12.2.15

Anak Angkat Jepun

Pejabat Antarabangsa USM selain menerima pelawat dari institusi antarabangsa yang ingin berkunjung ke USM kami juga menguruskan pelbagai hal ehwal pelajar dan kakitangan antarabangsa di USM.  Selain itu,  kami juga bertanggungjawab untuk handle beberapa program-program akademik dan program jangka pendek oleh Universiti antarabangsa di USM.

Antara program yang telah lama dimurnikan di Pejabat Antarabangsa USM adalah program jangka pendek dengan salah sebuah universiti dari Jepun.  Saban tahun,  pihak universiti berkenaan akan menghantar pelajar mereka ke USM selama seminggu untuk menghadiri pelbagai aktiviti seperti kuliah,  seminar,  aktiviti lawatan ilmiah dan lain-lain.  Kami juga menyelitkan aktiviti 'keluarga angkat' untuk memberikan eksposi budaya Malaysia kepada pelajar berkenaan.

Selepas dipujuk dan didorong oleh para boss dan rakan-rakan,  maka I olls bersetuju untuk mengambil seorang anak angkat Jepun untuk program kali ini.  At first Khafi macam tak berapa setuju sebab dia tu memang pasif sangat bertentangan dengan aku yang overseksaited optimistikel unicorn melampau.  So lepas pujuk-pujuk Khafi,  maka dia pun bersetuju.  Kebetulan hujung minggu ini,  I olls tidak punya sebarang aktiviti.

So lepas isi borang apa bagai semua,  I olls pun saja la nak buat gedik kat family.  So i olls membuat satu pengumuman tergempar dalam WhatsApp group adik beradik I olls.

"Assalamualaikum semua adik,  kakak and abang ku.  Nak bagitau yang saya dan Khafi dah bersetuju untuk terima seorang anak angkat berbangsa Jepun.  Kami akan dapat anak tu minggu depan.  Doakanlah semua berjalan lancar.  Kalau salah silap apa,  ampa tolonglah kami,"

MUAHAHAHHAHAHAHA  tak pasai pasai amik anak angkat kan? Statement I olls tak boleh blah dak?

Maka berterabuqlah soalan soalan cepu emas daripada kakak dan abang and adik I olls semua.

"Baby mana?"

"Sapa kira kat hang baby tu?"

"Nanti hang nak bagi susu tetek sapa?"

Aku duk gelak kuki kuki baca WhatsApp depa semua.

Aku pun balaih;

"Kami harap agar ampa adik beradik bagi la tunjuk ajar dan support kami dorang.  Kami tau anak adalah satu tanggungjawab yang amat besar,"

Pastu abang aku pun duk buat macho dan hantar soalan jugak.

"Hangpa dah bagitau mak dan bapak dak pasai ni?"

Pastu belum sempat aku balas apa-apa sebab depa yang lain duk hantar soalan style rungsing kau kau,  Abang aku hantar voicenote.

Dengan suara yang amat garang dia pun berkata

"AKU TANYA AMPA DAH TANYA MAK DAN BAPAK BELUM?  AKU TANYA TU SAJA.  AWAT SUSAH NAK JAWAB?"

HAHAHAHAH abang aku sudah bara dan rungsing tahap gila babis.  So sebelum keadaan menjadi lebih keruh.  Aku pun teruih bagitau kat depa semua...

"Hahahah relaks relaks Abang Budie.  Saya saja nak buat gempar sikit.  Bukan anak angkat baby kecil.  Tapi anak angkat dah besar.  Pelajar UNIVERSITI dari Jepun.  Depa mai program anak angkat di USM.  So kami staff boleh bawak balik rumah and bawak depa jalan-jalan semua.  Culture exposure"


Selepas tu,  dan dan abang aku pun cool down dan kata "Okay la nanti hang bawak pi Rokwok boleh tengok macam-macam barang,"

HAHAHA terboje la tu.  Begitulah kisah TROLL oleh Jumie Samsudin kepada adik beradik.  Sekian.  Wish me luck people.

Saja bubuh gambar ni.  Kira feeling aku la nanti kan?  Belakang kira En.  Khafi.  MUAHAHAH  (Gambar sumber www.eonline.com)

3 comments:

  1. hi jumie,

    sayang sungguh depa kat ampa..tu ja nk habaq.. ;)

    ReplyDelete
  2. hahaha lawak la hangpa.. mmg la klu tiba2 takdak ujung pangkai p bilang lagu tu. sure depa ingat hgpa nk amek baby..kikiki..

    ReplyDelete
  3. naked onsennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!!!!

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...