16.12.14

BFF Yang Over Clingy

Sumber gambar  :  https://www.flickr.com/photos/chr15u/

Salam Kak Jumie,


Nak mintak advice dari akak if u dont mind. I cut things short. I have a bestfriend. Kami dah berkawan sejak we were 20 years old and she was my roomate masa di college and we were really close back then. Memang kami BFF sangatlah. Tapi now both of us dah kawen and she has 2 beautiful kids which I adore and love so dearly macam anak sendiri. Saya pula, baru ada seorang anak. And yes, dia sayang anak saya sangat-sangat.


Beliau adalah suri rumah sepenuh masa. Even after college dia terus menikah dan tak pernah kerja langsung till now. So basically her life is her husband and her kids. Berlainan dengan saya yang bekerja di sebuah syarikat multinasional dan saya mempunyai jadual tugas dan kerja yang padat. Dan apabila saya dapat rezeki naik pangkat baru-baru ini, workload saya amatlah banyak sampai kadang-kadang tu takdak masa pun nak mesej dengan kawan baik saya ni.


Yang menyedihkan, I notice shes very clingy dan langsung tidak memahami kerja saya. She would call, text and Watssap me all the time. Even I tengah meeting die call. If I dont answer her, she will text me sampai die penat. I did told her my work load and my work environment camner and I told her I’m working and bukan housewife cam die yang ade free time.


She did understand at first. And when Im free I do take a day off and drive to her place. Spend time with her and all. Tapi bile I da lame tak datang jumpa and layan call and her text, die mule buat perangai.


I told her again the same thing and she couldn't accept it. This time alasan die, husband die pun engineer ade jugak masa tuk family.


Now I da fed up and I dont know what else to do. I love her dearly. And she is my bestfriend. She always ask me to put her in my priority list. But then I have my own family, husband dan anak-anak juga kan?


Lagi satu I tak berape suke perangai dia is bile die gaduh dengan husband die, she will drag me into it as well. Tak pasal-pasal kadang-kadang saya nak kena jadi orang tengah kepada dia dan suami. Macamlah rumah tangga saya ni perfect sangat.


So now I nak mintak pendapat and nasihat akak. If akak rase tindakan I ni salah then I will take ur advice and try to improve.


Yang benar,

BFF Yang Raplah

click read more

Assalamualaikum u olls,


Actually dalam hal ini, akak nampak kesalahan ada pada dua dua orang. Kawan awak pun salah. Awak pun salah.


Kawan awak salah sebab dia sendiri tidak cuba memahami diri awak kerana situasi diri awak sudah berubah tambahan awak sudah berumahtangga.  Dia juga salah sebab dia tidak langsung cuba untuk menjadi seorang yang berdikari dan sangat pentingkan diri sendiri.

 
Sebab bagi akak, once u dah kawen, u mesti kena focus pada keluarga u sendiri. Who is your keluarga? Of course ur suami and anak-anak. Yes, u can have support system dari teman rapat dan saudara lain tetap ada batasnya.


Saya rasa kawan awak tak faham konsep itu. Dia terlalu mementingkan diri sendiri. Asalkan ada orang yang sudi berada dibelakangnya apabila dia ada masalah.  Tak mau usaha langsung untuk settle hal sendiri.  Berdikari la u olls.

 
Sedangkan, kalau u ada masalah, adakah u buat macam tu juga dengan dia? Adakah u meronta ronta agar dia dengar dan selesaikan masalah u? Adakah u menarik dia masuk dalam masalah dia dan suami? 

 
Kesalahan u di sini pula adalah u membenarkan dia menjadi clingy pada diri u. Yes, dalam teknologi modern macam zaman sekarang, u ada Facebook, u ada wassap, u ada telefon, u ada segalanya. Sehingga kita lupa nak letak keutamaan kepada perhubungan manusia yang sebenarnya.
Apabila u sentiasa membalas SEGALA mesej dia kepada U, itu adalah signal bahawa u MEMBENARKAN dia masuk dalam hidup U.


Why do you have to explain berkali-kali apabila ada message breakdown, bagi i, i hanya kena jawab sekali sahaja dan dia kena faham. Kalau lepas itu dia nak ungkit bahawa u bukan seorang kawan yang baik, u cannot help to stop her from saying that. U tau la, mulut bila orang dah marah. Dia tak fikir segala kebaikan kita sebelum ini.


I think u have to discuss this with your husband. Ampa berdua kena put a stop to this. Caranya, ampa sendiri kena fikir macam mana. Bukan nak ajar u olls jadi kiasu, tapi come on la........


Duk buat clingy teruk teruk sangat sampai jadi haru hidup orang buat apa? Hidup kena mudah u olls.

Love u olls and please JAGA kesihatan!!


Ingat balik u olls guna terma BFF.  BFF bermakna best friend forever.  Sebagai BEST FRIEND tak semestinya kena peluk dan pegang tangan 24 jam.  


Kak Asmaa yang kehilangan suami dalam MH17 pun tak over macam tu?  Takdak pun mesej aku 3847347 jam sehari untuk luah rasa sedih dia.  Relaks sahaja dia walaupun dah berapa bulan aku tak pi jumpa dia langsung kat KL tu.  Hang ingat dia tak sedih ka?  


Faham balik terma BFF tu.  Best friend forever bukan BAFI FUNYA FUKIMAK duk menyemak hidup aku.  

ps/  Dahlah jangan buang masa bergaduh dengan dia.  Pi berjimak dengan suami lagi bagus dapat pahala.

Love,
JS




2 comments:

  1. Ending P/S note kak Jumie epic!!!

    yer betul..best friend doesnt mean you have to be by each other side 24/7..when you're really in need, they are there for you no matter how or when..tp jangan la plak abuse term tu..

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...