Skip to main content

Kembalikan Rani #ReturnRania

Assalamualaikum dan salam sayang untuk semua pembaca blog,

Hari ini saya ada benda penting nak share dengan ampa secepat mungkin.  Thanks to Ms.  Nurazreena dan Ms.  Nunu yang mesej saya dan mohon saya buat paparan pasai isu ini dalam blog saya secepat mungkin.


When Rania asks, "Ibu mana?" what do you tell her Azam? Please don't tell Rania that I abandoned her. Please don't tell Rania that I left. Please don't teach her to hate. Azam you can lie to Rania now, but one day she will know the truth. That it was YOU who deprived her of her mother's love.#returnrania - Sumber Facebook RETURN RANIA

click read more


Harap ampa semua lepas baca kisah ini secara ringkas,  ampa tolong sebarkan kisah ini dan kita jadikan VIRAL.  Bila dah jadi viral,  kita harap pihak berkuasa Polis dan Jabatan Kebajikan Masyarakat dan pihak NGO yang berkenaan ambil tindakan pantas dan cepat dan tepat untuk selesaikan hal ini.

Secara ringkasnya,  seorang ibu muda bernama Yasmin Karim telah terpisah dengan anak kandungnya Rania sejak Ogos 2014.  Anaknya telah dilarikan oleh suami beliau seorang Co-Pilot di syarikat penerbangan AirAsia bernama Azam Bin Abdul Manaf.  Walaupun hak penjagaan telah disahkan untuk Ms.  Yasmin Karim setelah penderaan oleh suami terhadapnya,  namun Azam telah melarikan anak mereka tanpa sebarang perasaan belas kasihan.  No calls.  No SMS.  No Wassap.

Mesej dari Ms Yasmin Karim sendiri "Sekarang kes di peringkat komital.  Azam boleh dikomitkan ke penjara kerana ingkar perintah mahkamah.  Tetapi nak tunggu tarikh bicara komital tu mungkin Februari atau Mac tahun depan.  Saya kena ikhtiar cara lain untuk dapatkan anak sebab saya tak sanggup nak terpisah lama lagi daripada anak.  Ini pun dah 4 bulan lebih.  Saya tak nak anak lupakan saya,"

AirAsia Co-Pilot, Azam Bin Abdul Manaf has disobeyed a Custody Court Order to return Rania to the child's mother. Since 29 July 2014 Azam has forcefully separated Rania, a two year old breastfeeding toddler from me. He has barred all contacts between my daughter and I and didn't even permit a phone call. Tearing a child from the mother is cruel Azam! Return Rania!#returnrania - Sumber Facebook RETURN RANIA


Ms.  Yasmin Karim telah buat pelbagai cara untuk cuba mendapatkan Rania namun segala usaha beliau akhirnya dihalang oleh keluarga Azam sendiri.  Dalam paparan yang saya baca dalam Facebook beliau sendiri,  Yasmin Karim pernah pergi ke rumah kakak kandung Azam, namun kakak Azam dan suaminya menyatakan Azam tidak berada di rumah walaupun kereta Azam ada di halaman rumah mereka.  Yasmin Karim bukan sahaja pulang dengan kekecewaan,  malah esoknya dia dimaklumkan bahawa pihak kakak Azam telah membuat laporan polis menyatakan bahawa Yasmin Karim cuba membuat gangguan dirumah mereka.

Yasmin Karim juga pernah pergi ke rumah ibu bapa Azam di Alor Star bersama dengan pegawai polis,  namun usaha ini juga dihalang oleh sikap agresif bapa Azam.  Pihak polis juga tidak dapat membuat apa-apa tindakan walaupun surat mahkamah semuanya sudah diperoleh dengan sah.






Pada 4 Disember 2014 saya telah pergi ke Alor Setar untuk mengambil Rania dari rumah ibu dan bapa mertua. Ini merupakan percubaan kali ke-6 untuk mendapatkan Rania sejak mahkhamah memberikan hak jagaan sementara anak kepada saya selaku ibu. Tetapi sekali lagi saya gagal mengambil Rania kerana dihalang keluarga Azam. #returnrania - Sumber Facebook RETURN RANIA



Kalian boleh tengok lebih banyak cerita dan juga paparan di sini.  RETURN RANIA  Tolong like page ini dan juga sebarkan kepada orang awam.  Kita jadikan VIRAL.  kita jadikan VIRAL.

Tak boleh nak bayangkan perasaan Yasmin Karim buat masa ini.  Aku tidak anak.  Aku mungkin tidak boleh faham apa yang dia rasa.  Tapi aku maknusia.  Bagi aku,  kalau mak bapak bergaduh,  nak bertendang ka apa ka,  itu settle ampa dorang.  JANGANLAH GUNA ANAK SEBAGAI ALAT PERANG.  Saya tak faham kenapa pihak keluarga Azam sanggup bersekongkol dalam rancangan ini?  Ibu Azam,  kakak Azam,  kalian juga ibu kan?

