!!  And keseluruhannya,  kontinjen kami menang tempat ke tiga.Makcik menang motor!!!!Anyway,  here are some of the trivia akak nak share dengan u olls.

 • Kamilah satu-satunya kontinjen yang meng-incorporate tema Hari Warga Staf iaitu SAYA SAYANG USM dan juga tema yang diberikan untuk malam kebudayaan iaitu CERITA RAKYAT.

 • Cerita asal dari Dr.  Mohd Hafizal Mohd Isa a.k.a Hang Tuah dan digarapkan dalam bentuk skrip lengkap oleh yang lain tak bukan I OLLS!!  Yeahh!  Dr.  Hafizal kata,  kalau kita guna idea cerita rakyat yang lain mungkin akan tersama dengan kumpulan lain.  So dia kata baik kita gabungkan cerita-cerita puteri ni semua.  Tapi kami hanya pilih dua puteri sahaja iaitu Mahsuri and PGL.

  click read more

 • Pegawai kebudayaan DIHARAMKAN untuk menyertai persembahan malam itu,  tetapi DIHALALKAN untuk menjadi tulang belakang kepada mana-mana pasukan produksi dari team yang berkaitan.  Saya menyokong semangat ini kerana menggalakkan knowledge transfer dan memberikan pendedahan kepada kakitangan yang tidak pernah membuat persembahan pentas.  Tapi kalau tahun depan depa bagi balik Pegawai Kebudayaan masuk semula pun takpa,  i teringin nak tengok ABANG ZUL DEWAN BUDAYA BERGOLEKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK.  Rugi tahun ni dia takdak.

 • Pelakon yang memegang watak Mahsuri dan Dr.  Chombi iaitu Puan Shukriyah dan Dr.  Faradina baru first time berlakon!!  Sebab tu akak sangat respek keselesaan depa di atas pentas.  Sangat meletops sekali.
 • Puan Shukriyah yang memegang watak Mahsuri adalah rakan pejabat saya.  Dia duduk sebelah cubicle saya pun.  Kami semua panggil dia Kak Shuk.  Pada mulanya Kak Shuk sangat segan silu apabila berlakon.  Tapi lepas training dari sehari dan sehari,  Kak Shuk mulai selesa.  Dan apabila ada atas pentas,  nenjiaa naik shehhhhhhhhhhhhhhhhh teruih improvise style teruk. SYABAS KAK SHUK!!

 • Sebelum persembahan bermula,  Dayang- Dayang Gustri Putri kena marah dengan I sebab depa lambat make up.  HAHAHA hampun mahap ya Puan Putri Dahlia and Puan Faridah.
 • Most of the pelakon dan penari dalam cerita kami terdiri daripada senior officer dalam USM tetapi supporting gila!!! Ampa tengokla gambar kami semua dibelakang pentas.  Dah macam students dah we olls semua.

 • Prof.  Dato' Ahmad Shukri Mustapa Kamal iaitu Timbalan Naib Canselor HEAA USM,  ketua kontinjen kami dan ini adalah kali pertama beliau berlakon!!  Actually beliau fly ke German pada malam persembahan dan sebab itu kami buat video untuk scene beliau.  Idea ini tentunya dari Dr.  Hafizal yang sungguh terror dalam bab-bab idea ni semua memang serah kat dia la.

  I olls bersama dengan Dr.  Hafizal dan beberapa rakan lain ketika sesi rakaman video.  Kami agak terkesima sebab Prof.  amatlah supporting and at the same time beliau melafazkan skrip dengan baik sekali.  Tak perlu banyak take.  Buat dua kali sahaja itu pun sekadar untuk bagi ada banyak choice for editing later.

  I olls amat terharu kerana Prof.,  walaupun sibuk tapi dia ambil masa untuk teliti dan baca semua skrip dan mengubah suai dan meng-improvise sendiri skrip Sultan Melaka.  Yes!!  Idea Kayu di Breakfast,  No Worries dan ucapan Inggeris lain semuanya dari Prof sendiri.  CAYALAH.
 • Cik Farah ditugaskan sebagai penjaga slides dan lain-lain.  Kami berjanji tahun depan kami akan bagi lebih banyak back up crew members untuk bantu Cik Farah lagi.  Cayarahhh!
 • Cikgu Mat a.k.a Seni Bayan,  pegawai kebudayaan dari Dewan Budaya mai menyaksikan persembahan kami semua walaupun hakikat beliau baru pulang dari lawatan kebudayaan ke Thailand.  Dia Facebook kat saya dan berkata ""Saya terkesima dan teruja...sangat baik plotnya"  Thanks Cikgu Mat.  Walaupun Lola menang pelakon terbaik,  saya tak kisah janji saya tetap pelakon IDOLA Cikgu Mat. Ahaks.
 • Encik Zamzani Rasidi yang melakonkan watak Datuk Pakerma Jaya (yang mai nak hukum Mahsuri bertemu dengan Dato NC beberapa hari selepas malam persembahan.  Encik Zamzani quoted "Semalam dinner dengan VC bersama pemimpin persatuan pelajar kat DUD RST, dia kata persembahan group kita paling berkualiti cuma terlebih masa..."  Takpalah Encik Zam,  tak kisahlah kita tak menang.  TAPI VC INGAT PERSEMBAHAN KITA.  Gilaaa epik.

Okay dah.  Kita tengok gambiak pulak.

Belakang Pentas

Team bunga yang comels.  Kausi,  Kak Sarah Romzi,  Nur Faridza and Cik Syahnaz.


Cute dak????? Erm....officer ni. Nama beliau Encik Hazran.


Paling kiri,  Cik Farah bersama  Dayang-Dayang,  Hulubalang and Deramang (baju grey)


Yang kanan sekali tu,  Encik Zamzani.  Gila sporting lukih misai macam tu.  HAHAHA


Pasangan bermukah.  HAHAHAHAH Kak Shuk and Encik Deen.  Setiap kali tengok scene depa terlupa buka on mic aku gelak tersembur air liur.


Mahsuri bersama Panglima Hitam yang dilakonkan oleh En.  Subramaniam.  Baguih betui En.  Subra.

Kak Shuk and Cik Syahnaz.  Depa dua ni ialah orang kuat UUA USM.Gusti Putri Gedempol Retno Jumizah

Sempat mengepose walaupun tengah sibuk duk susun props.  Bersama Hulubalang and Deramang.Pose kekwat bersama Deramang.

Bersama Dr.  Hafizal a.k.a Hang Tuah
Bersama dayang dayang yang cute!!
NenjiaaaAfter show
Kemenangan


So,  ampa pendapat ampa tentang persembahan kami?  Sapa-sapa yang tengok LIVE...silalah komen!!!

1 comment:

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...