13.1.15

#MisiBanjir Pelajar USM di Sekolah Sungai Sam, Kuala Krai Kelantan

Hello u olls semua,

Just nak share beberapa gambar yang dikirimkan oleh anak ayam I olls yang sekarang masih berada di Kelantan untuk #MisiBanjir #PrayforPantaiTimur di Sekolah Sungai Sam Kuala Krai Kelantan.  Im sharing this with ampa semua sebab nak tunjuk betapa teruknya kesan yang tertinggal pada lokasi ini.  Ini adalah satu contoh sekolah yang terkesan teruk.  Pasti ada berpuluh malah beratus lokasi yang menghadapi kesan kotoran yang sama.

Melalui mesej anak ayam I olls bersama gambar-gambar ini adalah




"Takdak sapa pun pi sekolah tu lagi.  We (USM students lebih kurang 80 orang) antara yang pertama datang membantu lepas air surut.  Guru Besar sekolah ada cari sukarelawan untuk cuci sekolah ini lebih kurang 15 orang.  Tapi datang sehari sahaja,  esoknya depa (sukarelawan) dah tak datang lagi.

Then cikgu tu buatlah sikit-sikit pencucian lebih kurang seminggu bersama dengan beberapa geng askar.  Semalam bila team USM datang lebih kurang 3 bas baru nampak hasil pembersihan yang lebih ketara.

Semalam kami berhenti lepas seharian membasuh.  Kami pun jadi penat.  Hari ini (12 Jan) kami akan sambung lagi,"

Kepada orang ramai,  jabatan-jabatan kerajaan,  swasta,  NGO,  atau mana-mana badan persendirian yang mempunyai kudrat dan tenaga yang banyak dan sesuai.  Mai la tolong rakyat Kelantan untuk mencuci segala kawasan yang diperlukan.  Kita bersama pulihkan keadaan untuk kelesesaan rakyat Kelantan.

Love,

JS


click read more for MORE PICTURES















































TAHNIAH adik adik USM!! U guys are the best!!

4 comments:

  1. pasca banjir lebih menyayat hati.... ni perlukan tenaga mesin dh ni nak buang selut2 tebal yg lebih tebal dr makeup u jumie!

    ReplyDelete
  2. Kita detect ada 165 buah sekolah yang terjejas di seluruh Kelantan. dengan menggunakan Tier 1 dan Tier 2 untuk membezakan jenis kerja dan kerosakan. Ada lebih 15,000++ tenaga kerja sukarelawan (repeating number) all over Malaysia termasuk daripada Universiti di Thailand untuk membantu termasuk pelbagai jenis agensi-agensi kerajaan dan bukan kerajaan. Pertama kali merasa banjir seumur hidup dan ia merupakan banjir benchmark.

    Harap Kak Jumie tulis lak article tentang sifat sesetengah orang yang mempolitikkan bencana ini dan menjadikan petugas macam kami yang bersedia 24 jam selama hampir 20 hari ini sangat overwhelming. Anyhoo terima kasih buat semua pihak, baik di depan, di belakang atau dari pelbagai sudut yang membantu kami di Kelantan. Saya sangat membenci duduk di Kelantan (semua orang yang rapat ngan saya pun tahu), tapi banjir ni membuatkan saya sangat risaukan Kelantan. Besar tak besar impak banjir kali ini.

    ReplyDelete
  3. Wahh bagus2~~! saya kagum and bangga ngan semua sukarelawan..syabas semua orang..sedih tp bila beramai2 membersihkan kawasan sekolah rumah, sangat menggembirakan..

    ReplyDelete
  4. huiihh..tebalnya..x tau camna nak buat..kalu rumah aku la..termenung smpai sudah dok pikir..

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...