Rasanya ini bukan kes pertama seumpamanya dalam Malaysia.  Dah banyak kali jadi.  Tapi kali ini,  dengan kecanggihan dan kebijaksanaan Yasmin Karim berkongsi kisah beliau dalam bentuk media sosial.  Bayangkan ibu ibu yang teraniya dan tidak tahu bermain internet.  Mana tempat mereka sekarang?  Mana anak mereka sekarang?  Dalam isu ini,  aku rasa memamg patut ibu bapa Malaysia yang kena tangkap di Sweden sebab disyaki mendera anak mereka sendiri.  At some point,  kita kena ada satu kuasa mutlak yang boleh take over dan handle semua kes ini.

Tak mau cakap banyak!  Ampa semua tolong share this around!

CASE CHRONOLOGY

29 July 2014: Rania Zulaikha who was then 2 years and 7 days was forcefully separated from her mother. Themother pleaded with Azam and his family to let her see the child. She was not only denied her right as a mother to be with Rania, she was not even allowed to speak to Rania over the phone.

10 September 2014: The Wilayah Persekutuan Syariah Court gave temporary custody of Rania to her mother.

However despite 6 attempts by the police, lawyer and the mother to execute the court order, Azam and his family refused to comply.

To this day, it has been more than 4 months since the mother last saw her child.




Beberapa gambar dari album Facebook Yasmin Karim




Day 97: When I was finally allowed into our marital home after being locked out for weeks i was despaired to see the house was hollow and emptied. All that's left was my clothes hanging in the closet and books on the floor. I couldn't bring myself to stay too long. The thought of whoever that was with Azam going through my belongings were too painful. What made thing even more difficult was that all of Rania's toys, her books, photo albums were gone.
If Allah wills, Rania will finally be coming home with me at the end of November. In anticipation of her return, I have slowly started a collection of new toys and books for her. I keep everything on my bed so I have something to look forward to when I wake up every morning. I hope time will pass really quickly because I miss her too much. - Posted on 26 November 2014
 on Yasmin Karim Facebook.



Alhamdulillah on 9 sept, I was awarded hak jagaan sementara of Rania by the Syariah Court. When the judge read the verdict, my sister and i couldn't help crying thinking, finally I will be reunited with my child. That night accompanied by the Ketua Polis Bangi I went to Azam's sisters house. His car was parked outside. But my sister in law and her husband said he was not there and claimed they don't know his whereabouts. The following day I got to know that his family had lodged a police report claiming I had tried to serve Azam with a fake court order. Today it has been 60 days since Azam has denied me the right to speak, let alone see my daughter. Azam took Rania away too hurt me. But he is hurting Rania too. - Posted on 26 September 2014 on Yasmin Karim Facebook.




Assalammualaikum. 

It’s been 37 days now since I last met Rania. When I look at Rania’s videos and photos, it seem unreal that I have a daughter yet I cannot get to her. I try to keep myself busy but every time I pause, I think of my baby. Not a day goes by that I don’t do something, anything that could bring me a little closer to Rania although I cannot disclose the details here. There are some things I know now that I only wish I knew back then. And in time I will share in hope that other women won’t have to go through the same. I continue to make Doa to Allah and I’m comforted by something I read - that Allah S.W.T responds to our Doa in three possible ways.

1. Yes

2. Yes, but not yet.

3. No, because I have something better in store for you.

I just have to have faith that with this test come blessings.

Posted on 4 September 2014 on Yasmin Karim Facebook


This was the first police report I lodged in 2012. That evening, Azam punched me in the face witnessed by his mother and father, just over an issue of what baby oil to use on Rania. His parents did nothing to stop him. They went into their bedroom, and closed the door behind them. I ran down the stairs holding Rania, our newborn who was then just over a month old. I managed to lock myself in a room. But I didn’t realise a window to the room was unlocked. Azam climbed through the window, pushed me onto the bed while I was holding Rania and continued to slap me. I screamed a for his parent’s help. But they didn’t come to my rescue. When Azam finally calmed down, I left the room and knocked on his parent’s door. From the outside I could hear Quranic verses playing on his father’s IPad. I asked his parents to send me back to my family. Later that night to justify the bruise on my forehead, Azam’s father told my dad, “Yasmin tu meroyan agaknya. Bawak dia pegi hospital jumpa psychiatrist”. Instead my dad sent me to the police station. When Azam found out he cried and pleaded me to withdraw the police report. He asked for a second chance to be a better husband. He also said a criminal record would compromise his job as an airline pilot. I thought of Rania, this baby who just came into this world. I thought, it would be selfish of me to deprive Rania of a father figure. So I decided to give our marriage a second chance, believing he was truly sincere when he said he will never ever hit me again. I thought wrong.



Posted on 21 August 2014 on Yasmin Karim Facebook



Doa saya agar Yasmin Karim dapat bertemu dengan Rania secepat mungkin dan segala isu ini dapat diselesaikan dengan baik oleh kedua-dua pihak keluarga.  Amin.

Comments