17.3.15

The Englishman Who Went Up a Hill But Came Down a Mountain

Ulasan filem dengan tajuk paling panjang aku pernah buat dalam blog aku. HAHAHHA.  Dah lama aku tengok filem ini dalam Sundance Channel kat Astro.  Aku record filem ini dan bila masa aku rasa down dan boring,  aku pasti akan tengok balik record filem ini.

Filem ini diterbitkan pada tahun 1995 namun berlatar belakang era awal kurun ke 20.  Mengisahkan dua lelaki Inggeris yang ditugaskan oleh pihak kerajaan British untuk membuat pemetaan. So bila depa sampai kat satu ceruk kampung kat Wales ni, depa kenalah ukur satu bukit kat situ bernama "Ffynnon Garw" (bunyi fe-nan-ga-ru).


click read more




Sebenarnya orang kampung situ amatlah bangga dengan Ffynnon Garw.  Depa gelarnya sebagai 'First mountain of Wales".  Tapi berdasarkan amatan kasar dua pegawai Inggeris ini,  depa kata,  Ffynnon Garw bukan GUNUNG (mountain) pun,  tetapi hanyalah bukit (hill).

So orang kampung duk mai jadi paranoid dan isu Ffynnon Garw adalah bukit atau gunung menjadi isu prima diseluruh pelusuk kampung. Pada hari dua orang pegawai Inggeris ini membuat ukuran,  orang kampung berkumpul di sebuah bar tempatan dan beramai-ramai meletakkan taruhan berapa tinggi Ffynnon Garw.  Yang lawaknya,  sapa yang letak 'bet' ketinggian 1000 kaki ke bawah tidak diterima!!  HAHAHAH.

Untuk pengetahuan ampa,  kalau Ffynnon Garw mempunyai ketinggian lebih dari 1000 kaki barulah ia layak digelar sebagai gunung dalam peta British!

Selepas dua hari mengukur,  akhirnya dua pegawai Inggeris itu membawa perkhabaran yang ditunggu - tunggu oleh semua orang kampung.  Namun penduduk kampung menjadi duka cita apabila dikhabarkan bahawa Ffynnon Garw hanyalah 815 kaki sahaja.

Malam itu,  semua penduduk kampung berkumpul.  Depa semua berbincang tentang isu ketinggian Ffynnon Garw.  Rata-rata tidak setuju dan kecewa kalau Ffynnon Garw itu hanyalah dikategorikan sebagai bukit.  Salah seorang penduduk kampung memberikan cadangan untuk membuat petisyen kepada Raja British untuk menganugerahkan panggilan GUNUNG kepada Ffynnon Garw yang mereka sayangi.

Tapi seorang lelaki kampung itu berdiri dan memberikan ucapan ringkas yang akhirnya menaikkan semangat penduduk kampung.




Katanya (aku dah translate ke pada Bahasa Penang) "Aku tak mau Ffynnon Garw aku di panggil gunung hanya sebab kita semua MERAYU untuk mendapatkan title gunung.  Kita sayang Ffynnon Garw dan kita mau dia jadi gunung.  So jomlah kita jadikan dia gunung!  Kita usaha dia jadi gunung!!"

Atas sebab kata-kata semangat beliau itu,  seluruh kampung bersekongkol untuk jadikan Ffynnon Garw sebagai GUNUNG.  Depa bagi pancit tayar kereta dua pegawai Inggeris tu,  buat macam-macam bagi depa tak boleh kaluar kampung and in the mean time,  SATU KAMPUNG korek tanah and depa daki Ffynnon Garw and tambah tanah kat atas puncak bukit itu.



Akhir cerita,  seorang Paderi kat kampung tu,  dia yang paling semangat duk buat plan bagi jadi gunung ni,  dia mati sebab satu hari tu dah 4 kali dia turun naik bukit angkat tanah.  Dia ditanam di atas puncak bukit itu.  Esok pagi,  pegawai Inggeris itu mengukur semula Ffynnon Garw dan mendapat hasil yang menggembirakan seluruh kampung iaitu 1021 kaki.

Moral of the story,  aku sangat suka semangat orang kampung ini.  Bagi depa,  depa lebih muliakan sesuatu yang depa dapat berdasarkan apa yang depa usaha dan berhak untuk dapat.  Mereka tahu letaknya maruah dan tidak akan merayu atau meminta-meminta seolah-olah seluruh dunia berhutang dengan mereka.

Inilah satu sifat yang selalunya dimilik oleh satu kaum yang ada di Malaysia ini.  Depa nak claim semua benda di dunia ini milik mereka.  Mereka pegang pada janji orang dulu dulu yang menyatakan hak itu adalah hak mereka.  Tapi hakikat,  depa duduk goyang telur dan kaki sahaja.  Takdak usaha dan keinginan untuk rebut peluang yang ada.  Ampa tau la kan kaum apa?

Aku sangat suka cerita ni sebab pemandangan dia sangat best iaitu latar belakang perkampungan Wales yang damai.  Feeling-feeling English lagu mana ka.  Aku juga suka tengok cara depa bercakap,  Wales cakap memang lain daripada English ya.  Depa bunyi macam pelik sikit.  Kira samalah macam Bahasa Melayu tapi orang KL cakap lain,  orang Kokdiang cakap lain.  Depa juga ada perkataan dan slang tersendiri.

1 comment:

  1. Love~~! and sangat suka Hugh Grant..Sila laa silaa tengok Four Weddings and a Funeral..Hugh Grant juga and its an English film juga..tengok tau..

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...